Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
41 Komentarzy
Klasyczny tort z masą maślaną

Tort klasyczny, dwukolorowy składający się z jasnego i ciemnego biszkoptu. Przełożony jest masą maślaną i nasączony alkoholem.

Składniki:

Biszkopt jasny:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka skrobi lub mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Biszkopt ciemny:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao (po połączeniu kakao i mąki pszennej powinniśmy otrzymać 1 szklankę)
  • 1 łyżeczka skrobi lub mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa maślana:

  • 9 jajek
  • 18 łyżek cukru
  • 800g masła
  • 2 łyżki kakao
  • ok. 20ml spirytusu

Poncz:

  • 500ml wody
  • 2 łyżki cukru
  • 50ml spirytusu

Polewa czekoladowa:

  • 70g czekolady gorzkiej
  • 70ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 20g masła

Do dekoracji:

  • bezy, rurki waflowe, płatki czekoladowe, serduszka czekoladowe itp.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować jasny biszkopt. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 28cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz (lub wysmarować masłem i posypać mąką). Ciasto wyłożyć do tortownicy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Przygotować ciemny biszkopt. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 28cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz (lub wysmarować masłem i posypać mąką). Ciasto wyłożyć do tortownicy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Przygotować masę maślaną. Jajka (całe) i cukier ubić mikserem w kąpieli wodnej. (Ubijać ok. 10 minut). Następnie miskę/ garnek z masą jajeczną przełożyć do zimnej wody i dalej ubijając całkowicie ją ostudzić. Osobno utrzeć miękkie masło na jasną, puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo do masła ostudzoną masę jajeczną, miksując do połączenia się składników. Na końcu dodać małymi porcjami spirytus. Masę podzielić na połowę. Do jednej połowy wmiksować lub wmieszać kakao.
  4. Składniki na poncz wymieszać, aż do rozpuszczenia się cukru.
  5. Każdy biszkopt przekroić na pół tak, aby powstały po dwa blaty.
  6. Jako pierwszy położyć na paterze ciemny blat. Delikatnie łyżką polać go zimnym ponczem, nałożyć kilka łyżek ciemnej masy i ją rozsmarować. Nałożyć biały blat, nasączyć ponczem i posmarować białą masą. To samo powtórzyć dla ciemnego i jasnego blatu. Pozostałą masą posmarować boki i górę tortu. Tort wstawić do lodówki najlepiej na parę godzin, aby masa stwardniała. (Według uznania można udekorować tort częścią masy lub zrobić polewę czekoladową jak poniżej).
  7. Przygotować polewę czekoladową. Czekoladę drobno posiekać. Przełożyć do garnka i zalać śmietaną. Całość podgrzewać na małej mocy palnika, ciągle mieszając, aż czekolada się rozpuści i powstanie jednolita masa. Garnek ściągnąć z pieca i dodać masło. Wymieszać, aż do rozpuszczenia się masła. Polewę pozostawić do ostygnięcia lub schłodzić, wkładając garnek do zimnej wody.
  8. Chłodną polewę wylać na tort i szybko ją rozprowadzić.
  9. Udekorować według uznania.

Uwagi:

  • Masy maślanej jest wystarczająco dużo, aby zrobić z niej również dekorację. Ja tym razem wykorzystałam całą masę do przełożenia i posmarowania góry i boków tortu, a górę polałam polewą czekoladową.
  • 1 szklanka = 250ml

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 20

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: wysoki
Klasyczny tort z masą maślaną Klasyczny tort z masą maślaną Klasyczny tort z masą maślaną Klasyczny tort z masą maślaną

