Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
28 Komentarzy

Sernik z truskawkami i bezą

Idealny sernik w sezonie truskawkowym. Kruche ciasto pokryte jest warstwą czekolady i truskawek, zalane masą serową i przykryte pianą bezową. Masa serowa jest bardzo delikatna i kremowa, truskawki lekko kwaskowate, a beza na wierzchu słodziutka i z kropelkami rosy.

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 70g cukru
  • 100g masła lub margaryny
  • 200g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Masa serowa:

  • 750g twarogu z wiaderka lub quarku
  • 4 jajka
  • 2 żółtka
  • 200g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 200g cukru
  • 80g mąki ziemniaczanej

Beza:

  • 3 białka
  • 100g cukru

Dodatkowo:

  • 100g czekolady gorzkiej (ewentualnie mlecznej)
  • ok. 400g truskawek

Sposób przygotowania:

  1. Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki.
  2. Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować i pokroić na połówki.
  3. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto wykleić w tortownicy, łącznie z jej brzegiem. Ciasto nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć kulkami ceramicznymi lub fasolą. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Następnie ściągnąć papier z kulkami.
  4. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.
  5. Ciasto kruche posmarować rozpuszczoną czekoladą. Na czekoladzie ułożyć połówki truskawek, wypukłą stroną do góry.
  6. Przygotować masę serową. Ser utrzeć z cukrem. Dalej miksując, dodać po jednym jajku i żółtku. Dodać śmietanę i na końcu mąkę.
  7. Masę wylać do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok.  50- 60 minut w temperaturze 180°C.
  8. Pod koniec pieczenia przygotować bezę. Ubić białka na sztywną pianę. Dalej miksując, dodawać stopniowo cukier i ubijać do jego rozpuszczenia. Pianę bezową wyłożyć na sernik. Piec dalej kolejne 10- 15 minut.
  9. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wstawić na parę godzin lub noc do lodówki.
zegarek

Czas przygotowania:

około 50 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

80- 95 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 30 min.
porcje

Liczba porcji:

około 20
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Sernik z truskawkami i bezą

Sernik z truskawkami i bezą

Sernik z truskawkami i bezą

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 2 lat temu
    [b]Magdo[/b] myślę, ze tak.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 2 lat temu
    Czy można użyć mrożonych truskawek?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Natii[/b] ta beza na górze jest właśnietaka jak piszesz. To taka pianka, a nie wysuszona beza. Pieczemy tylko 10- 15 min, aby przyrumienić masę białkową. Sucha beza powstaje poprzez jej długie suszenie w niskiej temperaturze.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Natii · 4 lat temu
    sernik bardzo dobry i łatwy w zrobieniu tylko nie wiem co źle zrobiłam ponieważ zamiast BEZY wyszła ,,wilgotna białkowa pianka'' zrobiłam wszystko wg przepisu.
    Pozdrawiam Natii
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Kate[/b] bezpośrednio z opakowania.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kate · 4 lat temu
    Mam pytanie - czy śmietanę 30% którą daje się do masy serowej- daje się ją bezpośrednio z opakowania czy trzeba ją wcześniej ubić ? tu mam dylemat
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dorota · 4 lat temu
    Wygląda bardzo smakowicie, muszę wypróbować na Święta.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Kamilo[/b] idealnie jest właśnie przygotować sernik dzień wcześniej ;-) Jeśli będziesz piekła wieczorem to możesz zostawić sernik na noc w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do ostygnięcia, a rano włożyć go do lodówki. Jeśli w ciągu dnia to zostaw go w piekarniku, aż ostygnie, a następnie wstaw do lodówki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kamila · 4 lat temu
    Witam, mam zamiar upiec to ciastko w sobotę. ale gości będę miała dopiero w niedzielę. proszę o radę jak przechowywać serniczek żeby beza na tym nie ucierpiała.
    Przepisy i strona rewelacyjna
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Maverick · 5 lat temu
    Sernik jest pyszny... Chociaż niektórzy woleli mleczną czekoladę na spodzie; mi smakował w wersji z gorzką! Pyszny!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Ato[/b] tak, tylko zmniejszyłabym ilość cukru w masie serowej, żeby sernik nie był za słodki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ata · 5 lat temu
    czy zamiast truskawek moge dodac dzem truskawkowy? pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Malwino[/b] tortownica o średnicy 26cm. Jest napisane w punkcie ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    malwina · 6 lat temu
    sernik wyglada smakowicie mam ochote go zrobic tylko mam pytanie ten serki robic na jakiej srednicy blasze?? :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Ewelinek[/b] wydaje mi się, że ten ser to czysty twaróg. (Przeczytać na opakowaniu dla pewności, czy nie ma w nim żadnych dodatków). Do czystego twarogu musisz dodać wszystkie wymienione składniki zgodnie z przepisem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ewelinek · 6 lat temu
    mam pytanie jak kupie serek śmietankowy president twaróg śmietanowy,to czy trzeba dodawać te wszystkie składniki 4 jajka
    2 żółtka
    200g słodkiej śmietany 30%
    200g cukru
    80g mąki ziemniaczanej czy odrazu wyłożyć na brytfanke ... wygląda apetycznie mam zamiar zrobić ten sernik jako tort urodzinowy dla mojego dziecka pozdrawiam:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 7 lat temu
    [b]Agnieszko[/b] bardzo proszę i cieszę się, że sernik smakował :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszkaww · 7 lat temu
    Ten sernik jest przepyszny.Polecam - kruchy spód posmarowany czekoladą fantastycznie smakuje z truskawkami i puszystym serkiem. Zrobiłam go przez przypadek szukając przepisu na wykorzystanie "serka z wiaderka" i truskawek. Po wyjęciu z piekarnika po prostu rozpłyną się w ustach domowników.Wszyscy stwierdzili że to najlepszy sernik jaki jedli. Pychota!!! Dzięki za przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 8 lat temu
    [b]Emmo[/b] zachęcam.
    [b]Majana, Kasiu[/b] dziękuję.
    [b]Viri[/b] też lubię jak na bezie robią się te kropelki. Dodają one do ciasta uroku.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 8 lat temu
    Wyglada rewelacyjnie.

Polub nas na ...

Początek strony