Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Torcik jogurtowo-truskawkowy

Lekki, prosty i smaczny torcik truskawkowy. W sam raz na upały…

Składniki:

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 100g cukru (1/2 szklanki)
  • szczypta soli
  • 100g mąki pszennej (7 łyżek)
  • 75g mąki ziemniaczanej (5 łyżek)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 400g truskawek
  • 70g cukru
  • 7 listków żelatyny (= 5,5 łyżeczki żelatyny w proszku)
  • 200g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 400g jogurtu naturalnego
  • 1 galaretka truskawkowa

Sposób przygotowania:

  1. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z 4 łyżkami wody i szczyptą soli. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Ubijać, aż cukier się rozpuści. Kolejno dodać po jednym żółtku. Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia.
  2. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm wysmarowanej margaryną i posypanej mąką.
  3. Piec w nagrzanym piekarniku około 25min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia. Kolejno przeciąć na pół tak, aby powstały 2 krążki.
  4. Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. 100g truskawek, cukier i jogurt zmiksować na jednolitą masę.
  5. Żelatynę namoczyć w 6 łyżkach zimnej wodzie.
  6. Wokół dolnego krążka biszkoptu zacisnąć obręcz do tortu (lub włożyć krążek do tortownicy).
  7. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki jogurtu z truskawkami i wymieszać, a następnie dodać do reszty jogurtu. Pozostawić, aż zacznie tężeć. (Najlepiej wstawić na chwilę do lodówki lub do zimnej wody). 
  8. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać do tężejącego jogurtu i delikatnie wymieszać.
  9. Masę truskawkową wyłożyć na dolny krążek. Wyrównać i przykryć drugim krążkiem. Wstawić do lodówki.
  10. W tym czasie przygotować truskawki i galaretkę. Resztę truskawek pokroić w plasterki. Ułożyć na górze tortu.
  11. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu tylko w 400ml wody. Lekko tężejącą wylać na truskawki. Wstawić do lodówki.
zegarek

Czas przygotowania:

około 45 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 25 min.
porcje

Liczba porcji:

około 12- 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Torcik jogurtowo-truskawkowy

Torcik jogurtowo-truskawkowy

Powiązane przepisy


Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Małgorzata

    A gdybym zamiast smietanki 30% i jogusrtu zrobiłam białą warstwę na mleczku kokosowym?

  • Małgorzata

    droga Pani Joanna.
    Proszę o pomoc. Jakie owoce mogłabym teraz wykorzystać do tortu. Mam truskawki ale mrożone. Może nawet nie dam żadnych. Ale myślę o pokryciu galaretki miejscowo czekolada bo tort przybierze finalnie kształt auta z kolami. Tylko jak zrobić polewę nie używając mleka?
    Chciałabym też w masie
    uniknac śmietany. Czy to wyjdzie?

  • maja

    Mmmmm pycha robilam już :)

  • natalusia

    no a mi .. niestety ta zelatyna zwazyla sie z jogurtem.. bardzooo duzo grudek wiec truskawki musialam pokroic w kosteczke zeby nie bylo to wyczuwalne :) no i troche ta masa nie jest tak gesta jak bym chciala.. no ale ogolnie na efekt koncowy tzn na wypróbowanie musze poczekac jeszcze z godzinke - mam dzis 4 rocznice slubu i czekam na Meza :)

  • Iwona

    Zrobiłam tort wyszedł przepyszny :) Tylko zamiast galaretki zrobiłam podwojoną porcję masy i dałam na górę i na boki masę :) ozdobiłam truskawkami i posypkami :) tort super :)

  • Joanna

    Iwonko z żelatyną w proszku należy postępować dokładnie tak samo jak przy listkach. Aby zapobiec powstaniu grudek musisz najpierw dodać 2 łyżki jogurtu z truskawkami do rozpuszczonej żelatyny i dokładnie wymieszać, a następnie dodać do reszty jogurtu. Dokładnie tak jak jest napisane w punkcie 7.

  • Iwona Knosala

    Mam pytanie odnośnie tego przepisu: chcę zrobić ten tort ale zamiast galaretki na górze chcę dać ten krem,czyli tego kremu muszę zrobić dwa razy wiecej...i chciałabym sie zapytać jak nie mam listków tej żelatyny tylko w proszku to jak ja najlepiej przygotować zeby nie było grudek po wymieszaniu z kremem?czyli tż żelatynę całą mam dać do tej masy całej z truskawek i jogurtu tak??

  • iwonka

    pycha te ciasto, sama je tez robilam bardzo latwe :-)
    pozdrowionka

  • dagmara_65

    Oooo! U Ciebie też torcik jogurtowo-truskawkowy!Wygląda bardzo apetycznie! Piękne zdjęcia!
    Pozdrawiam cieplutko :)

  • Nobleva

    Przepiękne ciasto, takie uwielbiam :)

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

Tak, z kukurydzianą na pewno, bo też piekłam
Witam, ciasto Pyszne. Lecz napotkałem problem po upieczeniu strasznie się łamało...
Faktycznie przypomina keksa, ale jednak jest troszę inny. Można go potraktować j...
dzień doby właśnie robię placek korzenny i nie widzę proszku do pieczenia. Czy j...
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
  • Kasia Głąb
  • Elżbieta Marta Grabowska
  • Dorota
  • KAZIMIERA FRAMSKA
  • Alicja Zołańska
  • Monika Joanna Stelmaszyk
  • Sabina Miedziak
  • Ewelina
  • Mariusz Stfan Gutmański
  • Ola Sz
Początek strony