Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Torcik truskawkowo- serowy

Pyszny, lekki torcik z truskawkami. Bardzo smaczny i delikatny w smaku i konsystencji. Jestem pewna, że Wam się spodoba. Cienki, delikatny spód biszkoptowy polany jest sosem truskawkowym, w środku krem truskawkowo-serowy, obtoczony pyszną, mocno kremową masą serową. Całość pokryta jest galaretką z truskawkami.

W wersji bezglutenowej proszę upewnić się, że wybrane prokukty są bezglutenowe.

Składniki:
Biszkopt:

  • 2 jajka
  • ¼ szklanki mąki pszennej (lub w wersji bezglutenowej: mąki kukurydzianej)
  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
  • ⅓ szklanki cukru
  • 1 łyżka wody
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Sos truskawkowy:

  • 100g truskawek
  • 1 łyżeczka cukru

Krem truskawkowo- serowy:

  • 200g świeżych truskawek
  • 250g twarogu z wiaderka lub Quark
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku (lub 4 listki żelatyny)
  • 50g cukru
  • 200g słodkiej śmietany 30- 36%

Masa serowa:

  • 500g twarogu z wiaderka lub Quark
  • 250g serka mascarpone
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego, 400g
  • 200g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 6 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku (lub 8 listków żelatyny)

Galaretka:

  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej
  • 100g truskawek

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodać po jednym żółtku.
  2. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników).
  3. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  4. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  5. Przygotować krem truskawkowo- serowy. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody. Połowę truskawek zmiksować z cukrem na puree. Dodać twaróg i ponownie zmiksować. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki kremu truskawkowo- serowego i wymieszać, a następnie dodać do reszty kremu.
  6. Śmietanę ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do kremu.
  7. Drugą połowę truskawek pokroić w kostkę. Truskawki wmieszać do kremu.
  8. Gotowy krem przełożyć do miski wyłożonej folią spożywczą. Wstawić do lodówki na co najmniej 1 godz., aż krem dobrze stężeje.

2

  1. Przygotować sos truskawkowy. Truskawki zmiksować z cukrem na puree.
  2. Biszkopt ułożyć na paterze. Posmarować sosem truskawkowym.
  3. Na środek wyłożyć krem truskawkowo- serowy. (Ciasto pod kremem się ugnie, ponieważ biszkopt jest delikatny). Ciasto wstawić do lodówki.

3

  1. Przygotować masę serową. Żelatynę namoczyć w 6 łyżkach zimnej wody. Twaróg, mascarpone i słodkie mleko skondensowane zmiksować na gładką masę. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki masy serowej i wymieszać, a następnie dodać do reszty masy. Śmietanę ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do masy.
  2. Ciasto wyciągnąć z lodówki. Założyć obręcz do tortu i wyłożyć masę serową. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 3 godz, aż masa dobrze stężeje.
  3. Przygotować galaretkę. 100g truskawek zmiksować na puree. Galaretkę rozpuścić w 250ml wrzątku. Ostudzić. Wmieszać zmiksowane truskawki. Zimną galaretkę wylać na masę serową. Ciasto wstawić do lodówki, aby galaretka stężała.

Smacznego.

Torcik truskawkowo- serowy

Torcik truskawkowo- serowy

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

Tak, z kukurydzianą na pewno, bo też piekłam
Witam, ciasto Pyszne. Lecz napotkałem problem po upieczeniu strasznie się łamało...
Faktycznie przypomina keksa, ale jednak jest troszę inny. Można go potraktować j...
dzień doby właśnie robię placek korzenny i nie widzę proszku do pieczenia. Czy j...
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
  • Kasia Głąb
  • Elżbieta Marta Grabowska
  • Dorota
  • KAZIMIERA FRAMSKA
  • Alicja Zołańska
  • Monika Joanna Stelmaszyk
  • Sabina Miedziak
  • Ewelina
  • Mariusz Stfan Gutmański
  • Ola Sz
Początek strony