Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Kulki kokosowe

Składniki:

  • 200g wiórków kokosowych
  • 100ml słodkiej śmietany 30%
  • 70g cukru pudru
  • 70g masła
  • 200g mlecznej czekolady
  • ewentualnie kilka kropli aromatu rumowego

Sposób przygotowania:

  1. Wiórki kokosowe wymieszać z cukrem pudrem.
  2. Śmietanę podgrzać z masłem, aż do momentu rozpuszczenia się masła. Nie gotować.
  3. Śmietanę wlać do wiórków kokosowych i wymieszać. Dodać (jeśli chcecie) kilka kropelek aromatu rumowego.
  4. Z masy formować pralinki. (Ściskać masę i formować z niej kulki).

02

  1. Kulki układać na papierze do pieczenie. Przykryć folią aluminiową i wstawić na co najmniej 1 godz. do lodówki.
  2. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Schłodzone kulki obtaczać w czekoladzie i układać na papierze do pieczenia.
  3. Przechowywać w lodówce.

Przepis pochodzi z blogu: mojewypieki.com

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
porcje

Liczba sztuk:

około 25
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Kulki kokosowe

Kulki kokosowe

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Katarzyna Kamińska

    Pewnie Joasiu że pomogło, ale muszę ci się pochwalić, bo czekając na odpowiedz padł mi internet i sama to wymyśliłam-w tej chwili siedzą w lodówce i tężeją w czekoladzie.Bez Ciebie by nie wyszły-jesteś WIELKA! :D :lol:

  • Joanna

    Kasiek włóż masę na chwilę do lodówki, może schłodzoną będzie się lepiej kleić. Możesz lepić też kulki mokrymi rękami i raczej ściskać masę niż tylko formować. Powinno pomóc.

  • Katarzyna Kamińska

    Właśnie lepię kuleczki-pierwsze dwie jakoś wyszły ale pozostałe rozsypują się i nie mogę chociaż bardzo się staram ich ukleić-może śmietana z masłem wsiąkły-czy można jakoś to poprawić?

  • Joanna

    Kasiek z wykałaczki będą kulki spadać.

  • Kasiek

    Dziękuję ci za dokładny opis a powiedz mi bo coś wymyśliłam-a gdyby tak nabić kulkę na np.wykałaczkę i polewać z łyżki czekoladą-co myślisz?

  • Joanna

    Kasiek obtaczam od razu w misce na parze (wyłączam piec, ale pozostawiam ciągle ganek z miską na gorącej płycie, aby czekolada nie stygła i nie gęstniała). Biorę jedną kulkę z lodówki, wrzucam ją do miski i od razu podnoszę na widelec. (Nie może leżeć w czekoladzie, żeby wiórki nie zaczęły odpadać i nie wymieszały się z czekoladą). Trzymam kulkę na widelcu, a drugą ręką, przy użyciu łyżeczki, polawam ją czekoladą, starając się jej nie dotykać. Tak mi się robi najlepiej ;-) Bardzo ważna jest też czekolada. Musi być po roztopieniu płynna. Zdarzają się też czekolady, które po roztopieniu są dość gęste i wtedy ciężko jest zrobić ładne pralinki. Najlepsza jest kuwertura.

  • Kasiek

    A czekoladę wylać do jakiegoś talerzyka i kulki w niej kulać czy może z góry lać czekoladę-jak ty to robisz? :roll:

  • Joanna

    Kasiek o mleku w proszku to nie ja pisałam (ktoś dodał komentarz pod tym samym imieniem. Muszę to kiedyś zmienić, bo faktycznie może być mylące).
    Kulki obtaczaj od razu w mocno płynnej czekoladzie.

  • Kasiek

    Rozumiem Joasiu że polecasz dodanie mleka w proszku jako dodatkowo a nie zamiast czegoś (podpowiedz jakie najlepiej kupić) i poradz jak najprościej się kulki obtacza w czekoladzie i czy lekko ją schłodzić czy od razu po rozpuszczeniu działać?

  • Joanna

    Kachno robiłam tak jak jest w przepisie.

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

Zależy jakie duże bezy zrobisz. Mnie wyszło 12 sztuk i zmieściłam je na jednej b...
Można upiec np. ciasteczka z lemon curd, czy tartę, ale najczęściej uzywa sie go...
Tak, tylko zmniejsz ilość cukru.
Mmmhhmm niebo w gębie, starłam tylko żółtą skórkę i wyszło takie pycha, że łyżka...
Dziękuję za odpowiedź, rzeczywiście ścierałam również trochę białej ops: Dzisiaj...
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Szkolenia Bhp Tomasz Bielski
  • Monika Zdanowicz
  • Gabriela
  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
  • Kasia Głąb
  • Elżbieta Marta Grabowska
  • Dorota
  • KAZIMIERA FRAMSKA
  • Alicja Zołańska
  • Monika Joanna Stelmaszyk
  • Sabina Miedziak
Początek strony