Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Trufle kokosowe z mascarpone i białej czekolady

Miękkie trufle z serka mascarpone, białej czekolady i wiórków kokosowych, z dodatkiem likieru kokosowego. Są słodkie i rozpływają się w ustach. Bardzo łatwe i szybkie do przygotowania.

Składniki na ok. 25 sztuk:

  • 150g serka mascarpone
  • 200g białej czekolady
  • 50g drobnych wiórków kokosowych (jeśli robiliście domowy likier kokosowy to użyjcie nasączonych alkoholem wiórków pozostałych z produkcji likieru)
  • 1 łyżka likieru kokosowego (domowego z przepisu: „Likier kokosowy” lub kupnego np. Malibu)

Do obtoczenia:

  • wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę posiekać i roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Serek mascarpone przełożyć do miski i wymieszać łyżką.
  3. Chłodną, ale jeszcze płynną czekoladę dodać do serka i wymieszać łyżką. Kolejno wmieszać wiórki kokosowe i likier.
  4. Masę wstawić do lodówki, aby lekko stwardniała i dało się formować trufle.
  5. Ze schłodzonej masy formować małe kulki o średnicy ok. 3cm i wkładać je pojedynczo do miseczki z wiórkami kokosowymi. Potrząsając miską, obtoczyć kulkę w wiórkach.
  6. Trufle przechowywać w lodówce.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 25

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Trufle kokosowe z mascarpone i białej czekolady Trufle kokosowe z mascarpone i białej czekolady Trufle kokosowe z mascarpone i białej czekolady

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (2)

  1. Agnieszka

Bardo smaczne są z czekoladą mleczną.

  Załączniki
 
  1. Jola

Już się masa chłodzi. Nie miałam likieru i dodałam whiski. Już czuję jak cukier rozchodzi się po żyłach

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 10 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Polub nas na ...

Początek strony