Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Ciasto Bounty

Ciasto ekspresowe. Zarówno ciasto jak i masa jest bardzo szybkie do przygotowania. To jedno z tych ciast, które zawsze się udaje. Proste w przygotowaniu, nawet dla początkujących w kuchni. W smaku jak murzynek z masą kokosową.

Składniki:
Ciasto:

  • 250g masła
  • 200g cukru
  • 200g mąki pszennej
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mleka
  • 3 łyżki kakao

Masa:

  • 500ml mleka
  • 6 łyżek kaszy mannej
  • 200g masła
  • 200g cukru
  • 200g wiórków kokosowych

Polewa:

  • 200g czekolady gorzkiej
  • 100ml śmietany słodkiej 30%

Sposób przygotowania:

  1. Miękkie masło zmiksować z cukrem. Dalej miksując dodać po jednym jajku. Kolejno dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i mleko. Gotowe ciasto wyłożyć na blachę o wymiarach ok. 30x 40cm, posmarowanej margaryną i posypanej mąką.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Przygotować masę. Mleko zagotować. Dodać kaszę manną i masło, ciągle mieszając. Dokładnie wymieszać. Dodać cukier i wiórki kokosowe. Gotową, gorącą masę wylać na zimne ciasto. Pozostawić do ostygnięcia.
  4. Czekoladę połamać na kawałki i razem ze śmietaną rozpuścić w kąpieli wodnej. Czekoladę wylać na masę.

Przepis pochodzi ze strony: www.chefkoch.de, autor: Pumuckl alias Heike, „Bounty- Mogel- Kuchen”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 20 min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: proste
koszt Koszt: średni

Ciasto BountyCiasto Bounty

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (51)

  1. Monika Krasowska

Po dodaniu masy ostudzic w lodowce czy po prostu odstawic? Lejąc gorącą polewę nic się nie stanie z masą?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Monika Krasowska

Studzić należy na blacie. (Nie wkłada się niczego ciepłego do lodówki). Dopiero jak masa ostygnie możesz włożyć ciasto do lodówki. Polewa bedzie lekko ciepła. Masie nic nie będzie.

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 8 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. Sylwia

Czy pod masę kokosową na ciasto mogłabym dać gęstą frużelinę wiśniową? Chodzi mi taki pomysł po głowie...Czy wówczas masa kokosowa musiałaby być nieco ostudzona? A może od razu na ciepła jeszcze frużelinę położyć ciepłą kokosową?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Sylwia

Sylwio, taki eksperyment może być ryzykowny. Na pewno frużelinę wyłożyłabym na ciasto i pozostawiła do całkowitego ostygnięcia. Masę kokosową trzeba rozłożyć od razu. Tylko, czy uda się, aby nie wymieszała się z frużeliną?

  Załączniki
 
  1. Katarzyna

W internecie krąży kilka wersji tego przepisu. Wybrałam tę ze względu na szybkość (ciasto szybko się piecze a przygotowanie to tak naprawdę zmieszanie składników). Może i to ma być ciasto "typu brownie" ale dla mnie to po prostu zakalec....

W internecie krąży kilka wersji tego przepisu. Wybrałam tę ze względu na szybkość (ciasto szybko się piecze a przygotowanie to tak naprawdę zmieszanie składników). Może i to ma być ciasto "typu brownie" ale dla mnie to po prostu zakalec. Przysięgam, że pierwszy raz w życiu w czymkolwiek miałam zakalec. Następnym razem zrobię na sprawdzonym cieście czekoladowym, które jest równie szybkie w przygotowaniu lub na czekoladowym biszkopcie przekrojonym na pół.

Dla bezglutenowców: zamiast kaszy manny może być budyń waniliowy (z tego co wiem jest na mące ziemniaczanej) lub kaszki ryżowej, mąki ryżowej itp. cokolwiek co zagęszcza ale nie narzuca smaku.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Asia

Teli ja zamiast kaszy dodaję bułki tartej i też dobrze zagęszcza tylko czy to przy diecie bezglutenowej jest odpowiednu składnik to niestety nie wiem bo się nie znam

  Załączniki
 
  1. Kinga

Ciasto - moim zdaniem - PRZEPYSZNE!
Mysle, ze jedno z lepszych ciast, ktore pieklam.
Polecam!!!

  Załączniki
 
  1. Joanna

Teli o ile ciasto można by było spróbować upiec na tych mąkach, to nie widzę zamiennika dla kaszy manny. Tu trzeba by było popróbować, czy większa ilość wiórków zagęści masę, czy trzeba by było dodać np. mąki ziemniaczanej i zrobić coś w stylu...

Teli o ile ciasto można by było spróbować upiec na tych mąkach, to nie widzę zamiennika dla kaszy manny. Tu trzeba by było popróbować, czy większa ilość wiórków zagęści masę, czy trzeba by było dodać np. mąki ziemniaczanej i zrobić coś w stylu budyniu.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Teresa R

Joanno czy to ciasto można zrobić w wersie bezglutenowej. Czyli czy do spodu mogę dodać mąkę kukurydzianą z mąką ryżową? No i co mogę dać do masy kokosowej zamiast kaszy manny?

  Załączniki
 
  1. Mischa

wystarczy ciasto po upieczeniu odwrócic do góry dnem i nikt nie bedzie widział a masa sie ładnie przyklei smacznego

  Załączniki
 
  1. Pigalina

Zrobiłam to ciasto dziś po raz pierwszy i mam ten sam problem co "marysienka". Masa odchodzi od ciasta

  Załączniki
 
  1. Joanna

Magdo wymiar blachy jest podany w punkcie 1. Powinna to być blacha o wymiarach ok. 30x 40cm.

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony