Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Rafaello z rumem

Składniki:

  • 300g białej czekolady
  • 200g wiórków kokosowych
  • 50g masła
  • ¾ szklanki płynnej, słodkiej śmietany 30- 36%
  • łyżka rumu lub kilka kropli aromatu rumowego

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę pokruszyć na małe kawałeczki.
  2. Śmietanę wymieszać z 100g wiórków kokosowych. Pozostawić na 15 min.
  3. Śmietanę z kokosem podgrzewać na małym ogniu około 10 min. Nie doprowadzić do wrzenia.
  4. Zdjąć z ognia i dodać czekoladę. Wymieszać, aż do rozpuszczenia się czekolady. Pozostawić do ostygnięcia.
  5. Masło utrzeć mikserem. Dodać ostudzoną masę i rum.
  6. Wstawić do zamrażalnika, aby masa stwardniała.
  7. Do miski wsypać 100g kokosu.
  8. Ręce maczać we wodzie i formować z masy kuleczki. Kulki obtaczać w kokosie.
  9. Gotowe kulki schłodzić w lodówce przez 2 godziny.

Przepis pochodzi ze strony wielkiezarcie

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
porcje

Liczba sztuk:

około 25
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Rafaello z rumem

Rafaello z rumem

Dodaj komentarz
  • Brak komentarzy

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony