Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
21 Komentarzy
Tort czekoladowo- kokosowy z kremem truskawkowym

Bardzo smaczny, lekki tort składający się z dwóch czekoladowych blatów i jednego kokosowego, przełożonych lekką, truskawkową pianką. Cały pokryty jest masą czekoladową i i skromnie ozdobiony kwiatkami z masy cukrowej.

Składniki:

Ciasto czekoladowe:

  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 4 jajka
  • 125 g masła (lub margaryny)
  • 100 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto kokosowe:

  • 3 białka
  • 120 g cukru
  • 120 g wiórków kokosowych

Krem truskawkowy:

  • 400 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4,5 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 300 g słodkiej śmietany 30- 36%

Masa do obłożenia tortu:

  • 150 g masła
  • 100 g czekolady gorzkiej

Dodatkowo:

  • trochę masy cukrowej
  • barwnik spożywczy (u mnie różowy i fioletowy)
  • foremki w kształcie kwiatka
  • posypka cukrowa

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto czekoladowe. Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem (lub margaryną) roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia. Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując, dodawać powoli chłodną czekoladę. Osobno wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę z proszkiem, mieszając krótko, tylko do momentu połączenia się składników.
  2. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto przełożyć do tortownicy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25- 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie przekroić na pół tak, aby powstały dwa krążki.
  3. Przygotować ciasto kokosowe. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką wiórki kokosowe. Piec w tortownicy o średnicy 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, ok. 20 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia.
  4. Przygotować krem truskawkowy. Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Dodać cukier i cukier waniliowy i zmiksować blenderem na mus. (W przypadku truskawek mrożonych należy przełożyć je do miski i pozostawić do rozmrożenia. Następnie dodać cukier i cukier waniliowy i zmiksować blenderem na mus).
  5. Żelatynę namoczyć w 4,5 łyżkach zimnej wody. Pozostawić na 5 minut do napęcznienia. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, mieszając, aż się rozpuści. Dodać 3 łyżki musu truskawkowego i wymieszać, a następnie dodać do reszty musu. Mus wstawić do lodówki. (Należy do niego zaglądać, aby za mocno nie zgęstniał). Gdy zacznie tężeć, ubić śmietanę na sztywno i połączyć ją delikatnie z musem.
  6. Jeden blat czekoladowy ułożyć na paterze. Zacisnąć obręcz do tortu. Wyłożyć połowę kremu truskawkowego. Przykryć blatem kokosowym. Wyłożyć resztę kremu i przykryć drugim blatem czekoladowym. Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin lub całą noc, aż krem stężeje.
  7. Przygotować masę czekoladową. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Czekoladę pozostawić, aby ostygła (ale musi być jeszcze płynna). Miękkie masło utrzeć mikserem. Dalej miksując, dodać stopniowo czekoladę. Masą obłożyć wierzch i boki tortu. Tort wstawić do lodówki, aby masa zastygła.
  8. W tym czasie przygotować dekorację. Do masy cukrowej dodać troszkę barwnika spożywczego i zagniatać (podsypując masę cukrem pudrem), aż do otrzymania jednolitego koloru. Masę cukrową rozwałkować i wyciąć foremką kwiatki. Ułożyć je na torcie i ozdobić posypką cukrową.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12- 16

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Tort czekoladowo- kokosowy z kremem truskawkowym Tort czekoladowo- kokosowy z kremem truskawkowym Tort czekoladowo- kokosowy z kremem truskawkowymTort czekoladowo- kokosowy z kremem truskawkowym

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aga · 8 miesięcy temu
    Upiekłam wczoraj blaty czekoladowe i strasznie wyschly są twarde
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Wiesia · 1 lat temu
    Czy do ciasta czekoladowego mogę dać biała czekolade zamiast gorzkiej
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Wydaje mi się, że tak. Jeśli chcesz, to możesz zrobić ze sprawdzonego przepisu: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/456-tort-mis"]"Tort miś"[/url]. Jest tam przepis na ciasto czekoladowe jasne, bardzo podobne do tego.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iwona · 1 lat temu
    Czy masę do oblozenia tego tortu moge przygotować w ten sam sposób używając białej czekolady?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 2 lat temu
    Witam,

    czy ten tort "udźwignie" masę marcepnową?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Wiktor · 2 lat temu
    Czy jajka ubić całe czy tylko białka? W 1 punkcie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Elżbieta · 2 lat temu
    Tort super w smaku i szybko się robi
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aneta, Kraków · 2 lat temu
    Witam,

    robilam tort na 2-gie urodziny synka - rewelacyjny smak i wyglad! Dziekuje za przepis i go szczerze polecam. Nie za słodki, genialne połaczenie czekolady, truskawek i kokosa, mniam, mniam:) nikt nie zostawil ani kawałeczka na swoim talerzyku:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dominika · 2 lat temu
    Moglaby mi pani powiedzieć ile taki tort może poleżeć w lodówce? Bo chciałabym go zrobić w piątek wieczorem, a dopiero w poniedziałek go ewentualnie zjeść.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Bożenka · 2 lat temu
    Czy do kremu truskawkowego zamiast żelatyny można użyć galaretki, pytam ponieważ zawsze mam problem z żelatyną, po prostu kremy nie udają się po jej dodaniu.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Bożenko, pewnie by się dało, ale na oko nie jestem w stanie powiedzieć ile trzeba by było użyć galaretki. Trzeba by było zmniejszyć lub w ogóle zrezygnować z dodatku cukru. Dlaczego boisz się żelatyny? Galaretka też jest na żelatynie przecież. Jak ją namoczysz, żeby napęczniała, podgrzejesz mieszając (uwaga, żeby nie zagotować) i dobrze wymieszasz (polecam trzepaczką) z 3 łyżkami musu truskawkowego, to nie powinny wyjść grudki. Trzeba to kiedyś opanować
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Angie · 2 lat temu
    Zrobiłam ten tort dla koleżanki na urodziny. Prezentuje się super i jest smaczny. Ponieważ nie jestem fanką gorzkiej czekolady, postanowiłam połowę gorzkiej czekolady zastąpić mleczną. Według mnie wyszło to super.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Beata G · 2 lat temu
    Czy ja moge juz dzis upiec te dwa biszkopty? W piatek bede robic caly tort czy lepiej poczekac.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    monikam · 2 lat temu
    Czy truskawki mogę zastąpić mrożoną czarną porzeczką lub konfiturą porzeczkową?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jarosz Agnieszka 28 · 2 lat temu
    Tort super-robilam na Walentynki piekny,pyszny-dziekuje
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 2 lat temu
    Tort wygląda super. Jednak mój mąż nie lubi owoców. CZym można zastąpić piankę truskawkową?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 2 lat temu
    Wygląda cudnie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Martyna · 2 lat temu
    Witam, tort wygląda wyśmienicie, mam zamiar go zrobić dla cioci na 50-te urodziny Proszę mi powiedzieć, czy to ciasto czekoladowe po przekrojeniu jeszcze nasączać czymś czy już nie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 2 lat temu
    Czy zamiast gorzkiej czekolady można użyć mlecznej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    aga · 2 lat temu
    Czy zamiast czekolady moge użyc kakao do ciasta? Jesli tak to ile?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Jeśli chcesz pominąć czekoladę, to zrób kakaowy biszkopt według przepisu: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/725-kakaowy-biszkopt-genuenski"]Kakaowy biszkopt genueński[/url]
      lub ciemny biszkopt z 4 jaj według przepisu: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/344-biszkopt-uniwersalny"]Biszkopt uniwersalny[/url]
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    smakoszka · 2 lat temu
    Wygląda tort rewelacyjnie
    Na pewno wypróbuję upiec na urodziny mojej mamy,na pewno zachwyci gości !
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agata · 2 lat temu
    Przepięknie ozdobiony tort. Bardzo lubię takie skromne ozdoby. W smaku też w moim stylu. także zapisuję w kolejce do wypróbowania pozdrawiam

Polub nas na ...

Początek strony