Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Napisz komentarz
Batony kokosowe a'la Bounty

Szybkie i łatwe do przygotowania batoniki kokosowe. Batoniki przygotowane są ze śmietanki kokosowej, oleju kokosowego i wiórków kokosowych. Są zdrowe, wegańskie i bezglutenowe.

Składniki:

Masa kokosowa:

  • 200 g śmietanki kokosowej (kremowa część z mleka kokosowego z puszki)
  • 2 łyżki ksylitolu lub 3 łyżki miodu/ syropu klonowego
  • 50 g oleju kokosowego
  • 170 g drobnych wiórków kokosowych

Polewa czekoladowa:

  • ok. 280 g czekolady gorzkiej
  • 20 g oleju kokosowego

Sposób przygotowania:

  1. Puszkę z mlekiem kokosowym (400 ml) schłodzić w lodówce przez noc. Otworzyć schłodzoną puszkę, nie potrząsając nią. Wyciągnąć śmietankę kokosową (twardą, białą część z puszki) i odważyć 200g.
  2. Śmietankę kokosową, olej kokosowy i substancję słodzącą przełożyć do garnka i podgrzać na niskiej mocy palnika, aż do rozpuszczenia. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać.
  3. Masę kokosową wyłożyć na deskę wyłożoną papierem do pieczenia i uformować rękami prostokąt gruby na ok. 2 cm, ściskając i przyklepując masę. Wstawić na godzinę do lodówki.
  4. Schłodzoną masę pokroić na dowolnej wielkości batony. (Masa się trochę kruszy. Można ją docisnąć w rękach). Batony włożyć z powrotem do lodówki.

2

  1. W tym czasie przygotować polewę. Czekoladę połamać na kawałki i razem z olejem kokosowym roztopić w kąpieli wodnej.
  2. Batony obtaczać w czekoladzie (pomagając sobie dwoma widelcami), poczekać, aż nadmiar czekolady spłynie i układać na folii aluminiowej (papierze do pieczenia, kratce do pralinek lub kuchennej).

3

  1. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
  2. Batony przechowywać w lodówce do ok. 5 dni w szczelnym pojemniku.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 18

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Batony kokosowe a'la Bounty

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!

Polub nas na ...

Początek strony