Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Likier czekoladowo- karmelowy z whisky

Likier przypadnie na pewno do gustu wszystkim, którzy lubią słodkie likiery typu Baileys. Mnie bardzo smakuje. Jest słodziutki, gęsty, o smaku czekoladowo- karmelowym. Z podanego przepisu wychodzi ok. 750ml likieru.

Składniki:

  • 10 twardych cukierków karmelowych np. Werthers Original
  • 100g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 100g czekolady kawowej lub gorzkiej
  • 300g płynnej, słodkiej śmietany 30- 36%
  • 200ml whisky
  • 50ml likieru amaretto

Sposób przygotowania:

  1. Cukierki wsypać do niedużego garnka. (Najlepiej potłuc je uprzednio na mniejsze kawałki, im mniejsze tym lepiej. Wtedy szybciej się rozpuszczą). Dodać cukier, cukier waniliowy i śmietanę. Całość podgrzewać powoli na najmniejszym ogniu, ciągle mieszając, aż do rozpuszczenia się cukru i cukierków. (Nie gotować).
  2. Ściągnąć garnek z pieca i dodać połamaną na kawałki czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia się czekolady. Kolejno mieszając, wlewać powoli alkohol.
  3. Likier można przelać przez gazę, jeśli nie ma idealnie jednolitej konsystencji.
  4. Likier przechowywać w szczelnie zamkniętej butelce, w lodówce. Przed użyciem wstrząsnąć butelką.

 

Wariant Thermomix:
Składniki:

  • 10 twardych cukierków karmelowych np. Werthers Original
  • 100g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 100g czekolady kawowej lub gorzkiej
  • 300g płynnej, słodkiej śmietany 30- 36%
  • 200g whisky
  • 50g likieru amaretto

Sposób przygotowania:

  1. Cukierki, cukier, cukier waniliowy i czekoladę (połamaną na kawałki) przełożyć do naczynia miksującego. Zmiksować 20s./ obr. 10.
  2. Dodać śmietanę, whisky i amaretto i podgrzewać 8 min./ obr. 3 w temperaturze 70°C.

Smacznego.

Przepis pochodzi z zeszytu z przepisami bawarskimi do przygotowania w Thermomix.

Likier czekoladowo- karmelowy z whisky

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (9)

  1. Marzena

Zrobiłam likier z powyższego przepisu (juk kilkakrotnie) i pobił wszystkie likiery na głowę! Piłam wiele likierów, ale od kiedy zrobiłem ten, likiery sklepowe już nie smakują mi tak jak dawniej. Nie muszę dodawać, że oszołomił wszystkich, którzy...

Zrobiłam likier z powyższego przepisu (juk kilkakrotnie) i pobił wszystkie likiery na głowę! Piłam wiele likierów, ale od kiedy zrobiłem ten, likiery sklepowe już nie smakują mi tak jak dawniej. Nie muszę dodawać, że oszołomił wszystkich, którzy go konsumowali. Każdy twierdzi, że jest to najlepszy likier, jaki w życiu pił! Generalnie zrobił furorę a w moich przepisach zagościł na stałe

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna

Marto jest podane we wstępie, 750ml.

  Załączniki
 
  1. marta

ile tego likieru wyjdzie z podanych wyżej składników? dziekuje za odpowiedź

  Załączniki
 
  1. Joanna

Marto do 2 miesięcy w lodówce.

  Załączniki
 
  1. marta

witam, czy likier mozna przechowywać przez kilka miesiecy, czy należy go od razu "wypic"?

  Załączniki
 
  1. julia

zaraz będe mieszać. robię ten i piernikowy i zaraz potem ciasta z Pani stronki, która póki co jest moją ulubioną :-)

  Załączniki
 
  1. a dupa rośnie

zrobiliśmy przed chwilą Twój likier! Jest nieziemski!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:-))

  Załączniki
 
  1. Majana

Ach, to musi być rewelacyjne!

  Załączniki
 
  1. DarkANGELika

Musze wypróbować Brzmi pysznie

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony