Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Sernik z truskawkami i bezą

Idealny sernik w sezonie truskawkowym. Kruche ciasto pokryte jest warstwą czekolady i truskawek, zalane masą serową i przykryte pianą bezową. Masa serowa jest bardzo delikatna i kremowa, truskawki lekko kwaskowate, a beza na wierzchu słodziutka i z kropelkami rosy.

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 70g cukru
  • 100g masła lub margaryny
  • 200g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Masa serowa:

  • 750g twarogu z wiaderka lub quarku
  • 4 jajka
  • 2 żółtka
  • 200g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 200g cukru
  • 80g mąki ziemniaczanej

Beza:

  • 3 białka
  • 100g cukru

Dodatkowo:

  • 100g czekolady gorzkiej (ewentualnie mlecznej)
  • ok. 400g truskawek

Sposób przygotowania:

  1. Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki.
  2. Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować i pokroić na połówki.
  3. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto wykleić w tortownicy, łącznie z jej brzegiem. Ciasto nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć kulkami ceramicznymi lub fasolą. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Następnie ściągnąć papier z kulkami.
  4. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.
  5. Ciasto kruche posmarować rozpuszczoną czekoladą. Na czekoladzie ułożyć połówki truskawek, wypukłą stroną do góry.
  6. Przygotować masę serową. Ser utrzeć z cukrem. Dalej miksując, dodać po jednym jajku i żółtku. Dodać śmietanę i na końcu mąkę.
  7. Masę wylać do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok.  50- 60 minut w temperaturze 180°C.
  8. Pod koniec pieczenia przygotować bezę. Ubić białka na sztywną pianę. Dalej miksując, dodawać stopniowo cukier i ubijać do jego rozpuszczenia. Pianę bezową wyłożyć na sernik. Piec dalej kolejne 10- 15 minut.
  9. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wstawić na parę godzin lub noc do lodówki.
zegarek

Czas przygotowania:

około 50 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

80- 95 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 30 min.
porcje

Liczba porcji:

około 20
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Sernik z truskawkami i bezą

Sernik z truskawkami i bezą

Sernik z truskawkami i bezą

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (28)

  1. Joanna

Magdo myślę, ze tak.

  Załączniki
 
  1. Magda

Czy można użyć mrożonych truskawek?

  Załączniki
 
  1. Joanna

Natii ta beza na górze jest właśnietaka jak piszesz. To taka pianka, a nie wysuszona beza. Pieczemy tylko 10- 15 min, aby przyrumienić masę białkową. Sucha beza powstaje poprzez jej długie suszenie w niskiej temperaturze.

  Załączniki
 
  1. Natii

sernik bardzo dobry i łatwy w zrobieniu tylko nie wiem co źle zrobiłam ponieważ zamiast BEZY wyszła ,,wilgotna białkowa pianka'' zrobiłam wszystko wg przepisu.
Pozdrawiam Natii

  Załączniki
 
  1. Joanna

Kate bezpośrednio z opakowania.

  Załączniki
 
  1. Kate

Mam pytanie - czy śmietanę 30% którą daje się do masy serowej- daje się ją bezpośrednio z opakowania czy trzeba ją wcześniej ubić ? tu mam dylemat

  Załączniki
 
  1. Dorota

Wygląda bardzo smakowicie, muszę wypróbować na Święta.

  Załączniki
 
  1. Joanna

Kamilo idealnie jest właśnie przygotować sernik dzień wcześniej ;-) Jeśli będziesz piekła wieczorem to możesz zostawić sernik na noc w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do ostygnięcia, a rano włożyć go do lodówki. Jeśli w ciągu dnia to...

Kamilo idealnie jest właśnie przygotować sernik dzień wcześniej ;-) Jeśli będziesz piekła wieczorem to możesz zostawić sernik na noc w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do ostygnięcia, a rano włożyć go do lodówki. Jeśli w ciągu dnia to zostaw go w piekarniku, aż ostygnie, a następnie wstaw do lodówki.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Kamila

Witam, mam zamiar upiec to ciastko w sobotę. ale gości będę miała dopiero w niedzielę. proszę o radę jak przechowywać serniczek żeby beza na tym nie ucierpiała.
Przepisy i strona rewelacyjna

  Załączniki
 
  1. Maverick

Sernik jest pyszny... Chociaż niektórzy woleli mleczną czekoladę na spodzie; mi smakował w wersji z gorzką! Pyszny!

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony