Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 
42 Komentarzy

Tort wiśniowy z kremem mascarpone

Lekki tort biszkoptowy z kremem z serka mascarpone i bitej śmietany oraz wiśniami. Tort jest lekki, kremowy i nie za słodki. Jeśli lubicie, możecie blaty biszkoptu dodatkowo nasączyć.

Składniki:

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: mąki kukurydzianej)
  • 1/2 szklanki skrobi lub mąki ziemniaczanej

Krem z mascarpone:

  • 4 listki żelatyny ( = 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku)
  • 500g serka mascarpone
  • 500g twarogu z wiaderka, twarożku śmietankowego lub quarku
  • 100g cukru
  • 300g słodkiej śmietany 30- 36%

Warstwa wiśniowa:

  • 1 słoik wiśni bez pestek (720ml)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • 2 łyżki dżemu czereśniowego lub wiśniowego

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki. Dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do połączenia się składników.
  2. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Pozostawić do ostygnięcia. Następnie przeciąć na pół tak, aby powstały dwa blaty.
  3. Wiśnie odsączyć na sitku. (Powinno zostać około 400ml kompotu). Kompot zagotować. Do gotującego się kompotu dodać rozmieszaną mąkę ziemniaczaną z 4 łyżkami wody i ugotować kisiel. Na końcu dodać wiśnie.
  4. Na paterze ułożyć jeden blat biszkoptu. Rozłożyć wiśnie z kisielem. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie wstawić na godzinę do lodówki.
  5. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wodzie. Mascarpone, twaróg i 100g cukru utrzeć na gładką masę mikserem. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki masy serowej i wymieszać, a następnie dodać do reszty masy i dokładnie wymieszać.
  6. Słodką śmietanę ubić i wmieszać delikatnie do masy. Odłożyć trochę kremu do dekoracji. Połowę pozostałego kremu wyłożyć na wiśnie. Przykryć drugim krążkiem i wyłożyć resztę kremu. (Jeśli krem byłby za rzadki, należy chwilę poczekać, aż zacznie lekko tężeć).
  7. Dżem przetrzeć przez sitko, aby oddzielić go od owoców. Dżem bez owoców wymieszać z odłożonym kremem i udekorować nim tort. (Gdyby krem do dekoracji był za rzadki, można wstawić go na chwilę do lodówki).
  8. Tort wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.

Uwaga: 1 szklanka = 250ml

zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 30 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

60 min.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: wysoki

Tort wiśniowy z kremem mascarpone

Tort wiśniowy z kremem mascarpone

Tort wiśniowy z kremem mascarpone

Tort wiśniowy z kremem mascarpone

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Justyna · 7 miesięcy temu
    Witam, czy można dać jedynie kilogram mascarbone ew jogurt grecki? Niestety twarogu jak i qwarku w sklepach brak :(. Pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 7 miesięcy temu
      To zrób krem jak w przepisie: [url="https://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/571-teczowy-tort"]"Tęczowy tort"[/url]. Przy użyciu samego mascarpone nie potrzeba dodawać żelatyny i zmniejsz ilość cukru. Zrób jak w tęczowym torcie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    xxx · 11 miesięcy temu
    Czy można ten tor obłożyć masą cukrową? Czy tort utrzyma figurki z masy cukrowej?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 11 miesięcy temu
      Na taki krem odradzam. Pod masę cukrową powinna być masa maślana, budyniowa lub ganache. Środek może być jak w przepisie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 2 lat temu
    [b]Justyno[/b] tak, przepis znajdziesz w tym artykule: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-ciasta-biszkoptowe/344-przepis-na-biszkopt-uniwersalny"]Kliknij na ten link[/url] (ciemny biszkopt z 4 jaj)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Justyna Bujak · 2 lat temu
    Witam, czy można dodać kakao do biszkoptu i we ile
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 3 lat temu
    [b]Martyno[/b] ugotowałabym domowy kisiel z przepisu: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-desery/622-przepis-na-kisiel-z-owocow-lesnych"]Kliknij na ten link[/url] używając świeżych lub mrożonych wiśni. Dałabym 600g owoców, 400ml wody (tyle, ile w tym przepisie kompotu) i 4 łyżki skrobi ziemniaczanej. Czy czasami nie będzie kisielu za dużo okaże się jak nałożysz na biszkopt. Jeśli będzie za dużo to resztę zjecie ;-)
    Na kupnym kisielu też się na pewno da, ale na oko nie powien jak go zagęścić. Na pewno trzeba dodać skrobi, bo kisiel z torebki jest rzadszy od tego z przepisu. Kisiel powinien wyjść gęsty, aby nie spływał z biszkoptu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Martyna · 3 lat temu
    Witam, od bardzo dawna korzystam z Pani przepisów i je uwielbiam mam takie pytanie czy do przepisu można użyć wiśni mrożonych lub świeżych a nie takich ze słoika a kisiel taki z torebki? jeśli tak to ile bym ich potrzebowała i czy dodawać jeszcze trochę mąki do takiego kiślu czy sama mieszanka z torebki wystarczy? Dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 3 lat temu
    [b]Karolino[/b] nie trzeba. Jak chcesz to zrób poncz z wody przegotowanej, soku z cytryny i cukru.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    karolina · 3 lat temu
    Czy tort nie jest za suchy? Nie trzrba go nasaczyc? Może pani doradzic czym nasaczyc biszkopt?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 3 lat temu
    [b]Karolino[/b] tak, możesz tak zrobić.
    Biszkopt po upieczeniu odcinam nożem od brzegu formy i odwracam razem z formą na blat wyłożony papierem do pieczernia. W ten sposób powstanie płaski, a papier zapobiega przyklejeniu się biszkoptu do blatu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 3 lat temu
    Witam, planuję zrobić tort na pierwsze urodziny synka. Zastanawiam czy pasowałoby jeśli między warstwę kremu i owoców dołożyłabym "placek" z pokruszonych pełnoziarnistych ciastek z kakao, jak Pani sądzi? Czy jest jakiś sposób na to aby biszkopt wychodził taki równiutki z wierzchu jak u Pani na zdjęciach powyżej? pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 3 lat temu
    [b]Basiu[/b] do mąki dodaj minimalną ilość wody tyle, aby mąka się rozmieszała.
    Do dekoracji odłuż tyle kremu ile uważasz. W zależności jak chcesz go udekorować. Ja robiłam na oko
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Basia · 3 lat temu
    Witam, a w jakiej ilości wody najeży rozmieszać te 3łyzki maki ziemniaczanej i ile bitej śmietany odłożyła Pani do dekoracji Tortu?
    Z góry dziękuje za odpowiedź, pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    mako · 4 lat temu
    Tort wygląda może niepozornie, ale smakuje rewelacyjnie! Byłam mile zaskoczona delikatnym biszkoptem. POLECAM !
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paula · 4 lat temu
    dziękuję bardzo za podpowiedź, wieczorem zabieram się do pracy ! pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Paulo[/b] z żelatyną w proszku postępuje się tak samo jak z żelatyną w listkach. Wsyp płaskie łyżeczki żelatyny do małego garnka, zalej ją łyżkami zimnej wody i zostaw na 5 min. do napęcznienia. Następnie podgrzewaj mieszając, aby się rozpuściła. Nie można doprowadzić do zagotowania. Postępuj zgodnie z punktem 7.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paula · 4 lat temu
    mam pytanie jak postąpić kiedy mam tylko żelatynę w proszku??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Ago[/b] tak ,przydałaby się jeszcze jedna warstwa biszkoptu na górę. Tort posmaruj masą na bazie masła i dopiero na to masę cukrową.
    [b]Edyto[/b] nie, może być lekko ciepła.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    edyta · 4 lat temu
    czy zelatyna owinna ostygnac zanim dodamy do niej mase serowa??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aga · 4 lat temu
    Chciałabym udekorować ten tort masą cukrową. Co o tym myślisz? Czy może zrobić wyższy biszkopt i przekroić na płaty żeby na samej górze było tylko posmarowany masą i na to masa cukrowa? Proszę o radę.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    monika · 5 lat temu
    przepyszny

Polub nas na ...

Początek strony