Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
45 Komentarzy

Świąteczny likier piernikowy

Smaczny likier świąteczny z nutą czekoladową i piernikową. Robi się go bardzo łatwo i dosłownie w 5min. Z podanego przepisu wychodzi ponad 800ml likieru.

Składniki:

  • 250ml brązowego rumu
  • 2 łyżki nutelli lub innego kremu czekoladowo- orzechowego (80g)
  • 500ml słodkiej,  płynnej śmietany 30- 36%
  • 3 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika
  • 100g cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Nutellę włożyć do miski i mieszając trzepaczką wlewać powoli rum. Mieszać, aż nutella się rozpuści w rumie.
  2. Dalej mieszając wlewać stopniowo śmietanę. Na końcu dodać cukier i przyprawę do piernika. Całość wymieszać.
  3. Likier najlepiej przelać przez gazę. Likier przechowywać w szczelnie zamkniętej butelce, w lodówce. Przed pierwszym spożyciem najlepiej schłodzić go przez co najmniej 12godz., aby zgęstniał. Przed użyciem wstrząsnąć butelką.

Smacznego.

Świąteczny likier piernikowy

likier piernikowy

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magdalena · 3 miesięcy temu
    Dzien dobry. Chciałam zapytać o rum-po pierwsze który to brązowy? Znalazłam biały, czarny, nawet złoty ale nie brązowy.. jakiego Pani uzywa? Czy któryś z poniższych sie nadaje? Bacardi Carta Oro, Bacardi Oakheart Spiced rum, Capitan Morgan s piced Gold, Havana Club Especial, Hawana Club anejo3anos? Takie znalazłam pomiędzy białymi a czarnymi rumami...
    Poza tym czy tym mogę zastąpić rozcienczonym spirytusem lub wódką? Czy orientuje się Pani co wtedy powinam dodać żeby uzyskać złożony smak?
    Pozdrawiam serdecznie i już nie mogę się doczekać degustacji! zamówiłam buteleczki i robię likiery w prezencie.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 3 miesięcy temu
      Magdo, kupiłam rum w Lidlu. Rum brązowy ma kolor taki herbaciany , ale właściwie nie musi być brązowy. Biały też będzie dobry Robiłam na brązowym, bo taki miałam akurat w domu
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
        Magdalena · 3 miesięcy temu
        Dziękuję. Ja byłam w Kauflandzie i tam chyba az za dużo kolorów rumu mają.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Klaudia · 1 lat temu
    Ile procentowy ma być ten rum ? 40 czy 80 ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magdalena · 2 lat temu
    Na ten przepis natknęłam się kilka lat temu i od tamtej pory zagościł u mnie na stałe. Polecam wszystkim niezdecydowanym! Dla mnie nie ma świąt bez tego likieru Wesołych Świąt A.D.2016!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Martyna · 2 lat temu
    Witam, czy zamiast rumu można użyć whisky w tej samej ilości?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Myśle, że tak, ale jaki będzie smak to nie wiem. Jak masz whisky akurat to sprawdzone przepisy są tutaj:
      [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/napoje/likiery-nalewki/298-baileys-irlandzki-likier"]Baileys[/url] lub [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/napoje/likiery-nalewki/407-likier-czekoladowo-karmelowy-z-whisky"]Likier czekoladowo- karmelowy z whisky[/url]
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 3 lat temu
    zrobiłam likier na mleku kokosowym i wyszedł genialny! polecam, jako zdrowszy zamiennik tłustej śmietany w ogóle nie jest wyczuwalny posmak kokosa
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 3 lat temu
    My też zrobiłyśmy z mamą na święta, ale niestety juz został zdegustowany:) zatem robimy drugie podejście - może ostanie się do świąt:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 3 lat temu
    [b]Magdaleno[/b] możesz wymieszać w Thermomixie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magdalena · 3 lat temu
    Asiu czy mogę ten przepis wykonać za pomocą termomixu czy trzepaczka jest niezbędna?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 3 lat temu
    A czy zamiast śmietany można dodać mleko kokosowe?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika Zielińska · 3 lat temu
    Dziś w ramach wolnego dnia zrobiłam i jestem pozytywnie zaskoczona smakiem mimo, że nie lubię słodkich likierów - ten jak najbardziej mi pasuje. Teraz będzie czekał w lodówce do świąt, aby zrobić furorę na świątecznym stole
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewa · 4 lat temu
    Zrobiłam ten likier na Święta i podbiłam kubki smakowe rodziny Męża :-) Wyszło przepyszne. Dziękuję i gorąco polecam! To była moja pierwsza własnoręcznie zrobiono nalewka/ likier w życiu. Właśnie przymierzam się do kolejnych przepisów z tego działu :)))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Gabi[/b] konieczne nie jest, ale zalecane 8) Jak nie masz gazy to może być np. papierowy filtr do kawy, pielucha tetrowa, sitko z jak najmniejszymi otworami.
    [b]Joanno[/b] powinna być słodka śmietana.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    a czym można zastąpić słodką śmietanę 30-36% ??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gabi · 4 lat temu
    A czy gaza jest konieczna do przelewania likieru, czy może być co innego?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anita · 4 lat temu
    Jakiej firmy najlepsze są śmietana, rum i przyprawy ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 4 lat temu
    Dziękuję za informację Wyszedł przepyszny Dziś czas na kukułkowy. Pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Izabelo[/b] myślę, że do 2 miesięcy. (Prosiłabym czytać wczesniejsze komentarze).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    izabela · 4 lat temu
    Witam, jaki jest termin ważności?
    Mam zamiar wypróbować ten przepis na święta.Pozdrawiam cieplutko:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Agnieszko[/b] ręcznie trzepaczką :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 4 lat temu
    Zamierzam się do zrobienia tego likieru i mam pytanie czy wszystko mieszać mikserem czy ręcznie trzepaczką?

Polub nas na ...

Początek strony