Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Klasyczny tort z masą maślaną

Tort klasyczny, dwukolorowy składający się z jasnego i ciemnego biszkoptu. Przełożony jest masą maślaną i nasączony alkoholem.

Składniki:

Biszkopt jasny:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka skrobi lub mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Biszkopt ciemny:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao (po połączeniu kakao i mąki pszennej powinniśmy otrzymać 1 szklankę)
  • 1 łyżeczka skrobi lub mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa maślana:

  • 9 jajek
  • 18 łyżek cukru
  • 800g masła
  • 2 łyżki kakao
  • ok. 20ml spirytusu

Poncz:

  • 500ml wody
  • 2 łyżki cukru
  • 50ml spirytusu

Polewa czekoladowa:

  • 70g czekolady gorzkiej
  • 70ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 20g masła

Do dekoracji:

  • bezy, rurki waflowe, płatki czekoladowe, serduszka czekoladowe itp.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować jasny biszkopt. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 28cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz (lub wysmarować masłem i posypać mąką). Ciasto wyłożyć do tortownicy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Przygotować ciemny biszkopt. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 28cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz (lub wysmarować masłem i posypać mąką). Ciasto wyłożyć do tortownicy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Przygotować masę maślaną. Jajka (całe) i cukier ubić mikserem w kąpieli wodnej. (Ubijać ok. 10 minut). Następnie miskę/ garnek z masą jajeczną przełożyć do zimnej wody i dalej ubijając całkowicie ją ostudzić. Osobno utrzeć miękkie masło na jasną, puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo do masła ostudzoną masę jajeczną, miksując do połączenia się składników. Na końcu dodać małymi porcjami spirytus. Masę podzielić na połowę. Do jednej połowy wmiksować lub wmieszać kakao.
  4. Składniki na poncz wymieszać, aż do rozpuszczenia się cukru.
  5. Każdy biszkopt przekroić na pół tak, aby powstały po dwa blaty.
  6. Jako pierwszy położyć na paterze ciemny blat. Delikatnie łyżką polać go zimnym ponczem, nałożyć kilka łyżek ciemnej masy i ją rozsmarować. Nałożyć biały blat, nasączyć ponczem i posmarować białą masą. To samo powtórzyć dla ciemnego i jasnego blatu. Pozostałą masą posmarować boki i górę tortu. Tort wstawić do lodówki najlepiej na parę godzin, aby masa stwardniała. (Według uznania można udekorować tort częścią masy lub zrobić polewę czekoladową jak poniżej).
  7. Przygotować polewę czekoladową. Czekoladę drobno posiekać. Przełożyć do garnka i zalać śmietaną. Całość podgrzewać na małej mocy palnika, ciągle mieszając, aż czekolada się rozpuści i powstanie jednolita masa. Garnek ściągnąć z pieca i dodać masło. Wymieszać, aż do rozpuszczenia się masła. Polewę pozostawić do ostygnięcia lub schłodzić, wkładając garnek do zimnej wody.
  8. Chłodną polewę wylać na tort i szybko ją rozprowadzić.
  9. Udekorować według uznania.

Uwagi:

  • Masy maślanej jest wystarczająco dużo, aby zrobić z niej również dekorację. Ja tym razem wykorzystałam całą masę do przełożenia i posmarowania góry i boków tortu, a górę polałam polewą czekoladową.
  • 1 szklanka = 250ml

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 20

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: wysoki
Klasyczny tort z masą maślaną Klasyczny tort z masą maślaną Klasyczny tort z masą maślaną Klasyczny tort z masą maślaną

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (37)

  1. Kornela

Mam pytanie jak Pani tak zgrabnie oblała tort polewa? Mi zawsze rozlewa się w nieestetyczny sposób :/

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 2 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. Joanna Moderator    Kornela

Nie mam specjalnego sposobu. Wylewam ją dość szybko, żeby nie zdążyła zastygnąć zanim nie pokryję całej powierzchni. Zaczynam najpierw od brzegu, pozwalając polewie spływać w dół, a na końcu szybko środek.

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 2 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. Ola

Może to głupie pytanie,ale zawsze mam z tym problem-czego Pani używa do posmarowania góry i boków tortu? Noża/szpatułki?Czy'narzędzie'zamoczone jest wcześniej w wodzie?Będę wdzięczna za wskazówki.

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Ola

Mam łopatkę/ nóż cukierniczy do tortów. Smaruję po prostu kremem i nic nie moczę.

  Załączniki
 
  1. Ewa

Nasz tort Pyyyyszny

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 5 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. Justyna

Witam, tak się zastanawiam gdyby upiec ten tort w blaszce prostokątnej. Jaki wymiar blaszki?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Justyna

Przelicznik form znajdziesz po lewej stronie w menu.

  Załączniki
 
  1. Diana

Jakiego masła najlepiej użyć do masy?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Diana

Producent jest obojętny. Ważne, aby masło było prawdziwe i zawierało 82% tłuszczu mlecznego.

  Załączniki
 
  1. Beata G

Czesc Joanno czy ta masa maslana dobrze nadaje sie na ozdobienie Tortu? czy polecasz jakas inna?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Beata G

Nadaje się bardzo dobrze.

  Załączniki
 
  1. Caroline

Witam, Robiłam pierwszy raz taki tort i wyszedł wspaniały. Dziękuję za przepis.

  Załączniki
 
  1. Agnieszka

Tort jest przepyszny i bardzo prosty.polecam

  Załączniki
 
  1. Gosia

Witam serdecznie, właśnie zrobiłam tą masę i mi nie wyszła..., ubijałam jajka na parze z cukrem pudrem 10 min, potem wystudziłam nadal ubijając, ok 5 min, potem zabrałam się za ubijanie masła-10 min, było wcześniej w temp pokojowej ok 3 godz.,...

Witam serdecznie, właśnie zrobiłam tą masę i mi nie wyszła..., ubijałam jajka na parze z cukrem pudrem 10 min, potem wystudziłam nadal ubijając, ok 5 min, potem zabrałam się za ubijanie masła-10 min, było wcześniej w temp pokojowej ok 3 godz., ładnie się ubiło, ale jak kończyłam dodawać masę jajeczną (powolutku wlewałam ją do masła, trwało to ok 4 min), to mi się wszystko zważyło i przerwałam...Jak to należy zrobić, żeby wyszło ok? (temp jaj była powiedzmy pokojowa, nie były zimne, ale też nie ciepłe, może przez to? ile trzeba tą masę studzić?)

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Gosia

Gosiu wydaje mi się, że zrobiłaś wszystko prawidłowo. Masa jajeczna musi być dobrze ostudzona. (Ja ubijam i sprawdzam po prostu palcem, dotykając, aż do dna garnka, czy masa jest chłodna. Nie może być ciepła). Może za długo miksowałaś dodając...

Gosiu wydaje mi się, że zrobiłaś wszystko prawidłowo. Masa jajeczna musi być dobrze ostudzona. (Ja ubijam i sprawdzam po prostu palcem, dotykając, aż do dna garnka, czy masa jest chłodna. Nie może być ciepła). Może za długo miksowałaś dodając masę jajeczną? Spokojnie można masę miksować, ale dodając masę jajeczną należy ją wmiksować do połączenia i dodawać kolejną porcję.
Jeśli masa się zwarzy to można ją uratować, podgrzewając ją w kąpieli wodnej i mieszając, aż powstanie jednolita masa. Później należy ją przez pewien czas schłodzić, bo będzie za rzadka po podgrzaniu.

Czytaj więcej
  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 7 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. magda

Pani Joanno tort przepyszny robie go juz kolejny raz i zastanawiam sie czy mozna go pokryc masa cukrowa czy ta masa maslana nie rozpusci jej ?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    magda

Ta masa jest idealna pod masę cukrową.

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony