Krem czekoladowy z mascarpone

198 Komentarzy
Krem czekoladowy z mascarpone

Przepis na czekoladowy krem do tortów, ciast z kremem, czy babeczek. Jest to krem na bazie serka mascarpone, wybranej czekolady i śmietanki.

Krem jest pyszny sam w sobie. Jest mocno czekoladowy i nie jest ciężkim kremem. Pasują do niego również owoce np. maliny, truskawki, banany, brzoskwinie, które dodadzą mu orzeźwiającego smaku i koloru.

Zdjęcie 1- 2: krem czekoladowy z mlecznej czekolady, zdjęcie 3- 4: krem czekoladowy z białej czekolady i zdjęcia 5- 6: krem czekoladowy z gorzkiej czekolady.

Składniki na wybrany krem czekoladowy:

Krem mascarpone z białej czekolady:

  • 200 g białej czekolady
  • 250 g słodkiej śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego

Krem mascarpone z mlecznej czekolady:

  • 150 g mlecznej czekolady
  • 250 g słodkiej śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego

Krem mascarpone z gorzkiej czekolady:

  • 100 g- 150 g* czekolady gorzkiej (50% kakao)
  • 250 g słodkiej śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 2 łyżki cukru pudru, opcjonalnie

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę posiekać i przełożyć do wysokiej miski. Śmietanę doprowadzić do zagotowania, od razu ściągnąć z pieca i zalać czekoladę. Odczekać ok. 1- 2 minuty, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać łyżką, aż czekolada całkowicie się rozpuści i powstanie gładka masa. (Gdyby masa nie była gładka, zmiksować ją bardzo krótko blenderem do uzyskania jednolitej masy). Pozostawić do ostygnięcia, a następnie przykryć np. talerzykiem i wstawić na kilka godzin (ok. 6) lub na noc do lodówki.
  2. Do schłodzonej czekolady ze śmietaną dodać schłodzony serek mascarpone (w przypadku gorzkiej czekolady dodatkowo przesiane 2 łyżki cukru pudru). Całość zmiksować krótko, na średnich/ lub wysokich obrotach, tylko do momentu zgęstnienia kremu. (Nie miksować za długo, aby krem się nie zwarzył).
  3. Gotowym kremem przełożyć np. blaty tortu. Kremu wystarcza na dwukrotne przełożenie tortu o średnicy 26cm.

Uwaga:

* Im więcej czekolady, tym krem gęstszy.

Krem czekoladowy z mascarpone Krem czekoladowy z mascarpone Krem czekoladowy z mascarponeKrem czekoladowy z mascarponeKrem czekoladowy z mascarpone
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    An · 1 lat temu
    A jak chcę użyć śmietany 36%? 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 1 lat temu
    Czy krem z białej czekolady nada się na otynkowanie tortu, który musi być zrobiony na ponad dzień do podania? Czy się utrzyma w niezmienionej formie przez ponad dobę? I czy mogę z nim zrobić dekorację tylką, która przez ten czas się utrzyma? Wraz z perełkami cukrowymi? 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Julia · 1 lat temu
    Połowa porcji będzie okej na przełożenie tortu o średnicy 11 cm? Czy zrobić połowę połowy?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 1 lat temu
    Jakiej konsystencji jest śmietanka i czekoladą po wyciągnięciu z lodówki po tych kilku godzinach?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Sylwia · 1 lat temu
      Jest dość gęsty.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Mariusz · 1 lat temu
        U mnie całkiem rzadki. Mimo iż dałem 200 gramów czekolady. Po dodaniu mascarpone masa jest płynna. 
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Dominika · 1 lat temu
          U mnie to samo. Jak można to uratować? 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 1 lat temu
    Czy do kremu z białej czekolady mogę dodać zmiksowane truskawki z żelatyna? Zależy mi na truskawkowym smaku kremu.a robiłam te kremy już nie raz i są super 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Hmmm, pytanie czy się nie zwarzy. Tego nie wiem. Bezpieczniej byłoby zrobić krem i na to frużelinę truskawkową.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Tomasz · 1 lat temu
    Czy między ten krem można włożyć chrupiącą warstwę z orzechami i czekoladą?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jess · 1 lat temu
    Kiedys robiłam juz cos podobnego, zaczęłam nakładać krem i zaczął się topić? Boje się że teraz tez tak będzie. Czy ten krem zastyga, czy ma właściwości topiące? Chcę przełożyć nim tort, boję się że nie wyjdzie.Pytanie- czy można wsypać paczkę smietan fix przed ubijaniem żeby było stabilniejsze czy nie ma potrzeby?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Jeśli śmietanka z czekoladą i mascarpone będą dobrze schłodzone to nic nie będzie się topić. Krem będzie sztywny i nie trzeba nic dodawać 😉
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Tomasz · 1 lat temu
    Po wymieszaniu mlecznej czekolady ze śmietanką po chwili zaczynają się wytrącać takie małe białe grudki. Po wymieszaniu znikają i po chwilo znów są na wierzchu. Czy to może być tłuszcz z czekolady?(czekolada wedla mleczna).
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Spróbuj zmiksować dosłownie chwilę blenderem. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Hanka · 1 lat temu
    Czy kremem z białej czekolady mogę zrobić plecionkę na torcie. Nie spłynie z boków?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Angelika · 1 lat temu
    Robiłam krem z mlecznej czekolady, był pyszny. A czy ten z biała nie będzie za słodki przy takiej ilości czekolady?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 1 lat temu
    Czy jeżeli zrobie krem wieczorek OK 22 a tort bede robic okolo 15 to masa smietany z czekolada gorzka nie bedzie za dlugo w lodowce?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Sam ganache, czyli śmietanka z czekoladą mogą stać nawet dwa dni w lodówce, byle tylko zmiksować go z mascarpone już przed przekładaniem blatów 😀
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 2 lat temu
    Czy ten krem (konkretnie z mlecznej czekolady) nada się do otynkowania tortu, czy lepiej zrobić sam ganache, z pominięciem mascarpone? Pozdrawiam 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 2 lat temu
    Jaka to ma być śmietana?. W kubeczku czy kartoniku? 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 2 lat temu
    Dzień dobry schłodzoną śmietankę z czekolada mamy ubić z maskarpone czy zmiksować? Nie mam pojęcia czy użyć w robocie planetarnym końcówki do ubijania czy do mieszania? 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika K. · 2 lat temu
    Dzień dobry, a jak mi czekolada ze śmietanką zastygła w lodówce to to się nada do kremu? Czy coś z tym mogę zrobić, żeby nie stało znowu tak długi czas w lodówce?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Mam nadzieję, że czekolada nie ma więcej niż 50% kakao. Przy gorzkiej czekoladzie masa jest najgęstsza. Proszę dodać mascarpone i całość ubić.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Monika K. · 2 lat temu
        Czekolada ma 64%.. zobaczymy co to wyjdzie.. może nie polegnę..
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiola · 2 lat temu
    Jak przeliczyć proporcje na 400 ml śmietanki dla wersji z ciemnej i białej czekolady?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Można przyjąć, że gr= ml, choć ja jestem zwolennikiem wagi. (Stawiam garnek, w którym będę podgrzewać śmietankę na wadze i odważam. Nie trzeba brudzić miarek, a jest dokładniej 😉) 
      Przeliczamy według proporcji, czyli 400/250= 1,6. Wszystkie składniki przemnożyć przez 1,6.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 2 lat temu
    Czy jesli potrzymam czekoladę ze śmietanka w lodówce tylko godzinę to wystarczy? Nie mam tyle czasu czekac
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Może się nie ubić.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Meg · 1 lat temu
      Wystarczy do zamrażarki włożyć na 15 min, wyjąć zamieszać i tak kilka razy. Schłodzi się dużo szybciej 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 2 lat temu
    Witam, czy na zdjęciu krem z gorzkiej czekolady jest wykonany z pojedynczej czy podwójnej porcji (zdjęcie nr 5)? Tak sobie próbuję zwizualizować potrzebną ilość 😅😋
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 2 lat temu
    Czytam te komentarze i nie dowierzam.....Jak z takich proporcji może wyjść zupa....Może to nie są proporcje na dwa przełożenia tortu o średnicy 26 cm ale krem na pewno wyjdzie stabilny.Juz sama śmietana z mascarpone jest stabilna w takich proporcjach (śmietana musi być mega schłodzona,ja czasem wkładam na moment do zamrażarki)a czekolada to dodatkowy zagęstnik.Czekolada musi być dobrej jakości i tu nie ma zmiłuj.Ja pracuje na wedlowskiej i sprawdza się.Mozna dać troszkę więcej czekolady do śmietanki jak ją podgrzewamy ale nie duzo więcej bo ciężko będzie ją ubijać.Smietanke należy podgrzać ale nigdy nie gotować!Biała czekolada np.nie znosi wysokich temp i się rozwarstwia.Wyjdzie luźna masa ale trzeba ją porządnie schłodzić(te minimum 6 godzin to rzeczywiście minimum). Tą śmietankę z czeko i też mega schłodzone mascarpone wystarczy ubić.....Kremy są pyszne.Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiktoria · 2 lat temu
    Kremy super chociaz z bialej chyba wyszedl mi ciut za rzadki ale to dlatego że za krotko miksowalam. Na pewno będę wykorzystywać te kremy do ciast i tortów