Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Tort śmietankowo- truskawkowy

Lekki tort truskawkowy. Składa się z jasnego biszkoptu i piankowego kremu przygotowanego na bazie śmietanki i truskawek. Jest lekki, delikatny, nie za słodki i bardzo smaczny.

1 szklanka= 250ml

Składniki:
Biszkopt z 6 jaj:

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki skrobi lub mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki wody

Krem śmietankowo- truskawkowy:

  • 500g truskawek
  • 500g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 80g cukru
  • 4 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku

Dodatkowo:

  • ok. 340g dżemu truskawkowego (ok. 8 kopiatych łyżek)
  • 400g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • śmietan- fix (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku.
  2. W miseczce wymieszać obie mąki. Dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do momentu połączenia się składników. W międzyczasie dodać wodę.
  3. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Po upieczeniu odwrócić biszkopt wraz z formą do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. W ten sposób uzyskamy płaski biszkopt. Po ostygnięciu przeciąć tak, aby powstały 3 blaty.
  4. Przygotować krem śmietankowo- truskawkowy. Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Dodać cukier i zmiksować blenderem na puree.
  5. Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody. Pozostawić na ok. 5 minut do napęcznienia. Gdy żelatyna napęcznieje, podgrzać, ciągle mieszając, aż się rozpuści. Wymieszać ze zmiksowanymi truskawkami.
  6. Śmietanę ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do truskawek.
  7. Pierwszy blat biszkoptu ułożyć na paterze. Zacisnąć obręcz do tortu. Posmarować 4 łyżkami dżemu. Wyłożyć 1/3 kremu śmietankowo- truskawkowego. Przykryć drugim blatem. Posmarować 4 łyżkami dżemu. Wyłożyć połowę z pozostałego kremu i przykryć trzecim blatem. Wyłożyć resztę kremu.
  8. Ciasto wstawić na parę godzin lub noc do lodówki, aby krem stężał.
  9. Śmietanę ubić z dodatkiem śmietan- fix na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Bitą śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy i udekorować boki i górę tortu. Ozdobić kawałkami truskawek.
  10. Tort przechowywać w lodówce do ok. 3- 4 dni.

Smacznego.

Tort śmietankowo- truskawkowy

Tort śmietankowo- truskawkowy

Tort śmietankowo- truskawkowy

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (25)

  1. Patrycja

Witam. Czy jak zmieszam ten mus z truskawek z ubita juz kremowka to czy ona mi sie nie zrobi bardzo plynna??

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Patrycja

Nie, jak będziesz delikatnie mieszać

  Załączniki
 
  1. Elka

Tort przepyszny. Dziękuję za inspiracje

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Elka

Śliczny

  Załączniki
 
  1. Ewelina

Witam,
Nie ma potrzeby nasączania biszkoptu??? Będzie wystarczająco wilgotny od dżemu?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Ewelina

Tort jest wystarczająco wilgotny.

  Załączniki
 
  1. Magdalena

Witam. Czy można użyć mrożonych truskawek?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Magdalena

Tak, ale takie pytanie już było w komentarzach.

  Załączniki
 
  1. Magdalena

Witam, czy ten tort moge przykryc masa cukrowa? Zamiast zdobień z bitej smietany od gory?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Magdalena

Niestety nie. Krem truskawkowo- śmietankowy nie jest odpowiedni pod masę cukrową.

  Załączniki
 
  1. klaudia

Witam, czy jesli masa nie stężała przez 4 godziny to juz raczej nie stężeje ?

  Załączniki
 
  1. Marzena

Witam serdecznie. Mam takie pytanie jeżeli chciałbym upiec biszkopt z 10 jak to ile mąki musiałabym użyć?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Marzena

Biszkopt, według powyższego przepisu, z 10 jaj nie zmieści się w tortownicy

  Załączniki
 
  1. Sara

A czy można prosić proporcje na biszkopt na tortownicę ok21cm ? Pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Sara

Proszę skorzystać z przelicznika form do pieczenia. Znajduje się on po lewej stronie w menu "Porady kulinarne".

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 7 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. MONIA

Dzień dobry, mam pytanie odnośnie czasu przygotowania. Ile zajmuje robienie tego cuda od "A" do "Z"?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    MONIA

Ok. 2 godzin plus kilkugodzinne chłodzenie w lodówce, aby krem dobrze stężał.

  Załączniki
 
  1. Kasia

Robiłam tort, wyszedł przepyszny wszystkim bardzo smakował. Do biszkopt dałam żółty barwnik, dzięki czemu miał wyrazisty kolor

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Polub nas na ...

Początek strony