Tort truskawkowy z mascarpone

Lekki torcik, prosty i bardzo smaczny. Miękki biszkopt przełożony jest delikatną, ale stabilną masą truskawkową przygotowaną z sera mascarpone i twarogu.
1 szklanka= 250ml
Składniki:
Biszkopt z 4 jaj:
- 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
- ½ szklanki mąki pszennej (lub 80 g)
- ½ szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (lub 80 g)
- ¾ szklanki cukru (lub 150 g)
- 2 łyżki wody
Krem truskawkowy:
- 5 listków żelatyny (= 4 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku)
- 250g sera mascarpone
- 250g twarogu z wiaderka lub quarku
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 70g cukru
- 250g truskawek
- 250g słodkiej śmietany 30- 36%
Dodatkowo:
- 3 łyżki dżemu truskawkowego
- 250g truskawek
- galaretka truskawkowa
Sposób przygotowania:
- Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku.
- W miseczce wymieszać obie mąki. Dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do momentu połączenia się składników. W międzyczasie dodać wodę.
- Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Po upieczeniu odwrócić biszkopt wraz z formą do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. W ten sposób uzyskamy płaski biszkopt. Po ostygnięciu przeciąć na pół tak, aby powstały 2 blaty.
- Przygotować krem truskawkowy. Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody i pozostawić na 5 minut do napęcznienia.
- Mascarpone, twaróg, cukier waniliowy i cukier wymieszać np. trzepaczką na gładką masę.
- 250g truskawek umyć, osuszyć, odszypułkować i zmiksować blenderem.
- Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Wymieszać najpierw ze zmiksowanymi truskawkami, a następnie wlać do serków i wymieszać.
- Śmietanę ubić i delikatnie wmieszać do masy serowo- truskawkowej.
- Wokół dolnego blatu zacisnąć obręcz do tortu.
- Dolny blat posmarować dżemem. Na dżem wyłożyć 2/3 masy serowo- truskawkowej. Przykryć drugim blatem i wyłożyć resztę masy.
- Ciasto wstawić na 3- 4 godziny do lodówki, aby masa stężała.
- Truskawki odszypułkować i umyć. Przeciąć na pół i ułożyć na wierzchu ciasta.
- Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu tylko w 400ml wody. Lekko tężejąco wylać na truskawki. Wstawić do lodówki.
![]() |
Czas przygotowania: |
ok. 60 minut |
![]() |
Czas pieczenia: |
ok. 30 minut |
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 12- 16 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.