Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
2 Komentarzy

Trufle z białej czekoladyMałe, miękkie, czekoladowe kulki z białej czekolady, słodkiej śmietany i małej ilości masła. Można obtoczyć je w wiórkach czekoladowych, roztopionej czekoladzie, zmielonych bądź posiekanych migdałach/ orzechach, wiórkach kokosowych lub cukrze pudrze.

Składniki:

  • 200g białej czekolady
  • 50g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 30g masła
  • 1 łyżka rumu, whisky lub likieru pomarańczowego (opcjonalnie)

Dodatkowo:

  • wiórki kokosowe, biała czekolada (roztopiona lub starta na wiórki), posiekane lub zmielone migdały/ orzechy, cukier puder

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę posiekać. Masło pokroić na małe kawałki. Śmietanę zagotować i od razu ściągnąć z pieca. Dodać posiekaną czekoladę i masło. Odczekać chwilę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać trzepaczką, aż czekolada i masło całkowicie się rozpuszczą i powstanie gładka masa. Gdy masa lekko przestygnie wmieszać alkohol. Kolejno wstawić na noc do lodówki lub do czasu, aż masa zastygnie.
  2. Łyżeczką nabierać masę i formować małe kuleczki (u mnie o średnicy ok. 3cm) i obtaczać je w wiórkach kokosowych, posiekanych lub zmielonych migdałach/ orzechach, cukrze pudrze, wiórkach czekoladowych lub w roztopionej białej czekoladzie. (Masa bardzo się klei i szybko mięknie. Kulki należy formować w miarę szybko. Ręce regularnie opłukiwać w zimnej wodzie i dobrze je osuszać. Jeśli kulki mają być obtoczone w roztopionej czekoladzie należy je po uformowaniu ponownie schłodzić).
  3. Gotowe trufle przechowywać do paru dni w lodówce.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 20 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

ok. 12 godz.
porcje

Liczba sztuk:

ok. 20
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Trufle z białej czekolady

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Beata · 1 lat temu
    Witam. Czy śmietana ma wrzeć czy tylko być gorąca? Jeśli to możliwe, to proszę o szybką odpowiedź chce dziś zrobić pralinki. Z góry dziękuję i pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Najlepiej doprowadzić prawie do zagotowania lub zagotować (tu nie musi być jakoś dokładnie. Może się zagotować i ściągnąć od razu z pieca, żeby nie stracić na objętości płynu)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jagoda · 2 lat temu
    Czy kilka dni po przygotowaniu nadal posiadają swoje wszystkie walory, czy np kruszeją? Chcę je przygotować odpowiednio wcześniej na prezent, ale nie wiem czy to dobry pomysł, aby przechowywać je cztery dni. Proszę o odpowiedź.

Polub nas na ...

Początek strony