Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Tort śmietankowo- truskawkowy

Lekki tort truskawkowy. Składa się z jasnego biszkoptu i piankowego kremu przygotowanego na bazie śmietanki i truskawek. Jest lekki, delikatny, nie za słodki i bardzo smaczny.

1 szklanka= 250ml

Składniki:
Biszkopt z 6 jaj:

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki skrobi lub mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki wody

Krem śmietankowo- truskawkowy:

  • 500g truskawek
  • 500g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 80g cukru
  • 4 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku

Dodatkowo:

  • ok. 340g dżemu truskawkowego (ok. 8 kopiatych łyżek)
  • 400g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • śmietan- fix (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku.
  2. W miseczce wymieszać obie mąki. Dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do momentu połączenia się składników. W międzyczasie dodać wodę.
  3. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Po upieczeniu odwrócić biszkopt wraz z formą do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. W ten sposób uzyskamy płaski biszkopt. Po ostygnięciu przeciąć tak, aby powstały 3 blaty.
  4. Przygotować krem śmietankowo- truskawkowy. Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Dodać cukier i zmiksować blenderem na puree.
  5. Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody. Pozostawić na ok. 5 minut do napęcznienia. Gdy żelatyna napęcznieje, podgrzać, ciągle mieszając, aż się rozpuści. Wymieszać ze zmiksowanymi truskawkami.
  6. Śmietanę ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do truskawek.
  7. Pierwszy blat biszkoptu ułożyć na paterze. Zacisnąć obręcz do tortu. Posmarować 4 łyżkami dżemu. Wyłożyć 1/3 kremu śmietankowo- truskawkowego. Przykryć drugim blatem. Posmarować 4 łyżkami dżemu. Wyłożyć połowę z pozostałego kremu i przykryć trzecim blatem. Wyłożyć resztę kremu.
  8. Ciasto wstawić na parę godzin lub noc do lodówki, aby krem stężał.
  9. Śmietanę ubić z dodatkiem śmietan- fix na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Bitą śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy i udekorować boki i górę tortu. Ozdobić kawałkami truskawek.
  10. Tort przechowywać w lodówce do ok. 3- 4 dni.

Smacznego.

Tort śmietankowo- truskawkowy

Tort śmietankowo- truskawkowy

Tort śmietankowo- truskawkowy

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (12)

  1. Sara

A czy można prosić proporcje na biszkopt na tortownicę ok21cm ? Pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Sara

Proszę skorzystać z przelicznika form do pieczenia. Znajduje się on po lewej stronie w menu "Porady kulinarne".

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 1 miesiąc temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. MONIA

Dzień dobry, mam pytanie odnośnie czasu przygotowania. Ile zajmuje robienie tego cuda od "A" do "Z"?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    MONIA

Ok. 2 godzin plus kilkugodzinne chłodzenie w lodówce, aby krem dobrze stężał.

  Załączniki
 
  1. Kasia

Robiłam tort, wyszedł przepyszny wszystkim bardzo smakował. Do biszkopt dałam żółty barwnik, dzięki czemu miał wyrazisty kolor

  Załączniki
 
  1. anna

Witam. Robiłam tego torta z przepisu. Wszystkim smakował ekstra. Moje pytanie czy można zamiast truskawek użyć jagód?

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 4 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. Joanna Moderator    anna

Tak

  Załączniki
 
  1. Gosia

Pokusiłam się pierwszy raz w życiu zrobić tort. Zrobiłam małą modyfikację, w kremie i śmietanie zmbiejszyłam ilość cukru, za to brzeg na górze ozdobiłam bezami. Wyszedł pyszny, zniknął w okamgnieniu. Myślę że to początek mojej przygody z tortami,...

Pokusiłam się pierwszy raz w życiu zrobić tort. Zrobiłam małą modyfikację, w kremie i śmietanie zmbiejszyłam ilość cukru, za to brzeg na górze ozdobiłam bezami. Wyszedł pyszny, zniknął w okamgnieniu. Myślę że to początek mojej przygody z tortami, połknę£am bakcyla. Bardzo dziękuję za przepis!!!!!!!

Dla innych początkujących w tym temacie chciałam dodać, że krem wydaje się trochę rzadki, ale potem fajnie tężeje w lodówce, więc bez obaw

Pozdrawiam bardzo serdecznie.

Czytaj więcej
  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 6 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. Kinga

Tort jest bardzo dobry Jak zrobiłam na urodziny taty, smakował wszystkim
Polecam!

  Załączniki
 
  1. Ada

A czy masa śmietanowo truskawkowa wyjdzie z mrożonych truskawek?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Ada

Tak.

  Załączniki
 
  1. Aleksandra

Tort bardzo smaczny, nie jest za słodki poprostu PYSZNY!!! I łatwy do zrobienia!!!

Pierwsze ciasto które nie jest z paczki i mi wyszło! Nie mam talentu do pieczenia ciast a w domu małego alergika, i ciężko dostać wypiek odpowiedni dla niego. Na...

Tort bardzo smaczny, nie jest za słodki poprostu PYSZNY!!! I łatwy do zrobienia!!!

Pierwsze ciasto które nie jest z paczki i mi wyszło! Nie mam talentu do pieczenia ciast a w domu małego alergika, i ciężko dostać wypiek odpowiedni dla niego. Na jego drugie urodzinki postanowiłam, że najwyższy czas zacząć sama piec! Znalazłam ten przepis i wiem, że będę do niego wracać! Nie dość że ku zaskoczeniu całej rodziny tort wyszedł to jeszcze taki pyszny, że bardzo szybko zniknął.

Czytaj więcej
  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 11 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony