Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Lekki tort śmietankowy

Delikatny, lekki jak chmurka, śmietankowy tort na biszkopcie. Puszysty biszkopt przełożony jest delikatną pianką z bitej śmietany i galaretki. Blaty można przełożyć grubą warstwą pianki, ponieważ jest jej bardzo dużo.

Składniki:

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • ¾ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki wody

Krem:

  • 500g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 2 opakowania bitej śmietany w proszku "Śnieżki"
  • 400ml zimnego mleka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 czerwona galaretka np. truskawkowa, wiśniowa itd.
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny

Poncz:

    • 250ml wody
    • 1 łyżka cukru
    • sok wyciśnięty z połowy cytryny

Dodatkowo:

    • ok. 100g posiekanych migdałów bez skórki

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku.
  2. W miseczce wymieszać obie mąki. (Dobrze jest przesiać je przez sitko). Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do połączenia się składników. W międzyczasie dodać wodę.
  3. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
  4. Ciasto przełożyć do tortownicy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt odwrócić do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. W ten sposób uzyskamy płaską powierzchnię. (Papier do pieczenia zapobiega przyklejeniu się ciepłego biszkoptu do blatu). Pozostawić do całkowitego ostygnięcia, a następnie przeciąć tak, aby powstały 3 blaty.
  5. Przygotować krem. Galaretkę rozpuścić w 100ml wrzątku. Następnie dodać sok z cytryny i ostudzić.
  6. Słodką śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Odstawić na bok.
  7. 2 opakowania Śnieżki zmiksować z zimnym mlekiem (według zaleceń na opakowaniu) i połączyć delikatnie z ubitą śmietaną. Następnie wmieszać delikatnie zimną galaretkę. (Kremu wychodzi bardzo dużo).
  8. Krem wstawić do lodówki do czasu, aż zacznie tężeć. (Należy zaglądać do niego regularnie. Jeśli mleko, śmietana i galaretka będą mocno zimne to krem może już przy mieszaniu zacząć tężeć).
  9. Przygotować poncz. Wodę wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem.
  10. Na paterze ułożyć pierwszy blat biszkoptowy. Nasączyć częścią ponczu. Wyłożyć grubą warstwę tężejącego kremu. Przykryć drugim blatem, nasączyć ponczem i wyłożyć grubą warstwę kremu. Przykryć trzecim blatem i go nasączyć. Wierzch i boki tortu posmarować i udekorować resztą kremu.
  11. Boki tortu ozdobić posiekanymi migdałami. (Migdały nabieram na dłoń i dociskam ją do boku tortu).
  12. Tort wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na noc.

Uwagi:

  • Tort udekorowałam różami. Ponieważ kupne róże są pryskane i nie nadają się do spożycia, zawinęłam łodygi w folię spożywczą.
  • 1 szklanka= 250ml

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Lekki tort śmietankowy Lekki tort śmietankowy Lekki tort śmietankowy

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (88)

  1. Monika

Dodanie mąki ziemniaczanej w takiej ilości powoduje, ze biszkopt jest niestety gumowaty. Sprawdzilam to przed chwila

  Załączniki
 
  1. Jagoda

Witam. Mogę dać do śmietany kremówki 2 śmietany fizyka i galaretkę? Jeżeli tak to czy rozpuścić ja w 250 ml wody czy w 100 ml? Pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Jagoda

Powoli. Jak chcesz zrobić krem? Chcesz zrezygnować ze śnieżki? Czy chcesz zrobić według przepisu tylko dodać śmietan- fix? śmietan- fix możesz dodać przy ubijaniu śmietany, nie zmieniając nic w przepisie.

  Załączniki
 
  1. Kasia

Czy mogę 2 śnieżki ubić w 200 ml mleka? Co zrobić aby na pewno masa stężała a nie była płynną bo właśnie tak dziewczyny piszą w komentarzach że jest luźna. I czy na masę mogę wyłożyć jagody mrożone na każdy biszkopt? Pozdrawiam serdecznie

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Kasia

Możliwe. Nie eksperymentowałam nigdy ze śnieżką. Jagody możesz dać, ale rozmroziłabym je najpierw i osączyła.

  Załączniki
 
  1. Asia

Czy na formę 28 cm może być biszkopt zrobiony z tego przepisu czy trzeba zwiększyć ilości?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Asia

Osobiście zwiększyłabym ilość składników.

  Załączniki
 
  1. Asia    Joanna Moderator

Napisałaby mi pani z ilu jajek i innych składników zrobić biszkopt?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Asia

7 jajek
1szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
2,5 łyżki wody

  Załączniki
 
  1. Kasia

Witam. Czy mogę pominąć śnieżki a zrobić masę że śmietany i galaretki?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Kasia

Tak, może być tylko śmietana i galaretka. Galaretkę należy wówczas rozpuścić w 250 ml gorącej wody tak jak tutaj: "Tort plaża".

  Załączniki
 
  1. Asia

A czy można w tych 100ml wody rozpuścić dwie galaretki żeby ta masa na pewno stężała?

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 5 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. Joanna Moderator    Asia

W 100ml nie da się rozpuścić, aż dwóch galaretek (za mało płynu). Jeśli chcesz to możesz przygotować śnieżkę z połowy porcji, używając jednej śnieżki na 200ml mleka.

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 5 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. Ada

Wydaje mi się, że w przepisie do masy niepotrzebne jest mleko.?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Ada

Potrzebne jest do ubicia "śnieżek".

  Załączniki
 
  1. Monika

Chciałam zrobić tort na roczek synka, co mnie podkusilo nie wiem. Masa nie scieła się, żeby uratować próbowałam dodać jeszcze żelatyny. Dzięki żelatynie odrobinę sięścieło. Tort wyglądał jak straszydło. Ale że nie miałam możliwości kupna bądż...

Chciałam zrobić tort na roczek synka, co mnie podkusilo nie wiem. Masa nie scieła się, żeby uratować próbowałam dodać jeszcze żelatyny. Dzięki żelatynie odrobinę sięścieło. Tort wyglądał jak straszydło. Ale że nie miałam możliwości kupna bądż zrobienia drugiego musiałam podać taki, żeby było na czym świeczkę dmuchnąć. Gdyby nie to że smakowo jest naprawdę dobry, to jakościowo koszmar. Masa tragedia.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Ania

przepyszny

  Załączniki
 
  1. Karolina

Witam, chciałabym zapytać, czy zamiast galaretki można dodać do masy np. 1 łyżkę żelatyny? Chciałabym, by tort był białego koloru.

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Karolina

Myślę, że to będzie odpowiednia ilość żelatyny.

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony