Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Tort czekoladowy z masą karmelową

Lubicie tradycyjne torty z masą maślaną takie, jakie piekły nasze mamy i babcie? Jeśli tak to mam dla Was współczesną wersję takiego tortu.

Tort jest pyszny i ładnie się prezentuje. Jest zbity, stabilny, idealny do krojenia i transportu (oczywiście w chłodnym miejscu). Ciasto kakaowe jest ciężkie, wilgotne, nie za słodkie i maksymalnie kakaowe. Coś dla hardcore- czekoholików ;-) Masa karmelowa przygotowana jest na bazie szwajcarskiej bezy (czyli z dodatkiem ubitych białek). Dodatek masy krówkowej sprawia, że masa jest słodka i smaczna.

Ograniczyłam ilość użytego cukru w cieście. Zrezygnowałam również z dodatkowej masy do obłożenia tortu, zastępując ją kakao i cienką warstwą gorzkiej czekolady. Wszystko po to, aby poza masą karmelową, która z definicji już jest słodka, reszta nie była przesłodzona. Całość jest bardzo smaczna. Jeśli nie macie nic przeciwko masie maślanej, to polecam wypróbować ten tort. Naprawdę warto. Polecam również pozostawić tort na jakiś czas w temperaturze pokojowej. Masa będzie wtedy miększa i smaczniejsza, niż taka twarda prosto z lodówki (ale to może kwestia gustu).

Składniki:

Ciasto kakaowe:

  • 360 g mąki pszennej
  • 300 g cukru
  • 180 g kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 g soli
  • 120 ml oleju np. rzepakowego
  • 380 ml maślanki
  • 380 ml zaparzonej kawy*
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)

Masa karmelowa:

  • 600 g masła
  • 8 białek
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 100 g cukru
  • 1 puszka masy krówkowej (400g lub 500g) lub puszka słodkiego mleka skondensowanego

Dodatkowo:

  • 200 g czekolady gorzkiej
  • kakao

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małej mocy palnika przez 3 godziny. (Puszka musi być cały czas pokryta wodą. Dokładny opis jak to zrobić znajduje się tutaj:"Domowa masa krówkowa"). Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  2. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
  3. Przygotować ciasto kakaowe. Przygotować kawę i następnie całkowicie ją ostudzić. W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce wymieszać zimną kawę, rozkłócone jajka, olej, maślankę i ewentualnie ekstrakt waniliowy. Płynne składniki z drugiej miski przelać do pierwszej. Wszystko wymieszać trzepaczką, tylko do połączenia się składników.
  4. 1/3 ciasta przelać do tortownicy. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół) ok. 20 minut, do suchego patyczka. Ciasto wyciągnąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. (Można je docisnąć lekko, jeśli jest nierówne. Ciasto jest odporne, nic mu nie będzie ;)). W ten sam sposób upiec jeszcze 2 krążki z pozostałego ciasta.**
  5. Przygotować masę. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Odstawić na bok. Białka przełożyć do miski. Dodać cukier, sok z cytryny i szczyptę soli. Podgrzać w kąpieli wodnej, ciągle mieszając trzepaczką, aż masa osiągnie temperaturę 70°C. (Jeśli nie macie termometru cukierniczego, należy całość podgrzać, aż cały cukier się rozpuści i masa będzie lekko ciepła). Ściągnąć miskę z pieca i ubijać białka mikserem, aż masa i miska całkowicie ostygnie. (Trwa to ok. 10 minut). Masa powinna być sztywna i lśniąca. Następnie, dalej miksując na średnich obrotach, dodawać po trochu utartego masła. Masa na początku zrobi się rzadka. Później może wydawać się zwarzona. (Tak ma być. Wszystko przebiega prawidłowo). Należy dalej miksować, aż dodamy całe masło, a masa zrobi się gęsta i jednolita. Następnie, dalej miksując na średnich obrotach, dodawać po łyżce masy krówkowej.
  6. Krążki kakaowe przełożyć przygotowaną masą, pozostawiając również masę na obłożenie boków i góry tortu. Tort wstawić na parę godzin do lodówki. Udekorować według uznania. (Ja posypałam tort z góry kakao, brzegi startą na tarce białą czekoladą, a na środku, przy użyciu szprycy, zrobiłam kwiatek z reszty masy karmelowej. Bok tortu zrobiony został z gorzkiej czekolady. W tym celu należy roztopić 200 g czekolady w kąpieli wodnej, rozsmarować na pasku papieru do pieczenia trochę szerszym niż bok tortu i o długości równej obwodowi tortu. Pasek z czekoladą należy przykleić do boku tortu. Wstawić do lodówki, aż czekolada zastygnie. Następnie ściągnąć papier).

Uwagi:

  • Składniki na ciasto i masę powinny mieć temperaturę pokojową.
  • * Kawa może być dowolna: z ekspresu, rozpuszczalna lub parzona bez fusów.
  • ** Krążki można upiec wcześniej. Są zbite i wilgotne, dzięki czemu utrzymają się dłużej niż np. biszkopt.

Źródło: Zmodyfikowany przepis znaleziony na blogu: "Kleiner Kuriositätenladen"

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 20

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: wysoki
Tort czekoladowy z masą karmelową Tort czekoladowy z masą karmelową Tort czekoladowy z masą karmelową

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (95)

  1. Weronika

Witam czy mogę upiec całe ciasto i później przekroić na 3 blaty ? Jesli tak jak długo wtedy piec ?

  Załączniki
 
  1. Iwona

Witam. Chciałabym zrobić ten tort na urodziny córki i mam pytanie czy mogę zastąpić czymś innym maslo? Np mascarpone?

  Załączniki
 
  1. Justyna

Witam, planuję na weekend ten tort, ale chcę całość obłożyć masą cukrową. I tu moje pytanie: Czy w takim wypadku boki i górę tortu mimo to też obkładać kremem ? Bo by położyć masę cukrową musi być krem maślany, który później lekko zwilżam wodą (...

Witam, planuję na weekend ten tort, ale chcę całość obłożyć masą cukrową. I tu moje pytanie: Czy w takim wypadku boki i górę tortu mimo to też obkładać kremem ? Bo by położyć masę cukrową musi być krem maślany, który później lekko zwilżam wodą ( by masa się trzymała ). No i czy tort nie będzie za słodki ( krem krówkowy i masa cukrowa :/ ? Pozdrawiam.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Justyna

Justyno, tak. Powinnaś posmarować również boki i wierzch tortu i na to masę cukrową. Ja nie zwilżam masy wodą, tylko na nią nakładam masę cukrową. Też piekłam już ten tort pod masę cukrową. Masy cukrowej nikt nie musi przecież jeść. Ona jest do...

Justyno, tak. Powinnaś posmarować również boki i wierzch tortu i na to masę cukrową. Ja nie zwilżam masy wodą, tylko na nią nakładam masę cukrową. Też piekłam już ten tort pod masę cukrową. Masy cukrowej nikt nie musi przecież jeść. Ona jest do dekoracji, a jak komuś smakuje z nią to smacznego

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Bernadeta

Pełna obaw zabrałam się za pieczenie tortu. Niepotrzebnie... wyszedł przepyszny. Pozdrawiam.

  Załączniki
 
  1. ola

witam czy czekolade na boki przyklejamy na mase czy nie dajemy masy jesli dajemy czekolade

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    ola

Olu, w tym przepisie na masę. Jest jej wystarczająco dużo. Możesz również bezpośrednio przykleić do ciasta. Masa nie jest konieczna.

  Załączniki
 
  1. Tomasz

Bardzo pyszny od dziś będzie jednym z moich ulubionych przyrządzanych na każde święto tortem. Dziękuje :roll:

  Załączniki
 
  1. Kasia

Moja koleżanka niedawno przygotowała ten tort i wyszedł obłędnie! Zastanawiam się jednak czy pasowałoby gdybym zamiast ostatniej warstwy kremu dała mus truskawkowy.Zmiksowane truskawki i galaretka, ta warstwa byłaby lekko kwaśna. Jak Myślisz...

Moja koleżanka niedawno przygotowała ten tort i wyszedł obłędnie! Zastanawiam się jednak czy pasowałoby gdybym zamiast ostatniej warstwy kremu dała mus truskawkowy.Zmiksowane truskawki i galaretka, ta warstwa byłaby lekko kwaśna. Jak Myślisz Joanno czy tort straciłby wtedy na smaku? Zaryzykować? Gra jest poważna bo chodzi o tort na 80 urodziny mojej babci ;] Pozdrawiam

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Kasia

Kasiu, powinno pasować

  Załączniki
 
  1. Monika8507

Joanno pełen sukces! Zrobiłam w-ztke na tych blatach. W-zetka wyszła idealna, taka jak chciałam. Będę robić ją jeszcze raz w tym tygodniu,tym razem mmuszę pokombinować z polewą- chyba niepotrzebnie rozsmarowalam na wierzchu cienką warstwę...

Joanno pełen sukces! Zrobiłam w-ztke na tych blatach. W-zetka wyszła idealna, taka jak chciałam. Będę robić ją jeszcze raz w tym tygodniu,tym razem mmuszę pokombinować z polewą- chyba niepotrzebnie rozsmarowalam na wierzchu cienką warstwę śmietany bo po nałożeniu polewy większość polewy niestety spłynęło. Następnie kleksy bitej śmietany zaczęły na dokładkę wpływać z polewy co doprowadzalo mnie do szału no ale z każdą próbą człowiek ma coraz więcej wprawy i te sprawy kosmetyczne można doszlifować

Czytaj więcej
  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 3 tygodnie temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. Natalia

Witam. Właśnie skończyłam piec 3 blaty i się zorientowałam, że nie dodałam oleju

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony