Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

oreo-brownies

Bardzo fajne połączenia mocno czekoladowego ciasta, ciasteczek oreo i orzechów. Chociaż nie przepadam za tymi ciasteczkami, według mnie zdecydowanie za słodkie, to do brownie pasują świetnie. Ich dodatek, jak i orzechów bardzo wzbogaca ciasto. Ciasto jest intensywnie czekoladowe, słodkie, a do tego bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu.

Składniki:

  • 250g gorzkiej czekolady
  • 250g masła
  • 180g cukru
  • szczypta soli
  • 5 jajek
  • 2 łyżki mąki pszennej

Dodatkowo:

  • ok. 150g ciasteczek Oreo (14 sztuk)
  • 60g orzechów (dowolnych, najlepiej mieszanych)

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Całość lekko ostudzić.
  2. Dodać cukier, szczyptę soli i zmiksować. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po jednym jajku. (Każde jajko miksować co najmniej 1 min). Na końcu wmieszać delikatnie mąkę.
  3. 4 ciasteczka Oreo odłożyć na bok. Resztę pokroić na kawałki i wmieszać delikatnie do ciasta.

2

  1. Ciasto przełożyć do formy kwadratowej (o wymiarach 24x 24cm) lub tortownicy (o średnicy 26cm) wyłożonej koniecznie papierem do pieczenia.
  2. Odłożone ciasteczka i orzechy posiekać na grube kawałki i rozłożyć na cieście.
  3. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 40 min.
porcje

Liczba porcji:

około 20
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Brownies z oreo

Brownies z oreo

Brownies z oreo

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (17)

  1. Małgosia

Najlepszy przepis na brownie! Wychodzi naprawdę pyszne, znika ze stołu w oka mgnieniu

  Załączniki
 
  1. monika

Brownies REWELACJA! Bardzo łatwe do wykonania a w smaku super.
Polecam i Pozdrawiam! :lol:

  Załączniki
 
  1. Karolina Q

Ciasto upiekłam na święta Bożego Narodzenia.
Mimo tego, że wyszedł zakalec, wszyscy byli zachwyceni.
Mam jedynie problem ze zrozumieniem sensu rozpuszczania masła i czekolady w naczyniu, umieszczonym w gorącej wodzie - czy nie można tego zrobić...

Ciasto upiekłam na święta Bożego Narodzenia.
Mimo tego, że wyszedł zakalec, wszyscy byli zachwyceni.
Mam jedynie problem ze zrozumieniem sensu rozpuszczania masła i czekolady w naczyniu, umieszczonym w gorącej wodzie - czy nie można tego zrobić po prostu w mikrofali? A może z tego powodu, że tak właśnie zrobiłam wyszedł zakalec?

Bardzo gorąco polecam.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Karolina Q

Możesz rozpuścić również w mikrofalówce. Powiem tak, to nie zakalec. To ciasto ma takie być, mocno wilgotne w środku i niskie. Taki jego urok

  Załączniki
 
  1. ciasteczkoLaury

czy można dac 3 jajka ? jak w tym klasycznym browniec i użyć innych cisteczek ? / dziękuje za pomoc , super przepis

  Załączniki
 
  1. Lu

Ciasto naprawde pyszne Mniammm... Jutro znowu pieke :lol: Pozdrawiam i dzieki za fajny przepis

  Załączniki
 
  1. Xenia

A można masło zamienić na margaryne ?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Xenia

Można.

  Załączniki
 
  1. Anniken

Dzisiaj upieklam brownies z Twojego przepisu i wyszedł super wilgotny i taki czekoladowy
Napewno będę tutaj zaglądała
Pozdrawiam

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 5 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. gin

Wygląda ślicznie, bardzo podobają mi się takie dodatki

  Załączniki
 
  1. Anniken

Czy to ciasto jest wilgotne i mocno czekoladowe?
Czy może lepiej dodać wiecej czekolady?
Pozdrowienia :-)

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Anniken

Jest wilgotne i mocno czekoladowe.

  Załączniki
 
  1. Majana

Och,wygląda tak smakowicie!

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony