Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

tort czekoladowy

Mocno czekoladowy tort na wyjątkowe okazje. Tort jest wielki, czteropiętrowy i bardzo ciężki. Wystarczy pokroić go na cienkie kawałki, bo jest tak duży, że większego kawałka nie zjecie ;). Bardzo smaczny. Starałam się, aby tort był mocno czekoladowy. Do jego przygotowania zużyłam ponad siedem tabliczek czekolady. Tort powstał z dość ciężkich, czekoladowych blatów przełożonych pysznym, delikatnym musem czekoladowych. Całość ozdobiłam czekoladową bitą śmietaną. Tort jest kosztowy, ale wydajny i bardzo elegancki. Polecam go na szczególne imprezy rodzinne i nie tylko.

Przygotowanie tortu polecam rozłożyć na dwa dni. Dzień wcześniej należy przygotować czekoladową śmietanę do obłożenia tortu, którą należy dobrze słodzić w lodówce. Również blaty przełożone kremem czekoladowym dobrze jest pozostawić na noc w lodówce, aby tort zrobił się bardziej stabilny. Na drugi dzień pozostaje jedynie ozdobić tort schłodzoną śmietaną i już można go serwować.

Składniki:
Ciasto czekoladowe:

  • 120g czekolady gorzkiej
  • 220ml mleka
  • 260g masła
  • 400g cukru
  • 4 jajka
  • 220ml jogurtu naturalnego
  • 400g mąki pszennej
  • 50g kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Poncz:

  • ok. 125ml mocnej kawy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 30ml rumu

Mus czekoladowy:

  • 6 żółtek
  • 40g cukru
  • 300g czekolady (150g czekolady gorzkiej i 150g czekolady mlecznej)
  • 4 listki żelatyny (= 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku)
  • 400g słodkiej śmietany 30- 36%

Czekoladowa bita śmietana do dekoracji tortu:

  • 500g płynnej, słodkiej śmietany 30- 36%
  • 300g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować czekoladową bitą śmietanę. Czekoladę posiekać. Śmietanę mocno podgrzać. Ściągnąć z pieca i dodać posiekaną czekoladę. Mieszać trzepaczką, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia. Kolejno wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na całą noc.
  2. Przygotować ciasto. Czekoladę posiekać i odstawić na bok. Mleko, masło, cukier i kakao podgrzać w garnku, mieszając, aż składniki się połączą i powstanie jednolita masa. (Nie gotować). Dodać posiekaną czekoladę i wymieszać, aby czekolada się rozpuściła. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. W jednej misce rozkłócić jajka trzepaczką. Dodać jogurt i wymieszać. Dodać przestudzoną masę kakaową i wymieszać. (Masa może być jeszcze lekko ciepła).
  4. W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem, sodą i szczyptą soli. Wsypać do pierwszej miski i wymieszać całość używając trzepaczki. Mieszać krótko, tylko do połączenia się składników.
  5. Ciasto podzielić na 4 części i piec jedną część po drugiej w tortownicy o średnicy 26cm. (Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz). Piec ok. 15 min., do suchego patyczka, w temperaturze 180°C.
  6. Wszystkie cztery blaty pozostawić do ostygnięcia.
  7. Przygotować poncz. Kawę posłodzić i ostudzić. Następnie wymieszać z rumem.
  8. Przygotować mus czekoladowy do przełożenia blatów. Żelatynę namoczyć w 5 łyżkach zimnej wody. Pozostawić do napęcznienia.
  9. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić na bok.
  10. Śmietanę ubić na sztywno i odstawić w chłodne miejsce.
  11. Żółtka i cukier przełożyć na miski i ubijać na parze co najmniej 5 min., miksując mikserem na najwyższych obrotach, aż postanie jasna, puszysta masa. Następnie ściągnąć miskę z pieca i miksować dalej, aż masa trochę się ostudzi. Dodać stopniowo roztopioną czekoladę. Pozostawić, aż masa będzie chłodna. (Masa będzie gęsta).
  12. Do zimnej masy dodać najpierw 2- 3 łyżki bitej śmietany i wymieszać trzepaczką. (Masa zrobi się rzadsza). Dodać resztę bitej śmietany i wymieszać delikatnie.
  13. Napęczniałą żelatynę podgrzać, mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Dodać 3 łyżki musu czekoladowego i wymieszać, a następnie dodać do reszty musu, delikatnie mieszając. Mus czekoladowy wstawić na chwilę do lodówki, aż zgęstnieje i będzie się go dało rozsmarować na blatach. (Pilnować, aby mus nie stężał za bardzo).
  14. Pierwszy blat czekoladowy ułożyć na paterze. Zacisnąć wokół niego obręcz do tortu i nasączyć częścią ponczu. Rozłożyć 1/3 musu czekoladowego i przykryć drugim blatem. Blat nasączyć i rozłożyć połowę pozostałego musu. Przykryć trzecim blatem, nasączyć i rozłożyć resztę musu. Przykryć czwartym blatem i go nasączyć. Tort wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na noc.

2

  1. Schłodzoną czekoladową śmietanę ubić chwilę mikserem, aby zgęstniała i dało się nią dekorować tort. Częścią śmietany posmarować bok tortu. (Nożem do masła można zrobić wzór jak na zdjęciach, przeciągając nożem pionowo od dołu do góry). Resztę bitej śmietany przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i udekorować górę tortu wyciskając trochę śmietany i przeciągając rękaw w prawą stronę. (Zaczynamy od środka tortu i robimy okręgi na zewnątrz).

Smacznego.

tort czekoladowy

Tort czekoladowy

Tort czekoladowy

Tort czekoladowy

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (36)

  1. Daria

Najlepszy tort na świecie! Za każdym razem jak go zrobię, słyszę miliony pochwał Dodaję do musu czekoladowego pokrojoną na kawałeczki czekoladę z chrupkami z Lidla- robi robotę!

  Załączniki
 
  1. Agnieszka

Mam zamiar upiec ten tort na urodziny siostry, obawiam się jednak że może być słodki i trochę mdły. Stąd moje pytanie, czy mogę dodać powidło śliwkowe między blatem a masą?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Agnieszka

Tak.

  Załączniki
 
  1. Magda

Długo się zastanawiałam, co zrobić mężowi na urodziny i zdecydowałam się na ten przepis. Bałam się, że śmietana mi się zważy, ale wyszła fantastyczna. Krem ma grudki, bo zrobił się nie tyle gęsty ile suchy przed dodabiem czekolady, ale po...

Długo się zastanawiałam, co zrobić mężowi na urodziny i zdecydowałam się na ten przepis. Bałam się, że śmietana mi się zważy, ale wyszła fantastyczna. Krem ma grudki, bo zrobił się nie tyle gęsty ile suchy przed dodabiem czekolady, ale po rozsmarowaniu nic nie czuć. Pyszny, bardzo pracochłonny jak dla mnie, ale powala na kolana.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Julia

Czy mogę gorzką czekoladę zastapic białą do dekoracji tortu?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Julia

Tak, możesz.

  Załączniki
 
  1. Alicja

Witam, czy można upiec tort w zwykłej, prostokątnej blaszce i nałożyć na niego masę cukrową? Dziękuję za pomoc

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Alicja

Kształt tortu może być dowolny. Pewniejsze byłoby obłożenie tortu czekoladową masą maślaną lub budyniową pod masę cukrową.

  Załączniki
 
  1. Ewelina

Na początku myślałam , że tort który jest bardzo trudny..... ale w czasie robienia oświeciło mnie , że tak nie jest :-). Śmiem twierdzić, że jest łatwy..... a jaki efekt końcowy.... Tort pycha... Naprawdę jest wyśmienity. Podziwiam Talent...

Na początku myślałam , że tort który jest bardzo trudny..... ale w czasie robienia oświeciło mnie , że tak nie jest :-). Śmiem twierdzić, że jest łatwy..... a jaki efekt końcowy.... Tort pycha... Naprawdę jest wyśmienity. Podziwiam Talent cukierniczy!!! Brawo dla Pani!!

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. ciastkarka

Zrobiłam ten tort.W smaku genialny,tylko z dekoracją kiepściutko,bo jestem początkująca

  Załączniki
 
  1. Iwona

mam male pytanko czy ten tort mazna robic z bialymi czekoladami, jest pyszny taki ciemny czekoladowy robilam juz dwa razy i za kazdym razem robil wrazenie lecz na komunie synka chcialabym go w kolorze bialym czy jest taka mozliwosc i jezeli tak...

mam male pytanko czy ten tort mazna robic z bialymi czekoladami, jest pyszny taki ciemny czekoladowy robilam juz dwa razy i za kazdym razem robil wrazenie lecz na komunie synka chcialabym go w kolorze bialym czy jest taka mozliwosc i jezeli tak to czym mam zastapic to sypkie kakao a moze masz w zanadrzu jakis ciekawy przepis, odpowiedni na taka uroczystosc d

Czytaj więcej
  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 11 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. Kasia

Czy koniecznie trzeba ubijać na parze ?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Kasia

Kasiu tak.

  Załączniki
 
  1. Karolina

Matko przenajświętsza.....dzieło sztuki....na dodatek w moim ulubionym smaku

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony