Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
41 Komentarzy

Tort śmietankowo- truskawkowy

Lekki tort truskawkowy. Składa się z jasnego biszkoptu i piankowego kremu przygotowanego na bazie śmietanki i truskawek. Jest lekki, delikatny, nie za słodki i bardzo smaczny.

1 szklanka= 250ml

Składniki:
Biszkopt z 6 jaj:

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki skrobi lub mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki wody

Krem śmietankowo- truskawkowy:

  • 500g truskawek
  • 500g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 80g cukru
  • 4 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku

Dodatkowo:

  • ok. 340g dżemu truskawkowego (ok. 8 kopiatych łyżek)
  • 400g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • śmietan- fix (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku.
  2. W miseczce wymieszać obie mąki. Dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do momentu połączenia się składników. W międzyczasie dodać wodę.
  3. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Po upieczeniu odwrócić biszkopt wraz z formą do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. W ten sposób uzyskamy płaski biszkopt. Po ostygnięciu przeciąć tak, aby powstały 3 blaty.
  4. Przygotować krem śmietankowo- truskawkowy. Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Dodać cukier i zmiksować blenderem na puree.
  5. Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody. Pozostawić na ok. 5 minut do napęcznienia. Gdy żelatyna napęcznieje, podgrzać, ciągle mieszając, aż się rozpuści. Wymieszać ze zmiksowanymi truskawkami.
  6. Śmietanę ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do truskawek.
  7. Pierwszy blat biszkoptu ułożyć na paterze. Zacisnąć obręcz do tortu. Posmarować 4 łyżkami dżemu. Wyłożyć 1/3 kremu śmietankowo- truskawkowego. Przykryć drugim blatem. Posmarować 4 łyżkami dżemu. Wyłożyć połowę z pozostałego kremu i przykryć trzecim blatem. Wyłożyć resztę kremu.
  8. Ciasto wstawić na parę godzin lub noc do lodówki, aby krem stężał.
  9. Śmietanę ubić z dodatkiem śmietan- fix na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Bitą śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy i udekorować boki i górę tortu. Ozdobić kawałkami truskawek.
  10. Tort przechowywać w lodówce do ok. 3- 4 dni.

Smacznego.

Tort śmietankowo- truskawkowy

Tort śmietankowo- truskawkowy

Tort śmietankowo- truskawkowy

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    KAEM · 1 miesięcy temu
    Witam, torcik robiłam już raz, teraz zamierzam drugi, bo wszystkim bardzo smakował. Dzieci na urodzinkach stały w kolejce po dokładkę..i nie tylko dzieci

    Chciałabym jednak poradzić się co do ilości żelatyny. Tym razem użyję mrożonych truskawek, czy aby na pewno 4 łyżeczki wystarczą? Poprzednio choć masa stężała miałam wrażenie, że mogłaby być nieco twardsza.

    Proszę o radę ile bezpiecznie więcej mogę dodać żelatyny, żeby nie osiągnąć masy zbyt sztywnej ? Nie mam doświadczenia w tej kwestii. Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gosia · 2 miesięcy temu
    Mogą być mrożone truskawki?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Asia · 5 miesięcy temu
    Wyszedł fenomenalnie pyszny!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    justyna Lidia Lurka · 6 miesięcy temu
    Hej jak zamocowac oplatek z masy cukrowej na tym torcie ?? Czy trzeba jakies ZELE ??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 6 miesięcy temu
    Dziękuje za świetny przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kingaaa · 7 miesięcy temu
    zrobiłam masę truskawkowo - śmietankową według przepisu ale niestety ani po połaczeniu ze śmietana nie zrobiła sie kremowa tylko taka grutkowa, i na dodatek była jeszcze chyba bardziej płynna
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sabina · 7 miesięcy temu
    Udał się i jest przepyszny. Idealny. Dziękuję za przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ana · 8 miesięcy temu
    Mój pierwszy w życiu tort i wyszedł przepyszny,do truskawek dodałam jeszcze niewielką ilość soku z cytryny
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Wu · 8 miesięcy temu
    Czy krem truskawkowo-smietanowy musi stezec zanim nalozymy go na biszkop czy odrazu nakladamy?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kinga · 9 miesięcy temu
    Witam. Krem wyszedł mi bardzo rzadki, dam radę jakoś go uratować? ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jula · 9 miesięcy temu
    Czy zamiast dżemu może być marmolada?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Weronika · 9 miesięcy temu
    Również mam pytanie, czy jakbym zrobiła w tortownicy o średnicy 24cm biszkopt na średnicę 26cm to nic się nie stanie poza tym że bardziej urośnie?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 9 miesięcy temu
      Jak ja robię biszkopt to mój rośnie tak, że jest akurat na tortownicę 26cm. W mniejszej nie zmieściłby się
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Weronika · 9 miesięcy temu
    Witam, mam pytanie czy 5h na stężenie masy wystarczy? Czy nie będzie to za mało?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ada · 9 miesięcy temu
    Biszkopt bez proszku do pieczenia?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 10 miesięcy temu
    Mój torcik na urodziny mamy . Wszystkim bardzo smakował
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 10 miesięcy temu
    Czy mogę na wierzch położyć ozdobny oplatek na tort ? Pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 10 miesięcy temu
      A co pisze w instrukcji? Najczęściej jest podane, że na każdą powierzchnię za wyjątkiem galaretki. Powierzchnia powinna być wilgotna, aby oplatek nasiąknął. Przez jakiś czas może się pomarszczyć, bo będzie ciągnął wilgoć, ale potem powinien się wyprostować. Według mnie ten krem jest odpowiedni, ale sprawdziłabym instrucję lub jeśli był zamawiany przez internet to powinno byc w opisie na stronie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Maria · 11 miesięcy temu
    Witam
    Proszę o pomoc jaka masa mogę obłożyć tort do opala bo chciałam obsypać wiórkami czekolady białej.Zeby pasowało do siebie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aneta · 11 miesięcy temu
    Torcik wyszedł super
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 11 miesięcy temu
    Super tort, następnym razem dodam trochę mniej cukru do truskawek

Polub nas na ...

Początek strony