Tort kakaowy z kremem krówkowym

Mocno kakaowe blaty nasączone są kawą i przełożone lekkim kremem z serka mascarpone z dodatkiem masy krówkowej. Tort można udekorować dowolnymi czekoladkami np. Malteserami lub orzechami laskowymi w czekoladzie. Całość jest wilgotna, sycąca i umiarkowanie słodka. Kawa w cieście nie jest wyczuwalna. Zwiększa ona wilgotność blatów. Jeśli nie chcecie używać kawy ze względu na dzieci, możecie ją spokojnie pominąć. Blaty same w sobie są wilgotne.

Ciasto czekoladowe jest nie za słodkie, dlatego jeśli ktoś lubi z reguły zmniejszać ilość podanego cukru w przepisie, niech tego lepiej tutaj nie robi ;). Blaty osładza krem krówkowy, a najbardziej czekoladki i masa krówkowa, którymi udekorowany jest tort.

Składniki:

Ciasto kakaowe (na dwie tortownice o śr. 20cm):

  • 280 g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: 250 g uniwersalnej mąki bezglutenowej)
  • 300 ml maślanki, temperatura pokojowa
  • 300 g cukru
  • 70 g kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 duże jajka (rozmiar L) lub 3 średnie (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 120 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego

Krem krówkowy:

  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 250 ml śmietany 30- 36%, schłodzonej
  • 150 g masy krówkowej

Poncz:

  • ok. ½ szklanki kawy* posłodzonej 1 łyżeczką cukru

Do dekoracji:

  • ok. 100 g masy krówkowej
  • ok. 80 g Malteserów, orzechów w czekoladzie lub innych czekoladek

Sposób przygotowania:

  1. Dno dwóch tortownic o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
  2. Przygotować ciasto kakaowe: W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, kakao, sodę i proszek do pieczenia. W drugiej misce wymieszać trzepaczką maślankę, jajka i olej. Suche składniki z pierwszej miski wsypać do drugiej. Wszystko wymieszać krótko trzepaczką, tylko do momentu połączenia się składników.
  3. Ciasto przełożyć do tortownic i wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i pozostawić na chwilę, aby lekko ostygło. Następnie wyciągnąć z formy, ściągnąć papier do pieczenia, przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie przeciąć oba ciasta na pół tak, aby otrzymać łącznie 4 blaty.
  4. Z górnych blatów ściąć ostrym nożem przypieczoną skórkę, wyrównując ich powierzchnię. (Można ściąć tylko z jednego, który będzie jednym ze środkowych blatów).
  5. Przygotować poncz. Kawę wymieszać z cukrem i ostudzić.
  6. Przygotować krem krówkowy: Zimną śmietanę i zimny serek mascarpone przełożyć do miski i zmiksować razem na sztywną, puszystą masę. Następnie zmniejszyć obroty miksera na niskie i dodać stopniowo masę krówkową.
  7. Blaty układać kolejno na paterze, nasączać ponczem i przekładać kremem. Boki i górę tortu również posmarować kremem.
  8. Przygotować dekorację. Maltesery (orzeszki w czekoladzie lub inne czekoladki) przełożyć do woreczka do mrożenia i uderzając wałkiem pokruszyć je na kawałki. Tort udekorować Malteserami.
  9. Masę krówkową lekko podgrzać, aby była bardziej płynna. Poczekać chwilę, aby nie była ciepła i rozłożyć ją na Malteserach.
  10. Tort wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin lub na noc.

Uwaga:

* Kawa może być dowolna: z ekspresu, rozpuszczalna lub parzona bez fusów.

Tort jest wysoki na 10,5 cm.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 12- 16

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Tort kakaowy z kremem krówkowym Tort kakaowy z kremem krówkowym Tort kakaowy z kremem krówkowym