Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
22 Komentarzy

tort brzoskwiniowo-malinowy

Pyszny, lekki i delikatny tort owocowy. Lekki jak puch biszkopt przełożony jest dwoma piankami: z malin i brzoskwiń.

Na Wielkanoc tort można udekorować jak na zdjęciach, malując jajka z bitej śmietany i wypełniając je sosem malinowym i brzoskwiniowych. Na inne okazje można zrobić inną dekorację, chociażby kółka zamiast owali ;)

Składniki:

  • 500g malin (świeżych lub mrożonych)
  • puszka brzoskwiń (850ml)
  • 100g + 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 6 łyżeczek cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 100g mąki pszennej
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku (lub 8 listków żelatyny)
  • 700g słodkiej śmietany 30- 36%
  • ewentualnie 1 opakowanie śmietan-fix
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Zamrożone maliny przełożyć  do miseczki i posypać 4 łyżkami cukru i 2 łyżeczkami cukru waniliowego. Pozostawić do rozmrożenia. (Świeże maliny przełożyć do miski i posypać cukrem i cukrem waniliowym).
  2. Oddzielić żółtka od białek. Białka, szczyptę soli i 4 łyżki wody ubić mikserem. Dalej ubijając dodać stopniowo 100g cukru i 2 łyżeczki cukru waniliowego. Kolejno dodać po jednym żółtku. W osobnej misce wymieszać mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.
  3. Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180 °C. Biszkopt po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
  4. 3 łyżeczki (lub 4 listki) żelatyny namoczyć.
  5. Brzoskwinie odsączyć na sitku. Zmiksować przy pomocy blendera z 2 łyżeczkami cukru waniliowego na gładką masę.
  6. Maliny zmiksować blenderem i przetrzeć przed sitko.
  7. Ostudzony biszkopt przeciąć wzdłuż na pół tak, aby powstały 2 krążki.
  8. Jeden krążek włożyć do tortownicy.
  9. Żelatynę podgrzać, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki malin i wymieszać. Następnie dodać do reszty malin i wymieszać.
  10. Odłożyć na bok 3 łyżki malin.
  11. 200g śmietany ubić na sztywno.
  12. Śmietanę dodać do malin. Delikatnie wymieszać.
  13. Masę malinową wyłożyć do tortownicy. Wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut, aż masa stężeje.
  14. Pozostałe 3 łyżeczki (lub 4 listki) żelatyny namoczyć.
  15. Żelatynę podgrzać, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki brzoskwiń i wymieszać. Następnie dodać do reszty brzoskwiń i wymieszać.
  16. Odłożyć na bok 3 łyżki brzoskwiń.
  17. 200g śmietany ubić na sztywno.
  18. Śmietanę dodać do brzoskwiń. Delikatnie wymieszać.
  19. Masę brzoskwiniową wyłożyć do tortownicy. Przykryć drugim krążkiem i wstawić do lodówki na ok. 3 godziny.
  20. Ściągnąć obręcz tortownicy.
  21. 300g śmietany ubić na sztywno. (Można ubić śmietanę razem ze śmietan-fix). Pod koniec ubijania dodać łyżkę cukru pudru.
  22. Posmarować 2/3 śmietany górę i bok tortu. 1/3 śmietany przełożyć do szprycy i zrobić na górze owale (jajka). Odłożone maliny i brzoskwinie lekko podgrzać i wypełnić nimi środki jajek.

Przepis zmodyfikowany na podstawie przepisu z gazety: „Rezepte pur”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 80 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 30 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

3 1/2 godz.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: wysoki
kcal Wartości odżywcze (porcja):

390 kcal

Białko: 8g, Tłuszcz: 23g, Węglowodany: 39g

Tort brzoskwiniowo- malinowy

Tort brzoskwiniowo- malinowy

Tort brzoskwiniowo- malinowy

Tort brzoskwiniowo- malinowy

Powiązane przepisy


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iwona · 1 lat temu
    Co oznacza punkt 4 namoczyć żelatynę?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Należy ją zalać ok. łyżkami zimnej wody i pozostawić do napęcznienia na ok. 5- 10 minut. Następnie podgrzać, mieszając itd według przepisu. Należy uważać, aby żelatyny nie zagotować.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 2 lat temu
    [b]Renato[/b] możesz obłożyć tort masą cukrową, jeśli zrezygnujesz z bitej śmietany na wierzchu i bokach a zrobisz masę maślaną lub maślano- budyniową. Proponuję przeglądnąć torty z masą cukrowę ze strony i wybrać masę pod nią, która Ci będzie najbardziej odpowiedać.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Renata · 2 lat temu
    Witam, planuję zrobić ten torcik ma urodziny córci, myślę, że będzie idealny dla dzieci w żłobku. Moje pytanie, czy można go obłożyć lukrem plastycznym, czy inną masą? czym ewentualnie obłożyć tort pod masę? Pozdrawiam serdecznie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    emilia · 4 lat temu
    Tort pyszny, na pewno go jeszcze powtórzę. Pozdrawiam i dziękuję za przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Sylwio[/b] nie. Oczywiście można wedle gustu, ale w tym torcie nie ma takiej potrzeby.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    sylwia · 4 lat temu
    Czy biszkopt nasączamy czymś??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Edyto[/b] tak, z truskawkami też będzie smaczny. Truskawek nie musisz przecierać przez sitko.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Edyta · 4 lat temu
    Chciałam zapytać czy jeżeli zamiast malin dodam truskawek to tort będzie smaczny?:-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 4 lat temu
    Ja niestety nie mam blendera... i czy jest jakis inny sposob zeby zmiksowac te owoce???
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Gosiu[/b] tak, jak najbardziej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gosia · 4 lat temu
    Zrobilam już ten tort i jest przepyszny. Zastanawiam się tylko czy można byłoby zamiast malin użyć mrożonych truskawek?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Anno[/b] tak, jest delikatny i mało słodki. Bardzo smaczny.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 4 lat temu
    Witam,

    Chciałabym dowiedzieć sie jaki jest ten tort? Delikatny i mało słodki? Zastanawiam się nad tym tortem lub tortem "lekki śmietankowy" żeby zrobić któryś na roczek córki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Gosiu[/b] w ok. łyżkach zimnej wody.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gosia · 4 lat temu
    Witam! W jakiej ilości wody należy rozpuścić te lyzeczki żelatyny?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sandra · 5 lat temu
    Witam. Czy zamiast żelatyny mogę dodać galaretki bo niestety nie mogę znaleźć żelatyny w Australii :sad:
    ??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    TERESA · 5 lat temu
    TORCIK PRZEPYSZNY ROBIŁAM GO KILKA RAZY POLECAM:)))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Iwono[/b] możesz zrobić jak w przepisie. Wyjdzie Ci tylko troszkę niższe. Albo możesz upiec biszkopt z 5 jaj a środek zostawić bez zmian.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    iwona · 5 lat temu
    Witam.
    Mam zamiar zrobic dzis przedstawiony tu tort,niestety posiadam tylko forme o srednicy 28 cm.Czy powinnam zwiekszyc proporcje i jesli tak,o ile?
    Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Amelio[/b] w jednym i drugim musisz zrezygnować z bitej śmietany/ masy pokrywającej tort. Ani jedno, ani drugie nie nadają się pod marcepan. Spróbuj może ten przepis, a górę i bok tortu posmaruj np. dżemem i na to dopiero masę marcepanową.
    Co do masy marcepanowej to obojętnie co użyjesz. Nie będzie to raczej wyczuwalne.
    Trzymam kciuki ;-)

Polub nas na ...

Początek strony