Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
67 Komentarzy

Tort czekoladowy z bezami i suszonymi śliwkami

Pyszny, słodki, mocno czekoladowy, rozpływający się w ustach z każdym kęsem, a do tego nieskomplikowany. W smaku dominuje czekolada i śliwki. Bezy miękną w masie i dosładzają ją. Polecam wypróbować :)

Składniki:
Ciasto czekoladowe:

  • 200g czekolady gorzkiej
  • 4 jajka
  • 125g masła lub margaryny
  • 100g cukru
  • 100g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa budyniowa:

  • 3 żółtka
  • 1,5 szklanki mleka (375ml)
  • ¼ szklanki cukru (50g)
  • 1,5 kopiatej łyżki mąki ziemniaczanej (ok. 30g)
  • 2 łyżki kakao
  • 375g masła
  • 200g suszonych śliwek bez pestek
  • 1 kieliszek spirytusu

Polewa czekoladowa:

  • 70g czekolady gorzkiej
  • 70ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 20g masła

Dodatkowo:

  • ok. 80- 100g bez

Sposób przygotowania:

  1. Suszone śliwki umyć, osuszyć, przełożyć do miseczki i zalać spirytusem. Miskę przykryć i pozostawić na noc.
  2. Przygotować ciasto. Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem (margaryną) roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać powoli chłodną czekoladę.
  4. Osobno wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę z proszkiem, mieszając krótko, tylko do połączenia składników.
  5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm, wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25- 30 minut w temperaturze 180°C. (Ciasto sprawdzić patyczkiem). Pozostawić do ostygnięcia. Następnie przekroić na pół tak, aby powstały dwa krążki.
  6. Przygotować masę budyniową. Szklankę mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń. Na końcu dodać kakao.
  7. Masę podzielić na pół. Do jednej połowy dodać pokrojone śliwki i 50g połamanych na kawałki bez.
  8. Na paterze ułożyć jeden krążek ciasta. Posmarować go masą ze śliwkami i bezami. Przykryć drugim krążkiem. Resztą masy posmarować górę i bok tortu. Wstawić do lodówki, aż masa stwardnieje (ok. 2 godzin lub dłużej).
  9. Przygotować polewę. Czekoladę drobno posiekać. Przełożyć do garnka i zalać śmietaną. Całość podgrzewać na niskiej temperaturze, ciągle mieszając, aż czekolada się rozpuści i powstanie jednolita masa. Garnek ściągnąć z pieca i dodać masło. Wymieszać, aż do rozpuszczenia się masła. Masę schłodzić wkładając garnek do zimnej wody. Gdy masa zgęstnieje rozsmarować ją na górze tortu. Tort udekorować bezami.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 1 godz.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 25- 30 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 15 godz.
porcje

Liczba porcji:

około 14
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: wysoki

Tort czekoladowy z bezami i suszonymi śliwkami

Tort czekoladowy z bezami i suszonymi śliwkami

Tort czekoladowy z bezami i suszonymi śliwkami

Tort czekoladowy z bezami i suszonymi śliwkami

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Olga · 5 lat temu
    Czy śliwki koniecznie muszą się moczyć całą noc? czy mogę zostawić je na kilka godzin tylko? A może są w sprzedaży jakieś gotowe już namoczone, tylko pod jakąś inną nazwą? Chciałam zrobić ten tort na jutro, więc staram się jakoś obejść to namaczanie owoców... Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jacek · 5 lat temu
    Polecam wszystkim, którzy lubią ciasta mniej słodkie, o smaku czekolady. Masa bardzo smaczna, ciasto wyrosło, ale na zdjęciu wygląda na bardziej puszyste.Moje było bardziej ciężkie ale bez zakalca. Wszystkim bardzo smakowało.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Ewelino[/b] kiedyś na pewno ;-) Może skusisz się na to ciasto: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-ciasta-ucierane/609-przepis-na-cytrynowe-ciasto-z-beza"]Kliknij na ten link[/url] Możesz to ciasto zrobić również na kruchym cieście i będzie super tarta :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewelina · 5 lat temu
    [quote][b]Ewelino[/b] tarty cytrynowej jeszcze nie mam :roll:[/quote]

    a pojawi się?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Angelo[/b] tak. Mogą być banany tylko oczywiście już nie moczymy ich w alkoholu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Angela · 5 lat temu
    Czy śliwki można zastąpić bananami ? Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Karolino[/b] nie uważam, że konieczny jest tutaj poncz, ale zrób jeśli chcesz. Tort nie jest suchy, a dla bez jest nawet lepiej gdy blaty nie są nasączone. Tort możesz zrobić spokojnie dzień wcześniej. Ja też tak robiłam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 6 lat temu
    Witam,
    zamierzam upiec ten tort jutro. Mam tylko dwa pytania, czy nie trzeba tortu ponczować - nie wychodzi zbyt suchy? Drugie pytanie, tort potrzebny mi będzie na sobotę wieczór - kiedy najlepiej wykończyć tort kremem - zawsze przygotowywałam tort dzień wcześniej, ale w tym przypadku boję się aby beziki nie rozpuściły się.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 6 lat temu
    Dziękuję za szybką odpowiedź to teraz wiem już wszystko - mam tylko nadzieję, że nie zrobią mi się grudki w budyniu, bo akurat budyniu nigdy jeszcze sama nie robiłam pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Magdo[/b] moim zdaniem alkohol jest tutaj najbardziej trafny. Możesz ewentualnie zalać śliwki tak jak piszesz wodą, albo jakimś sokiem np. wiśniowym, jabłkowym.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 6 lat temu
    Dzień dobry, czy zamiast spirytusu można śliwki zalać np. w wodzie? i czy tort dużo Pani zdaniem straci bez posmaku alkoholu? będę wdzięczna za odpowiedź możliwie najszybciej, bo dziś zamierzam piec to cudo. Dziękuję bardzo!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 6 lat temu
    [b]REWELACJA!!![/b]
    Tort wyszedł mi jak na zdjęciach czyli już jest dobrze, a smak - powalający!!!! pierwszy przepis z tej strony i taki czad! Ciasto wyszło po prostu doskonałe - genialne! (ja do masy ze śliwkami chlusnęłam jeszcze dodatkowo kieliszek spirytusu - polecam)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Tereso[/b] możesz dać białą czekoladę.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    teresa · 6 lat temu
    Witam. mam w planach ten tort, ale chciałabym go "przerobić" na motylka. moje pytanie, czy polewę można zrobić z białej czekolady czy lepiej kupić gotową?
    dziękuję za poprzednie odp.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 6 lat temu
    Tort rewelacja...zrobialam go na Dzień Matki, no palce lizać:))) Polecam :))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Marto[/b] możliwe, że połamałaś bezy na małe kawałki. Większe powinny się utrzymać. Bezy bowinny też być suche i twarde (również w środku). Ja również piekę torty co najmniej dzień wcześniej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 6 lat temu
    Zrobiam tort i by faktycznie bardzo pyszny, czekoladowy nieziemsko. Mam jednak pytanie, ponieważ w mojej masie wszystkie bezy się rozplynęly i masa pozostaa z samym śliwkami. U Pani na zdjeciu w przekroju widać biale kawaki bezów, więc nie ulegy rozpuszczeniu. Co może być powodem ich rozpyniecia. Dodam, ze tort spędzil calą noc i dzień do 17 w lodówce. Czy ten czas ma tak negatywny wpyw na bezy?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kasia · 6 lat temu
    Uwielbiam Pani przepisy ,pierwszy raz tutaj wlasnie znalalam przepis na przepyszne paczki .Dziekuje .Teraz czas na ten tort ,mam zamiar go Jutro zrobic na bardzo specjalna okazje ale Czy dam rade ? Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Angelika · 6 lat temu
    Kolejny przepis z Pani strony, który wypróbowala i efekt.... jak zawsze doskonaly. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Ago[/b] rozsmarowuję miękką, zaraz po przygotowaniu masę. Najlepiej zrobić to szerokim, dużym nożem lub polecam szpatułkę (łopatkę) do dekorowania.

Polub nas na ...

Początek strony