Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
2 Komentarzy
Likier kokosowy

Domowy likier kokosowy. Bardzo smaczny, łagodny, kremowy, lekko kokosowy i nieprzesłodzony. Jego zaletą jest prostota w wykonaniu.

Składniki:

  • 200g wiórków kokosowych
  • 500ml wódki (lub 200ml spirytusu plus 300ml wody)
  • 500ml mleka skondensowanego słodzonego
  • 500ml mleka skondensowanego niesłodzonego (użyłam 7,5%)

Sposób przygotowania:

  1. Wiórki kokosowe wsypać do litrowego słoika. Zalać wódką i zakręcić słoik. Pozostawić na ok. 1- 2 tygodnie, a najkrócej na noc w suchym, ciemnym miejscu. (U mnie słoik stał na blacie w kuchni, owinięty w ściereczkę).
  2. Raz dziennie potrząsnąć słoikiem. (U mnie na drugi dzień wyglądało jakby wiórki wciągnęły cały płyn).
  3. Po tygodniu wyłożyć sitko gazą lub pieluchą tetrową i ułożyć na garnku lub misce. Wyłożyć część wiórków kokosowych na sitko i dobrze je wycisnąć. Powtarzać czynność, aż do wykorzystania wszystkich wiórek. (Najlepiej wyciskać wiórki partiami, wtedy wyciśniemy najwięcej wódki kokosowej. U mnie wyszło 350ml).
  4. Otrzymaną wódkę kokosową wymieszać z mlekiem skondensowanym słodzonym i niesłodzonym.
  5. Gotowy likier przelać do butelki lub słoika i zakręcić. Przechowywać w lodówce. Podawać schłodzony.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 1300ml

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Likier kokosowy Likier kokosowy Likier kokosowy

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agata · 1 lat temu
    Wykorzystuje pani do czegoś odciśnięty kokos, czy tylko do wyrzucenia? Agata
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Zrobiłam ciasto malibu z dodatkiem tego likieru i właśnie z tych odciśniętych wiórków. Pycha. Przepis będzie na dniach ;). Można je wykorzystać również do pralinek np. tych: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/pralinki-czekoladki/100-rafaello-z-rumem"]Rafaello z rumem[/url]. Zamiast rumu dałabym też ten likier. Poza tym mogą posłużyć do dekoracji ciast, deserów, lodów.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
        Joanna Moderator · 1 lat temu
        Proszę bardzo. Oto [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/871-ciasto-malibu"]Ciasto malibu[/url] i [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/pralinki-czekoladki/691-trufle-kokosowe-z-mascarpone-bialej-czekolady"]Trufle kokosowe z mascarpone i białej czekolady[/url].
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Małgosia · 1 lat temu
    Jak długo można taki likier przechowywać?

Polub nas na ...

Początek strony