Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Trufle migdałowe z białą czekoladą

Miękkie pralinki z białej czekolady, z kawałkami migdałów.

Upraszczając sposób przygotowania użyłam gotowych, posiekanych jak również zmielonych migdałów. Można oczywiście przygotować je samemu zaczynając od sparzenia migdałów wrzątkiem. Następnie należy je obrać ze skórki i drobno posiekać, a do obtoczenia zmielić.

Z podanych składników otrzymałam 20 trufli o średnicy 3,5cm.

W wersji bezglutenowej proszę upewnić się, że wybrany likier jest bezglutenowy lub go pominąć oraz zwrócić uwagę na czekoladę.

Składniki:

  • 100g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 200g białej czekolady
  • 100g posiekanych migdałów bez skórki
  • 1 łyżeczka likieru Amaretto
  • ok. 50g zmielonych migdałów do obtaczania (najlepsze bez skórki)

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę posiekać. Śmietanę mocno podgrzać. Ściągnąć z pieca i dodać posiekaną czekoladę. Mieszać łyżką lub trzepaczką, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Dodać posiekane migdały i likier. Wymieszać i pozostawić do ostygnięcia.

2

  1. Kolejno wstawić do lodówki na ok. 2- 3 godz., aż masa zgęstnieje i będzie się dało z niej formować kulki.
  2. Uformować kulki z masy i obtaczać je w mielonych migdałach. (Najprościej można to zrobić wsypując zmielone migdały do małej miseczki, włożyć kulkę i potrząsać miseczką, aż migdały dokładnie pokryją pralinkę).
  3. Pralinki przechowywać w lodówce.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 2- 3 godz.
porcje

Liczba sztuk:

około 20
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Trufle migdałowe z białą czekoladą

Trufle migdałowe z białą czekoladą

Powiązane przepisy


Biorą udział w konwersacji

Komentarze (9)

  1. Łukasz

Witam.
Dzisiaj je robiłem ale niestety masa nie chciała zsiąść się na tyle dobrze aby móc z niej formować kulki
Stała w lodówce 5 godzin i bardzo mocno lepiła się do rąk
W smaku była dobra ale ta konsystencja była zła i musiałem wyrzucić bo nic...

Witam.
Dzisiaj je robiłem ale niestety masa nie chciała zsiąść się na tyle dobrze aby móc z niej formować kulki
Stała w lodówce 5 godzin i bardzo mocno lepiła się do rąk
W smaku była dobra ale ta konsystencja była zła i musiałem wyrzucić bo nic nie dało się z niej zrobić

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Zmiksowana.pl

Właśnie je robię. Mam jedyny problem - powstrzymać się od wyjadania ciepłej jeszcze masy z garnuszka Już wiem, że trufle będą super! O ile wystarczy masy

  Załączniki
 
  1. Ania

A co jeśli masa nie chce zastygnąć?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Ania

Jeśli użyłaś śmietany co najmniej 30% to całość musi zgęstnieć. Potrzymaj masę dłużej w lodówce.

  Załączniki
 
  1. kasia

Czy można pominąć likier, albo w zamian dać olejek migdałowy?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    kasia

Tak, możesz likier całkiem pominąć lub dodać parę kropelek olejku.

  Załączniki
 
  1. Justyna M.

Omnomnomnom

  Załączniki
 
  1. gin

Ależ to musiało być pyszne!

  Załączniki
 
  1. Majana

Jakie urocze, delikatne

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony