Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Tort truflowy

Mocno czekoladowy tort na kakaowym biszkopcie genueńskim, nasączonym kawą z rumem i przełożonym masą truflową. Udekorowany wiórkami czekoladowymi i domowymi truflami. Całość mocno czekoladowa, sycąca, ale nie przesłodzona.

Tort można zacząć piec dzień lub nawet dwa dni wcześniej wieczorem. Najpierw należy przygotować  masę truflową do przełożenia tortu i masę na trufle do dekoracji oraz upiec biszkopt. (Obie masy truflowe powinny spędzić najlepiej noc w lodówce lub co najmniej 4 godz.). Kolejnego dnia należy złożyć tort i go udekorować. Po niedługim schłodzeniu w lodówce (2- 3godz.) można tort podawać lub przechować do dnia następnego.

Składniki:
Biszkopt:

Masa truflowa:

  • 150g czekolady gorzkiej
  • 150g czekolady mlecznej
  • 400g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 100g masła

Poncz:

  • 250ml zaparzonej kawy*
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka rumu

Dekoracja:

Sposób przygotowania:

  1. Co najmniej dzień wcześniej przygotować masę truflową. Czekolady posiekać. Masło pokroić na małe kawałki. Śmietanę zagotować i od razu ściągnąć z pieca. Dodać posiekaną czekoladę i masło. Odczekać chwilę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać trzepaczką, aż czekolada i masło całkowicie się rozpuszczą i powstanie gładka masa. Pozostawić do ostygnięcia. Kolejno wstawić na noc do lodówki.
  2. Również co najmniej dzień wcześniej należy przygotować masę na domowe trufle według przepisu: ”Trufle z gorzkiej czekolady”.
  3. Przygotować biszkopt genueński według przepisu „Kakaowy biszkopt genueński”. (Biszkopt też najlepiej przygotować dzień wcześniej. Po ostygnięciu należy przykryć go ściereczką, aby nie wysychał).
  4. Następnego dnia przygotować domowe trufle i gotowe schłodzić w lodówce.
  5. Biszkopt przeciąć dwukrotnie tak, aby powstały trzy blaty.
  6. Przygotować poncz. Gorącą kawę wymieszać z cukrem. Ostudzić, a następnie dodać rum. Odstawić na bok.
  7. Schłodzoną masę truflową ubić mikserem do momentu zgęstnienia masy.
  8. Pierwszy blat biszkoptowy ułożyć na paterze i nasączyć częścią ponczu. Wyłożyć 1/3 masy truflowej. Przykryć drugim blatem, nasączyć i rozłożyć połowę z pozostałej masy. Przykryć trzecim blatem i go nasączyć. Wierzch i boki tortu posmarować pozostałą masą truflową. Nożem do masła można zrobić wzór jak na zdjęciach, przeciągając nożem pionowo od dołu do góry).
  9. Boczną ściankę czekolady ściąć obieraczką do warzyw. Tak powstałymi wiórkami czekoladowymi posypać połowę wierzchu tortu.
  10. Na drugiej połowie rozłożyć parę trufli.
  11. Tort wstawić do lodówki na co najmniej 2- 4 godziny.

Smacznego.

*Kawa może być z ekspresu, rozpuszczalna lub sypana, przecedzona przez sitko.

Tort truflowy

Tort truflowy

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (16)

  1. Martyna

Czy można dodać frużelinę z czarnej porzeczki? Zamierzam ją wtedy dać na masę, przed nałożeniem kolejnego biszkoptu. Czy to połączenie będzie smakować?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Martyna

Moim zdaniem tak.

  Załączniki
 
  1. Martyna    Joanna Moderator

Dziękuję za odpowiedź. <3

  Załączniki
 
  1. Marta

Niestety porażka To pierwszy Pani przepis, który totalnie mi nie wyszedł: w biszkopcie zakalec, a krem się zwarzył Tak źle nie było z żadnym upieczonym przeze mnie dotychczas ciastem.

  Załączniki
 
  1. Angie

Pychotka. Krem wspaniały.

  Załączniki
 
  1. Eryka

Chcę zrobić ten torcik, robiłam już w białej wersji i czas na ciemny, jednak się zastanawiam nad dodaniem mandarynek, nie zepsuje to smaku?
Też nie chcę dodawać kawy i rumu tylko sok z mandarynek.

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Eryka

Myślę, że może być z mandarynkami.

  Załączniki
 
  1. Monika8507

Już zrobiłam, nie ryzykowalam ananasów, masa wyszła przepyszna to będzie moja główna masa do tortów zdjęcie torciku dodaje do galerii gorąco polecam

  Załączniki
 
  1. Monika8507

Joanno jutro będę robić ten torcik, zastanawiam się czyMoMożna by było dodać do masy drobno pokrojonego ananasa czy jest to zupełnie zbędne bo tort nie potrzebuje takiego urozmaicenia? Z góry dzirkuje za odpowiedź.

  Załączniki
 
  1. miłka

moja masa wyszła idealnie, pyszna

  Załączniki
 
  1. Renata

Witam
Tort zrobiłam w sobotę i był pyszny
Idealny przepis na masę, wyszła perfekt.
Z pewnością upiekę jeszcze raz... polecam gorąco

  Załączniki
 
  1. Kaja

Niestety przepis na masę jest nietrafiony. Po roztopieniu czekolady i masła w śmietance, masa była gładka, o konstystencji nutelli.W momencie, w którym zaczęłam ją ubijać mikserem, w sekundzie się zważyła. Nie polecam.

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Kaja

Czy masa była schłodzona przez noc w lodówce? Jeśli tak, to niestety, ale musiałaś ją przebić. Należy miskować chwilkę, aby na tyle zgęstniała, żeby dało się nią przełożyć biszkopt.

  Załączniki
 
  1. Agata

Oo herbacianego jeszcze nigdy nie robilam. Myslalam tez o pomaranczowym dla przelamanmia słodyczy. Dzieki

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony