Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
1 Komentarz
Lamingtony

Australijskie ciastka w kształcie kostki zanurzone w kakaowym lukrze i obtoczone w wiórkach kokosowych. W Polsce zwane często również jako kokosanki lub kudłacze. Są łatwe i dość szybkie do przygotowania.

Ciastka są miękkie, przygotowane z ciasta ucieranego i oblane rzadkim lukrem, który wsiąka w ciastka nadając im wilgotności. Na końcu ciastka obtaczane są w wiórkach kokosowych. Pyszna, słodka, mała przekąska.

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki na ok. 25 sztuk:

Ciasto:

  • 130 g masła lub margaryny
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 jajka (rozmiar M)
  • 220 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 ml mleka

Lukier kakaowy:

  • 200 g cukru pudru
  • 40 g kakao
  • 170 ml mleka
  • 35 g masła

Do obtoczenia:

  • niecałe 200 g wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

  1. Formę kwadratową o boku ok. 24 cm wysmarować masłem i posypać mąką.
  2. Przygotować ciasto. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i odstawić na bok.
  3. Miękkie masło zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na najwyższych obrotach na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym jajku, miksując dobrze po każdym dodaniu.
  4. Zmniejszyć obroty miksera na niskie i wmieszać na przemian mąkę z mlekiem w dwóch porcjach (połowę mąki, połowę mleka, resztę mąki i resztę mleka), tylko do momentu połączenia się składników.
  5. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu wyciągnąć formę z ciastem na blat i pozostawić do lekkiego ostygnięcia (ok. 20 minut), następnie przełożyć do góry dnem na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  7. Odciąć brzegi i wierzch ciasta (aby lukier mógł wsiąknąć w ciasto).
  8. Ciasto pokroić na 25 kawałków. (Otrzymamy kostki o boku ok. 4 cm).

2

  1. Przygotować lukier kakaowy. Cukier puder i kakao przesiać do metalowej lub szklanej miski. Mleko i masło podgrzać, aż do rozpuszczenia się masła. Dodać do cukru z kakao i wymieszać trzepaczką do połączenia. (Dobrze jest miskę umieścić na garnku z małą ilością gotującej się wody, na małej mocy palnika, aby lukier był cały czas lekko ciepły).
  2. Do osobnej miseczki wsypać wiórki kokosowe.
  3. Kostki ciasta obtaczać w lukrze (pomagając sobie dwoma widelcami), poczekać, aż nadmiar lukru spłynie i obtaczać w wiórkach kokosowych. Kostki układać na kratce kuchennej.
  4. Przechowywać w lodówce do kilku dni, najlepiej w zamkniętym pojemniku.

Uwaga:

  • Ciasto dobrze jest upiec dzień wcześniej. Chłodne ciasto przykryć, aby nie obsychało. Będzie się lepiej kroić. Nie jest to jednak konieczne.

Kuchnia:

Australijska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 25

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Lamingtony Lamingtony Lamingtony

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna D. · 23 dni temu
    Przepis mozna zmodernizowac na Bozonarodzeniowy dodajac do ciasta przyprawe do piernika a do kakaowego lukru kilka lyzek / szus rumu (najlepiej austriackiego Stroh). Pychotka. U nas w tej wersji goszcza na Boze Narodzenie wlasnie. Zamkniete w metalowej puszcze moga byc przechowywane kilka tygodni. Zawsze maja swoje stale miejsce na talerzyku z ciasteczkami bozonarodzeniowymi.

Polub nas na ...

Początek strony