Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
2 Komentarzy
Trufle kokosowe z mascarpone i białej czekolady

Miękkie trufle z serka mascarpone, białej czekolady i wiórków kokosowych, z dodatkiem likieru kokosowego. Są słodkie i rozpływają się w ustach. Bardzo łatwe i szybkie do przygotowania.

Składniki na ok. 25 sztuk:

  • 150g serka mascarpone
  • 200g białej czekolady
  • 50g drobnych wiórków kokosowych (jeśli robiliście domowy likier kokosowy to użyjcie nasączonych alkoholem wiórków pozostałych z produkcji likieru)
  • 1 łyżka likieru kokosowego (domowego z przepisu: „Likier kokosowy” lub kupnego np. Malibu)

Do obtoczenia:

  • wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę posiekać i roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Serek mascarpone przełożyć do miski i wymieszać łyżką.
  3. Chłodną, ale jeszcze płynną czekoladę dodać do serka i wymieszać łyżką. Kolejno wmieszać wiórki kokosowe i likier.
  4. Masę wstawić do lodówki, aby lekko stwardniała i dało się formować trufle.
  5. Ze schłodzonej masy formować małe kulki o średnicy ok. 3cm i wkładać je pojedynczo do miseczki z wiórkami kokosowymi. Potrząsając miską, obtoczyć kulkę w wiórkach.
  6. Trufle przechowywać w lodówce.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 25

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Trufle kokosowe z mascarpone i białej czekolady Trufle kokosowe z mascarpone i białej czekolady Trufle kokosowe z mascarpone i białej czekolady

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 7 miesięcy temu
    Bardo smaczne są z czekoladą mleczną.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jola · 1 lat temu
    Już się masa chłodzi. Nie miałam likieru i dodałam whiski. Już czuję jak cukier rozchodzi się po żyłach

Polub nas na ...

Początek strony