Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
65 Komentarzy

Tort czekoladowy z bezami i suszonymi śliwkami

Pyszny, słodki, mocno czekoladowy, rozpływający się w ustach z każdym kęsem, a do tego nieskomplikowany. W smaku dominuje czekolada i śliwki. Bezy miękną w masie i dosładzają ją. Polecam wypróbować :)

Składniki:
Ciasto czekoladowe:

  • 200g czekolady gorzkiej
  • 4 jajka
  • 125g masła lub margaryny
  • 100g cukru
  • 100g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa budyniowa:

  • 3 żółtka
  • 1,5 szklanki mleka (375ml)
  • ¼ szklanki cukru (50g)
  • 1,5 kopiatej łyżki mąki ziemniaczanej (ok. 30g)
  • 2 łyżki kakao
  • 375g masła
  • 200g suszonych śliwek bez pestek
  • 1 kieliszek spirytusu

Polewa czekoladowa:

  • 70g czekolady gorzkiej
  • 70ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 20g masła

Dodatkowo:

  • ok. 80- 100g bez

Sposób przygotowania:

  1. Suszone śliwki umyć, osuszyć, przełożyć do miseczki i zalać spirytusem. Miskę przykryć i pozostawić na noc.
  2. Przygotować ciasto. Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem (margaryną) roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać powoli chłodną czekoladę.
  4. Osobno wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę z proszkiem, mieszając krótko, tylko do połączenia składników.
  5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm, wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25- 30 minut w temperaturze 180°C. (Ciasto sprawdzić patyczkiem). Pozostawić do ostygnięcia. Następnie przekroić na pół tak, aby powstały dwa krążki.
  6. Przygotować masę budyniową. Szklankę mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń. Na końcu dodać kakao.
  7. Masę podzielić na pół. Do jednej połowy dodać pokrojone śliwki i 50g połamanych na kawałki bez.
  8. Na paterze ułożyć jeden krążek ciasta. Posmarować go masą ze śliwkami i bezami. Przykryć drugim krążkiem. Resztą masy posmarować górę i bok tortu. Wstawić do lodówki, aż masa stwardnieje (ok. 2 godzin lub dłużej).
  9. Przygotować polewę. Czekoladę drobno posiekać. Przełożyć do garnka i zalać śmietaną. Całość podgrzewać na niskiej temperaturze, ciągle mieszając, aż czekolada się rozpuści i powstanie jednolita masa. Garnek ściągnąć z pieca i dodać masło. Wymieszać, aż do rozpuszczenia się masła. Masę schłodzić wkładając garnek do zimnej wody. Gdy masa zgęstnieje rozsmarować ją na górze tortu. Tort udekorować bezami.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 1 godz.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 25- 30 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 15 godz.
porcje

Liczba porcji:

około 14
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: wysoki

Tort czekoladowy z bezami i suszonymi śliwkami

Tort czekoladowy z bezami i suszonymi śliwkami

Tort czekoladowy z bezami i suszonymi śliwkami

Tort czekoladowy z bezami i suszonymi śliwkami

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paula · 6 miesięcy temu
    Witam, czy ciasto nie jest zbyt ciężkie jak na tort ? bo nie jest to biszkopt tak ? i jeśli chcę upiec dzień wcześniej ciasto i je przekroić od razu na dwa blaty to mogę ? a także co do śliwek to w czym je można jeszcze namoczyć ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 6 miesięcy temu
      Zbyt ciężki nie jest, powiedziałabym taki umiarkowany ;).
      Możesz upiec ciasto dzień wcześniej, tylko jeśli nie będziesz go od razu przekładać masą to po co już przekrawać? Lepiej przekroić na następny dzień, żeby ciasto nie obsychało.
      Śliwki możesz namoczyć w wódce lub rumie, a jeśli ma być bez alkoholu to w jakimś soku.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 8 miesięcy temu
    czy ten tort nadaje się dla dzieci? jeśli nie, to który polecasz Asiu?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 8 miesięcy temu
      Nie za bardzo Po pierwsze śliwki są moczone w alkoholu, a po drugie śliwki suszone nie są lubiane przez dzieci. Chyba, że zrezygnujesz ze śliwek to jak najbardziej.
      Z tortów czekoladowych to mogę zaproponować:
      [url="https://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/632-tort-z-kitkat-mms"]Tort z KitKat i M&M's[/url]
      [url="https://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/353-tort-sachera"]Tort Sachera[/url]
      [url="https://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/358-kopiec-kreta"]Kopiec kreta[/url]
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Madzia · 10 miesięcy temu
    wyszedł super! i tak też smakował:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Olga · 1 lat temu
    Tort wyśmienity, bardzo syty!
    Robiłam go już dwa razy i na pewno jeszcze kiedyś zrobię
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 2 lat temu
    [b]Edyto[/b] tak, możesz dać wiśnie ze słoika (Sorki, ale nie mogła odpisać wcześniej. Dopiero co wróciłam z wyjazdu).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Edyta · 2 lat temu
    Witam che wiedzieć czy mogę zastąpić śliwki z alkoholem zamienić na wiśnie w słoiku swojej roboty?? Proszę o szybką odpowiedź
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 2 lat temu
    [b]Martyno[/b] tak.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Martyna · 2 lat temu
    Czy biszkopt można nasączyć alkoholem ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 3 lat temu
    [b]Moniko[/b] masło i bydyń powinni mieć podobną temperaturę. (Budyń ostygnięty do temperatury pokojowej, a masło wyciągnięte wczesniej z lodówki, aby ociepliło się do temperatury pokojowej). Poza tym za długie miskowanie masy może również doprowadzić do jej zwarzenia.
    Można spróbować ją uratować podgrzewając stopniowo w kąpieli wodnej, ciągle mieszając, aż do momentu powtania ponownie jednolitej masy.Następnie trzeba ją na chwilę schłodzić, aby zgęstniała.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 3 lat temu
    Joanno zważyła mi się masa budyniowa. Co mogło być przyczyną?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 3 lat temu
    [b]Ciastkarko[/b] nie miałam takiego problemu. Górny blat trzeba delikatnie ściągąć inaczej faktycznie może pęknąć.
    Zdjęcia możesz dodawać jeśli się zarejestrujesz i po zalogowaniu będziesz miała opcje dodaj zdjęcie. Zdjęcia dodawane są do galerii czytelników (widzoczne w lewym menu na stronie).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ciastkarka · 3 lat temu
    Witam,Pani Joanno !!
    Właśnie dzisiaj zrobiłam pani przepis na ten fantastyczny Tort


    Mam pytanko i czekam na odpowiedź .:
    Upiekłam ten biszkopt tak jak przepisie było ,jak upiekłam to mi opad trochę i jak przekroiłam to pierwszy płat pęk,też się pani tak przytrafiało czy coś źle zrobiłam?

    A można u pani zdjęcia potraw stawiać,jak tak to gdzie ,?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 3 lat temu
    [b]Olu[/b] możesz je pominąć.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ola · 3 lat temu
    witam czym moge zastapic bezy chcem upiec tego torta mojej mamie na urodziny.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jadwiga · 3 lat temu
    Dziękuję za tak szybką odpowiedź.
    Robiłam ten tort rok temu - jest REWELACYJNY!!!
    Teraz muszę rozłożyć przygotowanie i stąd moje pytanie- jestem raczej laikiem w tej kwestii.

    Pamiętam jaki mąż był zachwycony i goście, którzy próbowali - na początku nie chcieli wierzyć, że sama go zrobiłam Tort jest pyszny, prosty i pięknie się prezentuje.

    Dziękuję Pani Joanno!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 3 lat temu
    [b]Jadwigo[/b] tak, możesz ciasto upiec dzisiaj. Po ostygnięciu przykryj je ściereczką.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jadwiga · 3 lat temu
    Witam.
    Czy mogę ciasto upiec dzień dzisiaj(czw) a przełożyć go masą jutro rano(pt)? Nie zeschnie się? Bardzo proszę o odpowiedź i pozdrawiam serdecznie :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 3 lat temu
    [b]Olga[/b] wystarczy parę godzin. Śliwek w alkoholu nie ma w sprzedaży. Są jak na razie tylko rodzynki w rumie ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Olga · 3 lat temu
    Czy śliwki koniecznie muszą się moczyć całą noc? czy mogę zostawić je na kilka godzin tylko? A może są w sprzedaży jakieś gotowe już namoczone, tylko pod jakąś inną nazwą? Chciałam zrobić ten tort na jutro, więc staram się jakoś obejść to namaczanie owoców... Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jacek · 4 lat temu
    Polecam wszystkim, którzy lubią ciasta mniej słodkie, o smaku czekolady. Masa bardzo smaczna, ciasto wyrosło, ale na zdjęciu wygląda na bardziej puszyste.Moje było bardziej ciężkie ale bez zakalca. Wszystkim bardzo smakowało.

Polub nas na ...

Początek strony