Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
24 Komentarzy

tort czekoladowy

Mocno czekoladowy tort na wyjątkowe okazje. Tort jest wielki, czteropiętrowy i bardzo ciężki. Wystarczy pokroić go na cienkie kawałki, bo jest tak duży, że większego kawałka nie zjecie ;). Bardzo smaczny. Starałam się, aby tort był mocno czekoladowy. Do jego przygotowania zużyłam ponad siedem tabliczek czekolady. Tort powstał z dość ciężkich, czekoladowych blatów przełożonych pysznym, delikatnym musem czekoladowych. Całość ozdobiłam czekoladową bitą śmietaną. Tort jest kosztowy, ale wydajny i bardzo elegancki. Polecam go na szczególne imprezy rodzinne i nie tylko.

Przygotowanie tortu polecam rozłożyć na dwa dni. Dzień wcześniej należy przygotować czekoladową śmietanę do obłożenia tortu, którą należy dobrze słodzić w lodówce. Również blaty przełożone kremem czekoladowym dobrze jest pozostawić na noc w lodówce, aby tort zrobił się bardziej stabilny. Na drugi dzień pozostaje jedynie ozdobić tort schłodzoną śmietaną i już można go serwować.

Składniki:
Ciasto czekoladowe:

  • 120g czekolady gorzkiej
  • 220ml mleka
  • 260g masła
  • 400g cukru
  • 4 jajka
  • 220ml jogurtu naturalnego
  • 400g mąki pszennej
  • 50g kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Poncz:

  • ok. 125ml mocnej kawy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 30ml rumu

Mus czekoladowy:

  • 6 żółtek
  • 40g cukru
  • 300g czekolady (150g czekolady gorzkiej i 150g czekolady mlecznej)
  • 4 listki żelatyny (= 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku)
  • 400g słodkiej śmietany 30- 36%

Czekoladowa bita śmietana do dekoracji tortu:

  • 500g płynnej, słodkiej śmietany 30- 36%
  • 300g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować czekoladową bitą śmietanę. Czekoladę posiekać. Śmietanę mocno podgrzać. Ściągnąć z pieca i dodać posiekaną czekoladę. Mieszać trzepaczką, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia. Kolejno wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na całą noc.
  2. Przygotować ciasto. Czekoladę posiekać i odstawić na bok. Mleko, masło, cukier i kakao podgrzać w garnku, mieszając, aż składniki się połączą i powstanie jednolita masa. (Nie gotować). Dodać posiekaną czekoladę i wymieszać, aby czekolada się rozpuściła. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. W jednej misce rozkłócić jajka trzepaczką. Dodać jogurt i wymieszać. Dodać przestudzoną masę kakaową i wymieszać. (Masa może być jeszcze lekko ciepła).
  4. W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem, sodą i szczyptą soli. Wsypać do pierwszej miski i wymieszać całość używając trzepaczki. Mieszać krótko, tylko do połączenia się składników.
  5. Ciasto podzielić na 4 części i piec jedną część po drugiej w tortownicy o średnicy 26cm. (Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz). Piec ok. 15 min., do suchego patyczka, w temperaturze 180°C.
  6. Wszystkie cztery blaty pozostawić do ostygnięcia.
  7. Przygotować poncz. Kawę posłodzić i ostudzić. Następnie wymieszać z rumem.
  8. Przygotować mus czekoladowy do przełożenia blatów. Żelatynę namoczyć w 5 łyżkach zimnej wody. Pozostawić do napęcznienia.
  9. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić na bok.
  10. Śmietanę ubić na sztywno i odstawić w chłodne miejsce.
  11. Żółtka i cukier przełożyć na miski i ubijać na parze co najmniej 5 min., miksując mikserem na najwyższych obrotach, aż postanie jasna, puszysta masa. Następnie ściągnąć miskę z pieca i miksować dalej, aż masa trochę się ostudzi. Dodać stopniowo roztopioną czekoladę. Pozostawić, aż masa będzie chłodna. (Masa będzie gęsta).
  12. Do zimnej masy dodać najpierw 2- 3 łyżki bitej śmietany i wymieszać trzepaczką. (Masa zrobi się rzadsza). Dodać resztę bitej śmietany i wymieszać delikatnie.
  13. Napęczniałą żelatynę podgrzać, mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Dodać 3 łyżki musu czekoladowego i wymieszać, a następnie dodać do reszty musu, delikatnie mieszając. Mus czekoladowy wstawić na chwilę do lodówki, aż zgęstnieje i będzie się go dało rozsmarować na blatach. (Pilnować, aby mus nie stężał za bardzo).
  14. Pierwszy blat czekoladowy ułożyć na paterze. Zacisnąć wokół niego obręcz do tortu i nasączyć częścią ponczu. Rozłożyć 1/3 musu czekoladowego i przykryć drugim blatem. Blat nasączyć i rozłożyć połowę pozostałego musu. Przykryć trzecim blatem, nasączyć i rozłożyć resztę musu. Przykryć czwartym blatem i go nasączyć. Tort wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na noc.

2

  1. Schłodzoną czekoladową śmietanę ubić chwilę mikserem, aby zgęstniała i dało się nią dekorować tort. Częścią śmietany posmarować bok tortu. (Nożem do masła można zrobić wzór jak na zdjęciach, przeciągając nożem pionowo od dołu do góry). Resztę bitej śmietany przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i udekorować górę tortu wyciskając trochę śmietany i przeciągając rękaw w prawą stronę. (Zaczynamy od środka tortu i robimy okręgi na zewnątrz).

Smacznego.

tort czekoladowy

Tort czekoladowy

Tort czekoladowy

Tort czekoladowy

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Daria · 1 lat temu
    Najlepszy tort na świecie! Za każdym razem jak go zrobię, słyszę miliony pochwał Dodaję do musu czekoladowego pokrojoną na kawałeczki czekoladę z chrupkami z Lidla- robi robotę!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 1 lat temu
    Mam zamiar upiec ten tort na urodziny siostry, obawiam się jednak że może być słodki i trochę mdły. Stąd moje pytanie, czy mogę dodać powidło śliwkowe między blatem a masą?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 1 lat temu
    Długo się zastanawiałam, co zrobić mężowi na urodziny i zdecydowałam się na ten przepis. Bałam się, że śmietana mi się zważy, ale wyszła fantastyczna. Krem ma grudki, bo zrobił się nie tyle gęsty ile suchy przed dodabiem czekolady, ale po rozsmarowaniu nic nie czuć. Pyszny, bardzo pracochłonny jak dla mnie, ale powala na kolana.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Julia · 1 lat temu
    Czy mogę gorzką czekoladę zastapic białą do dekoracji tortu?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Alicja · 2 lat temu
    Witam, czy można upiec tort w zwykłej, prostokątnej blaszce i nałożyć na niego masę cukrową? Dziękuję za pomoc;)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Kształt tortu może być dowolny. Pewniejsze byłoby obłożenie tortu czekoladową masą maślaną lub budyniową pod masę cukrową.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewelina · 2 lat temu
    Na początku myślałam , że tort który jest bardzo trudny..... ale w czasie robienia oświeciło mnie , że tak nie jest :-). Śmiem twierdzić, że jest łatwy..... a jaki efekt końcowy.... Tort pycha... Naprawdę jest wyśmienity. Podziwiam Talent cukierniczy!!! Brawo dla Pani!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ciastkarka · 3 lat temu
    Zrobiłam ten tort.W smaku genialny,tylko z dekoracją kiepściutko,bo jestem początkująca
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iwona · 3 lat temu
    mam male pytanko czy ten tort mazna robic z bialymi czekoladami, jest pyszny taki ciemny czekoladowy robilam juz dwa razy i za kazdym razem robil wrazenie lecz na komunie synka chcialabym go w kolorze bialym czy jest taka mozliwosc i jezeli tak to czym mam zastapic to sypkie kakao a moze masz w zanadrzu jakis ciekawy przepis, odpowiedni na taka uroczystosc d
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 3 lat temu
    Czy koniecznie trzeba ubijać na parze ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 3 lat temu
    Matko przenajświętsza.....dzieło sztuki....na dodatek w moim ulubionym smaku:D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ewa · 3 lat temu
    przepis świetny, byłabym bardzo zobowiązana za podanie proporcji na placki do tortownicy 21 cm (jeśli jest to możliwe oczywiście), ja nie mam tyle wprawy w pieczeniu, żeby samej oszacować ilość składników.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Najpierw należy przeliczyć ilość składników z tortownicy 26cm na 21cm. Do tego pomocny jest [url="http://www.domowe-wypieki.pl/porady/przelicznik-form-do-pieczenia"]przelicznik form[/url]. W tym przypadku wychodzi, że należy użyć 0,65 podanych składników.
      A więc podane składniki musisz pomnożyć przez 0,65 a następnie otrzymane nowe wartości pomniejszyć o 1/4 (czyli pomnożyć przez 0,75). W ten sposób otrzymasz składniki na blaty w tortownicy 21cm.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paulina · 4 lat temu
    Tort wygląda ślicznie Mam zamiar zrobić go w najbliższych dniach. Z tego powodu, mam pytanie: Do ciasta trzeba dodać 50g kakao. Ale jakiego? Takiego rozpuszczalnego czy tego do wypieków? Pewnie to głupie pytanie, ale nie mam doświadczenia w wypiekach i wolę się upewnić ;p Z góry dziękuje za odpowiedź.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    paula · 4 lat temu
    Pani Joanno mam małe pytanko czy do ponczu można użyć jakiegoś innego alkoholu lub całkiem go pominąc tudzież zastąpić czyms innym? :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Basia · 4 lat temu
    Witam jedno krótkie pytanie a mianowicie czy taki tort można przykryć masą cukrową?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika8507 · 4 lat temu
    Joanno Synek uparł się, że chce mieć w torcie truskawki. Czy jeśli dodam je do masy to nic się z nią nie stanie? Chciałam też ułożyć truskawki na wierzchu czy to nie zaszkodzi śmietanie? Będę bardzo wdzięczna za poradę.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Do środka możesz dać truskawki. Może najlepiej przekładaj tak: blat ciasta, plasterki truskawek i na to mus czekoladowy i znowu blat ciasta itd. (bo całych truskawek nie dasz rady ułożyć, bo tego musu nie jest grubo). Na górę też możesz dać truskawki w dowolnej postaci, ale może ułóż je jak najpóźniej dasz radę, żeby nie puściły soku.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
        Monika8507 · 1 lat temu
        Joanno zrobiłam tak jak radziłaś i był pełen sukces! :)Torcik idealny- zdecydowanie na pierwszym miejscu wśród tortów które robiłam. Mus bardzo mnie zaskoczył wyśmienitym smakiem i konsystencją na pewno jeszcze nieraz do niego wrócę- myślę nawet że to byłby dobry deser tak do pucharków i jakieś dodatki- na prawde warto go wypróbować! Warto dodać do niego owoce jeśli ktoś chce bardziej ożywić smak. Dziękuję bardzo Joanno, zdjęcie torciku dodałam do galerii.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 4 lat temu
    witam ,zamierzam zrobić tort na urodz mężą w święta. Czy jak zdrobie go w piątek to do niedzieli bedzie ok? nie rozpynie się?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Małgosia · 4 lat temu
    Jeju Pani torty są przepyszne już dwa zrobiłam i każdy wyszedł mi wspaniale i wszyscy zachwycali smak Ten torcik tez wygląda przepysznie wiec na pewno się skusze , a mam takie pytanie , jaki torcik poleciłaby mi Pani na chrzest ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    wedelka · 4 lat temu
    Wygląda bosko
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Angie · 4 lat temu
    Pięknie wygląda! No i ta dekoracja, świetna; )
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    magma · 4 lat temu
    wygląda rewelacyjnie, bardzo lubię torty czekoladowe:)

Polub nas na ...

Początek strony