Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Tort Rocher

Czekoladowy tort składający się z czekoladowego ciasta przełożonego masą truflową z dodatkiem orzechów laskowych i wafelków w czekoladzie. Całość pokryta jest masą z nutelli, ozdobiona pralinkami Ferrero Rocher i kawałkami wafelków w czekoladzie.
Tort jest smaczny, stabilny, w smaku orzechowo- czekoladowy.

Składniki na ok. 10- 12 porcji:
Ciasto czekoladowe:

  • 6 jajek
  • 120g cukru
  • 60g mąki pszennej
  • 60g zmielonych orzechów laskowych
  • 50g skrobi ziemniaczanej
  • 20g kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Masa truflowa:

  • 200g czekolady mlecznej (lub gorzkiej lub pół na pół)
  • 270g płynnej, słodkiej śmietany 30- 36%
  • 70g masła
  • 70g orzechów laskowych
  • 50g wafelków w czekoladzie (typu Price Polo)

Masa do obłożenia tortu:

  • 80g masła
  • 3 kopiate łyżki kremu orzechowo- czekoladowego typu Nutella

Poncz:

  • ponad ½ szklanki czarnej herbaty
  • ½ łyżeczki cukru

Do dekoracji:

  • 50g wafelków w czekoladzie (typu Prince Polo)
  • pralinki Ferrero Rocher

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować masę truflową. Czekoladę połamać na małe kawałki. Przełożyć do garnka, dodać śmietanę i pokrojone na małe kawałki masło. Podgrzewać, mieszając, aż masło i czekolada się rozpuszczą i powstanie jednolita masa. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie wstawić do lodówki na ok. 3- 4 godz. lub dłużej.
  2. Spód tortownicy o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia (tj. najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz).
  3. Przygotować ciasto czekoladowe. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z połową cukru na jasną masę. Osobno ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Kolejno, dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo drugą połowę cukru. Ubite białka wmieszać delikatnie szpatułką do ubitych żółtek. Osobno wymieszać mąkę, zmielone orzechy, skrobią, kakao i proszek do pieczenia. Wmieszać delikatnie szpatułką do masy jajecznej.
  4. Ciasto przełożyć do formy i wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 min., do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Lekko ciepłe ciasto oddzielić nożem od brzegu formy i odwrócić do góry dnem na blat wyłożyny papierem do pieczenia. (W ten sposób ciasto zrobi się bardziej płaskie). Zimne ciasto przeciąć dwukrotnie tak, aby powstały 3 blaty.
  5. Przygotować poncz. Herbatę wymieszać z cukrem i pozostawić do ostygnięcia.
  6. Orzechy laskowe podprażyć na suchej patelni, aż skórka się lekko zarumieni i zacznie odchodzić od orzecha. Orzechy pozostawić do ostygnięcia, a następnie ściągnąć skórkę z orzechów pocierając je rękoma. (Nie musi być dokładnie. Ściągnąć tylko te skórki co łatwo odchodzą). Kolejno orzechy posiekać na drobno. 50g wafelków posiekać na małe kawałki. Schłodzoną masę truflową zmiksować do zgęstnienia masy. Wmieszać szpatułką posiekane orzechy i wafelki.
  7. Pierwszy blat ciasta ułożyć na paterze. Nasączyć częścią ponczu. Rozłożyć połowę masy truflowej  i przykryć drugim blatem. Ponownie nasączyć i wyłożyć resztę masy. Przykryć trzecim blatem i nasączyć. Tort wstawić do lodówki.
  8. Przygotować masę do obłożenia tortu. Miękkie masło utrzeć na jasną, puszystą masę. Dalej miksując dodać nutellę. Gotową masą posmarować górę i bok tortu.
  9. Górę tortu udekorować pralinkami (całymi lub połówkami), a bok tortu posiekanymi wafelkami.
  10. Tort przechowywać w lodówce.

Smacznego.

Tort Rocher

Tort Rocher

Tort Rocher

Tort Rocher

Powiązane przepisy


Biorą udział w konwersacji

Komentarze (35)

  1. Ola

A czy mogę użyć na ten krem na wierzchu gotowy oplatek ozdobny ( chodzi mi o te np z motywami bajek )? Czy na ten krem lepiej nic takiego nie kłaść?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Ola

Nie używam takich ozdób. Powinna być załączona instrukcja. Jeśli można położyć opłatek na masę maślaną, to tak.

  Załączniki
 
  1. Ola

Witam. Czy biszkopt rosnie na tyle wysoki, że można go przekroić na 3 ? Czym najlepiej radzi Pani przekroić bo na 3 może byc trochę ciężko

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Ola

Kroję wszystkie ciasta długim nożem, o takim: https://www.amazon.de/Dr-Oetker-1955-Kuchenmesser-Profi/dp/B000UVRET4/ref=sr_1_20?ie=UTF8&;qid=1490606133&sr=8-20&keywords=messer+torten+schneiden

  Załączniki
 
  1. Maja

Zrobiłam ściśle wg przepisu - wyszedł idealnie. Dziękuję!

  Załączniki
 
  1. iwona

Czy jak zrobię w foremce 24 cm,bedzie ok czy musze zwiększyć ilość produktów?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    iwona

Proszę skorzystać z przelicznika form do pieczenia (menu po lewej stronie).

  Załączniki
 
  1. Karolina

Czy zamiast skrobi ziemniaczanej moge dodać cos innego? Make?

  Załączniki
 
  1. Ashka

A czy moge zrobic ten tort w czwartek zeby byl gotowy na sobote rano? Nie sczerstwieje lub nie rozplynie sie? Czy jest sens go mrozic? Nie mam czasu w piatek a chce mezowi zrobic niespodzianke w sobote rano na jego urodziny

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Ashka

Oczywiście

  Załączniki
 
  1. Ashka    Joanna Moderator

Super, dziekuje! Zatem zabieram sie do pracy hihi bede musiala jakos zmyslnie ukryc go w lodowce zeby mąż nie zobaczyl

  Załączniki
 
  1. Monika

Zrobiłam ten tort w zeszłym roku na urodzinki córki i w tym roku chcę go ponownie upiec ponieważ był przepyszny. Zastosowałam się dokładnie do przepisu i wszystko wyszło ok.

  Załączniki
 
  1. Sylwia

Witam, czy tego typu masa gdzie mamy śmietankę i masło nie rozpuści mi lukru plastycznego? Chciałabym użyć jej do dekoracji.
Pozdrawiam,

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Sylwia

Raczej nie radzę. Im masa pod lukrem jest sztywniejsza tym tort wyjdzie równiejszy. Możesz użyć masę do pokrycia tortu z tego przepisu (masło plus nutella).

  Załączniki
 
  1. Joanna

Kingo możesz.

  Załączniki
 
  1. Kinga

Witam
chcialam zapytac czy do masy truflowej przed dodaniem wafelków moge dodać 3-4 lyzki nutelli? Czy zepsuje to konsystencję kremu ?
pozdrawiamĆ

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony