Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
34 Komentarzy

Tort śmietankowo- truskawkowy

Lekki tort truskawkowy. Składa się z jasnego biszkoptu i piankowego kremu przygotowanego na bazie śmietanki i truskawek. Jest lekki, delikatny, nie za słodki i bardzo smaczny.

1 szklanka= 250ml

Składniki:
Biszkopt z 6 jaj:

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki skrobi lub mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki wody

Krem śmietankowo- truskawkowy:

  • 500g truskawek
  • 500g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 80g cukru
  • 4 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku

Dodatkowo:

  • ok. 340g dżemu truskawkowego (ok. 8 kopiatych łyżek)
  • 400g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • śmietan- fix (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku.
  2. W miseczce wymieszać obie mąki. Dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do momentu połączenia się składników. W międzyczasie dodać wodę.
  3. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Po upieczeniu odwrócić biszkopt wraz z formą do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. W ten sposób uzyskamy płaski biszkopt. Po ostygnięciu przeciąć tak, aby powstały 3 blaty.
  4. Przygotować krem śmietankowo- truskawkowy. Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Dodać cukier i zmiksować blenderem na puree.
  5. Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody. Pozostawić na ok. 5 minut do napęcznienia. Gdy żelatyna napęcznieje, podgrzać, ciągle mieszając, aż się rozpuści. Wymieszać ze zmiksowanymi truskawkami.
  6. Śmietanę ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do truskawek.
  7. Pierwszy blat biszkoptu ułożyć na paterze. Zacisnąć obręcz do tortu. Posmarować 4 łyżkami dżemu. Wyłożyć 1/3 kremu śmietankowo- truskawkowego. Przykryć drugim blatem. Posmarować 4 łyżkami dżemu. Wyłożyć połowę z pozostałego kremu i przykryć trzecim blatem. Wyłożyć resztę kremu.
  8. Ciasto wstawić na parę godzin lub noc do lodówki, aby krem stężał.
  9. Śmietanę ubić z dodatkiem śmietan- fix na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Bitą śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy i udekorować boki i górę tortu. Ozdobić kawałkami truskawek.
  10. Tort przechowywać w lodówce do ok. 3- 4 dni.

Smacznego.

Tort śmietankowo- truskawkowy

Tort śmietankowo- truskawkowy

Tort śmietankowo- truskawkowy

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Polub nas na ...

Początek strony