Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Torcik truskawkowo- serowy

Pyszny, lekki torcik z truskawkami. Bardzo smaczny i delikatny zarówno w smaku, jak i konsystencji. Jestem pewna, że Wam się spodoba. Cienki spód biszkoptowy polany jest sosem truskawkowym, w środku krem truskawkowo-serowy, obtoczony pyszną, mocno kremową masą serową. Całość pokryta jest galaretką z truskawkami.

Składniki:

Biszkopt:

  • 2 jajka
  • ¼ szklanki mąki pszennej (lub w wersji bezglutenowej: mąki kukurydzianej)
  • ¼ szklanki skrobi ziemniaczanej
  • ⅓ szklanki cukru
  • 1 łyżka wody
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Sos truskawkowy:

  • 100 g truskawek
  • 1 łyżeczka cukru

Krem truskawkowo- serowy:

  • 200 g świeżych truskawek
  • 250 g twarogu z wiaderka lub quarku
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku (lub 4 listki żelatyny)
  • 50 g cukru
  • 200 g słodkiej śmietany 30- 36%

Masa serowa:

  • 500 g twarogu z wiaderka lub quarku
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego, 400 g
  • 200 g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 6 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku (lub 8 listków żelatyny)

Galaretka:

  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej
  • 100 g truskawek

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku.
  2. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do momentu połączenia się składników. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników).
  3. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
  4. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Pozostawić do ostygnięcia.
  5. Przygotować krem truskawkowo- serowy. Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody. Połowę truskawek zmiksować z cukrem na puree. Dodać twaróg i ponownie zmiksować. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, mieszając, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki kremu truskawkowo- serowego i wymieszać, a następnie wmieszać do reszty kremu.
  6. Śmietanę ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do kremu. Drugą połowę truskawek pokroić w kostkę. Truskawki wmieszać do kremu.
  7. Gotowy krem przełożyć do miski wyłożonej folią spożywczą. Wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę, aż krem dobrze stężeje.

2

  1. Przygotować sos truskawkowy. Truskawki zmiksować z cukrem na puree.
  2. Biszkopt ułożyć na paterze. Posmarować sosem truskawkowym.
  3. Na środek wyłożyć krem truskawkowo- serowy. (Ciasto pod kremem się ugnie, ponieważ biszkopt jest delikatny). Ciasto wstawić do lodówki.

3

  1. Przygotować masę serową. Żelatynę namoczyć w 6 łyżkach zimnej wody. Twaróg, mascarpone i słodkie mleko skondensowane zmiksować na gładką masę. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, mieszając, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki masy serowej i wymieszać, a następnie dodać do reszty masy. Śmietanę ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do masy.
  2. Ciasto wyciągnąć z lodówki. Założyć obręcz do tortu i wyłożyć masę serową. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny, aż masa dobrze stężeje.
  3. Przygotować galaretkę. 100 g truskawek zmiksować na puree. Galaretkę rozpuścić w 250 ml wrzątku. Ostudzić. Następnie wmieszać zmiksowane truskawki. Zimną galaretkę wylać na masę serową. Ciasto wstawić do lodówki, aby galaretka stężała.
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: wysoki
Torcik truskawkowo- serowy Torcik truskawkowo- serowy Torcik truskawkowo- serowyTorcik truskawkowo- serowy

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (15)

  1. Alicja

Już kiedyś taki robiłam, pyszny!

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Alicja

Piękny. Widzę, że na ciasteczkowym spodzie. Też dobry pomysł

  Załączniki
 
  1. aga

Czy mogą być truskawki mrożone , taka sama ilość

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    aga

Tak, ale pominęłabym kawałki truskawek w kremie truskawkowo- serowym, czyli użyłabym tylko 100g truskawek zmiksowanych na puree.

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 4 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. Monika8507

Joanno a mleko skondensowane to takie lejące, niegotowane tak?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Monika8507

Mleko skondensowane słodzone, prosto z puszki, niegotowane

  Załączniki
 
  1. Dorota

http://images66.fotosik.pl/839/a38af5acf07d9460med.jpg
nam wyszedł taki jak na zdjęciu, przepyszny! Do masy różowej z rozpędu dodałam 100g zmiksowanych truskawek plus pokrojone dodatkowo i masa nie wystarczająco się ścieła w miseczce. Na szczęście, dość równomiernie rozlała się na boki na biszkopcie...

http://images66.fotosik.pl/839/a38af5acf07d9460med.jpg
nam wyszedł taki jak na zdjęciu, przepyszny! Do masy różowej z rozpędu dodałam 100g zmiksowanych truskawek plus pokrojone dodatkowo i masa nie wystarczająco się ścieła w miseczce. Na szczęście, dość równomiernie rozlała się na boki na biszkopcie (w opasce tortowej), powstał efekt odwrotny - biały sernik w środku. Niezamierzony efekt, ale ciasto wyszło dość estetycznie i nadawało się do podania gościom.

Czytaj więcej
  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 10 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. Dorota

Tort zrobiłam na urodziny córki, wygląd i smak obłędny. Dziękuję!
Faktycznie trzeba poświęcić ciastu dużo uwagi i trzymać się przepisu. Efekt wart zachodu.

  Załączniki
 
  1. Kamila

Czy może być mleko skondensowane ale niesłodzone, czy wtedy np. mam je dosłodzić, albo może dodać cukru do całej masy serowej?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Kamila

Niestety to już nie będzię to samo.

  Załączniki
 
  1. ewa1111

bardzo pyszny torcik takie ciasto ale bardzo smaczne pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Maja

Witam. Można użyć innych owoców do tego ciasta?? pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Maja

Możesz użyć np. maliny (przetarte, aby pozbyć się pestek), jagody, borówkę.

  Załączniki
 
  1. martyna

ciasto wyszło przepyszne polecam !!

  Załączniki
 
  1. gin

Wygląda świetnie

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony