Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
25 Komentarzy

Tort Rocher

Czekoladowy tort składający się z czekoladowego ciasta przełożonego masą truflową z dodatkiem orzechów laskowych i wafelków w czekoladzie. Całość pokryta jest masą z nutelli, ozdobiona pralinkami Ferrero Rocher i kawałkami wafelków w czekoladzie.
Tort jest smaczny, stabilny, w smaku orzechowo- czekoladowy.

Składniki na ok. 10- 12 porcji:
Ciasto czekoladowe:

  • 6 jajek
  • 120g cukru
  • 60g mąki pszennej
  • 60g zmielonych orzechów laskowych
  • 50g skrobi ziemniaczanej
  • 20g kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Masa truflowa:

  • 200g czekolady mlecznej (lub gorzkiej lub pół na pół)
  • 270g płynnej, słodkiej śmietany 30- 36%
  • 70g masła
  • 70g orzechów laskowych
  • 50g wafelków w czekoladzie (typu Price Polo)

Masa do obłożenia tortu:

  • 80g masła
  • 3 kopiate łyżki kremu orzechowo- czekoladowego typu Nutella

Poncz:

  • ponad ½ szklanki czarnej herbaty
  • ½ łyżeczki cukru

Do dekoracji:

  • 50g wafelków w czekoladzie (typu Prince Polo)
  • pralinki Ferrero Rocher

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować masę truflową. Czekoladę połamać na małe kawałki. Przełożyć do garnka, dodać śmietanę i pokrojone na małe kawałki masło. Podgrzewać, mieszając, aż masło i czekolada się rozpuszczą i powstanie jednolita masa. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie wstawić do lodówki na ok. 3- 4 godz. lub dłużej.
  2. Spód tortownicy o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia (tj. najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz).
  3. Przygotować ciasto czekoladowe. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z połową cukru na jasną masę. Osobno ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Kolejno, dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo drugą połowę cukru. Ubite białka wmieszać delikatnie szpatułką do ubitych żółtek. Osobno wymieszać mąkę, zmielone orzechy, skrobią, kakao i proszek do pieczenia. Wmieszać delikatnie szpatułką do masy jajecznej.
  4. Ciasto przełożyć do formy i wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 min., do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Lekko ciepłe ciasto oddzielić nożem od brzegu formy i odwrócić do góry dnem na blat wyłożyny papierem do pieczenia. (W ten sposób ciasto zrobi się bardziej płaskie). Zimne ciasto przeciąć dwukrotnie tak, aby powstały 3 blaty.
  5. Przygotować poncz. Herbatę wymieszać z cukrem i pozostawić do ostygnięcia.
  6. Orzechy laskowe podprażyć na suchej patelni, aż skórka się lekko zarumieni i zacznie odchodzić od orzecha. Orzechy pozostawić do ostygnięcia, a następnie ściągnąć skórkę z orzechów pocierając je rękoma. (Nie musi być dokładnie. Ściągnąć tylko te skórki co łatwo odchodzą). Kolejno orzechy posiekać na drobno. 50g wafelków posiekać na małe kawałki. Schłodzoną masę truflową zmiksować do zgęstnienia masy. Wmieszać szpatułką posiekane orzechy i wafelki.
  7. Pierwszy blat ciasta ułożyć na paterze. Nasączyć częścią ponczu. Rozłożyć połowę masy truflowej  i przykryć drugim blatem. Ponownie nasączyć i wyłożyć resztę masy. Przykryć trzecim blatem i nasączyć. Tort wstawić do lodówki.
  8. Przygotować masę do obłożenia tortu. Miękkie masło utrzeć na jasną, puszystą masę. Dalej miksując dodać nutellę. Gotową masą posmarować górę i bok tortu.
  9. Górę tortu udekorować pralinkami (całymi lub połówkami), a bok tortu posiekanymi wafelkami.
  10. Tort przechowywać w lodówce.

Smacznego.

Tort Rocher

Tort Rocher

Tort Rocher

Tort Rocher

Powiązane przepisy


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewelina · 4 miesięcy temu
    Super przepis torcik pycha polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 1 lat temu
    A czy mogę użyć na ten krem na wierzchu gotowy oplatek ozdobny ( chodzi mi o te np z motywami bajek )? Czy na ten krem lepiej nic takiego nie kłaść?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Nie używam takich ozdób. Powinna być załączona instrukcja. Jeśli można położyć opłatek na masę maślaną, to tak.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 1 lat temu
    Witam. Czy biszkopt rosnie na tyle wysoki, że można go przekroić na 3 ? Czym najlepiej radzi Pani przekroić bo na 3 może byc trochę ciężko
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Maja · 1 lat temu
    Zrobiłam ściśle wg przepisu - wyszedł idealnie. Dziękuję!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    iwona · 1 lat temu
    Czy jak zrobię w foremce 24 cm,bedzie ok czy musze zwiększyć ilość produktów?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 2 lat temu
    Czy zamiast skrobi ziemniaczanej moge dodać cos innego? Make?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ashka · 2 lat temu
    A czy moge zrobic ten tort w czwartek zeby byl gotowy na sobote rano? Nie sczerstwieje lub nie rozplynie sie? Czy jest sens go mrozic? Nie mam czasu w piatek a chce mezowi zrobic niespodzianke w sobote rano na jego urodziny
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 2 lat temu
    Zrobiłam ten tort w zeszłym roku na urodzinki córki i w tym roku chcę go ponownie upiec ponieważ był przepyszny. Zastosowałam się dokładnie do przepisu i wszystko wyszło ok.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sylwia · 2 lat temu
    Witam, czy tego typu masa gdzie mamy śmietankę i masło nie rozpuści mi lukru plastycznego? Chciałabym użyć jej do dekoracji.
    Pozdrawiam,
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Raczej nie radzę. Im masa pod lukrem jest sztywniejsza tym tort wyjdzie równiejszy. Możesz użyć masę do pokrycia tortu z tego przepisu (masło plus nutella).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 2 lat temu
    [b]Kingo[/b] możesz.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kinga · 2 lat temu
    Witam chcialam zapytac czy do masy truflowej przed dodaniem wafelków moge dodać 3-4 lyzki nutelli? Czy zepsuje to konsystencję kremu ?
    pozdrawiamĆ
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agata · 2 lat temu
    Tort smakowicie wygląda i przymierzam się do zrobienia go na urodzinki córki - pytanie moje czy proporcje są na tortownice 22 cm? po ilości porcji tortu wynika, ze przepis jest na tortownice o wymiarach 24/ 26 cm. Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź :).
    z góry dziękuję i pozdrawiam
    AG
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    gosia · 2 lat temu
    Właśnie zrobiłam ten tort. Biszkopt genialny, napewno wykorzystam w innych wypiekach. Jeżeli chodzi o masę to jest bardzo ciężka (pewnie przez ilość czekolady) - czy można by ją lekko "rozluźnić" dodając bitą śmietanę?
    czekam na sugestię
    pozdrawiam - blog PRZE- PYSZNY !
    Gosia
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aneta · 3 lat temu
    Jak zwykle przepis Pani jest rewelacyjny. Pycha. Mam jeszcze pytanie, co do masy truflowej, bo nie jestem pewna jej konsystencji. Czy po zmiksowaniu masy ma być ona gładka? Bałam się długo miksować,żeby masa mi się nie zważyła... :-/.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Tak, masa powinna być gładka. Należy ją krótko zmiksować na tyle, aby dało się nią przełożyć tort.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aleksandra · 3 lat temu
    czy mozna ten biszkopt tez w piekarniku gazowym piec?????
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 3 lat temu
    Tort wygląda cudnie ... a w smaku jest PRZEPYSZNY :-) zrobiłam go na wczorajszą rocznicę ślubu moich rodziców
    pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 3 lat temu
    Czy wypiek ciasta czekoladowego jest w piekarniku z termoobiegiem?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ami · 3 lat temu
    Wspaniały tort!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Robert · 3 lat temu
    Mam pytanko o poncz w jakiej ilości wody trzeba zaparzyć te pół szklanki herbaty
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Weronika · 3 lat temu
    Cudowny tort, piękne wykonanie

Polub nas na ...

Początek strony