Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Torcik jogurtowo- truskawkowy

Lekki, prosty i smaczny torcik truskawkowy. Tort składa się z biszkoptu przełożonego lekkim, truskawkowym kremem śmietankowo- jogurtowym i ozdobiony jest truskawkami w galaretce. W sam raz na upały.

Składniki:

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • szczyta soli
  • 4 łyżki wody
  • 100 g mąki pszennej
  • 75 g skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Poncz:

  • 125 ml wody
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny

Krem truskawkowy:

  • 100 g truskawek
  • 70 g cukru
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 7 listków żelatyny (= 5,5 łyżeczki żelatyny w proszku)
  • 200 g słodkiej śmietany 30- 36%

Dodatkowo:

  • 1 galaretka truskawkowa
  • 300 g truskawek

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z 4 łyżkami wody i szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do momentu połączenia się składników.
  2. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
  3. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Pozostawić do ostygnięcia. Następnie przeciąć na pół tak, aby powstały 2 blaty.
  4. Przygotować poncz. Zimną wodę wymieszać z sokiem z cytryny. Odstawić na bok.
  5. Przygotować krem truskawkowy. Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Truskawki, cukier i jogurt zmiksować blenderem na jednolitą masę.
  6. Żelatynę namoczyć w 6 łyżkach zimnej wodzie.
  7. Dolny blat biszkoptu ułożyć na paterze i zacisnąć obręcz do tortu (lub włożyć blat do tortownicy). Nasączyć połową ponczu.
  8. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, mieszając, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki jogurtu z truskawkami i wymieszać, a następnie dodać do reszty jogurtu. Pozostawić, aż zacznie tężeć. (Najlepiej wstawić na chwilę do lodówki lub do zimnej wody). Śmietanę ubić na sztywno. Dodać do tężejącego jogurtu i delikatnie wymieszać.
  9. Krem wyłożyć na biszkopt i przykryć drugim blatem. Blat nasączyć resztą ponczu. Ciasto wstawić do lodówki.
  10. W tym czasie przygotować truskawki i galaretkę. Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Pokroić w plasterki i ułożyć na torcie.
  11. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu tylko w 400 ml wody. Ostudzić. Lekko tężejącą wylać na truskawki. (Można chłodną galaretkę włożyć do lodówki, aby przyśpieszyć proces tężenia). Tort wstawić do lodówki do stężenia.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12- 16

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Torcik jogurtowo- truskawkowy Torcik jogurtowo- truskawkowy

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (11)

  1. Klaudia

Torcik wyszedł pyszny. bardzo polecam!

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 3 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. Kasia

Pyszny, moj wyszedł wspaniały

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 3 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. maja

Mmmmm pycha robilam już

  Załączniki
 
  1. natalusia

no a mi .. niestety ta zelatyna zwazyla sie z jogurtem.. bardzooo duzo grudek wiec truskawki musialam pokroic w kosteczke zeby nie bylo to wyczuwalne no i troche ta masa nie jest tak gesta jak bym chciala.. no ale ogolnie na efekt koncowy tzn na...

no a mi .. niestety ta zelatyna zwazyla sie z jogurtem.. bardzooo duzo grudek wiec truskawki musialam pokroic w kosteczke zeby nie bylo to wyczuwalne no i troche ta masa nie jest tak gesta jak bym chciala.. no ale ogolnie na efekt koncowy tzn na wypróbowanie musze poczekac jeszcze z godzinke - mam dzis 4 rocznice slubu i czekam na Meza

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Iwona

Zrobiłam tort wyszedł przepyszny Tylko zamiast galaretki zrobiłam podwojoną porcję masy i dałam na górę i na boki masę ozdobiłam truskawkami i posypkami tort super

  Załączniki
 
  1. Iwona Knosala

Mam pytanie odnośnie tego przepisu: chcę zrobić ten tort ale zamiast galaretki na górze chcę dać ten krem,czyli tego kremu muszę zrobić dwa razy wiecej...i chciałabym sie zapytać jak nie mam listków tej żelatyny tylko w proszku to jak ja...

Mam pytanie odnośnie tego przepisu: chcę zrobić ten tort ale zamiast galaretki na górze chcę dać ten krem,czyli tego kremu muszę zrobić dwa razy wiecej...i chciałabym sie zapytać jak nie mam listków tej żelatyny tylko w proszku to jak ja najlepiej przygotować zeby nie było grudek po wymieszaniu z kremem?czyli tż żelatynę całą mam dać do tej masy całej z truskawek i jogurtu tak??

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Iwona Knosala

Iwono, z żelatyną w proszku należy postępować dokładnie tak samo jak przy listkach. Aby zapobiec powstaniu grudek musisz najpierw dodać trochę jogurtu z truskawkami do rozpuszczonej żelatyny i dokładnie wymieszać, a następnie dodać do reszty jogurtu.

  Załączniki
 
  1. iwonka

pycha te ciasto, sama je tez robilam bardzo latwe :-)
pozdrowionka

  Załączniki
 
  1. dagmara_65

Oooo! U Ciebie też torcik jogurtowo-truskawkowy!Wygląda bardzo apetycznie! Piękne zdjęcia!
Pozdrawiam cieplutko

  Załączniki
 
  1. Nobleva

Przepiękne ciasto, takie uwielbiam

  Załączniki
 
  1. Majana

Cudownie wygląda! Bardzo mi się podoba i z wielką chęcią zjadłabym taki kawałeczek
Pozdrawiam.

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony