Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
12 Komentarzy

oreo-brownies

Bardzo fajne połączenia mocno czekoladowego ciasta, ciasteczek oreo i orzechów. Chociaż nie przepadam za tymi ciasteczkami, według mnie zdecydowanie za słodkie, to do brownie pasują świetnie. Ich dodatek, jak i orzechów bardzo wzbogaca ciasto. Ciasto jest intensywnie czekoladowe, słodkie, a do tego bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu.

Składniki:

  • 250g gorzkiej czekolady
  • 250g masła
  • 180g cukru
  • szczypta soli
  • 5 jajek
  • 2 łyżki mąki pszennej

Dodatkowo:

  • ok. 150g ciasteczek Oreo (14 sztuk)
  • 60g orzechów (dowolnych, najlepiej mieszanych)

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Całość lekko ostudzić.
  2. Dodać cukier, szczyptę soli i zmiksować. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po jednym jajku. (Każde jajko miksować co najmniej 1 min). Na końcu wmieszać delikatnie mąkę.
  3. 4 ciasteczka Oreo odłożyć na bok. Resztę pokroić na kawałki i wmieszać delikatnie do ciasta.

2

  1. Ciasto przełożyć do formy kwadratowej (o wymiarach 24x 24cm) lub tortownicy (o średnicy 26cm) wyłożonej koniecznie papierem do pieczenia.
  2. Odłożone ciasteczka i orzechy posiekać na grube kawałki i rozłożyć na cieście.
  3. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 40 min.
porcje

Liczba porcji:

około 20
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Brownies z oreo

Brownies z oreo

Brownies z oreo

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Małgosia · 1 lat temu
    Najlepszy przepis na brownie! Wychodzi naprawdę pyszne, znika ze stołu w oka mgnieniu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    monika · 3 lat temu
    Brownies REWELACJA! Bardzo łatwe do wykonania a w smaku super.
    Polecam i Pozdrawiam! :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina Q · 4 lat temu
    Ciasto upiekłam na święta Bożego Narodzenia.
    Mimo tego, że wyszedł zakalec, wszyscy byli zachwyceni.
    Mam jedynie problem ze zrozumieniem sensu rozpuszczania masła i czekolady w naczyniu, umieszczonym w gorącej wodzie - czy nie można tego zrobić po prostu w mikrofali? A może z tego powodu, że tak właśnie zrobiłam wyszedł zakalec?

    Bardzo gorąco polecam.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Możesz rozpuścić również w mikrofalówce. Powiem tak, to nie zakalec. To ciasto ma takie być, mocno wilgotne w środku i niskie. Taki jego urok
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ciasteczkoLaury · 5 lat temu
    [b]czy[/b] [b]można[/b] dac [u]3[/u] jajka ? jak w tym klasycznym browniec i użyć innych [i]cisteczek[/i] ? / dziękuje za pomoc , super przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Lu · 5 lat temu
    Ciasto naprawde pyszne Mniammm... Jutro znowu pieke :lol: Pozdrawiam i dzieki za fajny przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Xenia · 5 lat temu
    A można masło zamienić na margaryne ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anniken · 5 lat temu
    Dzisiaj upieklam brownies z Twojego przepisu i wyszedł super wilgotny i taki czekoladowy
    Napewno będę tutaj zaglądała Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    gin · 5 lat temu
    Wygląda ślicznie, bardzo podobają mi się takie dodatki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anniken · 5 lat temu
    Czy to ciasto jest wilgotne i mocno czekoladowe?
    Czy może lepiej dodać wiecej czekolady?
    Pozdrowienia :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Majana · 5 lat temu
    Och,wygląda tak smakowicie!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Patka · 5 lat temu
    A ciasto nadaje się od razu do jedzenia, czy musi odleżeć swoje?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    M · 5 lat temu
    a te ciasteczka się nie spalą? ja kiedyś dodałam do ciasta kawałki kinder bueno i się przypaliły

Polub nas na ...

Początek strony