Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
27 Komentarzy

Baileys - irlandzki likier

Jeśli lubicie Baileys’a to ten przepis jest warty wypróbowania. Był tak zachwalany na kilku blogach, jako porównywalny z oryginałem, że koniecznie musiałam go zrobić. Jak dla mnie oryginał to jednak oryginał i ciężko mu dorównać, ale jak na likier przygotowany w domu  jest bardzo smaczny i z pewnością nie raz go jeszcze zrobię.  Sami możecie zdecydować ile whisky chcecie dodać. Ja dałam trochę ponad 250ml i jak dla mnie jest ok., choć słabszy od oryginału. Porównywałam pijąc z obu butelek na raz. Z podanego przepisu wychodzi 1 litr likieru. Przepis znalazłam tutaj.

Składniki:

  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżeczki kakao
  • ¾ szklanki słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • ¾ szklanki mleka
  • 400g mleka skondensowanego słodzonego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 szklanka whisky (lub więcej)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • ewentualnie: ¼ łyżeczki ekstraktu migdałowego

Sposób przygotowania:

  1. W filiżance wymieszać kawę i kakao z paroma łyżkami śmietany.
  2. Dodać do reszty śmietany, mleka, mleka skondensowanego, miodu, whisky i ekstraktu. Całość zmiksować blenderem na wysokich obrotach przez ok. 30 sekund.
  3. Likier przechowywać w szczelnie zamkniętej butelce, w lodówce nawet do 2 miesięcy. Przed pierwszym spożyciem najlepiej schłodzić likier przez co najmniej 12godz. Przed użyciem wstrząsnąć butelką.

Smacznego.

Baileys - irlandzki likierBaileys - irlandzki likier

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Beata · 2 miesięcy temu
    Cudo... Od tego probowania juz jestem wstawiona.. zmienilam lekko stosunek mleka skondensowanego na korzysc smietanki. I zamiast ekstraktu migdalowego dalam Amaretto. Pieknie dziekuje za przepis. "PROST"
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Weronika · 9 miesięcy temu
    Dodajemy prawdziwe czarne kakao czy słodzone Nesquik?:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ifa · 1 lat temu
    RATUNKU - śmietana zważyła się, jak mam ratować likier?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Przy śmietanie wysokoprocentowej nie powinno się to zdarzyć. Nie wiem, czy to się da uratować
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
        IFA · 1 lat temu
        wybrałam śmietanę 36% ... likier z grudkami (chyb przeleje przez drobne sitko) ale w smaku poezja
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Natalia · 1 lat temu
    Może głupie pytanie, ale czy mleko skondensowane ma być ugotowane na masę czy w postaci pierwotnej lejącej? Pytam bo w innych przepisach na likiery taką postać właśnie toffi się dodaje i dla mnie to nie takie oczywiste.
    Dzięki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    siempre · 1 lat temu
    cytat : "400g mleka skondensowanego słodzonego, ... 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii , ewentualnie: ¼ łyżeczki ekstraktu migdałowego". A czy konieczne jest trucie się chemią ? , nie można tych składników zastąpić naturalnymi dodatkami ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Siempre, ja tu nie widzę chemii. Ekstrakty mogą być przecież naturalne. Ekstrakt z wanilii to laska wanilii z alkoholem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 3 lat temu
    Przepyszny!!!! Właśnie zrobiłam,uwielbiam likiery, a na nadchodzącą zimę i długie wieczory jak znalazł. :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Emil · 3 lat temu
    Dziś robiłem... Likier wychodzi niemal identyczny z oryginałem. Czekolada zmieszana z kawą troszkę się 'waży' w połączeniu z resztą i ja bym ją troszkę podgrzał do płynnej masy i potem po oziębieniu dodał do reszty. Dzięki temu lepiej się rozpuszcza i nie trzeba przesączać. Polecam jak najbardziej miłośnikom Bayleis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 3 lat temu
    Likier wyszedł pyszny, ale jest bardzo rzadki. Czy tak ma być ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aguś · 3 lat temu
    Uwielbiam ten likier robię go raz na jakiś czas moim gościom bardzo smakuje.... sama potrafię wieczorkiem i popijać go na poprawę humoru
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Moniko[/b] tak długo to nie. W chłodzie można go trzymać do 2 miesięcy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 4 lat temu
    Witam serdecznie Przepis wygląda smakowicie i ma bajkowy kolor. Ma tylko pytanie - czy utrzyma się w butelce w spiżarce przez około rok? Tak do następnej zimy? Bardzo chciałabym go zrobić, ale zazwyczaj takie wynalazki robi się na okres jesienno zimowy a tu wiosna za progiem... z góry dziękuję za odpowiedź
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Nina · 5 lat temu
    Nie polecam przepisu, po wlaniu whisky mleko albo śmietanka się zważyły. W smaku w ogóle nie przypomina likieru Bayleis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b].mago[/b] kawę rozpuszczasz tylko razem z kakao w śmietanie. Po miksowaniu blenderem powinna wyjść jednolita konsystencja. Jeśli taka nie wyjdzie można przelać likier przez gazę.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    .mago · 5 lat temu
    Joanno, czy kawę rozpuścić w wodzie? Nie rozpuściłam, wymieszałam z kakao i mój likier ma drobinki kawy
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Jolu[/b] nie. Dajesz mleko skondensowane słodzone prosto z puszki :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    jola · 5 lat temu
    Joasiu czy mleko skondensowane trzeba najpierw ugotować jak podają na innych stronkach z tym przepisem? :-?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Olu[/b] do 2 miesięcy w lodówce.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 6 lat temu
    Ile miesięcy taki domowy likier może stać?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    justyna · 6 lat temu
    Likier jest przepyszny mam podobny przepis, umnie wódka odpad, robie na whisky, ale bez amaretto. Choć ostatnio robiam na brendy, Byl dobry!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Magdo[/b] kawę (granulki) i kakao (proszek) wymieszaj dokładnie z paroma łyżkami śmietany. Wszystko rozpuści się w śmietanie ;-)

Polub nas na ...

Początek strony