Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Torcik jogurtowo- truskawkowy

Lekki, prosty i smaczny torcik truskawkowy. Tort składa się z biszkoptu przełożonego lekkim, truskawkowym kremem śmietankowo- jogurtowym i ozdobiony jest truskawkami w galaretce. W sam raz na upały.

Składniki:

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • szczyta soli
  • 4 łyżki wody
  • 100 g mąki pszennej
  • 75 g skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Poncz:

  • 125 ml wody
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny

Krem truskawkowy:

  • 100 g truskawek
  • 70 g cukru
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 7 listków żelatyny (= 5,5 łyżeczki żelatyny w proszku)
  • 200 g słodkiej śmietany 30- 36%

Dodatkowo:

  • 1 galaretka truskawkowa
  • 300 g truskawek

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z 4 łyżkami wody i szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do momentu połączenia się składników.
  2. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
  3. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Pozostawić do ostygnięcia. Następnie przeciąć na pół tak, aby powstały 2 blaty.
  4. Przygotować poncz. Zimną wodę wymieszać z sokiem z cytryny. Odstawić na bok.
  5. Przygotować krem truskawkowy. Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Truskawki, cukier i jogurt zmiksować blenderem na jednolitą masę.
  6. Żelatynę namoczyć w 6 łyżkach zimnej wodzie.
  7. Dolny blat biszkoptu ułożyć na paterze i zacisnąć obręcz do tortu (lub włożyć blat do tortownicy). Nasączyć połową ponczu.
  8. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, mieszając, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki jogurtu z truskawkami i wymieszać, a następnie dodać do reszty jogurtu. Pozostawić, aż zacznie tężeć. (Najlepiej wstawić na chwilę do lodówki lub do zimnej wody). Śmietanę ubić na sztywno. Dodać do tężejącego jogurtu i delikatnie wymieszać.
  9. Krem wyłożyć na biszkopt i przykryć drugim blatem. Blat nasączyć resztą ponczu. Ciasto wstawić do lodówki.
  10. W tym czasie przygotować truskawki i galaretkę. Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Pokroić w plasterki i ułożyć na torcie.
  11. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu tylko w 400 ml wody. Ostudzić. Lekko tężejącą wylać na truskawki. (Można chłodną galaretkę włożyć do lodówki, aby przyśpieszyć proces tężenia). Tort wstawić do lodówki do stężenia.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12- 16

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Torcik jogurtowo- truskawkowy Torcik jogurtowo- truskawkowy

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (11)

  1. Klaudia

Torcik wyszedł pyszny. bardzo polecam!

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 10 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. Kasia

Pyszny, moj wyszedł wspaniały

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 10 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. maja

Mmmmm pycha robilam już

  Załączniki
 
  1. natalusia

no a mi .. niestety ta zelatyna zwazyla sie z jogurtem.. bardzooo duzo grudek wiec truskawki musialam pokroic w kosteczke zeby nie bylo to wyczuwalne no i troche ta masa nie jest tak gesta jak bym chciala.. no ale ogolnie na efekt koncowy tzn na...

no a mi .. niestety ta zelatyna zwazyla sie z jogurtem.. bardzooo duzo grudek wiec truskawki musialam pokroic w kosteczke zeby nie bylo to wyczuwalne no i troche ta masa nie jest tak gesta jak bym chciala.. no ale ogolnie na efekt koncowy tzn na wypróbowanie musze poczekac jeszcze z godzinke - mam dzis 4 rocznice slubu i czekam na Meza

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Iwona

Zrobiłam tort wyszedł przepyszny Tylko zamiast galaretki zrobiłam podwojoną porcję masy i dałam na górę i na boki masę ozdobiłam truskawkami i posypkami tort super

  Załączniki
 
  1. Iwona Knosala

Mam pytanie odnośnie tego przepisu: chcę zrobić ten tort ale zamiast galaretki na górze chcę dać ten krem,czyli tego kremu muszę zrobić dwa razy wiecej...i chciałabym sie zapytać jak nie mam listków tej żelatyny tylko w proszku to jak ja...

Mam pytanie odnośnie tego przepisu: chcę zrobić ten tort ale zamiast galaretki na górze chcę dać ten krem,czyli tego kremu muszę zrobić dwa razy wiecej...i chciałabym sie zapytać jak nie mam listków tej żelatyny tylko w proszku to jak ja najlepiej przygotować zeby nie było grudek po wymieszaniu z kremem?czyli tż żelatynę całą mam dać do tej masy całej z truskawek i jogurtu tak??

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Iwona Knosala

Iwono, z żelatyną w proszku należy postępować dokładnie tak samo jak przy listkach. Aby zapobiec powstaniu grudek musisz najpierw dodać trochę jogurtu z truskawkami do rozpuszczonej żelatyny i dokładnie wymieszać, a następnie dodać do reszty jogurtu.

  Załączniki
 
  1. iwonka

pycha te ciasto, sama je tez robilam bardzo latwe :-)
pozdrowionka

  Załączniki
 
  1. dagmara_65

Oooo! U Ciebie też torcik jogurtowo-truskawkowy!Wygląda bardzo apetycznie! Piękne zdjęcia!
Pozdrawiam cieplutko

  Załączniki
 
  1. Nobleva

Przepiękne ciasto, takie uwielbiam

  Załączniki
 
  1. Majana

Cudownie wygląda! Bardzo mi się podoba i z wielką chęcią zjadłabym taki kawałeczek
Pozdrawiam.

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Polub nas na ...

Początek strony