Pralinki z Baileys

Pyszne pralinki z dużą ilością likieru Baileys. Są mięciutkie i delikatne. Rozpływają się dosłownie w ustach.

Składniki:

  • 100g biszkoptów podłużnych
  • 150ml likieru Baileys
  • 150g mlecznej kuwertury lub czekolady

Dodatkowo:

  • 30g kakao

Sposób przygotowania:

  1. Biszkopty połamać na nieduże kawałki. Wsypać do miski, zalać likierem i zostawić na 30 minut.
  2. W międzyczasie kuwerturę (lub czekoladę) posiekać i roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Ostudzoną, ale płynną kuwerturę (czekoladę) wlać do biszkoptów i wymieszać.
  4. Przy pomocy dużego noża rozsmarować masę, na desce wyłożonej papierem do pieczenia, na prostokąt o wymiarach ok. 14x 15cm. Z wierzchu posypać ok. 10g kakao. Wstawić do lodówki na ok. 30 minut.

2

  1. Następnie odwrócić masę do góry papierem. (Najlepiej położyć na masę drugą deskę i całość odwrócić). Ściągnąć papier i posypać 10g kakao.
  2. Masę pociąć na pralinki o wymiarach 2x 3cm. Boki pralinek obtoczyć w pozostałym kakao. Pralinki schłodzić przez 1 godzinę w lodówce.
  3. Przechowywać w puszcze lub plastikowym pojemniku w lodówce do 6- 8 dni.

Źródło: Przepis pochodzi z książki: „Dr. Oetker Weihnachtsbacken von A- Z”.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 35

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Pralinki z Baileys Pralinki z Baileys