Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
19 Komentarzy

Tort śmietankowo- truskawkowy

Lekki tort truskawkowy. Składa się z jasnego biszkoptu i piankowego kremu przygotowanego na bazie śmietanki i truskawek. Jest lekki, delikatny, nie za słodki i bardzo smaczny.

1 szklanka= 250ml

Składniki:
Biszkopt z 6 jaj:

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki skrobi lub mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki wody

Krem śmietankowo- truskawkowy:

  • 500g truskawek
  • 500g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 80g cukru
  • 4 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku

Dodatkowo:

  • ok. 340g dżemu truskawkowego (ok. 8 kopiatych łyżek)
  • 400g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • śmietan- fix (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku.
  2. W miseczce wymieszać obie mąki. Dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do momentu połączenia się składników. W międzyczasie dodać wodę.
  3. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Po upieczeniu odwrócić biszkopt wraz z formą do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. W ten sposób uzyskamy płaski biszkopt. Po ostygnięciu przeciąć tak, aby powstały 3 blaty.
  4. Przygotować krem śmietankowo- truskawkowy. Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Dodać cukier i zmiksować blenderem na puree.
  5. Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody. Pozostawić na ok. 5 minut do napęcznienia. Gdy żelatyna napęcznieje, podgrzać, ciągle mieszając, aż się rozpuści. Wymieszać ze zmiksowanymi truskawkami.
  6. Śmietanę ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do truskawek.
  7. Pierwszy blat biszkoptu ułożyć na paterze. Zacisnąć obręcz do tortu. Posmarować 4 łyżkami dżemu. Wyłożyć 1/3 kremu śmietankowo- truskawkowego. Przykryć drugim blatem. Posmarować 4 łyżkami dżemu. Wyłożyć połowę z pozostałego kremu i przykryć trzecim blatem. Wyłożyć resztę kremu.
  8. Ciasto wstawić na parę godzin lub noc do lodówki, aby krem stężał.
  9. Śmietanę ubić z dodatkiem śmietan- fix na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Bitą śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy i udekorować boki i górę tortu. Ozdobić kawałkami truskawek.
  10. Tort przechowywać w lodówce do ok. 3- 4 dni.

Smacznego.

Tort śmietankowo- truskawkowy

Tort śmietankowo- truskawkowy

Tort śmietankowo- truskawkowy

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 1 miesięcy temu
    Tort zrobiłam na drugie urodziny mojej córeczki, byl przepyszny wszystkim smakował.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 3 miesięcy temu
    Witam. Czy mogę na górę dać galaretkę ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marcia91 · 5 miesięcy temu
    Piękne dzięki za przepis Torcik cudny, łatwy do zrobienia i pyszniutki! Taki delikatny, ani przesłodzony ani kwaśny.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Patryk · 5 miesięcy temu
    Dramat!! Ciasto popłynęło i się całe rozjechało, stracony czas i pieniądze
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Patrycja · 5 miesięcy temu
    Witam. Czy jak zmieszam ten mus z truskawek z ubita juz kremowka to czy ona mi sie nie zrobi bardzo plynna??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Elka · 5 miesięcy temu
    Tort przepyszny. Dziękuję za inspiracje
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewelina · 7 miesięcy temu
    Witam,
    Nie ma potrzeby nasączania biszkoptu??? Będzie wystarczająco wilgotny od dżemu?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magdalena · 7 miesięcy temu
    Witam. Czy można użyć mrożonych truskawek?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magdalena · 8 miesięcy temu
    Witam, czy ten tort moge przykryc masa cukrowa? Zamiast zdobień z bitej smietany od gory?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    klaudia · 8 miesięcy temu
    Witam, czy jesli masa nie stężała przez 4 godziny to juz raczej nie stężeje ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marzena · 8 miesięcy temu
    Witam serdecznie. Mam takie pytanie jeżeli chciałbym upiec biszkopt z 10 jak to ile mąki musiałabym użyć?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sara · 1 lat temu
    A czy można prosić proporcje na biszkopt na tortownicę ok21cm ? Pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Proszę skorzystać z przelicznika form do pieczenia. Znajduje się on po lewej stronie w menu "Porady kulinarne".
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    MONIA · 1 lat temu
    Dzień dobry, mam pytanie odnośnie czasu przygotowania. Ile zajmuje robienie tego cuda od "A" do "Z"?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 1 lat temu
    Robiłam tort, wyszedł przepyszny wszystkim bardzo smakował. Do biszkopt dałam żółty barwnik, dzięki czemu miał wyrazisty kolor
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    anna · 1 lat temu
    Witam. Robiłam tego torta z przepisu. Wszystkim smakował ekstra. Moje pytanie czy można zamiast truskawek użyć jagód?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gosia · 1 lat temu
    Pokusiłam się pierwszy raz w życiu zrobić tort. Zrobiłam małą modyfikację, w kremie i śmietanie zmbiejszyłam ilość cukru, za to brzeg na górze ozdobiłam bezami. Wyszedł pyszny, zniknął w okamgnieniu. Myślę że to początek mojej przygody z tortami, połknę£am bakcyla. Bardzo dziękuję za przepis!!!!!!!

    Dla innych początkujących w tym temacie chciałam dodać, że krem wydaje się trochę rzadki, ale potem fajnie tężeje w lodówce, więc bez obaw

    Pozdrawiam bardzo serdecznie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kinga · 1 lat temu
    Tort jest bardzo dobry Jak zrobiłam na urodziny taty, smakował wszystkim Polecam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ada · 1 lat temu
    A czy masa śmietanowo truskawkowa wyjdzie z mrożonych truskawek?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aleksandra · 1 lat temu
    Tort bardzo smaczny, nie jest za słodki poprostu PYSZNY!!! I łatwy do zrobienia!!!

    Pierwsze ciasto które nie jest z paczki i mi wyszło! Nie mam talentu do pieczenia ciast a w domu małego alergika, i ciężko dostać wypiek odpowiedni dla niego. Na jego drugie urodzinki postanowiłam, że najwyższy czas zacząć sama piec! Znalazłam ten przepis i wiem, że będę do niego wracać! Nie dość że ku zaskoczeniu całej rodziny tort wyszedł to jeszcze taki pyszny, że bardzo szybko zniknął.

Polub nas na ...

Początek strony