Krem czekoladowy z mascarpone
Ocena użytkowników: 5 / 5
Przepis na czekoladowy krem do tortów, ciast z kremem, czy babeczek. Jest to krem na bazie serka mascarpone, wybranej czekolady i śmietanki.
Krem jest pyszny sam w sobie. Jest mocno czekoladowy i nie jest ciężkim kremem. Pasują do niego również owoce np. maliny, truskawki, banany, brzoskwinie, które dodadzą mu orzeźwiającego smaku i koloru.
Zdjęcie 1- 2: krem czekoladowy z mlecznej czekolady, zdjęcie 3- 4: krem czekoladowy z białej czekolady i zdjęcia 5- 6: krem czekoladowy z gorzkiej czekolady.
Składniki na wybrany krem czekoladowy:
Krem mascarpone z białej czekolady:
- 200 g białej czekolady
- 250 g słodkiej śmietanki 30%
- 250 g serka mascarpone, schłodzonego
Krem mascarpone z mlecznej czekolady:
- 150 g mlecznej czekolady
- 250 g słodkiej śmietanki 30%
- 250 g serka mascarpone, schłodzonego
Krem mascarpone z gorzkiej czekolady:
- 100 g- 150 g* czekolady gorzkiej (50% kakao)
- 250 g słodkiej śmietanki 30%
- 250 g serka mascarpone, schłodzonego
- 2 łyżki cukru pudru, opcjonalnie
Sposób przygotowania:
- Czekoladę posiekać i przełożyć do wysokiej miski. Śmietanę doprowadzić do zagotowania, od razu ściągnąć z pieca i zalać czekoladę. Odczekać ok. 1- 2 minuty, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać łyżką, aż czekolada całkowicie się rozpuści i powstanie gładka masa. (Gdyby masa nie była gładka, zmiksować ją bardzo krótko blenderem do uzyskania jednolitej masy). Pozostawić do ostygnięcia, a następnie przykryć np. talerzykiem i wstawić na kilka godzin (ok. 6) lub na noc do lodówki.
- Do schłodzonej czekolady ze śmietaną dodać schłodzony serek mascarpone (w przypadku gorzkiej czekolady dodatkowo przesiane 2 łyżki cukru pudru). Całość zmiksować krótko, na średnich/ lub wysokich obrotach, tylko do momentu zgęstnienia kremu. (Nie miksować za długo, aby krem się nie zwarzył).
- Gotowym kremem przełożyć np. blaty tortu. Kremu wystarcza na dwukrotne przełożenie tortu o średnicy 26cm.
Uwaga:
* Im więcej czekolady, tym krem gęstszy.
Powiązane przepisy
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Chce zrobić krem z białej czekolady czy mogę zrobić z 1/3porcji 65g białej czekolady, 83g smietanki i mascarpone ? na tort średnica 18
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Tak, jest dobrze przeliczone.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.A jak chcę użyć śmietany 36%?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy krem z białej czekolady nada się na otynkowanie tortu, który musi być zrobiony na ponad dzień do podania? Czy się utrzyma w niezmienionej formie przez ponad dobę? I czy mogę z nim zrobić dekorację tylką, która przez ten czas się utrzyma? Wraz z perełkami cukrowymi?
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Tak, możesz. Spokojnie się utrzyma.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Połowa porcji będzie okej na przełożenie tortu o średnicy 11 cm? Czy zrobić połowę połowy?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Tutaj jest przelicznik: https://domowe-wypieki.pl/przepisy/porady/przelicznik-form-do-pieczenia
Zależy też ile blatów, ale myślę, że ¼ porcji będzie akurat.- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Jakiej konsystencji jest śmietanka i czekoladą po wyciągnięciu z lodówki po tych kilku godzinach?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Jest dość gęsty.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.U mnie całkiem rzadki. Mimo iż dałem 200 gramów czekolady. Po dodaniu mascarpone masa jest płynna.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.U mnie to samo. Jak można to uratować?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy do kremu z białej czekolady mogę dodać zmiksowane truskawki z żelatyna? Zależy mi na truskawkowym smaku kremu.a robiłam te kremy już nie raz i są super
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Hmmm, pytanie czy się nie zwarzy. Tego nie wiem. Bezpieczniej byłoby zrobić krem i na to frużelinę truskawkową.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy między ten krem można włożyć chrupiącą warstwę z orzechami i czekoladą?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.tak
- {"set":null,"list":{"2":1,"4":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Kiedys robiłam juz cos podobnego, zaczęłam nakładać krem i zaczął się topić? Boje się że teraz tez tak będzie. Czy ten krem zastyga, czy ma właściwości topiące? Chcę przełożyć nim tort, boję się że nie wyjdzie.Pytanie- czy można wsypać paczkę smietan fix przed ubijaniem żeby było stabilniejsze czy nie ma potrzeby?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Jeśli śmietanka z czekoladą i mascarpone będą dobrze schłodzone to nic nie będzie się topić. Krem będzie sztywny i nie trzeba nic dodawać 😉
- {"set":null,"list":{"2":0,"4":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Po wymieszaniu mlecznej czekolady ze śmietanką po chwili zaczynają się wytrącać takie małe białe grudki. Po wymieszaniu znikają i po chwilo znów są na wierzchu. Czy to może być tłuszcz z czekolady?(czekolada wedla mleczna).
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Spróbuj zmiksować dosłownie chwilę blenderem.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy kremem z białej czekolady mogę zrobić plecionkę na torcie. Nie spłynie z boków?
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Możesz.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Robiłam krem z mlecznej czekolady, był pyszny. A czy ten z biała nie będzie za słodki przy takiej ilości czekolady?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy jeżeli zrobie krem wieczorek OK 22 a tort bede robic okolo 15 to masa smietany z czekolada gorzka nie bedzie za dlugo w lodowce?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Sam ganache, czyli śmietanka z czekoladą mogą stać nawet dwa dni w lodówce, byle tylko zmiksować go z mascarpone już przed przekładaniem blatów 😀
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy ten krem (konkretnie z mlecznej czekolady) nada się do otynkowania tortu, czy lepiej zrobić sam ganache, z pominięciem mascarpone? Pozdrawiam
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Tak, nadaje się.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Jaka to ma być śmietana?. W kubeczku czy kartoniku?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dzień dobry schłodzoną śmietankę z czekolada mamy ubić z maskarpone czy zmiksować? Nie mam pojęcia czy użyć w robocie planetarnym końcówki do ubijania czy do mieszania?
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Końcówka do ubijania.
- {"set":null,"list":{"2":1,"4":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dzień dobry, a jak mi czekolada ze śmietanką zastygła w lodówce to to się nada do kremu? Czy coś z tym mogę zrobić, żeby nie stało znowu tak długi czas w lodówce?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Mam nadzieję, że czekolada nie ma więcej niż 50% kakao. Przy gorzkiej czekoladzie masa jest najgęstsza. Proszę dodać mascarpone i całość ubić.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czekolada ma 64%.. zobaczymy co to wyjdzie.. może nie polegnę..
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Jak przeliczyć proporcje na 400 ml śmietanki dla wersji z ciemnej i białej czekolady?
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Można przyjąć, że gr= ml, choć ja jestem zwolennikiem wagi. (Stawiam garnek, w którym będę podgrzewać śmietankę na wadze i odważam. Nie trzeba brudzić miarek, a jest dokładniej 😉)
Przeliczamy według proporcji, czyli 400/250= 1,6. Wszystkie składniki przemnożyć przez 1,6.- {"set":null,"list":{"2":0,"4":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy jesli potrzymam czekoladę ze śmietanka w lodówce tylko godzinę to wystarczy? Nie mam tyle czasu czekac
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Może się nie ubić.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Wystarczy do zamrażarki włożyć na 15 min, wyjąć zamieszać i tak kilka razy. Schłodzi się dużo szybciej
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Witam, czy na zdjęciu krem z gorzkiej czekolady jest wykonany z pojedynczej czy podwójnej porcji (zdjęcie nr 5)? Tak sobie próbuję zwizualizować potrzebną ilość 😅😋
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Z pojedynczej. Może podać pojemność tej miski?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.W takim razie poprosiłabym 😊
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Zmierzyłam. Wlałam wody mniej więcej tyle, ile zajmuje krem w misce i wychodzi ok. 450- 500 ml. Kremu wystarcza na dwa przełożenia blatów o śr. 26 cm lub trzech blatów o śr. 20cm. Można zobaczyć w tym przepisie: https://domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/1222-tort-czekoladowo-bananowy
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dziękuję 😘
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czytam te komentarze i nie dowierzam.....Jak z takich proporcji może wyjść zupa....Może to nie są proporcje na dwa przełożenia tortu o średnicy 26 cm ale krem na pewno wyjdzie stabilny.Juz sama śmietana z mascarpone jest stabilna w takich proporcjach (śmietana musi być mega schłodzona,ja czasem wkładam na moment do zamrażarki)a czekolada to dodatkowy zagęstnik.Czekolada musi być dobrej jakości i tu nie ma zmiłuj.Ja pracuje na wedlowskiej i sprawdza się.Mozna dać troszkę więcej czekolady do śmietanki jak ją podgrzewamy ale nie duzo więcej bo ciężko będzie ją ubijać.Smietanke należy podgrzać ale nigdy nie gotować!Biała czekolada np.nie znosi wysokich temp i się rozwarstwia.Wyjdzie luźna masa ale trzeba ją porządnie schłodzić(te minimum 6 godzin to rzeczywiście minimum). Tą śmietankę z czeko i też mega schłodzone mascarpone wystarczy ubić.....Kremy są pyszne.Polecam
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się