tort brzoskwiniowo-malinowy

Pyszny, lekki i delikatny tort owocowy. Lekki jak puch biszkopt przełożony jest dwoma piankami: z malin i brzoskwiń.

Na Wielkanoc tort można udekorować jak na zdjęciach, malując jajka z bitej śmietany i wypełniając je sosem malinowym i brzoskwiniowych. Na inne okazje można zrobić inną dekorację, chociażby kółka zamiast owali ;)

Składniki:

  • 500g malin (świeżych lub mrożonych)
  • puszka brzoskwiń (850ml)
  • 100g + 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 6 łyżeczek cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 100g mąki pszennej
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku (lub 8 listków żelatyny)
  • 700g słodkiej śmietany 30- 36%
  • ewentualnie 1 opakowanie śmietan-fix
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Zamrożone maliny przełożyć  do miseczki i posypać 4 łyżkami cukru i 2 łyżeczkami cukru waniliowego. Pozostawić do rozmrożenia. (Świeże maliny przełożyć do miski i posypać cukrem i cukrem waniliowym).
  2. Oddzielić żółtka od białek. Białka, szczyptę soli i 4 łyżki wody ubić mikserem. Dalej ubijając dodać stopniowo 100g cukru i 2 łyżeczki cukru waniliowego. Kolejno dodać po jednym żółtku. W osobnej misce wymieszać mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.
  3. Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180 °C. Biszkopt po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
  4. 3 łyżeczki (lub 4 listki) żelatyny namoczyć.
  5. Brzoskwinie odsączyć na sitku. Zmiksować przy pomocy blendera z 2 łyżeczkami cukru waniliowego na gładką masę.
  6. Maliny zmiksować blenderem i przetrzeć przed sitko.
  7. Ostudzony biszkopt przeciąć wzdłuż na pół tak, aby powstały 2 krążki.
  8. Jeden krążek włożyć do tortownicy.
  9. Żelatynę podgrzać, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki malin i wymieszać. Następnie dodać do reszty malin i wymieszać.
  10. Odłożyć na bok 3 łyżki malin.
  11. 200g śmietany ubić na sztywno.
  12. Śmietanę dodać do malin. Delikatnie wymieszać.
  13. Masę malinową wyłożyć do tortownicy. Wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut, aż masa stężeje.
  14. Pozostałe 3 łyżeczki (lub 4 listki) żelatyny namoczyć.
  15. Żelatynę podgrzać, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki brzoskwiń i wymieszać. Następnie dodać do reszty brzoskwiń i wymieszać.
  16. Odłożyć na bok 3 łyżki brzoskwiń.
  17. 200g śmietany ubić na sztywno.
  18. Śmietanę dodać do brzoskwiń. Delikatnie wymieszać.
  19. Masę brzoskwiniową wyłożyć do tortownicy. Przykryć drugim krążkiem i wstawić do lodówki na ok. 3 godziny.
  20. Ściągnąć obręcz tortownicy.
  21. 300g śmietany ubić na sztywno. (Można ubić śmietanę razem ze śmietan-fix). Pod koniec ubijania dodać łyżkę cukru pudru.
  22. Posmarować 2/3 śmietany górę i bok tortu. 1/3 śmietany przełożyć do szprycy i zrobić na górze owale (jajka). Odłożone maliny i brzoskwinie lekko podgrzać i wypełnić nimi środki jajek.

Przepis zmodyfikowany na podstawie przepisu z gazety: „Rezepte pur”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 80 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 30 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

3 1/2 godz.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: wysoki
kcal Wartości odżywcze (porcja):

390 kcal

Białko: 8g, Tłuszcz: 23g, Węglowodany: 39g

Tort brzoskwiniowo- malinowy

Tort brzoskwiniowo- malinowy

Tort brzoskwiniowo- malinowy

Tort brzoskwiniowo- malinowy