Bardzo smaczny, lekki tort składający się z dwóch czekoladowych blatów i jednego kokosowego, przełożonych lekką, truskawkową pianką. Cały pokryty jest masą czekoladową i i skromnie ozdobiony kwiatkami z masy cukrowej.
Przygotować ciasto czekoladowe. Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem (lub margaryną) roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia. Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując, dodawać powoli chłodną czekoladę. Osobno wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę z proszkiem, mieszając krótko, tylko do momentu połączenia się składników.
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto przełożyć do tortownicy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25- 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie przekroić na pół tak, aby powstały dwa krążki.
Przygotować ciasto kokosowe. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką wiórki kokosowe. Piec w tortownicy o średnicy 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, ok. 20 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować krem truskawkowy. Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Dodać cukier i cukier waniliowy i zmiksować blenderem na mus. (W przypadku truskawek mrożonych należy przełożyć je do miski i pozostawić do rozmrożenia. Następnie dodać cukier i cukier waniliowy i zmiksować blenderem na mus).
Żelatynę namoczyć w 4,5 łyżkach zimnej wody. Pozostawić na 5 minut do napęcznienia. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, mieszając, aż się rozpuści. Dodać 3 łyżki musu truskawkowego i wymieszać, a następnie dodać do reszty musu. Mus wstawić do lodówki. (Należy do niego zaglądać, aby za mocno nie zgęstniał). Gdy zacznie tężeć, ubić śmietanę na sztywno i połączyć ją delikatnie z musem.
Jeden blat czekoladowy ułożyć na paterze. Zacisnąć obręcz do tortu. Wyłożyć połowę kremu truskawkowego. Przykryć blatem kokosowym. Wyłożyć resztę kremu i przykryć drugim blatem czekoladowym. Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin lub całą noc, aż krem stężeje.
Przygotować masę czekoladową. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Czekoladę pozostawić, aby ostygła (ale musi być jeszcze płynna). Miękkie masło utrzeć mikserem. Dalej miksując, dodać stopniowo czekoladę. Masą obłożyć wierzch i boki tortu. Tort wstawić do lodówki, aby masa zastygła.
W tym czasie przygotować dekorację. Do masy cukrowej dodać troszkę barwnika spożywczego i zagniatać (podsypując masę cukrem pudrem), aż do otrzymania jednolitego koloru. Masę cukrową rozwałkować i wyciąć foremką kwiatki. Ułożyć je na torcie i ozdobić posypką cukrową.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gosia NL·
1 lat temu
Czy można takie ciasto przygotować bez obręczy do tortu? Do tej pory unikałam przepisów z obręcz gdzyz jej nie posiadam i nigdy nie używałam. Czy jest konieczna?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
1 lat temu
Tak, ze względu na krem tuskawkowy. Chyba, że złożysz tort w tortownicy, jeśli jest szczelna.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Izabella·
1 lat temu
Czy mogę dać jedną warstwę kremu, potem ten blat kokosowy, potem biszkopt, mus czekoladowy, piankę truskawkową i na to biskzopt?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
1 lat temu
Jak warstwę kremu na spód? Blat kokosowy i biszkopt sklej kremem, musem, czy pianką, żeby się trzymało.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
maryna·
1 lat temu
Czy można go obsypać wiórkami kokosowymi?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
1 lat temu
Tak
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Asia·
3 lat temu
Tort świetny, robiony na zwykłym czek. Biszkopcie też pyszny, polecam!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Irena·
4 lat temu
Zrobiłam na urodziny teściowej. Wszystkim smakował. Ozdobiłam żywymi kwiatami. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam serdecznie 😊
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Izabela·
4 lat temu
Czy ciasto z 1/2 porcji starczy na blachę 18 cm?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Tak, według przelicznika form tak właśnie wychodzi.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Jola·
4 lat temu
Witam, jako początkująca w pieczeniu chciałabym zapytać czy przygotowując ciasto czekoladowe ubijać całe jaja czy najpierw białka na pianę, żółtka z cukrem i dopiero to połączyć?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Zawsze całe, jeśli nie jest napisane, żeby oddzielić ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ola·
5 lat temu
Czy zamiast żelatyny mogę dodać galaretkę truskawkową rozpuszczoną w małej ilości wody?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marta·
5 lat temu
Proszę o radę. Na imprezie będzie większa liczba osób, stąd moje pytanie. Czy lepiej byłoby upiec dwa torty, a może udałoby się z tego przepisu zrobić piętrowy tort?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Tak, możesz zrobić z tego przepisu tort piętrowy :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Piotr ·
5 lat temu
Witam. Zgodnie z przepisem, blat kokosowy zrobiony jest bez dodatku mąki, czy nie będzie zbyt płaski?Pozdrawiam, Piotr.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
To taka beza kokosowa. Nie jest gruba, ale jako blat odpowiednia ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Dominika·
5 lat temu
Można do ciasta czekoladowego dać pół na pół mlecznej i gorzkiej czekolady a do masy gorzką?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Myślę, że tak.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Martyna·
5 lat temu
Witam. Nie lubię żelatyny w kremie i chcialabym dodać galaretkę truskawkową. Ile galaretek na 500 ml śmietany musialabym dodać?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Iwona·
5 lat temu
Pani Joanno, czy w tym torcie można ciasto nasączyć ponczem z alkoholem? Uwielbiamy torty które są wilgotne i nie przesłodzone, stąd zawsze blaty nasączam herbat z cytryną, kawą lub alkoholem. Co pani poleca w przypadku tego torta tak, aby nie zaburzyć smaku? Chciałabym ozdobić tort różyczkami z masy kremowej (z rękawa cukierniczego), ale muszę to zrobić dzień wcześniej wieczorem. Kiedy robiłam różyczki ze śmietany kremówki i barwnika nie wyglądały najładniej następnego dnia. Proszę o radę z jakiej masy je wykonać w prosty sposób :)
Szukałam tortu dla syna i znalazłam, był bardzo smaczny polecam (happy)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ela?·
5 lat temu
Dla smakoszy ciasta mocno czekladowego tort jest godny polecenia. Udał się w 100% Ja jednak nie przepadam za gorzką czekoladą. Ale mojej córce bardzo smakował. Przechowywany w lodoówce nadaje się do zjedzenia w ciągu dwóch dni.
Tak wygląda nasz próbny tort Komunijny :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna·
6 lat temu
dzień dobry czy zamiast śmietany do kremu można dodac mascarpone?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kinga·
6 lat temu
Piękny tort (heart) chce zrobić go na urodziny córki , moja tortownica ma 28 cm , powinnam zwiększyć ilość składników czy wystarczy tak jak jest w przepisie ? Z góry dziękuje za odpowiedz , pozdrawiam