Likier czekoladowo- karmelowy z whisky

Likier przypadnie na pewno do gustu wszystkim, którzy lubią słodkie likiery typu Baileys. Mnie bardzo smakuje. Jest słodziutki, gęsty, o smaku czekoladowo- karmelowym. Z podanego przepisu wychodzi ok. 750ml likieru.
Składniki:
- 10 twardych cukierków karmelowych np. Werthers Original
- 100g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 100g czekolady kawowej lub gorzkiej
- 300g płynnej, słodkiej śmietany 30- 36%
- 200ml whisky
- 50ml likieru amaretto
Sposób przygotowania:
- Cukierki wsypać do niedużego garnka. (Najlepiej potłuc je uprzednio na mniejsze kawałki, im mniejsze tym lepiej. Wtedy szybciej się rozpuszczą). Dodać cukier, cukier waniliowy i śmietanę. Całość podgrzewać powoli na najmniejszym ogniu, ciągle mieszając, aż do rozpuszczenia się cukru i cukierków. (Nie gotować).
- Ściągnąć garnek z pieca i dodać połamaną na kawałki czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia się czekolady. Kolejno mieszając, wlewać powoli alkohol.
- Likier można przelać przez gazę, jeśli nie ma idealnie jednolitej konsystencji.
- Likier przechowywać w szczelnie zamkniętej butelce, w lodówce. Przed użyciem wstrząsnąć butelką.
Wariant Thermomix:
Składniki:
- 10 twardych cukierków karmelowych np. Werthers Original
- 100g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 100g czekolady kawowej lub gorzkiej
- 300g płynnej, słodkiej śmietany 30- 36%
- 200g whisky
- 50g likieru amaretto
Sposób przygotowania:
- Cukierki, cukier, cukier waniliowy i czekoladę (połamaną na kawałki) przełożyć do naczynia miksującego. Zmiksować 20s./ obr. 10.
- Dodać śmietanę, whisky i amaretto i podgrzewać 8 min./ obr. 3 w temperaturze 70°C.
Smacznego.
Przepis pochodzi z zeszytu z przepisami bawarskimi do przygotowania w Thermomix.
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.