Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
18 Komentarzy

Pralinki kokosowe

Pyszne pralinki kokosowe, bardzo przypominające w smaku batonik Bounty. Do tego przepisu potrzebna będzie silikonowa forma do czekoladek (pralinek) lub kostek lodów i nieduży pędzelek. W przypadku braku takich form można również zrobić pralinki ręcznie, formując kulki z masy kokosowej i obtaczając je w czekoladzie. Profesjonalnie przygotowane pralinki powinny być oblane utemperowaną kuwerturą. (Ja roztopiłam zwykłą czekoladę w kąpieli wodnej). O temperowaniu kuwertury i roztapianiu czekolady pisałam tutaj.

Składniki:

  • 120g czekolady mlecznej lub kuwertury mlecznej
  • 25g wiórków kokosowych
  • 70g czekolady białej
  • 30ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę mleczną roztopić w kąpieli wodnej (lub profesjonalnie: kuwerturę mleczną utemperować).
  2. Przy pomocy pędzelka wysmarować czekoladą ścianki i dno foremek. Formę wstawić do lodówki, aby czekolada zastygła. Kolejno powtórzyć czynność.
  3. Czekoladę białą razem ze śmietaną roztopić w kąpieli wodnej. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Przestudzoną masę kokosową wyłożyć do foremek. Z góry zalać resztą czekolady mlecznej. (Jeśli czekolada za bardzo zastygnie, wstawić ją na chwilę do kąpieli wodnej).
  4. Formę wstawić do lodówki.
zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 1,5 godz.
porcje

Liczba sztuk:

około 16
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Pralinki kokosowe

Pralinki kokosowe

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paula · 1 lat temu
    ile wychodzi pralinek z tego przepisu ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Wiktoria · 4 lat temu
    Czekoladki wyszły przepyszne! Mój tata zjadł prawie całą porcję na raz!
    Uwielbiam robić czekoladki i czekam z niecierpliwością na kolejny przepis na nowe, pyszne nadzienie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paulina · 4 lat temu
    Czekoladki są pyszne Masy kokosowej mi trochę mi zostało jak czekolada się już skończyła ale sama też jest pyszna więc się nie pogniewałam. Ogólnie przepis super
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Czarku[/b] należy użyć wiórków kokosowych. Nieprecyzyjnie napisałam, już poprawiam. Nie trzeba nic z nimi robić.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Czarek · 5 lat temu
    Joanno, mam pytanie. Czy kokos musi być świeży, czy można w zastępstwie użyć wiórków? I jeśli tak, powinienem je wcześniej namoczyć, lub coś z nimi zrobić?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Izabelo[/b] kliknij na link w ostatnim zdaniu wstępu :-*
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jzabela · 6 lat temu
    nie rozumie tego zadnie p.Joanno czy może mi je pani wytłumaczyć :utemperowaną kuwerturą. (Ja rozpuściłam zwykłą czekoladę w kąpieli wodnej)... :P
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Natalia · 7 lat temu
    Dziękuję [b]Joanno[/b], poczytałam o temperowaniu czekolady, spróbuję więc
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 7 lat temu
    [b]Natalio[/b] aby czekoladki były błyszczące powinno utemperować się kuwerturę. Z czekolady też się da (ja rozpuszczałam czekoladę). Przy rozpuszczaniu czekolady w kąpieli wodnej należy uważać, aby woda nie była za gorąca. Należy rozpuszczać powoli na małym ogniu. Zapraszam do przeczytania artykułu o rozpuszczaniu czekolady (menu: Przydatne linki/Praktyczne porady). Tam znajdziesz wskazówki jak rozpuszczać czekoladę.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Natalia · 7 lat temu
    Mam pytanie, co zrobić, by czekoladki były takie błyszczące? Bo u mnie po wyjęciu z foremki są matowe. W dodatku często się łamią
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Wiola · 7 lat temu
    Wyglądają bardzo profesjonalnie. I aż dziwne że ja też mogę sama takie zrobić i zachwycić dzieci i gości.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kulinarnie · 7 lat temu
    Zrobię na pewno ! Jak tylko skończę remont w kuchni
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Asiek · 7 lat temu
    Wyglądają bardzo profesionalnie! Skoro można samemu wyczarować takie cudeńka, to po co kupować... Koniecznie do przetestowania!
    Pozdrawiam
    Asiek
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    tu-tusia · 7 lat temu
    Wyglądają niesmaowicie! Podziwiam, że to domowa robota
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kuchennefascynacje · 7 lat temu
    Świetne trzeba sobie zapisać przepis. Ja niedawno robiłam moje pierwsze czekoladki i jestem zachwycona z jaką prostotą się je robi. Przygotowanie rozciągłe w czasie ale za to jaki efekt
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Majana · 7 lat temu
    Nieziemskie pralinki! A jak smakują jak bounty to juz wiem,że oszaleję na ich punkcie.
    Piękne:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Russkaya · 7 lat temu
    O jejciu, jakie one ładniutkie! Takie profesjonalne!:) Chyba w tygodniu pobawię się w cukiernika i zrobię te cudeńka Tylko żal będzie je jeść...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ulcik · 7 lat temu
    mniam, przepyszne!
    pozdrawiam , ulcik

Polub nas na ...

Początek strony