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Alicja · 1 miesięcy temu
    Wszystko poszło jak należy poza polewa ale dodałam za duzo czekolady i przez to jest za gęsta ale jestem tak zadowolona z efektu ze mino iż Jeszcze go nie jedliśmy już muszę dodać zdjecie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania Ju · 1 miesięcy temu
    To moje dzieło. Bardzo słodka ta masa .
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Teresa Omachel · 1 miesięcy temu
    Super przepis torta zrobiłam Dla moich gości byli zachwyceni smakiem na pewno wróce do tego przepisu nie raz
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewa · 2 miesięcy temu
    Może nie taki piękny ale był pyszny dawno nie jadłam tak dobrego tortu nie jest słodki a za to wilgotny i pyszny dodatko przełożony dżemem malinowym dziękuję za przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 3 miesięcy temu
    Czy zamiast kakao masę można zabarwić barwnikiem spożywczym?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jarek · 4 miesięcy temu
    Przepyszny
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Beata · 6 miesięcy temu
    Witam. Przepis prosty i czytelny:) Tort wyszedł wyśmienicie Dla przełamania smaku na jasnym biszkopcie położyłam dżem porzeczkowy.
    Pozdrawiam i polecam:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Adam · 6 miesięcy temu
    Mam pytanie, bo w składnikach do tej Masy Maślanej nie ma ani słowa o Wodzie, to jaka ilość tej Wody musi być i jak mam to zrobić?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 6 miesięcy temu
      Chcąc przygotować masę jajeczną w kąpieli wodnej należy wybrać dwa, nie za małe garnki, gdzie garnek mniejszy po nałożeniu na większy będzie się na nim dobrze utrzymywał. Do większego garnka należy wlać trochę wody (tyle, aby po nałożeniu na niego mniejszego garnka, woda nie dotykała jego dna). W mniejszym garnku umieścić jajka i cukier. Garnek z wodą należy zagotować. Gdy woda zacznie się gotować, ustawić moc palnika na najniższą i nałożyć mniejszy garnek. Ubijać jajka z cukrem mikserem ręcznym ok. 10 minut. Masa jajeczna urośnie i będzie bardzo puszysta.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marysia · 10 miesięcy temu
    Witam zrobiłam dziś masę maślana z tego przepisu i mi się zwarzyła wyszła bardzo rzadka A z masła powstały krupki. Jak mogłabym to uratować?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 10 miesięcy temu
      Podgrzewaj w kąpieli wodnej, aż powstanie jednolita masa. Następnie włóż do lodówki, aby się schłodziła i zgęstniała, bo będzie bardzo rzadka.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
        Ula · 8 miesięcy temu
        Czy w przypadku, o którym pisze Marysia w tej kąpieli od razu dodać spirytus i kako czy dopiero po wyciągnięciu z lodówki?
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
          Joanna Moderator · 8 miesięcy temu
          Jak masa zwarzyła się przy dodawaniu masy jajecznej to ogrzewaj tą zwarzoną masę, a następnie po schłodzeniu dodaj resztę. Najczęściej może się jednak zwarzyć po dodaniu alkoholu, to wtedy taką masę ogrzewamy. Kakao należy dodać, gdy już masa będzie uratowana.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Mariola · 11 miesięcy temu
    Witam. Pytam ponownie, może dzisiaj mi Pani odpowie. Czy miksowanie jajek z cukrem w gorącej kąpieli wodnej eliminuje ewentualne ryzyko salmonelli? Z góry serdecznie dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.☺️
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 11 miesięcy temu
      Sama musiałam poszukać w necie, bo nie byłam pewna. Salmonella ginie w temperaturze powyżej 65°C, ale dla pewności najlepiej sparzyć skorupki jaj. Myślę, że nie powinno być tutaj żadnego ryzyka.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
        Mariola · 11 miesięcy temu
        Dziękuję za odpowiedź. Skorupki zawsze wyparzam, ale nie wiadomo czy nie ma bakterii w środku jajka. Dlatego chciałabym wiedzieć jaka może być średnia temperatura jajek miksowanych w kąpieli wodnej w określonym w przepisie czasie, wie może Pani? Tak czy siak masa jest pyszna. Z góry gorąco dziękuję za odpowiedź i jeszcze raz pozdrawiam.
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
          Joanna Moderator · 11 miesięcy temu
          Masa powinna osiągnąć 65 stopni, podczas ubijania przez te 10 minut.
          • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
            Mariola · 11 miesięcy temu
            Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.
            • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
              Kazimierz Wessel · 6 miesięcy temu
              Ryzyko zawsze jest dlatego jest to masa zabroniona przez Sanepid W cukierni na legalu nikt tortu z taką masą nie zrobi A osobiście zamiast Kakao wole dac rozpuszczona czekolade
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Mariola · 11 miesięcy temu
    Zrobiłam tort z masą maślaną z tego przepisu, bez alkoholu i wyszło super! W ogóle tu są świetne przepisy. Dzięki.☺️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Mariola · 1 lat temu
    Witam. Czy miksowanie jajek z cukrem w gorącej kąpieli wodnej eliminuje ewentualne ryzyko salmonelli?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Mariola · 1 lat temu
    Witam. Czy masa będzie równie dobra bez alkoholu?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sylwia · 1 lat temu
    Czy można do masy dodać pokrojoną galaretkę? Np. do jasnej masy i jakiego masła użyć bo zawsze robię z margaryna
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Możesz, ale małe kawałeczki, bo masy nie jest gruba warstwa. Należy użyć masło ekstra o co najmniej 82% tłuszczu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 1 lat temu
    Czy zamiast tego ponczu można dać jakiś bezalkoholowy?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dominika · 1 lat temu
    Witam mam pytanie co to znaczy w kąpieli wodnej?
    Czy to jest gorąca woda czy na parze pierwszy raz robie tego typu tort
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Na parze (garnek w garnek lub duża miska w garnek, a w nim trochę gotującej się wody ). Wybierz duże naczynie, bo masa jajeczna mocno rośnie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    grazyna · 1 lat temu
    Witam,zawsze mam dylemat co do cukru .Jaki powinien byc dodany do masy ubijanej na parze kryształ? czy puder?.Proszę o odpowiedz
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Natalia Katarzyna Młynarczyk · 1 lat temu
    Witam:)
    Tort wyszedł super! Dziękuję za przepis.
    Mam pytanko czy mozna dodac do masy maślanej zblenderowane truskawki lub maliny?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Tylko w bardzo małej ilości. Tak myślę, że max z łyżkę, żeby masa nie zrobiła się rzadka i się przez to nie zwarzyła.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kinga · 1 lat temu
    Mam pytanie czy tort przelozyc moge bita smietana z owocami ,a wykonczyc kremem maslanym . Jak to smakowo bedzie, wygladac.!?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kornela · 2 lat temu
    Mam pytanie jak Pani tak zgrabnie oblała tort polewa? Mi zawsze rozlewa się w nieestetyczny sposób :/
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Nie mam specjalnego sposobu. Wylewam ją dość szybko, żeby nie zdążyła zastygnąć zanim nie pokryję całej powierzchni. Zaczynam najpierw od brzegu, pozwalając polewie spływać w dół, a na końcu szybko środek.

Polub nas na ...

Początek strony