Masa maślana z mlekiem skondensowanym

Masa maślana tylko z dwóch składników: masła i słodzonego mleka skondensowanego. Jest stabilna, słodka, smaczna i nadaje się szczególnie do tynkowania i dekoracji tortów. Jest doskonałym podkładem pod masę cukrową. W lodówce twardnieje i dekoracje z niej przygotowane zachowują swój kształt.

Jest bardzo łatwa i szybka do przygotowania. Wystarczy utrzeć masło i dalej miksując wlać powoli mleko skondensowane.

Składniki na tort o średnicy 20 cm i ok. 10 cm wysokości:

  • 250 g masła, temperatura pokojowa
  • 250 g słodzonego mleka skondensowanego, temperatura pokojowa
  • dowolny barwnik spożywczy w żelu/ paście lub proszku (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Masło utrzeć mikserem na najwyższych obrotach na jasną, kremową masę.
  2. Dalej miksując, wlewać cienkim strumieniem słodzone mleko skondensowane. Miksować, aż powstanie gęsty krem.
  3. Gotową masę można zabarwić na dowolny kolor, dodając trochę barwnika spożywczego i miksując lub mieszając do uzyskania jednolitego koloru (czyt. również uwagi).

Uwagi:

  • Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
  • Masło musi być prawdziwe (min. 82% tłuszczu).
  • Masę można barwić na dowolny kolor. Można dodać barwnik spożywczy w żelu/ paście lub proszku.
  • Masa ma kolor żółtawy. Chcąc uzyskać kolor biały należy użyć białego barwnika spożywczego/ wybielacza.
  • Chcąc uzyskać czekoladową masę należy użyć roztopionej czekolady lub kakao, dodając jej/go stopniowo do uzyskania odpowiedniej intensywności koloru. Na podaną ilość używam 100 g roztopionej w kąpieli wodnej chłodnej, ale płynnej czekolady gorzkiej (50% kakao) lub ok. 2 łyżeczek przesianego kakao.
  • Dla orzeźwienia smaku można do masy dodać trochę wyciśniętego soku z cytryny.
  • Masę należy nakładać na schłodzony przez co najmniej kilka godzin (min. 4) w lodówce tort.
  • Gdyby masa była za rzadka, włożyć ją na chwilę do lodówki.
  • Tort obłożony tą masą polecam wyciągnąć przed podaniem wcześniej z lodówki, aby masa zdążyła ocieplić się do temperatury pokojowej, wtedy będzie smaczniejsza. Tort kroi się najlepiej, gdy przed każdym nacięciem zanurzymy nóż w gorącej wodzie, a następnie szybko go osuszymy np. ręcznikiem papierowym.
  • Masę maślaną polecam przygotować bezpośrednio przed użyciem. Ma wtedy idealną konsystencję. Można ją również przechowywać w lodówce do 5 dni lub zamrozić do 3 miesięcy. Przed użyciem, ocieplić masę do temperatury pokojowej i zmiksować na kremową masę.
  • Przykładowe torty obłożone tą masą: "Tort z kremem z owoców leśnych", "Tort czekoladowy z kremem malinowym, czekoladowym i oreo".

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

Masy wystarcza do obłożenia tortu o średnicy 20 cm i ok. 10 cm wysokości, składającego się z 4 blatów.

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Po prawej masa przygotowana według przepisu, po lewej ta sama masa wybielona białym barwnikiem/ wybielaczem Wilton "White- White Icing Color":
Masa maślana z mlekiem skondensowanym Masa maślana z mlekiem skondensowanym