Przepis na czekoladowy krem do tortów, ciast z kremem, czy babeczek. Jest to krem na bazie serka mascarpone, wybranej czekolady i śmietanki.
Krem jest pyszny sam w sobie. Jest mocno czekoladowy i nie jest ciężkim kremem. Pasują do niego również owoce np. maliny, truskawki, banany, brzoskwinie, które dodadzą mu orzeźwiającego smaku i koloru.
Zdjęcie 1- 2: krem czekoladowy z mlecznej czekolady, zdjęcie 3- 4: krem czekoladowy z białej czekolady i zdjęcia 5- 6: krem czekoladowy z gorzkiej czekolady.
Składniki na wybrany krem czekoladowy:
Krem mascarpone z białej czekolady:
200 g białej czekolady
250 g słodkiej śmietanki 30%
250 g serka mascarpone, schłodzonego
Krem mascarpone z mlecznej czekolady:
150 g mlecznej czekolady
250 g słodkiej śmietanki 30%
250 g serka mascarpone, schłodzonego
Krem mascarpone z gorzkiej czekolady:
100 g- 150 g* czekolady gorzkiej (50% kakao)
250 g słodkiej śmietanki 30%
250 g serka mascarpone, schłodzonego
2 łyżki cukru pudru, opcjonalnie
Sposób przygotowania:
Czekoladę posiekać i przełożyć do wysokiej miski. Śmietanę doprowadzić do zagotowania, od razu ściągnąć z pieca i zalać czekoladę. Odczekać ok. 1- 2 minuty, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać łyżką, aż czekolada całkowicie się rozpuści i powstanie gładka masa. (Gdyby masa nie była gładka, zmiksować ją bardzo krótko blenderem do uzyskania jednolitej masy). Pozostawić do ostygnięcia, a następnie przykryć np. talerzykiem i wstawić na kilka godzin (ok. 6) lub na noc do lodówki.
Do schłodzonej czekolady ze śmietaną dodać schłodzony serek mascarpone (w przypadku gorzkiej czekolady dodatkowo przesiane 2 łyżki cukru pudru). Całość zmiksować krótko, na średnich/ lub wysokich obrotach, tylko do momentu zgęstnienia kremu. (Nie miksować za długo, aby krem się nie zwarzył).
Gotowym kremem przełożyć np. blaty tortu. Kremu wystarcza na dwukrotne przełożenie tortu o średnicy 26cm.
Czy krem z białej czekolady nada się na otynkowanie tortu, który musi być zrobiony na ponad dzień do podania? Czy się utrzyma w niezmienionej formie przez ponad dobę? I czy mogę z nim zrobić dekorację tylką, która przez ten czas się utrzyma? Wraz z perełkami cukrowymi?
Czy do kremu z białej czekolady mogę dodać zmiksowane truskawki z żelatyna? Zależy mi na truskawkowym smaku kremu.a robiłam te kremy już nie raz i są super
Kiedys robiłam juz cos podobnego, zaczęłam nakładać krem i zaczął się topić? Boje się że teraz tez tak będzie. Czy ten krem zastyga, czy ma właściwości topiące? Chcę przełożyć nim tort, boję się że nie wyjdzie.Pytanie- czy można wsypać paczkę smietan fix przed ubijaniem żeby było stabilniejsze czy nie ma potrzeby?
Po wymieszaniu mlecznej czekolady ze śmietanką po chwili zaczynają się wytrącać takie małe białe grudki. Po wymieszaniu znikają i po chwilo znów są na wierzchu. Czy to może być tłuszcz z czekolady?(czekolada wedla mleczna).
Dzień dobry schłodzoną śmietankę z czekolada mamy ubić z maskarpone czy zmiksować? Nie mam pojęcia czy użyć w robocie planetarnym końcówki do ubijania czy do mieszania?
Dzień dobry, a jak mi czekolada ze śmietanką zastygła w lodówce to to się nada do kremu? Czy coś z tym mogę zrobić, żeby nie stało znowu tak długi czas w lodówce?
Można przyjąć, że gr= ml, choć ja jestem zwolennikiem wagi. (Stawiam garnek, w którym będę podgrzewać śmietankę na wadze i odważam. Nie trzeba brudzić miarek, a jest dokładniej 😉)
Przeliczamy według proporcji, czyli 400/250= 1,6. Wszystkie składniki przemnożyć przez 1,6.
Witam, czy na zdjęciu krem z gorzkiej czekolady jest wykonany z pojedynczej czy podwójnej porcji (zdjęcie nr 5)? Tak sobie próbuję zwizualizować potrzebną ilość 😅😋
Czytam te komentarze i nie dowierzam.....Jak z takich proporcji może wyjść zupa....Może to nie są proporcje na dwa przełożenia tortu o średnicy 26 cm ale krem na pewno wyjdzie stabilny.Juz sama śmietana z mascarpone jest stabilna w takich proporcjach (śmietana musi być mega schłodzona,ja czasem wkładam na moment do zamrażarki)a czekolada to dodatkowy zagęstnik.Czekolada musi być dobrej jakości i tu nie ma zmiłuj.Ja pracuje na wedlowskiej i sprawdza się.Mozna dać troszkę więcej czekolady do śmietanki jak ją podgrzewamy ale nie duzo więcej bo ciężko będzie ją ubijać.Smietanke należy podgrzać ale nigdy nie gotować!Biała czekolada np.nie znosi wysokich temp i się rozwarstwia.Wyjdzie luźna masa ale trzeba ją porządnie schłodzić(te minimum 6 godzin to rzeczywiście minimum). Tą śmietankę z czeko i też mega schłodzone mascarpone wystarczy ubić.....Kremy są pyszne.Polecam
Kremy super chociaz z bialej chyba wyszedl mi ciut za rzadki ale to dlatego że za krotko miksowalam. Na pewno będę wykorzystywać te kremy do ciast i tortów