Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Tort truskawkowy z mascarpone

Lekki torcik, prosty i bardzo smaczny. Miękki biszkopt przełożony jest delikatną, ale stabilną masą truskawkową przygotowaną z sera mascarpone i twarogu.

1 szklanka= 250ml

Składniki:

Biszkopt z 4 jaj:

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki skrobi lub mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki wody

Krem truskawkowy:

  • 5 listków żelatyny (= 4 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku)
  • 250g sera mascarpone
  • 250g twarogu z wiaderka lub quarku
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 70g cukru
  • 250g truskawek
  • 250g słodkiej śmietany 30- 36%

Dodatkowo:

  • 3 łyżki dżemu truskawkowego
  • 250g truskawek
  • galaretka truskawkowa

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku.
  2. W miseczce wymieszać obie mąki. Dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do momentu połączenia się składników. W międzyczasie dodać wodę.
  3. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Po upieczeniu odwrócić biszkopt wraz z formą do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. W ten sposób uzyskamy płaski biszkopt. Po ostygnięciu przeciąć na pół tak, aby powstały 2 blaty.
  4. Przygotować krem truskawkowy. Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody i pozostawić na 5 minut do napęcznienia.
  5. Mascarpone, twaróg, cukier waniliowy i cukier wymieszać np. trzepaczką na gładką masę.
  6. 250g truskawek umyć, osuszyć, odszypułkować i zmiksować blenderem.
  7. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Wymieszać najpierw ze zmiksowanymi truskawkami, a następnie wlać do serków i wymieszać.
  8. Śmietanę ubić i delikatnie wmieszać do masy serowo- truskawkowej.
  9. Wokół dolnego blatu zacisnąć obręcz do tortu.
  10. Dolny blat posmarować dżemem. Na dżem wyłożyć 2/3 masy serowo- truskawkowej. Przykryć drugim blatem i wyłożyć resztę masy.
  11. Ciasto wstawić na 3- 4 godziny do lodówki, aby masa stężała.
  12. Truskawki odszypułkować i umyć. Przeciąć na pół i ułożyć na wierzchu ciasta.
  13. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu tylko w 400ml wody. Lekko tężejąco wylać na truskawki. Wstawić do lodówki.
zegarek

Czas przygotowania:

ok. 60 minut
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 30 minut
porcje

Liczba porcji:

ok. 12- 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Tort truskawkowy z mascarpone

Tort truskawkowy z mascarpone

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (36)

  1. Joanna

Beato trzeba by było je rozmrozić i osuszyć na ręczniku papierowym z soku. Jednak one nie będą ładne i ja zrezygnowałabym z nich i dała samą galaretkę na wierzch.

  Załączniki
 
  1. Beata

Pani Joanno, chciałabym zrobić ten tort ale niestety ze względu na porę roku mam dostęp tylko do mrożonych truskawek. Czy one nadają się do położenia na wierzchu i zalania galaretką? Truskawki po rozmrożeniu tracą sporo soku i rozmiękają....

Pani Joanno, chciałabym zrobić ten tort ale niestety ze względu na porę roku mam dostęp tylko do mrożonych truskawek. Czy one nadają się do położenia na wierzchu i zalania galaretką? Truskawki po rozmrożeniu tracą sporo soku i rozmiękają. Zastanawiam się, czy należy je rozmrozić przed zalaniem galaretką czy też nie?

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna

Sylwio 4 łyżki wody.

  Załączniki
 
  1. Sylwia

Witam serdecznie.ile lyzeczek wody na 4 plaskie lyzeczki zelatyny ?

  Załączniki
 
  1. Joanna

Tomaszu część mąki pszennej możesz zastąpić kakao.

  Załączniki
 
  1. Tomasz

Witam mam zapytanie a jak zrobić by ciasto było czekoladowe albo chociaż kakaowe i ciemne zabarwic je podczas wyrabiania kakaem dodać czegoś ?? czy na ciemne, czekoladowe ciasto jest zupełnie inny przepis ??

  Załączniki
 
  1. Joanna

Ulo poncz nie wydaje mi się tutaj konieczny, ale oczywiście możesz go delikatnie nasączyć.

  Załączniki
 
  1. ula

czy biszkopt nie będzie suchy? nie trzeba go nasączyć troszkę?

  Załączniki
 
  1. Joanna

Moniko tak, możesz.

  Załączniki
 
  1. Monika8507

Joanno mam 500 g serka mascarpone i szukam przepisu zeby go zużyć. Czy można w tej masie serek śmietankowy zastąpić samym mascarpone? Z góry dziękuje za odpowiedz.

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony