Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Klasyczny tort z masą maślaną

Tort klasyczny, dwukolorowy składający się z jasnego i ciemnego biszkoptu. Przełożony jest masą maślaną i nasączony alkoholem.

Składniki:

Biszkopt jasny:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka skrobi lub mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Biszkopt ciemny:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao (po połączeniu kakao i mąki pszennej powinniśmy otrzymać 1 szklankę)
  • 1 łyżeczka skrobi lub mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa maślana:

  • 9 jajek
  • 18 łyżek cukru
  • 800g masła
  • 2 łyżki kakao
  • ok. 20ml spirytusu

Poncz:

  • 500ml wody
  • 2 łyżki cukru
  • 50ml spirytusu

Polewa czekoladowa:

  • 70g czekolady gorzkiej
  • 70ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 20g masła

Do dekoracji:

  • bezy, rurki waflowe, płatki czekoladowe, serduszka czekoladowe itp.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować jasny biszkopt. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 28cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz (lub wysmarować masłem i posypać mąką). Ciasto wyłożyć do tortownicy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Przygotować ciemny biszkopt. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 28cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz (lub wysmarować masłem i posypać mąką). Ciasto wyłożyć do tortownicy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Przygotować masę maślaną. Jajka (całe) i cukier ubić mikserem w kąpieli wodnej. (Ubijać ok. 10 minut). Następnie miskę/ garnek z masą jajeczną przełożyć do zimnej wody i dalej ubijając całkowicie ją ostudzić. Osobno utrzeć miękkie masło na jasną, puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo do masła ostudzoną masę jajeczną, miksując do połączenia się składników. Na końcu dodać małymi porcjami spirytus. Masę podzielić na połowę. Do jednej połowy wmiksować lub wmieszać kakao.
  4. Składniki na poncz wymieszać, aż do rozpuszczenia się cukru.
  5. Każdy biszkopt przekroić na pół tak, aby powstały po dwa blaty.
  6. Jako pierwszy położyć na paterze ciemny blat. Delikatnie łyżką polać go zimnym ponczem, nałożyć kilka łyżek ciemnej masy i ją rozsmarować. Nałożyć biały blat, nasączyć ponczem i posmarować białą masą. To samo powtórzyć dla ciemnego i jasnego blatu. Pozostałą masą posmarować boki i górę tortu. Tort wstawić do lodówki najlepiej na parę godzin, aby masa stwardniała. (Według uznania można udekorować tort częścią masy lub zrobić polewę czekoladową jak poniżej).
  7. Przygotować polewę czekoladową. Czekoladę drobno posiekać. Przełożyć do garnka i zalać śmietaną. Całość podgrzewać na małej mocy palnika, ciągle mieszając, aż czekolada się rozpuści i powstanie jednolita masa. Garnek ściągnąć z pieca i dodać masło. Wymieszać, aż do rozpuszczenia się masła. Polewę pozostawić do ostygnięcia lub schłodzić, wkładając garnek do zimnej wody.
  8. Chłodną polewę wylać na tort i szybko ją rozprowadzić.
  9. Udekorować według uznania.

Uwagi:

  • Masy maślanej jest wystarczająco dużo, aby zrobić z niej również dekorację. Ja tym razem wykorzystałam całą masę do przełożenia i posmarowania góry i boków tortu, a górę polałam polewą czekoladową.
  • 1 szklanka = 250ml

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 20

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: wysoki
Klasyczny tort z masą maślaną Klasyczny tort z masą maślaną Klasyczny tort z masą maślaną Klasyczny tort z masą maślaną

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (45)

  1. Dominika

Witam mam pytanie co to znaczy w kąpieli wodnej?
Czy to jest gorąca woda czy na parze pierwszy raz robie tego typu tort

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Dominika

Na parze (garnek w garnek lub duża miska w garnek, a w nim trochę gotującej się wody ). Wybierz duże naczynie, bo masa jajeczna mocno rośnie

  Załączniki
 
  1. grazyna

Witam,zawsze mam dylemat co do cukru .Jaki powinien byc dodany do masy ubijanej na parze kryształ? czy puder?.Proszę o odpowiedz

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    grazyna

Używam kryształu.

  Załączniki
 
  1. Natalia Katarzyna Młynarczyk

Witam
Tort wyszedł super! Dziękuję za przepis.
Mam pytanko czy mozna dodac do masy maślanej zblenderowane truskawki lub maliny?

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 4 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. Joanna Moderator    Natalia Katarzyna Młynarczyk

Tylko w bardzo małej ilości. Tak myślę, że max z łyżkę, żeby masa nie zrobiła się rzadka i się przez to nie zwarzyła.

  Załączniki
 
  1. Kinga

Mam pytanie czy tort przelozyc moge bita smietana z owocami ,a wykonczyc kremem maslanym . Jak to smakowo bedzie, wygladac.!?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Kinga

Na pewno będzie smaczne

  Załączniki
 
  1. Kornela

Mam pytanie jak Pani tak zgrabnie oblała tort polewa? Mi zawsze rozlewa się w nieestetyczny sposób :/

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 9 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. Joanna Moderator    Kornela

Nie mam specjalnego sposobu. Wylewam ją dość szybko, żeby nie zdążyła zastygnąć zanim nie pokryję całej powierzchni. Zaczynam najpierw od brzegu, pozwalając polewie spływać w dół, a na końcu szybko środek.

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 9 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. Ola

Może to głupie pytanie,ale zawsze mam z tym problem-czego Pani używa do posmarowania góry i boków tortu? Noża/szpatułki?Czy'narzędzie'zamoczone jest wcześniej w wodzie?Będę wdzięczna za wskazówki.

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Ola

Mam łopatkę/ nóż cukierniczy do tortów. Smaruję po prostu kremem i nic nie moczę.

  Załączniki
 
  1. Ewa

Nasz tort Pyyyyszny

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 1 rok temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. Justyna

Witam, tak się zastanawiam gdyby upiec ten tort w blaszce prostokątnej. Jaki wymiar blaszki?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Justyna

Przelicznik form znajdziesz po lewej stronie w menu.

  Załączniki
 
  1. Diana

Jakiego masła najlepiej użyć do masy?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Diana

Producent jest obojętny. Ważne, aby masło było prawdziwe i zawierało 82% tłuszczu mlecznego.

  Załączniki
 
  1. Beata G

Czesc Joanno czy ta masa maslana dobrze nadaje sie na ozdobienie Tortu? czy polecasz jakas inna?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Beata G

Nadaje się bardzo dobrze.

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Polub nas na ...

Początek strony