Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
7 Komentarzy

Trufle migdałowe z białą czekoladą

Miękkie pralinki z białej czekolady, z kawałkami migdałów.

Upraszczając sposób przygotowania użyłam gotowych, posiekanych jak również zmielonych migdałów. Można oczywiście przygotować je samemu zaczynając od sparzenia migdałów wrzątkiem. Następnie należy je obrać ze skórki i drobno posiekać, a do obtoczenia zmielić.

Z podanych składników otrzymałam 20 trufli o średnicy 3,5cm.

W wersji bezglutenowej proszę upewnić się, że wybrany likier jest bezglutenowy lub go pominąć oraz zwrócić uwagę na czekoladę.

Składniki:

  • 100g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 200g białej czekolady
  • 100g posiekanych migdałów bez skórki
  • 1 łyżeczka likieru Amaretto
  • ok. 50g zmielonych migdałów do obtaczania (najlepsze bez skórki)

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę posiekać. Śmietanę mocno podgrzać. Ściągnąć z pieca i dodać posiekaną czekoladę. Mieszać łyżką lub trzepaczką, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Dodać posiekane migdały i likier. Wymieszać i pozostawić do ostygnięcia.

2

  1. Kolejno wstawić do lodówki na ok. 2- 3 godz., aż masa zgęstnieje i będzie się dało z niej formować kulki.
  2. Uformować kulki z masy i obtaczać je w mielonych migdałach. (Najprościej można to zrobić wsypując zmielone migdały do małej miseczki, włożyć kulkę i potrząsać miseczką, aż migdały dokładnie pokryją pralinkę).
  3. Pralinki przechowywać w lodówce.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 2- 3 godz.
porcje

Liczba sztuk:

około 20
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Trufle migdałowe z białą czekoladą

Trufle migdałowe z białą czekoladą

Powiązane przepisy


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Łukasz · 3 lat temu
    Witam.
    Dzisiaj je robiłem ale niestety masa nie chciała zsiąść się na tyle dobrze aby móc z niej formować kulki Stała w lodówce 5 godzin i bardzo mocno lepiła się do rąk W smaku była dobra ale ta konsystencja była zła i musiałem wyrzucić bo nic nie dało się z niej zrobić
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Zmiksowana.pl · 4 lat temu
    Właśnie je robię. Mam jedyny problem - powstrzymać się od wyjadania ciepłej jeszcze masy z garnuszka Już wiem, że trufle będą super! O ile wystarczy masy
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 4 lat temu
    A co jeśli masa nie chce zastygnąć?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Jeśli użyłaś śmietany co najmniej 30% to całość musi zgęstnieć. Potrzymaj masę dłużej w lodówce.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kasia · 5 lat temu
    Czy można pominąć likier, albo w zamian dać olejek migdałowy?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Justyna M. · 5 lat temu
    Omnomnomnom
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    gin · 5 lat temu
    Ależ to musiało być pyszne!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Majana · 5 lat temu
    Jakie urocze, delikatne

Polub nas na ...

Początek strony