Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Baileys - irlandzki likier

Jeśli lubicie Baileys’a to ten przepis jest warty wypróbowania. Był tak zachwalany na kilku blogach, jako porównywalny z oryginałem, że koniecznie musiałam go zrobić. Jak dla mnie oryginał to jednak oryginał i ciężko mu dorównać, ale jak na likier przygotowany w domu  jest bardzo smaczny i z pewnością nie raz go jeszcze zrobię.  Sami możecie zdecydować ile whisky chcecie dodać. Ja dałam trochę ponad 250ml i jak dla mnie jest ok., choć słabszy od oryginału. Porównywałam pijąc z obu butelek na raz. Z podanego przepisu wychodzi 1 litr likieru. Przepis znalazłam tutaj.

Składniki:

  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżeczki kakao
  • ¾ szklanki słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • ¾ szklanki mleka
  • 400g mleka skondensowanego słodzonego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 szklanka whisky (lub więcej)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • ewentualnie: ¼ łyżeczki ekstraktu migdałowego

Sposób przygotowania:

  1. W filiżance wymieszać kawę i kakao z paroma łyżkami śmietany.
  2. Dodać do reszty śmietany, mleka, mleka skondensowanego, miodu, whisky i ekstraktu. Całość zmiksować blenderem na wysokich obrotach przez ok. 30 sekund.
  3. Likier przechowywać w szczelnie zamkniętej butelce, w lodówce nawet do 2 miesięcy. Przed pierwszym spożyciem najlepiej schłodzić likier przez co najmniej 12godz. Przed użyciem wstrząsnąć butelką.

Smacznego.

Baileys - irlandzki likierBaileys - irlandzki likier

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (29)

  1. ifa

RATUNKU - śmietana zważyła się, jak mam ratować likier?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    ifa

Przy śmietanie wysokoprocentowej nie powinno się to zdarzyć. Nie wiem, czy to się da uratować

  Załączniki
 
  1. IFA    Joanna Moderator

wybrałam śmietanę 36% ... likier z grudkami (chyb przeleje przez drobne sitko) ale w smaku poezja

  Załączniki
 
  1. Natalia

Może głupie pytanie, ale czy mleko skondensowane ma być ugotowane na masę czy w postaci pierwotnej lejącej? Pytam bo w innych przepisach na likiery taką postać właśnie toffi się dodaje i dla mnie to nie takie oczywiste.
Dzięki.

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Natalia

Prosto z puszki, lejące Zawsze piszę, jeśli ma być ugotowane

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 10 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. siempre

cytat : "400g mleka skondensowanego słodzonego, ... 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii , ewentualnie: ¼ łyżeczki ekstraktu migdałowego". A czy konieczne jest trucie się chemią ? , nie można tych składników zastąpić naturalnymi dodatkami ?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    siempre

Siempre, ja tu nie widzę chemii. Ekstrakty mogą być przecież naturalne. Ekstrakt z wanilii to laska wanilii z alkoholem.

  Załączniki
 
  1. Kasia

Przepyszny!!!! Właśnie zrobiłam,uwielbiam likiery, a na nadchodzącą zimę i długie wieczory jak znalazł. :-)

  Załączniki
 
  1. Emil

Dziś robiłem... Likier wychodzi niemal identyczny z oryginałem. Czekolada zmieszana z kawą troszkę się 'waży' w połączeniu z resztą i ja bym ją troszkę podgrzał do płynnej masy i potem po oziębieniu dodał do reszty. Dzięki temu lepiej się...

Dziś robiłem... Likier wychodzi niemal identyczny z oryginałem. Czekolada zmieszana z kawą troszkę się 'waży' w połączeniu z resztą i ja bym ją troszkę podgrzał do płynnej masy i potem po oziębieniu dodał do reszty. Dzięki temu lepiej się rozpuszcza i nie trzeba przesączać. Polecam jak najbardziej miłośnikom Bayleis

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Ola

Likier wyszedł pyszny, ale jest bardzo rzadki. Czy tak ma być ?

  Załączniki
 
  1. Aguś

Uwielbiam ten likier robię go raz na jakiś czas moim gościom bardzo smakuje.... sama potrafię wieczorkiem i popijać go na poprawę humoru

  Załączniki
 
  1. Joanna

Moniko tak długo to nie. W chłodzie można go trzymać do 2 miesięcy.

  Załączniki
 
  1. Monika

Witam serdecznie Przepis wygląda smakowicie i ma bajkowy kolor. Ma tylko pytanie - czy utrzyma się w butelce w spiżarce przez około rok? Tak do następnej zimy? Bardzo chciałabym go zrobić, ale zazwyczaj takie wynalazki robi się na okres jesienno...

Witam serdecznie Przepis wygląda smakowicie i ma bajkowy kolor. Ma tylko pytanie - czy utrzyma się w butelce w spiżarce przez około rok? Tak do następnej zimy? Bardzo chciałabym go zrobić, ale zazwyczaj takie wynalazki robi się na okres jesienno zimowy a tu wiosna za progiem... z góry dziękuję za odpowiedź

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Nina

Nie polecam przepisu, po wlaniu whisky mleko albo śmietanka się zważyły. W smaku w ogóle nie przypomina likieru Bayleis.

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony