Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Tort wiśniowy z kremem mascarpone

Lekki tort biszkoptowy z kremem z serka mascarpone i bitej śmietany oraz wiśniami. Tort jest lekki, kremowy i nie za słodki. Jeśli lubicie, możecie blaty biszkoptu dodatkowo nasączyć.

Składniki:

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: mąki kukurydzianej)
  • 1/2 szklanki skrobi lub mąki ziemniaczanej

Krem z mascarpone:

  • 4 listki żelatyny ( = 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku)
  • 500g serka mascarpone
  • 500g twarogu z wiaderka, twarożku śmietankowego lub quarku
  • 100g cukru
  • 300g słodkiej śmietany 30- 36%

Warstwa wiśniowa:

  • 1 słoik wiśni bez pestek (720ml)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • 2 łyżki dżemu czereśniowego lub wiśniowego

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki. Dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do połączenia się składników.
  2. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Pozostawić do ostygnięcia. Następnie przeciąć na pół tak, aby powstały dwa blaty.
  3. Wiśnie odsączyć na sitku. (Powinno zostać około 400ml kompotu). Kompot zagotować. Do gotującego się kompotu dodać rozmieszaną mąkę ziemniaczaną z 4 łyżkami wody i ugotować kisiel. Na końcu dodać wiśnie.
  4. Na paterze ułożyć jeden blat biszkoptu. Rozłożyć wiśnie z kisielem. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie wstawić na godzinę do lodówki.
  5. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wodzie. Mascarpone, twaróg i 100g cukru utrzeć na gładką masę mikserem. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki masy serowej i wymieszać, a następnie dodać do reszty masy i dokładnie wymieszać.
  6. Słodką śmietanę ubić i wmieszać delikatnie do masy. Odłożyć trochę kremu do dekoracji. Połowę pozostałego kremu wyłożyć na wiśnie. Przykryć drugim krążkiem i wyłożyć resztę kremu. (Jeśli krem byłby za rzadki, należy chwilę poczekać, aż zacznie lekko tężeć).
  7. Dżem przetrzeć przez sitko, aby oddzielić go od owoców. Dżem bez owoców wymieszać z odłożonym kremem i udekorować nim tort. (Gdyby krem do dekoracji był za rzadki, można wstawić go na chwilę do lodówki).
  8. Tort wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.

Uwaga: 1 szklanka = 250ml

zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 30 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

60 min.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: wysoki

Tort wiśniowy z kremem mascarpone

Tort wiśniowy z kremem mascarpone

Tort wiśniowy z kremem mascarpone

Tort wiśniowy z kremem mascarpone

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (42)

  1. xxx

Czy można ten tor obłożyć masą cukrową? Czy tort utrzyma figurki z masy cukrowej?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    xxx

Na taki krem odradzam. Pod masę cukrową powinna być masa maślana, budyniowa lub ganache. Środek może być jak w przepisie.

  Załączniki
 
  1. Joanna

Justyno tak, przepis znajdziesz w tym artykule: Kliknij na ten link (ciemny biszkopt z 4 jaj)

  Załączniki
 
  1. Justyna Bujak

Witam, czy można dodać kakao do biszkoptu i we ile

  Załączniki
 
  1. Joanna

Martyno ugotowałabym domowy kisiel z przepisu: Kliknij na ten link używając świeżych lub mrożonych wiśni. Dałabym 600g owoców, 400ml wody (tyle, ile w tym przepisie kompotu) i 4 łyżki skrobi ziemniaczanej. Czy czasami nie będzie kisielu za dużo...

Martyno ugotowałabym domowy kisiel z przepisu: Kliknij na ten link używając świeżych lub mrożonych wiśni. Dałabym 600g owoców, 400ml wody (tyle, ile w tym przepisie kompotu) i 4 łyżki skrobi ziemniaczanej. Czy czasami nie będzie kisielu za dużo okaże się jak nałożysz na biszkopt. Jeśli będzie za dużo to resztę zjecie ;-)
Na kupnym kisielu też się na pewno da, ale na oko nie powien jak go zagęścić. Na pewno trzeba dodać skrobi, bo kisiel z torebki jest rzadszy od tego z przepisu. Kisiel powinien wyjść gęsty, aby nie spływał z biszkoptu.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Martyna

Witam, od bardzo dawna korzystam z Pani przepisów i je uwielbiam mam takie pytanie czy do przepisu można użyć wiśni mrożonych lub świeżych a nie takich ze słoika a kisiel taki z torebki? jeśli tak to ile bym ich potrzebowała i czy dodawać...

Witam, od bardzo dawna korzystam z Pani przepisów i je uwielbiam mam takie pytanie czy do przepisu można użyć wiśni mrożonych lub świeżych a nie takich ze słoika a kisiel taki z torebki? jeśli tak to ile bym ich potrzebowała i czy dodawać jeszcze trochę mąki do takiego kiślu czy sama mieszanka z torebki wystarczy? Dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna

Karolino nie trzeba. Jak chcesz to zrób poncz z wody przegotowanej, soku z cytryny i cukru.

  Załączniki
 
  1. karolina

Czy tort nie jest za suchy? Nie trzrba go nasaczyc? Może pani doradzic czym nasaczyc biszkopt?

  Załączniki
 
  1. Joanna

Karolino tak, możesz tak zrobić.
Biszkopt po upieczeniu odcinam nożem od brzegu formy i odwracam razem z formą na blat wyłożony papierem do pieczernia. W ten sposób powstanie płaski, a papier zapobiega przyklejeniu się biszkoptu do blatu.

  Załączniki
 
  1. Karolina

Witam, planuję zrobić tort na pierwsze urodziny synka. Zastanawiam czy pasowałoby jeśli między warstwę kremu i owoców dołożyłabym "placek" z pokruszonych pełnoziarnistych ciastek z kakao, jak Pani sądzi? Czy jest jakiś sposób na to aby biszkopt...

Witam, planuję zrobić tort na pierwsze urodziny synka. Zastanawiam czy pasowałoby jeśli między warstwę kremu i owoców dołożyłabym "placek" z pokruszonych pełnoziarnistych ciastek z kakao, jak Pani sądzi? Czy jest jakiś sposób na to aby biszkopt wychodził taki równiutki z wierzchu jak u Pani na zdjęciach powyżej? pozdrawiam

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna

Basiu do mąki dodaj minimalną ilość wody tyle, aby mąka się rozmieszała.
Do dekoracji odłuż tyle kremu ile uważasz. W zależności jak chcesz go udekorować. Ja robiłam na oko

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony