Tort truflowy

Mocno czekoladowy tort na kakaowym biszkopcie genueńskim, nasączonym kawą z rumem i przełożonym masą truflową. Udekorowany wiórkami czekoladowymi i domowymi truflami. Całość mocno czekoladowa, sycąca, ale nie przesłodzona.

Tort można zacząć piec dzień lub nawet dwa dni wcześniej wieczorem. Najpierw należy przygotować  masę truflową do przełożenia tortu i masę na trufle do dekoracji oraz upiec biszkopt. (Obie masy truflowe powinny spędzić najlepiej noc w lodówce lub co najmniej 4 godz.). Kolejnego dnia należy złożyć tort i go udekorować. Po niedługim schłodzeniu w lodówce (2- 3godz.) można tort podawać lub przechować do dnia następnego.

Składniki:
Biszkopt:

Masa truflowa:

  • 150g czekolady gorzkiej
  • 150g czekolady mlecznej
  • 400g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 100g masła

Poncz:

  • 250ml zaparzonej kawy*
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka rumu

Dekoracja:

Sposób przygotowania:

  1. Co najmniej dzień wcześniej przygotować masę truflową. Czekolady posiekać. Masło pokroić na małe kawałki. Śmietanę zagotować i od razu ściągnąć z pieca. Dodać posiekaną czekoladę i masło. Odczekać chwilę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać trzepaczką, aż czekolada i masło całkowicie się rozpuszczą i powstanie gładka masa. Pozostawić do ostygnięcia. Kolejno wstawić na noc do lodówki.
  2. Również co najmniej dzień wcześniej należy przygotować masę na domowe trufle według przepisu: ”Trufle z gorzkiej czekolady”.
  3. Przygotować biszkopt genueński według przepisu „Kakaowy biszkopt genueński”. (Biszkopt też najlepiej przygotować dzień wcześniej. Po ostygnięciu należy przykryć go ściereczką, aby nie wysychał).
  4. Następnego dnia przygotować domowe trufle i gotowe schłodzić w lodówce.
  5. Biszkopt przeciąć dwukrotnie tak, aby powstały trzy blaty.
  6. Przygotować poncz. Gorącą kawę wymieszać z cukrem. Ostudzić, a następnie dodać rum. Odstawić na bok.
  7. Schłodzoną masę truflową ubić mikserem do momentu zgęstnienia masy.
  8. Pierwszy blat biszkoptowy ułożyć na paterze i nasączyć częścią ponczu. Wyłożyć 1/3 masy truflowej. Przykryć drugim blatem, nasączyć i rozłożyć połowę z pozostałej masy. Przykryć trzecim blatem i go nasączyć. Wierzch i boki tortu posmarować pozostałą masą truflową. Nożem do masła można zrobić wzór jak na zdjęciach, przeciągając nożem pionowo od dołu do góry).
  9. Boczną ściankę czekolady ściąć obieraczką do warzyw. Tak powstałymi wiórkami czekoladowymi posypać połowę wierzchu tortu.
  10. Na drugiej połowie rozłożyć parę trufli.
  11. Tort wstawić do lodówki na co najmniej 2- 4 godziny.

Smacznego.

*Kawa może być z ekspresu, rozpuszczalna lub sypana, przecedzona przez sitko.

Tort truflowy

Tort truflowy