Batony kokosowe a'la Bounty

Szybkie i łatwe do przygotowania batoniki kokosowe. Batoniki przygotowane są ze śmietanki kokosowej, oleju kokosowego i wiórków kokosowych. Są zdrowe, wegańskie i bezglutenowe.

Składniki:

Masa kokosowa:

  • 200 g śmietanki kokosowej (kremowa część z mleka kokosowego z puszki)
  • 2 łyżki ksylitolu lub 3 łyżki miodu/ syropu klonowego
  • 50 g oleju kokosowego
  • 170 g drobnych wiórków kokosowych

Polewa czekoladowa:

  • ok. 280 g czekolady gorzkiej
  • 20 g oleju kokosowego

Sposób przygotowania:

  1. Puszkę z mlekiem kokosowym (400 ml) schłodzić w lodówce przez noc. Otworzyć schłodzoną puszkę, nie potrząsając nią. Wyciągnąć śmietankę kokosową (twardą, białą część z puszki) i odważyć 200g.
  2. Śmietankę kokosową, olej kokosowy i substancję słodzącą przełożyć do garnka i podgrzać na niskiej mocy palnika, aż do rozpuszczenia. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać.
  3. Masę kokosową wyłożyć na deskę wyłożoną papierem do pieczenia i uformować rękami prostokąt gruby na ok. 2 cm, ściskając i przyklepując masę. Wstawić na godzinę do lodówki.
  4. Schłodzoną masę pokroić na dowolnej wielkości batony. (Masa się trochę kruszy. Można ją docisnąć w rękach). Batony włożyć z powrotem do lodówki.

2

  1. W tym czasie przygotować polewę. Czekoladę połamać na kawałki i razem z olejem kokosowym roztopić w kąpieli wodnej.
  2. Batony obtaczać w czekoladzie (pomagając sobie dwoma widelcami), poczekać, aż nadmiar czekolady spłynie i układać na folii aluminiowej (papierze do pieczenia, kratce do pralinek lub kuchennej).

3

  1. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
  2. Batony przechowywać w lodówce do ok. 5 dni w szczelnym pojemniku.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 18

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Batony kokosowe a'la Bounty