Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Napisz komentarz

Rafaello z rumem

Pyszne pralinki kokosowe z białą czekoladą. Bardzo smaczne i delikatne.

Składniki:

  • 300g białej czekolady
  • 200g wiórków kokosowych
  • 50g masła
  • ¾ szklanki płynnej, słodkiej śmietany 30- 36%
  • łyżka rumu lub kilka kropli aromatu rumowego

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę posiekać drobno..
  2. Śmietanę wymieszać z 100g wiórków kokosowych. Pozostawić na 15 minut.
  3. Śmietanę z wiórkami podgrzewać na małym ogniu ok. 10 minut. Nie doprowadzić do wrzenia.
  4. Zdjąć z ognia i dodać czekoladę. Wymieszać, aż do rozpuszczenia się czekolady. Pozostawić do ostygnięcia.
  5. Masło utrzeć mikserem. Dodać ostudzoną masę i rum.
  6. Wstawić do zamrażalnika, aby masa stwardniała.
  7. Do miski wsypać 100g wiórków kokosowych.
  8. Ręce maczać w wodzie i formować z masy kuleczki. Kulki obtaczać w wiórkach kokosowych.
  9. Gotowe kulki schłodzić w lodówce przez 2 godziny.

Przepis pochodzi ze strony wielkiezarcie

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
porcje

Liczba sztuk:

około 25
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Rafaello z rumem

Rafaello z rumem

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!

Polub nas na ...

Początek strony