Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
33 Komentarzy

Kula truskawkowo- kokosowa

Lekki, orzeźwiający tort biszkoptowy w kształcie kuli wypełniony delikatnym, piankowym kremem serowym o smaku truskawkowo- kokosowym.

Składniki:

Ciasto biszkoptowe:

  • 6 jajek
  • ¾ szklanki mąki pszennej (lub w wersji bezglutenowej: mąki kukurydzianej)
  • ¾ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki wody (w wersji bezglutenowej pominąć wodę)

Nadzienie:

  • 200g truskawek
  • 500g twarogu zmielonego z wiaderka, twarożku śmietankowego lub quarku
  • 150g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 60g wiórków kokosowych
  • 8 listków żelatyny (= 6 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku)
  • 300g słodkiej śmietany 30- 36%

Dodatkowo:

  • dżem truskawkowy (ok. 350g)
  • 400g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • parę truskawek do dekoracji (u mnie 11 sztuk)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki. Dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do połączenia się składników.
  2. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Pozostawić do ostygnięcia. Następnie przeciąć tak, aby powstały trzy blaty.
  3. Pierwszy blat pokroić na 8 trójkątów. Drugi pokroić na paski o szerokości 3cm.
  4. Miskę o średnicy ok. 20- 22cm wyłożyć folią spożywczą. W misce ułożyć trójkąty (wychodzi ok. 6 lub 6,5 trójkątów). Górny brzeg miski wyłożyć paskami z biszkopta.

2

  1. Dżem lekko podgrzać i pędzelkiem lub łyżką rozsmarować na wyłożonym w misce biszkopcie.
  2. Przygotować nadzienie. Połowę truskawek zmiksować blenderem. Drugą połowę pokroić w małą kostkę.
  3. Żelatynę namoczyć w sześciu łyżkach zimnej wody. Ser, cukier i cukier waniliowy utrzeć na gładką masę. Dodać zmiksowane truskawki i wiórki kokosowe. Wymieszać. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki kremu serowego i wymieszać, a następnie dodać do reszty kremu.
  4. Ubić 300g słodkiej śmietany i wmieszać delikatnie do kremu. Na końcu wmieszać pokrojone truskawki.
  5. Krem wyłożyć na biszkopt w misce i przykryć trzecim blatem biszkoptu.
  6. Całość wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
  7. Kolejno odwrócić miskę z ciastem do góry dnem, zdjąć miskę i folię spożywczą. Obciąć wystającą część z trzeciego, dolnego biszkoptu.
  8. Ubić 400g słodkiej śmietany. Pod koniec ubijania dodać  2 łyżki cukru pudru. (Do ubitej śmietany można dodać dla koloru ok. 3 sztuki zmiksowanych na puree truskawek. Wówczas śmietana będzie miała lekko różowy kolor). Ubitą śmietaną posmarować kulę. Resztę śmietany przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy i udekorować kulę. Ozdobić plasterkami truskawek.
  9. Ciasto przechowywać w lodówce.

Uwagi:

szklanka= 250ml

zegarek

Czas przygotowania:

około 1 1/2 godz.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 30 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

2 godz.
porcje

Liczba porcji:

około 12- 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

 Kula truskawkowo- kokosowa

Kula truskawkowo-kokosowa

Kula truskawkowo-kososowa

¾

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 3 lat temu
    [b]Anno[/b] według mnie na 12- 16.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 3 lat temu
    Joanno, czy tort ten wystarczy na ok 20 osób?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 3 lat temu
    [b]Sylwio[/b] moja ma 10,5cm. Proszku nie trzeba dodawać, ale jeśli się obawiasz, że biszkopt nie wyrośnie możesz dodać ewentualnie 1 łyżeczkę.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sylwia · 3 lat temu
    do tego ciasta nie trzeba dodawać proszku do pieczenia?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sylwia · 3 lat temu
    witam. jakiej głębokości powinna być piska,w której należy układać trójkąty?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 3 lat temu
    [b]Beciałko[/b] tak, mogą być inne owoce, banany również.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Beata · 3 lat temu
    Sliczny torcik. Zapewne niedlugo go zrobie. Moje pytanko jest tylko takie czy można użyć innych owoców np. Bananów?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    miłka · 3 lat temu
    dziękuję
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 3 lat temu
    [b]Miłko[/b] 2x tak.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    miłka · 3 lat temu
    Witam,dojrzewam do tego tortu powoli. planuję że będzie dołem sukni Barbie i takie mam pytanie do Pani: czy jeśli zrobię masę budyniową taką jak w przepisie na dekorowanie koszyczka-jajka wielkanocnego, to będzie się to smakowo komponować ze środkiem z tego przepisu? oraz drugie pyt. czy w przypadku masy budyniowej należy najpierw wysmarować nią folię w misce tak jak w przepisie biedronce? pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 3 lat temu
    [b]Miłko[/b] tak, oczywiście.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    miłka · 3 lat temu
    witam. Czy można użyć do kremu mrożonych truskawek? mam ich sporo
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ula · 4 lat temu
    A ja niestety chyba zmarnowalam ciasto:(. Zamiast cukru dodalam cukier puder i nie pomyslalam ze bedzie slodsze i wyszlo okropnie slodkie, poratowalam sie sokiem z cytryny ale mimo wszystko masa jest slodka. Chlodzi sie w lodowce. Jutro bede robic warstwe zewnetrzna i mysle ze moze dodac duzo soku z cytryny zeby przelamac ten slodki smak?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Patko[/b] tak, należy dodać żelatynę.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Patka · 4 lat temu
    Witam, mam pytanie czy żelatyna jest konieczna w przepisie? Nie lobię z nią pracować, bo wychodzą mi zawsze "gluty" (że się tak wyrażę) gdy ją dodaje do czegoś :/
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agata · 5 lat temu
    Przepis super:),ale jak zwykle musiałam dodać coś od siebie zasmiast 500g serka dałam 1 serek mascarpone oraz 300g serka waniliowego--nie dodałam również kokosów.Smak wzbogaciłam odrobiną esencji z laski wanilii mniami:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gabriela · 5 lat temu
    Rewelacyjny torcik tylko jak go robiłam to ciasto mi się rozwalało jak układałam w misce ale mam nadzieje że wyjdzie dobrze:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Feriasmaków[/b] ten tort możesz zrobić z dowolnym kremem, czy masą ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    feriasmakow.blogspot · 5 lat temu
    czy można ten tort przyrządzić z kremem śmietanowym?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Klaudio[/b] tak. Jagody możesz spokojnie użyć.

Polub nas na ...

Początek strony