Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
21 Komentarzy

Słonecznikowiec

Ciasto czekoladowe przełożone masą kajmakową ze skarmelizowanym, chrupiącym słonecznikiem. Ciasto jest pyszne, sycące, słodkie, ale nie przesłodzone. Masa krówkowa i skarmelizowany słonecznik są słodkie, dlatego dla zrównoważenia słodkości ciasta dodałam na górę niesłodzoną, kakaową bitą śmietanę i jako poncz zrobiłam kawę bez dodatku cukru.

Wskazówka: Ciasto jest stabilne, pomimo tego trochę ciężko się je kroi (kruszy się, gdyż ciasto jest delikatne, a masa twarda). Dlatego polecam, aby ciasto wyciągnąć z lodówki na pół godziny przed podaniem. Gdy masa zmięknie, krojenie będzie łatwiejsze.

Składniki:
Ciasto czekoladowe:

  • 300g czekolady gorzkiej
  • 190g masła lub margaryny
  • 6 jajek
  • 160g cukru
  • 150g mąki pszennej
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:

  • 1 puszka masy krówkowej (400g) lub puszka słodkiego mleka skondensowanego
  • 300g słonecznika łuskanego
  • 100g cukru
  • 60g + 250g masła
  • 4 łyżki mleka

Poncz:

  • 250ml zaparzonej kawy (rozpuszczalnej lub z ekspresu)

Bita śmietana:

  • 400g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 1 łyżka kakao

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małym ogniu przez 3 godz. (Puszka musi być cały czas pokryta wodą). Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  2. Przygotować ciasto czekoladowe. Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem (margaryną) roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać powoli chłodną czekoladę.
  4. Osobno wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę z proszkiem, mieszając krótko, tylko do połączenia składników.
  5. Ciasto przełożyć do formy prostokątnej (o wymiarach ok. 35x 24cm. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia). Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25- 30 min, w temperaturze 180°C. (Ciasto sprawdzić patyczkiem). Pozostawić do ostygnięcia. Kolejno przekroić na pół tak, aby powstały dwa blaty.
  6. Przygotować masę słonecznikową. 60g masła roztopić. Dodać słonecznik, cukier i mleko i doprowadzić do zagotowania. Gotować na średniej mocy palnika, ciągle mieszając, ok. 15min., aż płyn odparuje.

2

  1. Słonecznik wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przemieszać i piec w piekarniku ok. 10- 15 min. w temperaturze 180°C na złoty kolor. (Proszę obserwować słonecznik, aby za bardzo się nie przyrumienił. Ciemny słonecznik będzie gorzki).

Słonecznik przed pieczeniem:

3Słonecznik po upieczeniu:

4

  1. Pozostawić do ostygnięcia. Następnie słonecznik troszkę rozdrobnić (posiekać nożem, rozdrobnić robotem kuchennym lub przełożyć do woreczka do mrożenia i wałkiem potłuc na mniejsze kawałki).

5

  1. Miękkie masło (250g) utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo masę krówkową. Na końcu wmieszać ok. 2/3 słonecznika.
  2. Pierwszy blat ciasta nasączyć ponczem. Wyłożyć masę słonecznikową i przykryć drugim blatem. Nasączyć resztą ponczu.
  3. Ciasto wstawić do lodówki. Śmietany ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać kakao. Bitą śmietanę wyłożyć na ciasto i posypać z góry pozostałym słonecznikiem.

Smacznego.

Słonecznikowiec

Słonecznikowiec

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia Pszonicka · 6 miesięcy temu
    Nie wiem czy dobrze rozumiem. Ma byc albo 400g smietany 30% lub 400g 36% czy po 200g kazdej z nich???
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agata · 1 lat temu
    Ciasto przepyszne! Zniknęło w mgnieniu oka i już myślę nad zrobieniem kolejnego. Polecam przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    KjiChA · 1 lat temu
    Witam, ciasto Pyszne. Lecz napotkałem problem po upieczeniu strasznie się łamało. Ktoś zna przyczynę? Czegoś za mało lub za dużo??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kinga · 2 lat temu
    Ciasto pyszne, wszystkim bardzo smakowało. Polecam przepis !
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    aga · 2 lat temu
    witam. czytałam o tym przeliczniku, ale jednak zapytam. mam tortownice śr 26 cm. czy składniki na ciasto na blachę 35x24 cm upieką się w mojej tortownicy? w przeliczniku wyszło 63% składników, ale bez sensu przeliczać każdy produkt. a moze zrobić ciasto, podzielić całość na tortownicę i np formę keksówkę?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Aga nie, możesz już zrobić.
      Ciasta będzie za dużo jak przełożysz do tortownicy. Do keksówki też nie będziesz wiedzieć ile przełożyć, a ile zostawić w tortownicy. Najsensowniej jest przeliczyć wszystko razy 0,63. Prawie wszystkie składniki są w gramach. Nie widzę problemu z przeliczeniem. Przy jajkach dodaj 4 nieduże jajka.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    aga · 2 lat temu
    Witam.chciałam się dowiedzieć ile czasu przed zjedzeniem można zrobić to ciasto? (święta za 2 dni, czy się nie zepsuje? )
    dzięki za odp
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Martyna · 3 lat temu
    Czy kakao do smietany na byc ciemne czy slodkie np Puchatek. Prosze o sprecyzowanie. Dalam ciemne i ciasto wydaje sie malo slodkie i zwatpilam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Martyno ma być ciemne. Śmietana posypana jest słodkim słonecznikiem, w środku masa krówkowa jest słodka. Według mnie nie trzeba śmietany dosładzać.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 3 lat temu
    Chciałam zapytac czy to ciasto można by było wykorzystać jako tort? Zastanawiałam się, czy nie przykryć wierzchu jeszcze jednym ciemnym blatem i wykończyć masa cukrową (tort chciałam dla dziecka na urodziny). Czy w takim wypadku ciemna masa śmietanowa nada się na drugą warstwę 'kremową' czy zrobić podwójną porcję kajmaku ze słonecznikiem i przełożyć 2 razy? Czy nie będzie wtedy za słodki? Bardzo chciałabym wykorzystać ten przepis, ale nie wiem jak to poskładać w całość, żeby przyjęło formę tortu i jednak nie zemdliło gości słodyczą Prosze o radę
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Anno tak, możesz zrobić je w formie tortu. Tak zrób jak napisałaś. Przydałby się dodatkowy blat. Masy mogą zostać jak w przepisie tj. dolna masa maślana z masą krówkową i słonecznikiem, druga warstwa to bita śmietana z kakao (słonecznik możesz delikatnie wmieszać do śmietany) i na to trzeci blat. Całość musisz jeszcze pokryć dodatkową masą maślaną np. już samo masło utarte z masą krówkową lub inna masa np. budyniowa i na nią dopiero masę cukrową.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Lidia · 3 lat temu
    pyszne,zawsze się udaje,właśnie piekę na 18tkę mojej córki :P
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 3 lat temu
    Ciasto wyszlo pyszne. Goście zachwycali się nietypowym smakiem. Polecam:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    IZABELA · 3 lat temu
    Ciasto przepyszne Wyszło idealne w każdym calu i szybko zniknęło z talerza Dziękuję za ten wspaniały przepis :*
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 4 lat temu
    Słonecznikowiec to ciasto nader zaskakujące! Należy uważać aby nie przesadzić z cukrem, dlatego warto trzymać się podanych ilości w przepisie, bo są idealnie odmierzone. Kilkakrotnie piekłam to ciasto i zawsze wychodzi. Polecam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Beata · 4 lat temu
    Ja tez uwielbiam to ciasto :-) aby ciasto nie było tak słodkie można przed nałożeniem masy krówkowej , biszkopt posmarować dżemem z czarnej porzeczki :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika8507 · 4 lat temu
    Zrobiłam, jest przepyszne! Upiekłam swój standardowy zwykły biszkopt,a do smietany dodalam dwie lyzeczki zelatyny zeby lepiej sie trzymala. Masa jest wspaniała, ciezko nie pokusic sie o kolejny kawalek :-*
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna Zimoch · 4 lat temu
    Świetne ciasto, zniknęło w okamgnieniu, dzięki za super przepis:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    andzela · 4 lat temu
    tak jak obiecałam daje znać po upieczeniu zwykłego biszkopta i przełożeniu masą z przepisu ciasto wyśmienite jeszcze takiego nie udało się zrobic szacun masa jest boska
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    andzela · 4 lat temu
    smak masy jest niepowtarzalny , ciasto jest najsmaczniejsze ze wszystkich ,które robiłam a robię ich dużo mega ukłon
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    andzela · 4 lat temu
    ciemne ciasto jest tak delikatne , że po przekrojeniu niestety tak sie pokruszyło , że nie było szans go przełozyc masą , pieke normalny biszkopt i zobaczymy co dalej dam znać
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Majana · 4 lat temu
    Bardzo fajne ciasto, ciekawe i ładne. Muszę koniecznie kiedyś zrobić
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    wedelka · 4 lat temu
    Bardzo dobre ciasto. Nietypowe i zaskakujące

Polub nas na ...

Początek strony