Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Kula truskawkowo- kokosowa

Lekki, orzeźwiający tort biszkoptowy w kształcie kuli wypełniony delikatnym, piankowym kremem serowym o smaku truskawkowo- kokosowym.

Składniki:

Ciasto biszkoptowe:

  • 6 jajek
  • ¾ szklanki mąki pszennej (lub w wersji bezglutenowej: mąki kukurydzianej)
  • ¾ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki wody (w wersji bezglutenowej pominąć wodę)

Nadzienie:

  • 200g truskawek
  • 500g twarogu zmielonego z wiaderka, twarożku śmietankowego lub quarku
  • 150g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 60g wiórków kokosowych
  • 8 listków żelatyny (= 6 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku)
  • 300g słodkiej śmietany 30- 36%

Dodatkowo:

  • dżem truskawkowy (ok. 350g)
  • 400g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • parę truskawek do dekoracji (u mnie 11 sztuk)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki. Dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do połączenia się składników.
  2. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Pozostawić do ostygnięcia. Następnie przeciąć tak, aby powstały trzy blaty.
  3. Pierwszy blat pokroić na 8 trójkątów. Drugi pokroić na paski o szerokości 3cm.
  4. Miskę o średnicy ok. 20- 22cm wyłożyć folią spożywczą. W misce ułożyć trójkąty (wychodzi ok. 6 lub 6,5 trójkątów). Górny brzeg miski wyłożyć paskami z biszkopta.

2

  1. Dżem lekko podgrzać i pędzelkiem lub łyżką rozsmarować na wyłożonym w misce biszkopcie.
  2. Przygotować nadzienie. Połowę truskawek zmiksować blenderem. Drugą połowę pokroić w małą kostkę.
  3. Żelatynę namoczyć w sześciu łyżkach zimnej wody. Ser, cukier i cukier waniliowy utrzeć na gładką masę. Dodać zmiksowane truskawki i wiórki kokosowe. Wymieszać. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki kremu serowego i wymieszać, a następnie dodać do reszty kremu.
  4. Ubić 300g słodkiej śmietany i wmieszać delikatnie do kremu. Na końcu wmieszać pokrojone truskawki.
  5. Krem wyłożyć na biszkopt w misce i przykryć trzecim blatem biszkoptu.
  6. Całość wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
  7. Kolejno odwrócić miskę z ciastem do góry dnem, zdjąć miskę i folię spożywczą. Obciąć wystającą część z trzeciego, dolnego biszkoptu.
  8. Ubić 400g słodkiej śmietany. Pod koniec ubijania dodać  2 łyżki cukru pudru. (Do ubitej śmietany można dodać dla koloru ok. 3 sztuki zmiksowanych na puree truskawek. Wówczas śmietana będzie miała lekko różowy kolor). Ubitą śmietaną posmarować kulę. Resztę śmietany przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy i udekorować kulę. Ozdobić plasterkami truskawek.
  9. Ciasto przechowywać w lodówce.

Uwagi:

szklanka= 250ml

zegarek

Czas przygotowania:

około 1 1/2 godz.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 30 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

2 godz.
porcje

Liczba porcji:

około 12- 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

 Kula truskawkowo- kokosowa

Kula truskawkowo-kokosowa

Kula truskawkowo-kososowa

¾

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (33)

  1. Joanna

Anno według mnie na 12- 16.

  Załączniki
 
  1. Anna

Joanno, czy tort ten wystarczy na ok 20 osób?

  Załączniki
 
  1. Joanna

Sylwio moja ma 10,5cm. Proszku nie trzeba dodawać, ale jeśli się obawiasz, że biszkopt nie wyrośnie możesz dodać ewentualnie 1 łyżeczkę.

  Załączniki
 
  1. Sylwia

do tego ciasta nie trzeba dodawać proszku do pieczenia?

  Załączniki
 
  1. Sylwia

witam. jakiej głębokości powinna być piska,w której należy układać trójkąty?

  Załączniki
 
  1. Joanna

Beciałko tak, mogą być inne owoce, banany również.

  Załączniki
 
  1. Beata

Sliczny torcik. Zapewne niedlugo go zrobie. Moje pytanko jest tylko takie czy można użyć innych owoców np. Bananów?

  Załączniki
 
  1. miłka

dziękuję

  Załączniki
 
  1. Joanna

Miłko 2x tak.

  Załączniki
 
  1. miłka

Witam,dojrzewam do tego tortu powoli. planuję że będzie dołem sukni Barbie i takie mam pytanie do Pani: czy jeśli zrobię masę budyniową taką jak w przepisie na dekorowanie koszyczka-jajka wielkanocnego, to będzie się to smakowo komponować ze...

Witam,dojrzewam do tego tortu powoli. planuję że będzie dołem sukni Barbie i takie mam pytanie do Pani: czy jeśli zrobię masę budyniową taką jak w przepisie na dekorowanie koszyczka-jajka wielkanocnego, to będzie się to smakowo komponować ze środkiem z tego przepisu? oraz drugie pyt. czy w przypadku masy budyniowej należy najpierw wysmarować nią folię w misce tak jak w przepisie biedronce? pozdrawiam.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony