Torcik truskawkowo- serowy

Pyszny, lekki torcik z truskawkami. Bardzo smaczny i delikatny zarówno w smaku, jak i konsystencji. Jestem pewna, że Wam się spodoba. Cienki spód biszkoptowy polany jest sosem truskawkowym, w środku krem truskawkowo-serowy, obtoczony pyszną, mocno kremową masą serową. Całość pokryta jest galaretką z truskawkami.

Składniki:

Biszkopt:

  • 2 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • ¼ szklanki mąki pszennej (lub w wersji bezglutenowej: mąki kukurydzianej)
  • ¼ szklanki skrobi ziemniaczanej
  • ⅓ szklanki cukru
  • 1 łyżka wody
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Sos truskawkowy:

  • 100 g truskawek
  • 1 łyżeczka cukru

Krem truskawkowo- serowy:

  • 200 g świeżych truskawek
  • 250 g twarogu z wiaderka lub quarku
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku (lub 4 listki żelatyny)
  • 50 g cukru
  • 200 g słodkiej śmietany 30- 36%

Masa serowa:

  • 500 g twarogu z wiaderka lub quarku
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego, 400 g
  • 200 g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 6 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku (lub 8 listków żelatyny)

Galaretka:

  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej
  • 100 g truskawek

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku.
  2. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do momentu połączenia się składników. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników).
  3. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
  4. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Pozostawić do ostygnięcia.
  5. Przygotować krem truskawkowo- serowy. Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody. Połowę truskawek zmiksować z cukrem na puree. Dodać twaróg i ponownie zmiksować. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, mieszając, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki kremu truskawkowo- serowego i wymieszać, a następnie wmieszać do reszty kremu.
  6. Śmietanę ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do kremu. Drugą połowę truskawek pokroić w kostkę. Truskawki wmieszać do kremu.
  7. Gotowy krem przełożyć do miski wyłożonej folią spożywczą. Wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę, aż krem dobrze stężeje.

2

  1. Przygotować sos truskawkowy. Truskawki zmiksować z cukrem na puree.
  2. Biszkopt ułożyć na paterze. Posmarować sosem truskawkowym.
  3. Na środek wyłożyć krem truskawkowo- serowy. (Ciasto pod kremem się ugnie, ponieważ biszkopt jest delikatny). Ciasto wstawić do lodówki.

3

  1. Przygotować masę serową. Żelatynę namoczyć w 6 łyżkach zimnej wody. Twaróg, mascarpone i słodkie mleko skondensowane zmiksować na gładką masę. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, mieszając, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki masy serowej i wymieszać, a następnie dodać do reszty masy. Śmietanę ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do masy.
  2. Ciasto wyciągnąć z lodówki. Założyć obręcz do tortu i wyłożyć masę serową. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny, aż masa dobrze stężeje.
  3. Przygotować galaretkę. 100 g truskawek zmiksować na puree. Galaretkę rozpuścić w 250 ml wrzątku. Ostudzić. Następnie wmieszać zmiksowane truskawki. Zimną galaretkę wylać na masę serową. Ciasto wstawić do lodówki, aby galaretka stężała.
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: wysoki
Torcik truskawkowo- serowy Torcik truskawkowo- serowy Torcik truskawkowo- serowyTorcik truskawkowo- serowy