Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Likier kokosowy

Domowy likier kokosowy. Bardzo smaczny, łagodny, kremowy, lekko kokosowy i nieprzesłodzony. Jego zaletą jest prostota w wykonaniu.

Składniki:

  • 200g wiórków kokosowych
  • 500ml wódki (lub 200ml spirytusu plus 300ml wody)
  • 500ml mleka skondensowanego słodzonego
  • 500ml mleka skondensowanego niesłodzonego (użyłam 7,5%)

Sposób przygotowania:

  1. Wiórki kokosowe wsypać do litrowego słoika. Zalać wódką i zakręcić słoik. Pozostawić na ok. 1- 2 tygodnie, a najkrócej na noc w suchym, ciemnym miejscu. (U mnie słoik stał na blacie w kuchni, owinięty w ściereczkę).
  2. Raz dziennie potrząsnąć słoikiem. (U mnie na drugi dzień wyglądało jakby wiórki wciągnęły cały płyn).
  3. Po tygodniu wyłożyć sitko gazą lub pieluchą tetrową i ułożyć na garnku lub misce. Wyłożyć część wiórków kokosowych na sitko i dobrze je wycisnąć. Powtarzać czynność, aż do wykorzystania wszystkich wiórek. (Najlepiej wyciskać wiórki partiami, wtedy wyciśniemy najwięcej wódki kokosowej. U mnie wyszło 350ml).
  4. Otrzymaną wódkę kokosową wymieszać z mlekiem skondensowanym słodzonym i niesłodzonym.
  5. Gotowy likier przelać do butelki lub słoika i zakręcić. Przechowywać w lodówce. Podawać schłodzony.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 1300ml

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Likier kokosowy Likier kokosowy Likier kokosowy

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (5)

  1. Agata

Wykorzystuje pani do czegoś odciśnięty kokos, czy tylko do wyrzucenia? Agata

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Agata

Zrobiłam ciasto malibu z dodatkiem tego likieru i właśnie z tych odciśniętych wiórków. Pycha. Przepis będzie na dniach . Można je wykorzystać również do pralinek np. tych: Rafaello z rumem. Zamiast rumu dałabym też ten likier. Poza tym mogą...

Zrobiłam ciasto malibu z dodatkiem tego likieru i właśnie z tych odciśniętych wiórków. Pycha. Przepis będzie na dniach . Można je wykorzystać również do pralinek np. tych: Rafaello z rumem. Zamiast rumu dałabym też ten likier. Poza tym mogą posłużyć do dekoracji ciast, deserów, lodów.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Joanna Moderator
  Załączniki
 
  1. Małgosia

Jak długo można taki likier przechowywać?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Małgosia

Myślę, że do dwóch miesięcy w lodówce.

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 9 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony