Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Pralinki z Baileys

Pyszne pralinki z dużą ilością likieru Baileys. Są mięciutkie i delikatne. Rozpływają się dosłownie w ustach.

Składniki:

  • 100g biszkoptów podłużnych
  • 150ml likieru Baileys
  • 150g mlecznej kuwertury lub czekolady

Dodatkowo:

  • 30g kakao

Sposób przygotowania:

  1. Biszkopty połamać na nieduże kawałki. Wsypać do miski, zalać likierem i zostawić na 30 minut.
  2. W międzyczasie kuwerturę (lub czekoladę) posiekać i roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Ostudzoną, ale płynną kuwerturę (czekoladę) wlać do biszkoptów i wymieszać.
  4. Przy pomocy dużego noża rozsmarować masę, na desce wyłożonej papierem do pieczenia, na prostokąt o wymiarach ok. 14x 15cm. Z wierzchu posypać ok. 10g kakao. Wstawić do lodówki na ok. 30 minut.

2

  1. Następnie odwrócić masę do góry papierem. (Najlepiej położyć na masę drugą deskę i całość odwrócić). Ściągnąć papier i posypać 10g kakao.
  2. Masę pociąć na pralinki o wymiarach 2x 3cm. Boki pralinek obtoczyć w pozostałym kakao. Pralinki schłodzić przez 1 godzinę w lodówce.
  3. Przechowywać w puszcze lub plastikowym pojemniku w lodówce do 6- 8 dni.

Źródło: Przepis pochodzi z książki: „Dr. Oetker Weihnachtsbacken von A- Z”.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 35

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Pralinki z Baileys Pralinki z Baileys

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (13)

  1. Mirek

Witam,

Chciałem zapytać: jak długo postoją takie pralinki? Mam imprezę w sobotę i nie wiem kiedy najlepiej wykonać te praliny. Pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Mirek

Możesz już je zrobić. O przechowywaniu pralinek napisałam w ostatnim punkcie przepisu.

  Załączniki
 
  1. Justyna

Czy czekoladę mleczną mogę zastąpić gorzką, taką 70%?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Justyna

Tak, możesz.

  Załączniki
 
  1. Feeria Smaków

Cudowne. Kocham ten likier, więc pralinki na pewno są doskonałe.

  Załączniki
 
  1. Fiolunka

Świetny przepis - jestem wielką fanką Baileysa, więc myślę że przepis nie długo znajdzie amatorów

  Załączniki
 
  1. Paula

są przepyszne

  Załączniki
 
  1. kasia

Juz spisalam przepis! ;-)

  Załączniki
 
  1. karmel-itka

są... wspaniałe!
rety. to mnie załatwiłaś...

  Załączniki
 
  1. kabamaiga

Muszą obłędnie smakować. A wyglądają cudnie.

  Załączniki
 
  1. Majana

Jakie one cudowne!

  Załączniki
 
  1. Aleksandra

Jestem zakochana w Baileys...mam jeszcze cala butelke, mam czekolade...nie mam biszkoptow Jutro sklep i probuje Twoj przepis. Pozdrawiam

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony