Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
51 Komentarzy

Ciasto Bounty

Ciasto ekspresowe. Zarówno ciasto jak i masa jest bardzo szybkie do przygotowania. To jedno z tych ciast, które zawsze się udaje. Proste w przygotowaniu, nawet dla początkujących w kuchni. W smaku jak murzynek z masą kokosową.

Składniki:
Ciasto:

  • 250g masła
  • 200g cukru
  • 200g mąki pszennej
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mleka
  • 3 łyżki kakao

Masa:

  • 500ml mleka
  • 6 łyżek kaszy mannej
  • 200g masła
  • 200g cukru
  • 200g wiórków kokosowych

Polewa:

  • 200g czekolady gorzkiej
  • 100ml śmietany słodkiej 30%

Sposób przygotowania:

  1. Miękkie masło zmiksować z cukrem. Dalej miksując dodać po jednym jajku. Kolejno dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i mleko. Gotowe ciasto wyłożyć na blachę o wymiarach ok. 30x 40cm, posmarowanej margaryną i posypanej mąką.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Przygotować masę. Mleko zagotować. Dodać kaszę manną i masło, ciągle mieszając. Dokładnie wymieszać. Dodać cukier i wiórki kokosowe. Gotową, gorącą masę wylać na zimne ciasto. Pozostawić do ostygnięcia.
  4. Czekoladę połamać na kawałki i razem ze śmietaną rozpuścić w kąpieli wodnej. Czekoladę wylać na masę.

Przepis pochodzi ze strony: www.chefkoch.de, autor: Pumuckl alias Heike, „Bounty- Mogel- Kuchen”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 20 min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: proste
koszt Koszt: średni

Ciasto BountyCiasto Bounty

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Justa · 2 miesięcy temu
    Nie wiem czemu, w przepisie wyczytałam że ciasto przeciąć i przełożyć masą, oczywiście tego tam nie ma ale przełożyłam, i na ciasto, na górę zrobię polewę
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 3 miesięcy temu
    Zrobiłam i jest super. Ciasto mi się nie podobało coś. Piekłam 20 m normalnie a potem włączyłam na 10 minut termoobieg i wyszło idealne. Więc jak dla mnie czas pieczenia zbyt krótki podany. Do ciasta dodałam jeszcze łyżkę miodu i 2 łyżki oleju. Wyszło mięciutkie i nie jest suche.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika Krasowska · 1 lat temu
    Po dodaniu masy ostudzic w lodowce czy po prostu odstawic? Lejąc gorącą polewę nic się nie stanie z masą?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Studzić należy na blacie. (Nie wkłada się niczego ciepłego do lodówki). Dopiero jak masa ostygnie możesz włożyć ciasto do lodówki. Polewa bedzie lekko ciepła. Masie nic nie będzie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sylwia · 2 lat temu
    Czy pod masę kokosową na ciasto mogłabym dać gęstą frużelinę wiśniową? Chodzi mi taki pomysł po głowie...Czy wówczas masa kokosowa musiałaby być nieco ostudzona? A może od razu na ciepła jeszcze frużelinę położyć ciepłą kokosową?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Sylwio, taki eksperyment może być ryzykowny. Na pewno frużelinę wyłożyłabym na ciasto i pozostawiła do całkowitego ostygnięcia. Masę kokosową trzeba rozłożyć od razu. Tylko, czy uda się, aby nie wymieszała się z frużeliną?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Katarzyna · 2 lat temu
    W internecie krąży kilka wersji tego przepisu. Wybrałam tę ze względu na szybkość (ciasto szybko się piecze a przygotowanie to tak naprawdę zmieszanie składników). Może i to ma być ciasto "typu brownie" ale dla mnie to po prostu zakalec. Przysięgam, że pierwszy raz w życiu w czymkolwiek miałam zakalec. Następnym razem zrobię na sprawdzonym cieście czekoladowym, które jest równie szybkie w przygotowaniu lub na czekoladowym biszkopcie przekrojonym na pół.

    Dla bezglutenowców: zamiast kaszy manny może być budyń waniliowy (z tego co wiem jest na mące ziemniaczanej) lub kaszki ryżowej, mąki ryżowej itp. cokolwiek co zagęszcza ale nie narzuca smaku.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Asia · 2 lat temu
    Teli ja zamiast kaszy dodaję bułki tartej i też dobrze zagęszcza tylko czy to przy diecie bezglutenowej jest odpowiednu składnik to niestety nie wiem bo się nie znam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kinga · 3 lat temu
    Ciasto - moim zdaniem - PRZEPYSZNE!
    Mysle, ze jedno z lepszych ciast, ktore pieklam.
    Polecam!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 3 lat temu
    [b]Teli[/b] o ile ciasto można by było spróbować upiec na tych mąkach, to nie widzę zamiennika dla kaszy manny. Tu trzeba by było popróbować, czy większa ilość wiórków zagęści masę, czy trzeba by było dodać np. mąki ziemniaczanej i zrobić coś w stylu budyniu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Teresa R · 3 lat temu
    Joanno czy to ciasto można zrobić w wersie bezglutenowej. Czyli czy do spodu mogę dodać mąkę kukurydzianą z mąką ryżową? No i co mogę dać do masy kokosowej zamiast kaszy manny?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Mischa · 3 lat temu
    wystarczy ciasto po upieczeniu odwrócic do góry dnem i nikt nie bedzie widział a masa sie ładnie przyklei smacznego
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Pigalina · 3 lat temu
    Zrobiłam to ciasto dziś po raz pierwszy i mam ten sam problem co "marysienka". Masa odchodzi od ciasta
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Magdo[/b] wymiar blachy jest podany w punkcie 1. Powinna to być blacha o wymiarach ok. 30x 40cm.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 4 lat temu
    na jakie wymiary blachy to ciasto ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    marysienka · 4 lat temu
    Tak, masę wylewam gorącą. Faktycznie jest dość gęsta, może to jest właśnie powód. Następnym razem spróbuję zrobić rzadszą, dziękuję za radę
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Marysienko[/b] ja również przechowuję to ciasto w lodówce i nie miałam takiego problemu. Czy wylewasz gorącą masę na ciasto? Może zrób następnym razem troszkę rzadszą masę. Może wtedy lepiej się sklei z ciastem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    marysienka · 4 lat temu
    Robiłam już dwa razy (szkoda, że nie pomyślałam zrobić zdjęcie!) , ciasto pycha ale w obydwu przypadkach, masa "odchodzi" od ciasta. Wszystko robione według przepisu, ładnie zastyga i póxniej przy krojeniu "schodzi". Jaki może być tego powód? Czy to przez przechowywanie w lodówce, czy coś innego?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewa · 4 lat temu
    robię ciasto po raz drugi, jest pyszne! ja zamiast gorzkiej czekolady dodaje melcznej, lepiej smakuje;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 4 lat temu
    Witam. A mnie już drugi raz nie wyszło ciasto, sam zakalec... Zastanawiam się dlaczego??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Adrianna · 4 lat temu
    [quote]Zrobiłem jest zajefajne. ponieważ jestem za granicą i ciężko jest kupić zwykłe masło (za daleko do sklepu) czy mogę użyć solonego?[/quote]

    ja zrobiłam na solonym i myślę, że jest równie przepyszne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anchuan · 4 lat temu
    Zrobiłem jest zajefajne. ponieważ jestem za granicą i ciężko jest kupić zwykłe masło (za daleko do sklepu) czy mogę użyć solonego?

Polub nas na ...

Początek strony