Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
27 Komentarzy
Klasyczny tort z masą maślaną

Tort klasyczny, dwukolorowy składający się z jasnego i ciemnego biszkoptu. Przełożony jest masą maślaną i nasączony alkoholem.

Składniki:

Biszkopt jasny:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka skrobi lub mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Biszkopt ciemny:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao (po połączeniu kakao i mąki pszennej powinniśmy otrzymać 1 szklankę)
  • 1 łyżeczka skrobi lub mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa maślana:

  • 9 jajek
  • 18 łyżek cukru
  • 800g masła
  • 2 łyżki kakao
  • ok. 20ml spirytusu

Poncz:

  • 500ml wody
  • 2 łyżki cukru
  • 50ml spirytusu

Polewa czekoladowa:

  • 70g czekolady gorzkiej
  • 70ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 20g masła

Do dekoracji:

  • bezy, rurki waflowe, płatki czekoladowe, serduszka czekoladowe itp.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować jasny biszkopt. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 28cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz (lub wysmarować masłem i posypać mąką). Ciasto wyłożyć do tortownicy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Przygotować ciemny biszkopt. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 28cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz (lub wysmarować masłem i posypać mąką). Ciasto wyłożyć do tortownicy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Przygotować masę maślaną. Jajka (całe) i cukier ubić mikserem w kąpieli wodnej. (Ubijać ok. 10 minut). Następnie miskę/ garnek z masą jajeczną przełożyć do zimnej wody i dalej ubijając całkowicie ją ostudzić. Osobno utrzeć miękkie masło na jasną, puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo do masła ostudzoną masę jajeczną, miksując do połączenia się składników. Na końcu dodać małymi porcjami spirytus. Masę podzielić na połowę. Do jednej połowy wmiksować lub wmieszać kakao.
  4. Składniki na poncz wymieszać, aż do rozpuszczenia się cukru.
  5. Każdy biszkopt przekroić na pół tak, aby powstały po dwa blaty.
  6. Jako pierwszy położyć na paterze ciemny blat. Delikatnie łyżką polać go zimnym ponczem, nałożyć kilka łyżek ciemnej masy i ją rozsmarować. Nałożyć biały blat, nasączyć ponczem i posmarować białą masą. To samo powtórzyć dla ciemnego i jasnego blatu. Pozostałą masą posmarować boki i górę tortu. Tort wstawić do lodówki najlepiej na parę godzin, aby masa stwardniała. (Według uznania można udekorować tort częścią masy lub zrobić polewę czekoladową jak poniżej).
  7. Przygotować polewę czekoladową. Czekoladę drobno posiekać. Przełożyć do garnka i zalać śmietaną. Całość podgrzewać na małej mocy palnika, ciągle mieszając, aż czekolada się rozpuści i powstanie jednolita masa. Garnek ściągnąć z pieca i dodać masło. Wymieszać, aż do rozpuszczenia się masła. Polewę pozostawić do ostygnięcia lub schłodzić, wkładając garnek do zimnej wody.
  8. Chłodną polewę wylać na tort i szybko ją rozprowadzić.
  9. Udekorować według uznania.

Uwagi:

  • Masy maślanej jest wystarczająco dużo, aby zrobić z niej również dekorację. Ja tym razem wykorzystałam całą masę do przełożenia i posmarowania góry i boków tortu, a górę polałam polewą czekoladową.
  • 1 szklanka = 250ml

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 20

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: wysoki
Klasyczny tort z masą maślaną Klasyczny tort z masą maślaną Klasyczny tort z masą maślaną Klasyczny tort z masą maślaną

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 1 miesięcy temu
    Czy zamiast tego ponczu można dać jakiś bezalkoholowy?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dominika · 4 miesięcy temu
    Witam mam pytanie co to znaczy w kąpieli wodnej?
    Czy to jest gorąca woda czy na parze pierwszy raz robie tego typu tort
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 4 miesięcy temu
      Na parze (garnek w garnek lub duża miska w garnek, a w nim trochę gotującej się wody ). Wybierz duże naczynie, bo masa jajeczna mocno rośnie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    grazyna · 6 miesięcy temu
    Witam,zawsze mam dylemat co do cukru .Jaki powinien byc dodany do masy ubijanej na parze kryształ? czy puder?.Proszę o odpowiedz
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Natalia Katarzyna Młynarczyk · 6 miesięcy temu
    Witam:)
    Tort wyszedł super! Dziękuję za przepis.
    Mam pytanko czy mozna dodac do masy maślanej zblenderowane truskawki lub maliny?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 6 miesięcy temu
      Tylko w bardzo małej ilości. Tak myślę, że max z łyżkę, żeby masa nie zrobiła się rzadka i się przez to nie zwarzyła.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kinga · 6 miesięcy temu
    Mam pytanie czy tort przelozyc moge bita smietana z owocami ,a wykonczyc kremem maslanym . Jak to smakowo bedzie, wygladac.!?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kornela · 11 miesięcy temu
    Mam pytanie jak Pani tak zgrabnie oblała tort polewa? Mi zawsze rozlewa się w nieestetyczny sposób :/
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 11 miesięcy temu
      Nie mam specjalnego sposobu. Wylewam ją dość szybko, żeby nie zdążyła zastygnąć zanim nie pokryję całej powierzchni. Zaczynam najpierw od brzegu, pozwalając polewie spływać w dół, a na końcu szybko środek.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 1 lat temu
    Może to głupie pytanie,ale zawsze mam z tym problem-czego Pani używa do posmarowania góry i boków tortu? Noża/szpatułki?Czy'narzędzie'zamoczone jest wcześniej w wodzie?Będę wdzięczna za wskazówki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewa · 1 lat temu
    Nasz tort :);) Pyyyyszny
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Justyna · 1 lat temu
    Witam, tak się zastanawiam gdyby upiec ten tort w blaszce prostokątnej. Jaki wymiar blaszki?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Diana · 1 lat temu
    Jakiego masła najlepiej użyć do masy?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Beata G · 2 lat temu
    Czesc Joanno czy ta masa maslana dobrze nadaje sie na ozdobienie Tortu? czy polecasz jakas inna?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Caroline · 3 lat temu
    Witam, Robiłam pierwszy raz taki tort i wyszedł wspaniały. Dziękuję za przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 3 lat temu
    Tort jest przepyszny i bardzo prosty.polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gosia · 3 lat temu
    Witam serdecznie, właśnie zrobiłam tą masę i mi nie wyszła..., ubijałam jajka na parze z cukrem pudrem 10 min, potem wystudziłam nadal ubijając, ok 5 min, potem zabrałam się za ubijanie masła-10 min, było wcześniej w temp pokojowej ok godz., ładnie się ubiło, ale jak kończyłam dodawać masę jajeczną (powolutku wlewałam ją do masła, trwało to ok 4 min), to mi się wszystko zważyło i przerwałam...Jak to należy zrobić, żeby wyszło ok? (temp jaj była powiedzmy pokojowa, nie były zimne, ale też nie ciepłe, może przez to? ile trzeba tą masę studzić?)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Gosiu wydaje mi się, że zrobiłaś wszystko prawidłowo. Masa jajeczna musi być dobrze ostudzona. (Ja ubijam i sprawdzam po prostu palcem, dotykając, aż do dna garnka, czy masa jest chłodna. Nie może być ciepła). Może za długo miksowałaś dodając masę jajeczną? Spokojnie można masę miksować, ale dodając masę jajeczną należy ją wmiksować do połączenia i dodawać kolejną porcję.
      Jeśli masa się zwarzy to można ją uratować, podgrzewając ją w kąpieli wodnej i mieszając, aż powstanie jednolita masa. Później należy ją przez pewien czas schłodzić, bo będzie za rzadka po podgrzaniu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    magda · 4 lat temu
    Pani Joanno tort przepyszny robie go juz kolejny raz i zastanawiam sie czy mozna go pokryc masa cukrowa czy ta masa maslana nie rozpusci jej ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Beata G · 4 lat temu
    Pani Joanno czy ja moge te biszkopty 2 dni przed upiec ? to znaczy w czwartek chce je upiec w piatek chce je skonczyc a w sobote jest imnpreza czy lepiej jest jeden dzien przed ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    dawid · 4 lat temu
    mam pytani czy zamist masła można dac do masy margaryne kasie extra maslany smak?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    sylwia · 4 lat temu
    Zrobilam tak: z tego tortu wzięłam masę i biszkopt bialy; z tortu z bezami- pomysl na owoce- u mnie morele; ciasto czarne wzięłam z tortu sachera i dżem morelowy do przelożenia. Polalam czekolada z Twojego przepisu z bezami i ozdobiłam gotowymi kwiatuszkami i migdałami- jutro premiera, ale jeśli smakuje jak wygląda- to jestem z siebie dumna. Bardzo, BARDZO, dziękuję za Twoje przepisy
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dominika · 4 lat temu
    Przepyszny tort! Robiłam wczoraj na urodziny córci (oczywiście bez alkoholu) i wyszedł idealny:) Dziękuję za wspaniały przepis. Trafia do ulubionych:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marcin · 5 lat temu
    Witam! Przymierzam się do zrobienia tego tortu i chcę żeby wyszedł bardzo dobrze, dlatego chciałem dopytać czy do masła należy masę jajeczną dodawać stopniowo i mieszać łyżką delikatnie, czy można to masło i masę miksować mikserem? Jeżeli tak to na najwyższych obrotach? Pozdrawiam!
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Marcinie, miksuj cały czas na najwyższych obrotach. Najpierw masło, a jak będzie jasne, miękkie to dodawaj masę jajeczną, dalej mikując na najwyższych obrotach do połączenia się składników. Tylko należy uważać, żeby nie miksować nie wiadomo jak długo po dodaniu jajek, bo masa się w końcu może zwarzyć.

Polub nas na ...

Początek strony