Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
29 Komentarzy

Kulki kokosowe

Kokosowe pralinki w mlecznej czekoladzie. Domowa wersja znanego batoniku kokosowego. Pralinki są smaczne, słodkie, proste do przygotowania.

Składniki:

  • 200g wiórków kokosowych
  • 100ml słodkiej śmietany 30%
  • 70g cukru pudru
  • 70g masła
  • 200g mlecznej czekolady
  • kilka kropli aromatu rumowego lub łyżeczka rumu

Sposób przygotowania:

  1. Wiórki kokosowe wymieszać z cukrem pudrem.
  2. Śmietanę podgrzać z masłem, aż do momentu rozpuszczenia się masła. Nie gotować.
  3. Śmietanę wlać do wiórków kokosowych i wymieszać. Dodać kilka kropelek aromatu rumowego lub łyżeczkę rumu.
  4. Z masy formować pralinki. (Ściskać mocno masę i formować z niej kulki).

02

  1. Kulki układać na papierze do pieczenie. Wstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki.
  2. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Schłodzone kulki obtaczać w czekoladzie i układać na papierze do pieczenia.
  3. Przechowywać w lodówce.

Przepis pochodzi z blogu: acatinthekitchen.com

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
porcje

Liczba sztuk:

około 25
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Kulki kokosowe

Kulki kokosowe

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paula · 1 lat temu
    Ile kulek wychodzi z tego przepisu ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Katarzyna Kamińska · 5 lat temu
    Pewnie Joasiu że pomogło, ale muszę ci się pochwalić, bo czekając na odpowiedz padł mi internet i sama to wymyśliłam-w tej chwili siedzą w lodówce i tężeją w czekoladzie.Bez Ciebie by nie wyszły-jesteś WIELKA! :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Kasiek[/b] włóż masę na chwilę do lodówki, może schłodzoną będzie się lepiej kleić. Możesz lepić też kulki mokrymi rękami i raczej ściskać masę niż tylko formować. Powinno pomóc.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Katarzyna Kamińska · 5 lat temu
    Właśnie lepię kuleczki-pierwsze dwie jakoś wyszły ale pozostałe rozsypują się i nie mogę chociaż bardzo się staram ich ukleić-może śmietana z masłem wsiąkły-czy można jakoś to poprawić?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Kasiek[/b] z wykałaczki będą kulki spadać.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasiek · 5 lat temu
    Dziękuję ci za dokładny opis a powiedz mi bo coś wymyśliłam-a gdyby tak nabić kulkę na np.wykałaczkę i polewać z łyżki czekoladą-co myślisz?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Kasiek[/b] obtaczam od razu w misce na parze (wyłączam piec, ale pozostawiam ciągle ganek z miską na gorącej płycie, aby czekolada nie stygła i nie gęstniała). Biorę jedną kulkę z lodówki, wrzucam ją do miski i od razu podnoszę na widelec. (Nie może leżeć w czekoladzie, żeby wiórki nie zaczęły odpadać i nie wymieszały się z czekoladą). Trzymam kulkę na widelcu, a drugą ręką, przy użyciu łyżeczki, polawam ją czekoladą, starając się jej nie dotykać. Tak mi się robi najlepiej ;-) Bardzo ważna jest też czekolada. Musi być po roztopieniu płynna. Zdarzają się też czekolady, które po roztopieniu są dość gęste i wtedy ciężko jest zrobić ładne pralinki. Najlepsza jest kuwertura.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasiek · 5 lat temu
    A czekoladę wylać do jakiegoś talerzyka i kulki w niej kulać czy może z góry lać czekoladę-jak ty to robisz? :roll:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Kasiek[/b] o mleku w proszku to nie ja pisałam (ktoś dodał komentarz pod tym samym imieniem. Muszę to kiedyś zmienić, bo faktycznie może być mylące).
    Kulki obtaczaj od razu w mocno płynnej czekoladzie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasiek · 5 lat temu
    Rozumiem Joasiu że polecasz dodanie mleka w proszku jako dodatkowo a nie zamiast czegoś (podpowiedz jakie najlepiej kupić) i poradz jak najprościej się kulki obtacza w czekoladzie i czy lekko ją schłodzić czy od razu po rozpuszczeniu działać?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Kachno[/b] robiłam tak jak jest w przepisie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kachna · 6 lat temu
    Próbowałaś może zamiast kremówki dodać śmietankę kokosową?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    natalia · 6 lat temu
    Dobrze. Jeszcze raz bardzo dziękuje i mam nadzieje, że uda mi się bez problemu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Natalio[/b] tylko wyłóż masę do jakiejś formy wyłożonej papierem do pieczenia i dobrze ugnieć.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    natalia · 6 lat temu
    dziękuje za szybką odpowiedź. i jeszcze jedno.. chciałabym zamiast formowania kuleczek zrobić jedną, wielką całość.. powinnam coś dodać by się bardziej ze sobą związało czy nie powinno być z tym problemu ? pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Natalio[/b] o połowę. Robisz z 1,5 porcji: 300g wiórków kokosowych, 150ml śmietany, 105g cukru pudru i masła, 300g czekolady.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    natalia · 6 lat temu
    mam zamiar to dzisiaj zrobić;) i mam takie pytanie.., o ile zwiększyć proporcje reszty składników jeśli chce to zrobić z 300g wiórków kokosowych? z góry dziękuje za odpowiedź
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Cathi · 6 lat temu
    Robiłam te pralinki dwa razy - raz dla domowników i raz gdy jechałam w odwiedziny do siostry. Za każdym razem znikały błyskawicznie. Co prawda to prawdziwa bomba kaloryczna... ale o tym wolę nie myśleć;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Lilo[/b] wydaje mi się, że cała wina leży w tym, że miałaś za gęstą czekoladę (albo ją przegrzałaś rozpuszczając w za wysokiej temperaturze, albo czekolada do niczego). Gdyby czekolada była mocno lejąca, wystarczyłoby jej na więcej kulek i łatwiej by Ci było je obtaczać. Wtedy może nie byłoby problemu również z kokosem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Lila · 6 lat temu
    Witam, zrobiłam te kulki, na zdjęciach wyglądają ślicznie, mi się jednak takich nie udało zrobić Nie wiem gdzie popełniam błąd, mam wrażenie, że czekolada była za gęsta, poza tym w miejscu w którym trzymałam je podczas zanurzania w masie odchodził kokos i nieładnie wyglądało. Poza tym czekolady wystarczyło mi tylko na połowę kulek (11 z 22 sztuk). Gdzie popełniam błąd?? Proszę o poradę. Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Polub nas na ...

Początek strony