Pralinki z Baileys

Pyszne pralinki z dużą ilością likieru Baileys. Są mięciutkie i delikatne. Rozpływają się dosłownie w ustach.
Składniki:
- 100g biszkoptów podłużnych
- 150ml likieru Baileys
- 150g mlecznej kuwertury lub czekolady
Dodatkowo:
- 30g kakao
Sposób przygotowania:
- Biszkopty połamać na nieduże kawałki. Wsypać do miski, zalać likierem i zostawić na 30 minut.
- W międzyczasie kuwerturę (lub czekoladę) posiekać i roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
- Ostudzoną, ale płynną kuwerturę (czekoladę) wlać do biszkoptów i wymieszać.
- Przy pomocy dużego noża rozsmarować masę, na desce wyłożonej papierem do pieczenia, na prostokąt o wymiarach ok. 14x 15cm. Z wierzchu posypać ok. 10g kakao. Wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
- Następnie odwrócić masę do góry papierem. (Najlepiej położyć na masę drugą deskę i całość odwrócić). Ściągnąć papier i posypać 10g kakao.
- Masę pociąć na pralinki o wymiarach 2x 3cm. Boki pralinek obtoczyć w pozostałym kakao. Pralinki schłodzić przez 1 godzinę w lodówce.
- Przechowywać w puszcze lub plastikowym pojemniku w lodówce do 6- 8 dni.
Źródło: Przepis pochodzi z książki: „Dr. Oetker Weihnachtsbacken von A- Z”.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Ilość sztuk: |
ok. 35 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |


Powiązane przepisy
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.