Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
50 Komentarzy
Lekki tort śmietankowy

Delikatny, lekki jak chmurka, śmietankowy tort na biszkopcie. Puszysty biszkopt przełożony jest delikatną pianką z bitej śmietany i galaretki. Blaty można przełożyć grubą warstwą pianki, ponieważ jest jej bardzo dużo.

Składniki:

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • ¾ szklanki skrobi ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki wody

Krem:

  • 500g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 2 opakowania bitej śmietany w proszku "Śnieżki"
  • 400ml zimnego mleka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 czerwona galaretka np. truskawkowa, wiśniowa itd.
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny

Poncz:

    • 250ml wody
    • 1 łyżka cukru
    • sok wyciśnięty z połowy cytryny

Dodatkowo:

    • ok. 100g posiekanych migdałów bez skórki

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku.
  2. W miseczce wymieszać obie mąki. (Dobrze jest przesiać je przez sitko). Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do połączenia się składników. W międzyczasie dodać wodę.
  3. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
  4. Ciasto przełożyć do tortownicy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt odwrócić do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. W ten sposób uzyskamy płaską powierzchnię. (Papier do pieczenia zapobiega przyklejeniu się ciepłego biszkoptu do blatu). Pozostawić do całkowitego ostygnięcia, a następnie przeciąć tak, aby powstały 3 blaty.
  5. Przygotować krem. Galaretkę rozpuścić w 100ml wrzątku. Następnie dodać sok z cytryny i ostudzić.
  6. Słodką śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Odstawić na bok.
  7. 2 opakowania Śnieżki zmiksować z zimnym mlekiem (według zaleceń na opakowaniu) i połączyć delikatnie z ubitą śmietaną. Następnie wmieszać delikatnie zimną galaretkę. (Kremu wychodzi bardzo dużo).
  8. Krem wstawić do lodówki do czasu, aż zacznie tężeć. (Należy zaglądać do niego regularnie. Jeśli mleko, śmietana i galaretka będą mocno zimne to krem może już przy mieszaniu zacząć tężeć).
  9. Przygotować poncz. Wodę wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem.
  10. Na paterze ułożyć pierwszy blat biszkoptowy. Nasączyć częścią ponczu. Wyłożyć grubą warstwę tężejącego kremu. Przykryć drugim blatem, nasączyć ponczem i wyłożyć grubą warstwę kremu. Przykryć trzecim blatem i go nasączyć. Wierzch i boki tortu posmarować i udekorować resztą kremu.
  11. Boki tortu ozdobić posiekanymi migdałami. (Migdały nabieram na dłoń i dociskam ją do boku tortu).
  12. Tort wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na noc.

Uwagi:

  • Tort udekorowałam różami. Ponieważ kupne róże są pryskane i nie nadają się do spożycia, zawinęłam łodygi w folię spożywczą.
  • 1 szklanka= 250ml

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Lekki tort śmietankowy Lekki tort śmietankowy Lekki tort śmietankowy

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Michał · 3 miesięcy temu
    Pierwszy mój tort i w pełni udany. Bazując na komentarzach zmniejszyłem ilość śmietanki i mleka. Mleka 300ml do bitej śmietany a śmietankę tylko jedną dałem 330ml. U mnie zaprawy było na styk. Ponczu też użyłem tylko połowę. Dla dzieci udekorowałem czekoladowymi groszkami. Zjadły aż im się uszy trzesły. Dziękuję za dobry przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 9 miesięcy temu
    Dodanie mąki ziemniaczanej w takiej ilości powoduje, ze biszkopt jest niestety gumowaty. Sprawdzilam to przed chwila:(
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jagoda · 1 lat temu
    Witam. Mogę dać do śmietany kremówki 2 śmietany fizyka i galaretkę? Jeżeli tak to czy rozpuścić ja w 250 ml wody czy w 100 ml? Pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Powoli. Jak chcesz zrobić krem? Chcesz zrezygnować ze śnieżki? Czy chcesz zrobić według przepisu tylko dodać śmietan- fix? śmietan- fix możesz dodać przy ubijaniu śmietany, nie zmieniając nic w przepisie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 1 lat temu
    Czy mogę 2 śnieżki ubić w 200 ml mleka? Co zrobić aby na pewno masa stężała a nie była płynną bo właśnie tak dziewczyny piszą w komentarzach że jest luźna. I czy na masę mogę wyłożyć jagody mrożone na każdy biszkopt? Pozdrawiam serdecznie
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Możliwe. Nie eksperymentowałam nigdy ze śnieżką. Jagody możesz dać, ale rozmroziłabym je najpierw i osączyła.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Asia · 1 lat temu
    Czy na formę 28 cm może być biszkopt zrobiony z tego przepisu czy trzeba zwiększyć ilości?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 1 lat temu
    Witam. Czy mogę pominąć śnieżki a zrobić masę że śmietany i galaretki?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Tak, może być tylko śmietana i galaretka. Galaretkę należy wówczas rozpuścić w 250 ml gorącej wody tak jak tutaj: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/896-tort-plaza"]"Tort plaża"[/url].
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Asia · 1 lat temu
    A czy można w tych 100ml wody rozpuścić dwie galaretki żeby ta masa na pewno stężała?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      W 100ml nie da się rozpuścić, aż dwóch galaretek (za mało płynu). Jeśli chcesz to możesz przygotować śnieżkę z połowy porcji, używając jednej śnieżki na 200ml mleka.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ada · 1 lat temu
    Wydaje mi się, że w przepisie do masy niepotrzebne jest mleko.?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 1 lat temu
    Chciałam zrobić tort na roczek synka, co mnie podkusilo nie wiem. Masa nie scieła się, żeby uratować próbowałam dodać jeszcze żelatyny. Dzięki żelatynie odrobinę sięścieło. Tort wyglądał jak straszydło. Ale że nie miałam możliwości kupna bądż zrobienia drugiego musiałam podać taki, żeby było na czym świeczkę dmuchnąć. Gdyby nie to że smakowo jest naprawdę dobry, to jakościowo koszmar. Masa tragedia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 1 lat temu
    przepyszny
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 1 lat temu
    Witam, chciałabym zapytać, czy zamiast galaretki można dodać do masy np. 1 łyżkę żelatyny? Chciałabym, by tort był białego koloru.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Wioletta · 1 lat temu
    Tort przepyszny wszystkim smakował i szybko był zjedzony
    Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewa · 1 lat temu
    Masy jest na trzy torty. Pozatym ona nie chce wogóle zastygnąć mimo całonocnego trzymania w lodówce. Napisała pani, że masy może być dużo i to prawda wręcz AŻ za dużo przecierz to jest marnotractwo. Kiedy dodałam masę do przyozdobienia boków oraz między biszkopty zostało jeszcze 3/4.
    Nie polecam tego przepisu. ????
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    paulina · 1 lat temu
    a moja masa mimo tego, że tort stoi w lodówce już 2 godziny nadal jest "płynna"...... nawet się pokroić go nie da
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    beata · 2 lat temu
    Witam Pani Joanno mam pytanie czy mozna dodac do ciasta brzoskwinie juz jak naloze na biszkopt mase potem owoce i znowu biszkopt ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 3 lat temu
    Chciałabym dowiedziec się przez ile dni można ten tort przechowywac w lodówce
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Karolino, ja z reguły robię torty dzień lub dwa przed podaniem. Jeśli coś zostanie to przechowuję w lodówce i do dwóch dni znika. Z tym tortem jest tak samo.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iza · 3 lat temu
    Witam, mam pytanie czy do masy mogę dodać np. maliny bądź truskawki i zmiksować,żeby wyszedł krem owocowy??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iza · 3 lat temu
    Przepis rewelacyjny !! To mój pierwszy tort i goście byli zachwyceni. Robiłam go praktycznie tuż przed imprezą i zanim przystąpiłam do dekoracji włożyłam na 30 min do zamrażalnika, dzięki czemu wierzchnia warstwa bitej śmietany błyskawicznie zaczęła tężeć. Potem od razu udekorowałam i ponownie włożyłam do zamrażalnika na jakieś 20 minut. Nie musiałam czekać parę godzin aż tort stężeje w lodówce. Pozwoliło mi to podać tort zaraz po przygotowaniu na stół!! Faktycznie masy bitej śmietany wychodzi bardzo dużo i nie da się całości zużyć. Dlatego to co mi zostało przełożyłam do małych plastikowych kubeczków i zamroziłam. Miałam dzięki temu jeszcze kilka sztuk fantastycznych lodów dla dzieci!! Przepis pierwsza klasa!! Bardzo dziękuję.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Asia · 3 lat temu
    Wiem, że dużo będzie zależeć od rodzaju galaretki, ale chciałabym wiedzieć czy kolor masy będzie różowy czy tylko taki przybrudzony?

    Próbował moze ktos z innym kolorem galaretki? Moze z żółtą wyszedłby w miarę biały?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aneta · 3 lat temu
    Witam!

    Jutro planuję zrobić ten tort na urodziny teścia i mam dwa pytania. Przeczytałam uważnie wszystkie komentarze, ale nie znalazłam podobnych wątpliwości..
    1. Czy śmietanę Śnieżkę z mlekiem należy ubić do sztywności czy tylko wymieszać?
    2. Czy mogę dodać dwie galaretki rozpuszczone w 200 ml wody żeby kolor był intensywniejszy czy lepiej nie eksperymentować? I czy galaretka ma być tylko wystudzona czy już tężęjąca?

    Mam złe doświadczenia z wmieszywaniem galaretki więc tym razem chcę się upewnić ;-)

    Dziękuję za świetne przepisy, szczególnie te mało skomplikowane a pyszne ;-) Jestem bardzo częstym gościem i zawsze coś znajdę dla siebie ;-)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      1. Na sztywno według zaleceń na opakowaniu. (Na moim opakowaniu było napisane, żeby ubijać 5 minut).
      2. Może dodaj barwnik spożywczy. Galaretka powinna być wystudzona.

Polub nas na ...

Początek strony