Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Likier toffi

Znacie ten likier? Pewnie większość Was zna, ale może znajdą się osoby, które jeszcze go nie robiły i chętnie skorzystają z przepisu. Bardzo lubię ten likier i jest tak prosty do przygotowania, że robiąc go na przyjęcie, postanowiłam go sfotografować i przepis (chyba trudno to nazwać przepisem ;)) zamieścić na stronie.

Składniki:

  • 1 puszka masy krówkowej lub słodkiego mleka skondensowanego (500g)
  • ok. 200ml wódki (40%)

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małej mocy palnika przez 3 godziny. (Puszka musi być cały czas pokryta wodą). Po ugotowaniu, wyciągnąć puszkę z wody i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  2. Puszkę otworzyć i przełożyć powstały karmel do miski. Miksując karmel mikserem na najwyższych obrotach, dolewać stopniowo wódkę. (Ilość wódki należy dodać według uznania).
  3. Likier przechowywać w szczelnie zamkniętej butelce, w lodówce. Przed pierwszym spożyciem najlepiej schłodzić likier przez co najmniej 12godz. (Likier zgęstnieje). Przed użyciem wstrząsnąć butelką.

Smacznego.

Likier toffi

Likier toffi

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (18)

  1. JoAsia

Zrobiłam dziś likier toffi
hmm moje proporcje to 300 mleka i 0,5 wodki

  Załączniki
 
  1. Joanna

Asiu jeśli weźmiesz puszkę 400g i dodasz 200ml wódki to otrzymasz mniej więcej 600ml likieru ;-)

  Załączniki
 
  1. Asia

A ile mniej więcej likieru wychodzi z takiej jednej puszki takiej 400g?

  Załączniki
 
  1. Joanna

Lisico w zeszłym roku kupiłam likier w tej butelce na Weihnachtsmarkt w Monachium. W sklepach nigdzie nie spotkałam się z takim kształtem.

  Załączniki
 
  1. Lisica

Pytanie moje nie odtyczy bezposredmie likieru , ale bardzo podoba mi sie buteleczka , czy może Pani wie gdzie taka można kupić , bo przymierzam sie do zrobienia likieów światecznych dla rodziny

  Załączniki
 
  1. Natalia

Bardzo dziękuję za odpowiedź Likier już zrobiony i się chłodzi A oceniać go będą moje znajome na imieninkach Dziękuję za przepis mało pracochłonny a dobry

  Załączniki
 
  1. Joanna

Natalio w lodówce może być przechowywany długo. Nie wiem dokładnie jak długo, ale ze 2 miesiące powinien wytrzymać ;-)

  Załączniki
 
  1. Natalia

Mam pytanko, ile taki likier wytrzyma? Mam na myśli czy się zepsuje, wiem że alkohol się nie psuje ale to jest z dodatkiem mleka skondensowanego i nie wiem ile dni moge to trzymać w np.: lodówce:P A przepis bardzo ciekawy zobaczymy jak będzie...

Mam pytanko, ile taki likier wytrzyma? Mam na myśli czy się zepsuje, wiem że alkohol się nie psuje ale to jest z dodatkiem mleka skondensowanego i nie wiem ile dni moge to trzymać w np.: lodówce:P A przepis bardzo ciekawy zobaczymy jak będzie smakował

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. katie

Likier zwany przez moją rpzyjaciółkę krówką! Super dobry jest! Choć nie da się tego za dużo wypić

  Załączniki
 
  1. Joanna

Ago kupna czy ugotowana w domu to powinno być to samo. Chodź czasami wydaje mi się, że jednak troszkę inaczej smakują. We wszystkich przepisach,gdzie potrzebna jest masa krówkowa, można użyć kupnej lub ugotować samemu. Każdy musi sam wybrać co...

Ago kupna czy ugotowana w domu to powinno być to samo. Chodź czasami wydaje mi się, że jednak troszkę inaczej smakują. We wszystkich przepisach,gdzie potrzebna jest masa krówkowa, można użyć kupnej lub ugotować samemu. Każdy musi sam wybrać co woli ;-)
Tak, dobrze zrozumiałaś. Do przygotowania masy w piekarniku, należy otworzyć puszkę i wylać z niej mleko do naczynia.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony