Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Słonecznikowiec

Ciasto czekoladowe przełożone masą kajmakową ze skarmelizowanym, chrupiącym słonecznikiem. Ciasto jest pyszne, sycące, słodkie, ale nie przesłodzone. Masa krówkowa i skarmelizowany słonecznik są słodkie, dlatego dla zrównoważenia słodkości ciasta dodałam na górę niesłodzoną, kakaową bitą śmietanę i jako poncz zrobiłam kawę bez dodatku cukru.

Wskazówka: Ciasto jest stabilne, pomimo tego trochę ciężko się je kroi (kruszy się, gdyż ciasto jest delikatne, a masa twarda). Dlatego polecam, aby ciasto wyciągnąć z lodówki na pół godziny przed podaniem. Gdy masa zmięknie, krojenie będzie łatwiejsze.

Składniki:
Ciasto czekoladowe:

  • 300g czekolady gorzkiej
  • 190g masła lub margaryny
  • 6 jajek
  • 160g cukru
  • 150g mąki pszennej
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:

  • 1 puszka masy krówkowej (400g) lub puszka słodkiego mleka skondensowanego
  • 300g słonecznika łuskanego
  • 100g cukru
  • 60g + 250g masła
  • 4 łyżki mleka

Poncz:

  • 250ml zaparzonej kawy (rozpuszczalnej lub z ekspresu)

Bita śmietana:

  • 400g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 1 łyżka kakao

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małym ogniu przez 3 godz. (Puszka musi być cały czas pokryta wodą). Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  2. Przygotować ciasto czekoladowe. Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem (margaryną) roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać powoli chłodną czekoladę.
  4. Osobno wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę z proszkiem, mieszając krótko, tylko do połączenia składników.
  5. Ciasto przełożyć do formy prostokątnej (o wymiarach ok. 35x 24cm. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia). Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25- 30 min, w temperaturze 180°C. (Ciasto sprawdzić patyczkiem). Pozostawić do ostygnięcia. Kolejno przekroić na pół tak, aby powstały dwa blaty.
  6. Przygotować masę słonecznikową. 60g masła roztopić. Dodać słonecznik, cukier i mleko i doprowadzić do zagotowania. Gotować na średniej mocy palnika, ciągle mieszając, ok. 15min., aż płyn odparuje.

2

  1. Słonecznik wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przemieszać i piec w piekarniku ok. 10- 15 min. w temperaturze 180°C na złoty kolor. (Proszę obserwować słonecznik, aby za bardzo się nie przyrumienił. Ciemny słonecznik będzie gorzki).

Słonecznik przed pieczeniem:

3Słonecznik po upieczeniu:

4

  1. Pozostawić do ostygnięcia. Następnie słonecznik troszkę rozdrobnić (posiekać nożem, rozdrobnić robotem kuchennym lub przełożyć do woreczka do mrożenia i wałkiem potłuc na mniejsze kawałki).

5

  1. Miękkie masło (250g) utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo masę krówkową. Na końcu wmieszać ok. 2/3 słonecznika.
  2. Pierwszy blat ciasta nasączyć ponczem. Wyłożyć masę słonecznikową i przykryć drugim blatem. Nasączyć resztą ponczu.
  3. Ciasto wstawić do lodówki. Śmietany ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać kakao. Bitą śmietanę wyłożyć na ciasto i posypać z góry pozostałym słonecznikiem.

Smacznego.

Słonecznikowiec

Słonecznikowiec

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • KjiChA

    Witam, ciasto Pyszne. Lecz napotkałem problem po upieczeniu strasznie się łamało. Ktoś zna przyczynę? Czegoś za mało lub za dużo??

  • Kinga

    Ciasto pyszne, wszystkim bardzo smakowało. Polecam przepis ! :)

  • aga

    witam. czytałam o tym przeliczniku, ale jednak zapytam. mam tortownice śr 26 cm. czy składniki na ciasto na blachę 35x24 cm upieką się w mojej tortownicy? w przeliczniku wyszło 63% składników, ale bez sensu przeliczać każdy produkt. a moze zrobić ciasto, podzielić całość na tortownicę i np formę keksówkę?

  • W odpowiedzi na: aga

    Aga nie, możesz już zrobić.
    Ciasta będzie za dużo jak przełożysz do tortownicy. Do keksówki też nie będziesz wiedzieć ile przełożyć, a ile zostawić w tortownicy. Najsensowniej jest przeliczyć wszystko razy 0,63. Prawie wszystkie składniki są w gramach. Nie widzę problemu z przeliczeniem. Przy jajkach dodaj 4 nieduże jajka.

  • aga

    Witam.chciałam się dowiedzieć ile czasu przed zjedzeniem można zrobić to ciasto? (święta za 2 dni, czy się nie zepsuje? )
    dzięki za odp

  • W odpowiedzi na: aga

    Będzie idealne ;)

  • Martyna

    Czy kakao do smietany na byc ciemne czy slodkie np Puchatek. Prosze o sprecyzowanie. Dalam ciemne i ciasto wydaje sie malo slodkie i zwatpilam

  • W odpowiedzi na: Martyna

    Martyno ma być ciemne. Śmietana posypana jest słodkim słonecznikiem, w środku masa krówkowa jest słodka. Według mnie nie trzeba śmietany dosładzać.

  • Anna

    Chciałam zapytac czy to ciasto można by było wykorzystać jako tort? Zastanawiałam się, czy nie przykryć wierzchu jeszcze jednym ciemnym blatem i wykończyć masa cukrową (tort chciałam dla dziecka na urodziny). Czy w takim wypadku ciemna masa śmietanowa nada się na drugą warstwę 'kremową' czy zrobić podwójną porcję kajmaku ze słonecznikiem i przełożyć 2 razy? Czy nie będzie wtedy za słodki? Bardzo chciałabym wykorzystać ten przepis, ale nie wiem jak to poskładać w całość, żeby przyjęło formę tortu i jednak nie zemdliło gości słodyczą :) Prosze o radę :)

  • W odpowiedzi na: Anna

    Anno tak, możesz zrobić je w formie tortu. Tak zrób jak napisałaś. Przydałby się dodatkowy blat. Masy mogą zostać jak w przepisie tj. dolna masa maślana z masą krówkową i słonecznikiem, druga warstwa to bita śmietana z kakao (słonecznik możesz delikatnie wmieszać do śmietany) i na to trzeci blat. Całość musisz jeszcze pokryć dodatkową masą maślaną np. już samo masło utarte z masą krówkową lub inna masa np. budyniowa i na nią dopiero masę cukrową.

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

4 dni wcześniej jest ok.
Dzień dobry,
Czy to ciasto można mrozić?
Możesz zrobić również budyń bez dodatku masła.
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Barbara Bodys
  • TERESA MARIA STASICKA
  • IREK RAFAL WERESA
  • Sylwia Bachara
  • Sylwia Bachara
  • Mamutkowa
  • Katarzyna
  • Szkolenia Bhp Tomasz Bielski
  • Monika Zdanowicz
  • Gabriela
  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
Początek strony