Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Słonecznikowiec

Ciasto czekoladowe przełożone masą kajmakową ze skarmelizowanym, chrupiącym słonecznikiem. Ciasto jest pyszne, sycące, słodkie, ale nie przesłodzone. Masa krówkowa i skarmelizowany słonecznik są słodkie, dlatego dla zrównoważenia słodkości ciasta dodałam na górę niesłodzoną, kakaową bitą śmietanę i jako poncz zrobiłam kawę bez dodatku cukru.

Wskazówka: Ciasto jest stabilne, pomimo tego trochę ciężko się je kroi (kruszy się, gdyż ciasto jest delikatne, a masa twarda). Dlatego polecam, aby ciasto wyciągnąć z lodówki na pół godziny przed podaniem. Gdy masa zmięknie, krojenie będzie łatwiejsze.

Składniki:
Ciasto czekoladowe:

  • 300g czekolady gorzkiej
  • 190g masła lub margaryny
  • 6 jajek
  • 160g cukru
  • 150g mąki pszennej
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:

  • 1 puszka masy krówkowej (400g) lub puszka słodkiego mleka skondensowanego
  • 300g słonecznika łuskanego
  • 100g cukru
  • 60g + 250g masła
  • 4 łyżki mleka

Poncz:

  • 250ml zaparzonej kawy (rozpuszczalnej lub z ekspresu)

Bita śmietana:

  • 400g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 1 łyżka kakao

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małym ogniu przez 3 godz. (Puszka musi być cały czas pokryta wodą). Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  2. Przygotować ciasto czekoladowe. Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem (margaryną) roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać powoli chłodną czekoladę.
  4. Osobno wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę z proszkiem, mieszając krótko, tylko do połączenia składników.
  5. Ciasto przełożyć do formy prostokątnej (o wymiarach ok. 35x 24cm. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia). Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25- 30 min, w temperaturze 180°C. (Ciasto sprawdzić patyczkiem). Pozostawić do ostygnięcia. Kolejno przekroić na pół tak, aby powstały dwa blaty.
  6. Przygotować masę słonecznikową. 60g masła roztopić. Dodać słonecznik, cukier i mleko i doprowadzić do zagotowania. Gotować na średniej mocy palnika, ciągle mieszając, ok. 15min., aż płyn odparuje.

2

  1. Słonecznik wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przemieszać i piec w piekarniku ok. 10- 15 min. w temperaturze 180°C na złoty kolor. (Proszę obserwować słonecznik, aby za bardzo się nie przyrumienił. Ciemny słonecznik będzie gorzki).

Słonecznik przed pieczeniem:

3Słonecznik po upieczeniu:

4

  1. Pozostawić do ostygnięcia. Następnie słonecznik troszkę rozdrobnić (posiekać nożem, rozdrobnić robotem kuchennym lub przełożyć do woreczka do mrożenia i wałkiem potłuc na mniejsze kawałki).

5

  1. Miękkie masło (250g) utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo masę krówkową. Na końcu wmieszać ok. 2/3 słonecznika.
  2. Pierwszy blat ciasta nasączyć ponczem. Wyłożyć masę słonecznikową i przykryć drugim blatem. Nasączyć resztą ponczu.
  3. Ciasto wstawić do lodówki. Śmietany ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać kakao. Bitą śmietanę wyłożyć na ciasto i posypać z góry pozostałym słonecznikiem.

Smacznego.

Słonecznikowiec

Słonecznikowiec

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (24)

  1. Agata

Ciasto przepyszne! Zniknęło w mgnieniu oka i już myślę nad zrobieniem kolejnego. Polecam przepis

  Załączniki
 
  1. KjiChA

Witam, ciasto Pyszne. Lecz napotkałem problem po upieczeniu strasznie się łamało. Ktoś zna przyczynę? Czegoś za mało lub za dużo??

  Załączniki
 
  1. Kinga

Ciasto pyszne, wszystkim bardzo smakowało. Polecam przepis !

  Załączniki
 
  1. aga

witam. czytałam o tym przeliczniku, ale jednak zapytam. mam tortownice śr 26 cm. czy składniki na ciasto na blachę 35x24 cm upieką się w mojej tortownicy? w przeliczniku wyszło 63% składników, ale bez sensu przeliczać każdy produkt. a moze zrobić...

witam. czytałam o tym przeliczniku, ale jednak zapytam. mam tortownice śr 26 cm. czy składniki na ciasto na blachę 35x24 cm upieką się w mojej tortownicy? w przeliczniku wyszło 63% składników, ale bez sensu przeliczać każdy produkt. a moze zrobić ciasto, podzielić całość na tortownicę i np formę keksówkę?

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    aga

Aga nie, możesz już zrobić.
Ciasta będzie za dużo jak przełożysz do tortownicy. Do keksówki też nie będziesz wiedzieć ile przełożyć, a ile zostawić w tortownicy. Najsensowniej jest przeliczyć wszystko razy 0,63. Prawie wszystkie składniki są w...

Aga nie, możesz już zrobić.
Ciasta będzie za dużo jak przełożysz do tortownicy. Do keksówki też nie będziesz wiedzieć ile przełożyć, a ile zostawić w tortownicy. Najsensowniej jest przeliczyć wszystko razy 0,63. Prawie wszystkie składniki są w gramach. Nie widzę problemu z przeliczeniem. Przy jajkach dodaj 4 nieduże jajka.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. aga

Witam.chciałam się dowiedzieć ile czasu przed zjedzeniem można zrobić to ciasto? (święta za 2 dni, czy się nie zepsuje? )
dzięki za odp

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    aga

Będzie idealne

  Załączniki
 
  1. Martyna

Czy kakao do smietany na byc ciemne czy slodkie np Puchatek. Prosze o sprecyzowanie. Dalam ciemne i ciasto wydaje sie malo slodkie i zwatpilam

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Martyna

Martyno ma być ciemne. Śmietana posypana jest słodkim słonecznikiem, w środku masa krówkowa jest słodka. Według mnie nie trzeba śmietany dosładzać.

  Załączniki
 
  1. Anna

Chciałam zapytac czy to ciasto można by było wykorzystać jako tort? Zastanawiałam się, czy nie przykryć wierzchu jeszcze jednym ciemnym blatem i wykończyć masa cukrową (tort chciałam dla dziecka na urodziny). Czy w takim wypadku ciemna masa...

Chciałam zapytac czy to ciasto można by było wykorzystać jako tort? Zastanawiałam się, czy nie przykryć wierzchu jeszcze jednym ciemnym blatem i wykończyć masa cukrową (tort chciałam dla dziecka na urodziny). Czy w takim wypadku ciemna masa śmietanowa nada się na drugą warstwę 'kremową' czy zrobić podwójną porcję kajmaku ze słonecznikiem i przełożyć 2 razy? Czy nie będzie wtedy za słodki? Bardzo chciałabym wykorzystać ten przepis, ale nie wiem jak to poskładać w całość, żeby przyjęło formę tortu i jednak nie zemdliło gości słodyczą Prosze o radę

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Anna

Anno tak, możesz zrobić je w formie tortu. Tak zrób jak napisałaś. Przydałby się dodatkowy blat. Masy mogą zostać jak w przepisie tj. dolna masa maślana z masą krówkową i słonecznikiem, druga warstwa to bita śmietana z kakao (słonecznik możesz...

Anno tak, możesz zrobić je w formie tortu. Tak zrób jak napisałaś. Przydałby się dodatkowy blat. Masy mogą zostać jak w przepisie tj. dolna masa maślana z masą krówkową i słonecznikiem, druga warstwa to bita śmietana z kakao (słonecznik możesz delikatnie wmieszać do śmietany) i na to trzeci blat. Całość musisz jeszcze pokryć dodatkową masą maślaną np. już samo masło utarte z masą krówkową lub inna masa np. budyniowa i na nią dopiero masę cukrową.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Lidia

pyszne,zawsze się udaje,właśnie piekę na 18tkę mojej córki :P

  Załączniki
 
  1. Kasia

Ciasto wyszlo pyszne. Goście zachwycali się nietypowym smakiem. Polecam

  Załączniki
 
  1. IZABELA

Ciasto przepyszne Wyszło idealne w każdym calu i szybko zniknęło z talerza Dziękuję za ten wspaniały przepis :*

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony