Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
71 Komentarzy
Lekki tort śmietankowy

Delikatny, lekki jak chmurka, śmietankowy tort na biszkopcie. Puszysty biszkopt przełożony jest delikatną pianką z bitej śmietany i galaretki. Blaty można przełożyć grubą warstwą pianki, ponieważ jest jej bardzo dużo.

Składniki:

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • ¾ szklanki skrobi ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki wody

Krem:

  • 500g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 2 opakowania bitej śmietany w proszku "Śnieżki"
  • 400ml zimnego mleka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 czerwona galaretka np. truskawkowa, wiśniowa itd.
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny

Poncz:

    • 250ml wody
    • 1 łyżka cukru
    • sok wyciśnięty z połowy cytryny

Dodatkowo:

    • ok. 100g posiekanych migdałów bez skórki

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku.
  2. W miseczce wymieszać obie mąki. (Dobrze jest przesiać je przez sitko). Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do połączenia się składników. W międzyczasie dodać wodę.
  3. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
  4. Ciasto przełożyć do tortownicy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt odwrócić do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. W ten sposób uzyskamy płaską powierzchnię. (Papier do pieczenia zapobiega przyklejeniu się ciepłego biszkoptu do blatu). Pozostawić do całkowitego ostygnięcia, a następnie przeciąć tak, aby powstały 3 blaty.
  5. Przygotować krem. Galaretkę rozpuścić w 100ml wrzątku. Następnie dodać sok z cytryny i ostudzić.
  6. Słodką śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Odstawić na bok.
  7. 2 opakowania Śnieżki zmiksować z zimnym mlekiem (według zaleceń na opakowaniu) i połączyć delikatnie z ubitą śmietaną. Następnie wmieszać delikatnie zimną galaretkę. (Kremu wychodzi bardzo dużo).
  8. Krem wstawić do lodówki do czasu, aż zacznie tężeć. (Należy zaglądać do niego regularnie. Jeśli mleko, śmietana i galaretka będą mocno zimne to krem może już przy mieszaniu zacząć tężeć).
  9. Przygotować poncz. Wodę wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem.
  10. Na paterze ułożyć pierwszy blat biszkoptowy. Nasączyć częścią ponczu. Wyłożyć grubą warstwę tężejącego kremu. Przykryć drugim blatem, nasączyć ponczem i wyłożyć grubą warstwę kremu. Przykryć trzecim blatem i go nasączyć. Wierzch i boki tortu posmarować i udekorować resztą kremu.
  11. Boki tortu ozdobić posiekanymi migdałami. (Migdały nabieram na dłoń i dociskam ją do boku tortu).
  12. Tort wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na noc.

Uwagi:

  • Tort udekorowałam różami. Ponieważ kupne róże są pryskane i nie nadają się do spożycia, zawinęłam łodygi w folię spożywczą.
  • 1 szklanka= 250ml

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Lekki tort śmietankowy Lekki tort śmietankowy Lekki tort śmietankowy

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 21 dni temu
    Z przykrością muszę stwierdzić, że przepis na masę należy do nieudanych. Piekę baaaardzo dużo i niestety na tym przepisie zawiodłam się. Ja zawsze galaretkę dodaje, kiedy jest już lekko zsiadła i później dzięki temu nie robią się grudki. A tu, klapa. Galaretka zostawiła grudy, czego nigdy u mnie nie było miejsca. Po drugie, nie powinno się przewracac biszkoptu, bo zaparza się i powstaje zakalec. Ja zawsze po wyjęciu z piekarnika upuszczam ciasto na podłogę, wtedy uciekają pęcherzyki powietrza i biszkopt robi się równy. Strasznie mi przykro bo tort miał być dla corki na urodziny
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    K · 1 miesięcy temu
    Przepyszny. Dziękuję za przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    BETI · 1 miesięcy temu
    Witam, krem wyszedł super, dałam dwie galaretki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Nika · 1 miesięcy temu
    Biszkopt wyszedł idealnie. .krem pyszny..polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Patrycja · 1 miesięcy temu
    Jakie mogę dodać zapachu dodatkowo do nasadzenia biszkoptów?
    Oraz brzoskwinie pokrojone można dodać do masy ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 miesięcy temu
      Możesz dodać brzoskwinie. Zapach jaki chcesz. Możesz użyć również sok z brzoskwiń do nasączenia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gosia · 2 miesięcy temu
    Śmietana ma być kremowa, taka gęsta?
    Pozdrawiam serdecznie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paulina · 2 miesięcy temu
    Czy można ozdobić opłatkiem na wierzch? Będzie się trzymał?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anita · 2 miesięcy temu
    Wszystko zrobiłam zgodnie z przepisem i klapa. Biszkopt co prawda ładnie urósł, ale 30 minut w piekarniku to przesada, po tych 30 minutach jeszcze pływał na środku i musiałam piec go jeszcze 20 minut, żeby nie był surowy. Krem tragedia, zrobiłam wszystko identycznie jak w przepisie i nie chciał stężeć nawet po kilku godzinach w lodówce. Musiałam ratować go żelatyną i serkiem mascarpone, jakoś się udało, ale przy krojeniu ciasto i tak się rozlatywało. Poza tym biszkopt słodszy niż krem, sądzę, że szklanka cukru to za dużo.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 3 miesięcy temu
    Tort jest pyszny i wszystko wychodzi według tego przepisu. Biszkopt delikatny a masa stężała chociaż dalam tylko jedną śnieżkę. Super polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Delfina Klodzinska · 3 miesięcy temu
    Czy moge posmarowac ten tort masa maslana z mlekiem skondensowanym?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 3 miesięcy temu
      Uważam, że będzie to trudny zabieg, bo tort jest lekki i delikatny i byłby problem przy smarowaniu. Odradzam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Basia · 6 miesięcy temu
    Czy do biszkopta można dodać kakao aby wyszedł biszkopt kakaowy?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 6 miesięcy temu
    Czy galaretka ma być zimna, ale płynna? Jak mocno powinna stężeć przed dodaniem? Czy powinna być ścięta i np. pokrojona w drobną kostkę?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 6 miesięcy temu
      Powinna być zimna, płynna. Następnie gotowy krem należy schłodzić w lodówce, aż zacznie tężeć.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sandra · 9 miesięcy temu
    Witam. Tort wygląda przepieknie Czy mogłaby Pani mi doradzić czym mogę zastąpić skrobię ziemniaczaną, bo tu gdzie mieszkam niestety wycofali ze sprzedaży
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 9 miesięcy temu
      Jak to wycofali? Może być mąka ziemniaczana. Myślę, że może budyń bez cukru też by się nadał, ale nie sprawdzałam . Mam przygotowany nowy przepis na biszkopt na samych budyniach. Za niedługo pojawi się na stronie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gosia · 9 miesięcy temu
    Tort faktycznie lekki. Ja Śnieżki rozrobiłam w 300 ml mleka, masa wyszła akurat, gęsta w ilości takiej zeby nie załować na przełożenie i dekoracje. W niektorych komentarzach czytalam ze masa sie nie sciela i wydaje mi sie ze to nie wina przepisu bo dlaczego mialaby nie stężeć skoro sama kremowka jesli jest dobra i 36% procent to sie pieknie ubije, śnieżka również i galaretka dodatkowo jeszcze 'zlepia' całość. Biszkopt rowniez smaczny. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ela · 9 miesięcy temu
    A co z proszkiem do pieczenia? Nie trzeba??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Edyta · 10 miesięcy temu
    Super przepis. Biszkopt jest przewspaniały. Następnym razem dam 2 galaretki do kremu żeby był bardziej zwarty.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karol · 11 miesięcy temu
    Zrobiłem był pyszny
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paulina · 11 miesięcy temu
    W 100g wrzątku rozpuszczamy cała galaretkę?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 11 miesięcy temu
      Tak Gdyby był problem, należy galaretkę w garnku postawić na piecu i ją ogrzewać, mieszając, aż się rozpuści. Proszę tylko uważać, żeby galaretki nie zagotować.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magdalena · 1 lat temu
    Czy mogę na jednym z blatów położyć pokrojone brzoskwinie z puszki?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dominika · 1 lat temu
    Pilne! 3/4 szklanki mąki ile to gram? Pytam, bo chciałabym odmierzyć tą ilość przy pomocy wagi aby nie było wtopy.... Z góry dziękuję za pomoc

Polub nas na ...

Początek strony