Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Tort czekoladowy z bezami i suszonymi śliwkami

Pyszny, słodki, mocno czekoladowy, rozpływający się w ustach z każdym kęsem, a do tego nieskomplikowany. W smaku dominuje czekolada i śliwki. Bezy miękną w masie i dosładzają ją. Polecam wypróbować :)

Składniki:
Ciasto czekoladowe:

  • 200g czekolady gorzkiej
  • 4 jajka
  • 125g masła lub margaryny
  • 100g cukru
  • 100g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa budyniowa:

  • 3 żółtka
  • 1,5 szklanki mleka (375ml)
  • ¼ szklanki cukru (50g)
  • 1,5 kopiatej łyżki mąki ziemniaczanej (ok. 30g)
  • 2 łyżki kakao
  • 375g masła
  • 200g suszonych śliwek bez pestek
  • 1 kieliszek spirytusu

Polewa czekoladowa:

  • 70g czekolady gorzkiej
  • 70ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 20g masła

Dodatkowo:

  • ok. 80- 100g bez

Sposób przygotowania:

  1. Suszone śliwki umyć, osuszyć, przełożyć do miseczki i zalać spirytusem. Miskę przykryć i pozostawić na noc.
  2. Przygotować ciasto. Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem (margaryną) roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać powoli chłodną czekoladę.
  4. Osobno wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę z proszkiem, mieszając krótko, tylko do połączenia składników.
  5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm, wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25- 30 minut w temperaturze 180°C. (Ciasto sprawdzić patyczkiem). Pozostawić do ostygnięcia. Następnie przekroić na pół tak, aby powstały dwa krążki.
  6. Przygotować masę budyniową. Szklankę mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń. Na końcu dodać kakao.
  7. Masę podzielić na pół. Do jednej połowy dodać pokrojone śliwki i 50g połamanych na kawałki bez.
  8. Na paterze ułożyć jeden krążek ciasta. Posmarować go masą ze śliwkami i bezami. Przykryć drugim krążkiem. Resztą masy posmarować górę i bok tortu. Wstawić do lodówki, aż masa stwardnieje (ok. 2 godzin lub dłużej).
  9. Przygotować polewę. Czekoladę drobno posiekać. Przełożyć do garnka i zalać śmietaną. Całość podgrzewać na niskiej temperaturze, ciągle mieszając, aż czekolada się rozpuści i powstanie jednolita masa. Garnek ściągnąć z pieca i dodać masło. Wymieszać, aż do rozpuszczenia się masła. Masę schłodzić wkładając garnek do zimnej wody. Gdy masa zgęstnieje rozsmarować ją na górze tortu. Tort udekorować bezami.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 1 godz.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 25- 30 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 15 godz.
porcje

Liczba porcji:

około 14
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: wysoki

Tort czekoladowy z bezami i suszonymi śliwkami

Tort czekoladowy z bezami i suszonymi śliwkami

Tort czekoladowy z bezami i suszonymi śliwkami

Tort czekoladowy z bezami i suszonymi śliwkami

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (62)

  1. Olga

Tort wyśmienity, bardzo syty!
Robiłam go już dwa razy i na pewno jeszcze kiedyś zrobię

  Załączniki
 
  1. Joanna

Edyto tak, możesz dać wiśnie ze słoika (Sorki, ale nie mogła odpisać wcześniej. Dopiero co wróciłam z wyjazdu).

  Załączniki
 
  1. Edyta

Witam che wiedzieć czy mogę zastąpić śliwki z alkoholem zamienić na wiśnie w słoiku swojej roboty?? Proszę o szybką odpowiedź

  Załączniki
 
  1. Joanna

Martyno tak.

  Załączniki
 
  1. Martyna

Czy biszkopt można nasączyć alkoholem ?

  Załączniki
 
  1. Joanna

Moniko masło i bydyń powinni mieć podobną temperaturę. (Budyń ostygnięty do temperatury pokojowej, a masło wyciągnięte wczesniej z lodówki, aby ociepliło się do temperatury pokojowej). Poza tym za długie miskowanie masy może również doprowadzić...

Moniko masło i bydyń powinni mieć podobną temperaturę. (Budyń ostygnięty do temperatury pokojowej, a masło wyciągnięte wczesniej z lodówki, aby ociepliło się do temperatury pokojowej). Poza tym za długie miskowanie masy może również doprowadzić do jej zwarzenia.
Można spróbować ją uratować podgrzewając stopniowo w kąpieli wodnej, ciągle mieszając, aż do momentu powtania ponownie jednolitej masy.Następnie trzeba ją na chwilę schłodzić, aby zgęstniała.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Monika

Joanno zważyła mi się masa budyniowa. Co mogło być przyczyną?

  Załączniki
 
  1. Joanna

Ciastkarko nie miałam takiego problemu. Górny blat trzeba delikatnie ściągąć inaczej faktycznie może pęknąć.
Zdjęcia możesz dodawać jeśli się zarejestrujesz i po zalogowaniu będziesz miała opcje dodaj zdjęcie. Zdjęcia dodawane są do galerii...

Ciastkarko nie miałam takiego problemu. Górny blat trzeba delikatnie ściągąć inaczej faktycznie może pęknąć.
Zdjęcia możesz dodawać jeśli się zarejestrujesz i po zalogowaniu będziesz miała opcje dodaj zdjęcie. Zdjęcia dodawane są do galerii czytelników (widzoczne w lewym menu na stronie).

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. ciastkarka

Witam,Pani Joanno !!
Właśnie dzisiaj zrobiłam pani przepis na ten fantastyczny Tort


Mam pytanko i czekam na odpowiedź .:
Upiekłam ten biszkopt tak jak przepisie było ,jak upiekłam to mi opad trochę i jak przekroiłam to pierwszy płat pęk,też...

Witam,Pani Joanno !!
Właśnie dzisiaj zrobiłam pani przepis na ten fantastyczny Tort


Mam pytanko i czekam na odpowiedź .:
Upiekłam ten biszkopt tak jak przepisie było ,jak upiekłam to mi opad trochę i jak przekroiłam to pierwszy płat pęk,też się pani tak przytrafiało czy coś źle zrobiłam?

A można u pani zdjęcia potraw stawiać,jak tak to gdzie ,?

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna

Olu możesz je pominąć.

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony