Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Świąteczny likier piernikowy

Smaczny likier świąteczny z nutą czekoladową i piernikową. Robi się go bardzo łatwo i dosłownie w 5min. Z podanego przepisu wychodzi ponad 800ml likieru.

Składniki:

  • 250ml brązowego rumu
  • 2 łyżki nutelli lub innego kremu czekoladowo- orzechowego (80g)
  • 500ml słodkiej,  płynnej śmietany 30- 36%
  • 3 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika
  • 100g cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Nutellę włożyć do miski i mieszając trzepaczką wlewać powoli rum. Mieszać, aż nutella się rozpuści w rumie.
  2. Dalej mieszając wlewać stopniowo śmietanę. Na końcu dodać cukier i przyprawę do piernika. Całość wymieszać.
  3. Likier najlepiej przelać przez gazę. Likier przechowywać w szczelnie zamkniętej butelce, w lodówce. Przed pierwszym spożyciem najlepiej schłodzić go przez co najmniej 12godz., aby zgęstniał. Przed użyciem wstrząsnąć butelką.

Smacznego.

Świąteczny likier piernikowy

likier piernikowy

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (44)

  1. Magdalena

Na ten przepis natknęłam się kilka lat temu i od tamtej pory zagościł u mnie na stałe. Polecam wszystkim niezdecydowanym! Dla mnie nie ma świąt bez tego likieru
Wesołych Świąt A.D.2016!

  Załączniki
 
  1. Martyna

Witam, czy zamiast rumu można użyć whisky w tej samej ilości?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Martyna

Myśle, że tak, ale jaki będzie smak to nie wiem. Jak masz whisky akurat to sprawdzone przepisy są tutaj:
Baileys lub Likier czekoladowo- karmelowy z whisky

  Załączniki
 
  1. Joanna

zrobiłam likier na mleku kokosowym i wyszedł genialny! polecam, jako zdrowszy zamiennik tłustej śmietany w ogóle nie jest wyczuwalny posmak kokosa

  Załączniki
 
  1. Anna

My też zrobiłyśmy z mamą na święta, ale niestety juz został zdegustowany zatem robimy drugie podejście - może ostanie się do świąt

  Załączniki
 
  1. Joanna

Magdaleno możesz wymieszać w Thermomixie.

  Załączniki
 
  1. Magdalena

Asiu czy mogę ten przepis wykonać za pomocą termomixu czy trzepaczka jest niezbędna?

  Załączniki
 
  1. Joanna

A czy zamiast śmietany można dodać mleko kokosowe?

  Załączniki
 
  1. Monika Zielińska

Dziś w ramach wolnego dnia zrobiłam i jestem pozytywnie zaskoczona smakiem mimo, że nie lubię słodkich likierów - ten jak najbardziej mi pasuje. Teraz będzie czekał w lodówce do świąt, aby zrobić furorę na świątecznym stole

  Załączniki
 
  1. Ewa

Zrobiłam ten likier na Święta i podbiłam kubki smakowe rodziny Męża :-) Wyszło przepyszne. Dziękuję i gorąco polecam! To była moja pierwsza własnoręcznie zrobiono nalewka/ likier w życiu. Właśnie przymierzam się do kolejnych przepisów z tego...

Zrobiłam ten likier na Święta i podbiłam kubki smakowe rodziny Męża :-) Wyszło przepyszne. Dziękuję i gorąco polecam! To była moja pierwsza własnoręcznie zrobiono nalewka/ likier w życiu. Właśnie przymierzam się do kolejnych przepisów z tego działu ))

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna

Gabi konieczne nie jest, ale zalecane 8) Jak nie masz gazy to może być np. papierowy filtr do kawy, pielucha tetrowa, sitko z jak najmniejszymi otworami.
Joanno powinna być słodka śmietana.

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony