Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Tort mocno czekoladowy

Tort jest intensywnie czekoladowy, ciężki i nie za słodki. Składa się z wilgotnych blatów czekoladowo- kawowych przełożonych czekoladowym kremem. Udekorowany jest rurkami waflowymi.

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 90g mąki pszennej
  • 30g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 60g masła

Ciasto czekoladowe:

  • 300g mąki pszennej
  • 60g kakao
  • 180g cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80ml oleju
  • 250ml maślanki
  • 250ml zaparzonej kawy
  • szczypta soli
  • 2 jajka (rozmiar L)

Ganache:

  • 500ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 200g czekolady gorzkiej

Dodatkowo:

  • ok. 170g dżemu morelowego (lub brzoskwiniowego)
  • rurki waflowe do dekoracji
  • starta czekolada do dekoracji (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ganache. Czekoladę posiekać. Śmietanę zagotować i od razu ściągnąć z pieca. Dodać posiekaną czekoladę. Odczekać chwilę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać trzepaczką lub łyżką, aż czekolada całkowicie się rozpuści i powstanie gładka masa. (Gdyby masa nie była gładka, zmiksować ją krótko blenderem do uzystania jednolitej masy). Pozostawić do ostygnięcia, a następnie przykryć folią spożywczą i wstawić na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na noc do lodówki.
  2. Przygotować ciasto kruche. Mąkę, cukier puder, żółtko i masło zagnieść na jednolitą masę. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki, na co najmniej 30 minut.
  3. Ciasto wykleić w tortownicy o średnicy 26cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuć widelcem. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 12- 15 minut, aż lekko się zarumieni, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia.
  4. Przygotować ciasto czekoladowe. Przygotować kawę i następnie całkowicie ją ostudzić. W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce wymieszać trzepaczką zimną kawę, jajka, olej i maślankę. Płynne składniki z drugiej miski przelać do pierwszej. Wszystko wymieszać trzepaczką, tylko do połączenia się składników.
  5. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Połowę ciasta wyłożyć do formy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Ciasto wyciągnąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  6. W ten sam sposób upiec drugi blat.
  7. Ganache ubijać do momentu otrzymania gęstego kremu.
  8. Na paterze ułożyć ciasto kruche i posmarować je dżemem. Nałożyć pierwszy blat czekoladowy i posmarować połową ganache. Przykryć drugim blatem. Wierzch i boki tortu posmarować resztą ganache.
  9. Do boków tortu docisnąć rurki waflowe. Wierzch udekorować pokruszonymi rurkami i/lub startą czekoladą.
  10. Tort przechowywać w lodówce.
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Tort mocno czekoladowy Tort mocno czekoladowy Tort mocno czekoladowy

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (2)

  1. Kornela

Czy można zrobić tort bez ciasta kruchego?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Kornela

Tak, oczywiście

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony