Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
37 Komentarzy

Tort truskawkowy z mascarpone

Lekki torcik, prosty i bardzo smaczny. Miękki biszkopt przełożony jest delikatną, ale stabilną masą truskawkową przygotowaną z sera mascarpone i twarogu.

1 szklanka= 250ml

Składniki:

Biszkopt z 4 jaj:

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki skrobi lub mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki wody

Krem truskawkowy:

  • 5 listków żelatyny (= 4 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku)
  • 250g sera mascarpone
  • 250g twarogu z wiaderka lub quarku
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 70g cukru
  • 250g truskawek
  • 250g słodkiej śmietany 30- 36%

Dodatkowo:

  • 3 łyżki dżemu truskawkowego
  • 250g truskawek
  • galaretka truskawkowa

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku.
  2. W miseczce wymieszać obie mąki. Dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do momentu połączenia się składników. W międzyczasie dodać wodę.
  3. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Po upieczeniu odwrócić biszkopt wraz z formą do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. W ten sposób uzyskamy płaski biszkopt. Po ostygnięciu przeciąć na pół tak, aby powstały 2 blaty.
  4. Przygotować krem truskawkowy. Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody i pozostawić na 5 minut do napęcznienia.
  5. Mascarpone, twaróg, cukier waniliowy i cukier wymieszać np. trzepaczką na gładką masę.
  6. 250g truskawek umyć, osuszyć, odszypułkować i zmiksować blenderem.
  7. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Wymieszać najpierw ze zmiksowanymi truskawkami, a następnie wlać do serków i wymieszać.
  8. Śmietanę ubić i delikatnie wmieszać do masy serowo- truskawkowej.
  9. Wokół dolnego blatu zacisnąć obręcz do tortu.
  10. Dolny blat posmarować dżemem. Na dżem wyłożyć 2/3 masy serowo- truskawkowej. Przykryć drugim blatem i wyłożyć resztę masy.
  11. Ciasto wstawić na 3- 4 godziny do lodówki, aby masa stężała.
  12. Truskawki odszypułkować i umyć. Przeciąć na pół i ułożyć na wierzchu ciasta.
  13. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu tylko w 400ml wody. Lekko tężejąco wylać na truskawki. Wstawić do lodówki.
zegarek

Czas przygotowania:

ok. 60 minut
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 30 minut
porcje

Liczba porcji:

ok. 12- 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Tort truskawkowy z mascarpone

Tort truskawkowy z mascarpone

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Alayna · 2 miesięcy temu
    Czy można do kremu dodać truskawek mrożonych?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 2 lat temu
    [b]Beato[/b] trzeba by było je rozmrozić i osuszyć na ręczniku papierowym z soku. Jednak one nie będą ładne i ja zrezygnowałabym z nich i dała samą galaretkę na wierzch.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Beata · 2 lat temu
    Pani Joanno, chciałabym zrobić ten tort ale niestety ze względu na porę roku mam dostęp tylko do mrożonych truskawek. Czy one nadają się do położenia na wierzchu i zalania galaretką? Truskawki po rozmrożeniu tracą sporo soku i rozmiękają. Zastanawiam się, czy należy je rozmrozić przed zalaniem galaretką czy też nie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 2 lat temu
    [b]Sylwio[/b] 4 łyżki wody.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sylwia · 2 lat temu
    Witam serdecznie.ile lyzeczek wody na 4 plaskie lyzeczki zelatyny ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 3 lat temu
    [b]Tomaszu[/b] część mąki pszennej możesz zastąpić kakao.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Tomasz · 3 lat temu
    Witam mam zapytanie a jak zrobić by ciasto było czekoladowe albo chociaż kakaowe i ciemne zabarwic je podczas wyrabiania kakaem dodać czegoś ?? czy na ciemne, czekoladowe ciasto jest zupełnie inny przepis ??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Ulo[/b] poncz nie wydaje mi się tutaj konieczny, ale oczywiście możesz go delikatnie nasączyć.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ula · 4 lat temu
    czy biszkopt nie będzie suchy? nie trzeba go nasączyć troszkę?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Moniko[/b] tak, możesz.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika8507 · 4 lat temu
    Joanno mam 500 g serka mascarpone i szukam przepisu zeby go zużyć. Czy można w tej masie serek śmietankowy zastąpić samym mascarpone? Z góry dziękuje za odpowiedz.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasiek · 4 lat temu
    [quote][b]Kasiek[/b] osobiście radzę piec biszkopty przy ustawieniach góra- dół. Termoobieg wysusza ciasto, co przy biszkopcie jest niewskazane.[/quote]
    Dziękuję, dzisiaj się za niego wezmę! jeszcze 1 pytanko: ponieważ kiedyś, przy nalaniu galaretki na krem, galaretka całkowicie mi wsiąkła i wyszła dołem... ot, takie cudo! tym razem jednak, chciałabym, aby galaretka pozostała na górze, a nie spłynęła w dół. Jakieś propozycję co zrobić, żeby krem utrzymał galaretkę? dodać żel-fix do kremu? cy cuś? Z góry dziękuję kobitki za podpowiedź;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Kasiek[/b] osobiście radzę piec biszkopty przy ustawieniach góra- dół. Termoobieg wysusza ciasto, co przy biszkopcie jest niewskazane.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasiek · 4 lat temu
    Witam,
    czy można piec tort w termoobiegu? jeśli tak, to przy ilu stopniach C i jaki czas pieczenia?

    pozdrawiam
    Katarzyna
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Marto[/b] może.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 5 lat temu
    Czy można czymś zastąpić twarożek śmietankowy? Czy może to być zwykły ser twarogowy zmielony trzy razy?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Teresa R · 5 lat temu
    Najlepsza strona z przepisami jak znalazłam w internecie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Teresa R · 5 lat temu
    Wszystkich którzy chcą upiec to ciasto ostrzegam. Znika w mgnieniu oka i równie szybko się robi. Ukłony dla Joanny.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Doroto[/b] piekę na drugiej szynie od dołu, przy ustawieniach góra- dół.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dorota · 5 lat temu
    Takie pytanko mi się narzuca, ponieważ to będzie moje drugie ciasto w życiu (pierwsze nie wyszło niestety :sad: ) Jak piec ciasto: dolny czy środkowy poziom piekarnika, nagrzewać sam dół czy góra i dół, a może termoobieg? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam!

Polub nas na ...

Początek strony