Likier toffi

Znacie ten likier? Pewnie większość Was zna, ale może znajdą się osoby, które jeszcze go nie robiły i chętnie skorzystają z przepisu. Bardzo lubię ten likier i jest tak prosty do przygotowania, że robiąc go na przyjęcie, postanowiłam go sfotografować i przepis (chyba trudno to nazwać przepisem ;)) zamieścić na stronie.
Składniki:
- 1 puszka masy krówkowej lub słodkiego mleka skondensowanego (500g)
- ok. 200ml wódki (40%)
Sposób przygotowania:
- Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małej mocy palnika przez 3 godziny. (Puszka musi być cały czas pokryta wodą). Po ugotowaniu, wyciągnąć puszkę z wody i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Puszkę otworzyć i przełożyć powstały karmel do miski. Miksując karmel mikserem na najwyższych obrotach, dolewać stopniowo wódkę. (Ilość wódki należy dodać według uznania).
- Likier przechowywać w szczelnie zamkniętej butelce, w lodówce. Przed pierwszym spożyciem najlepiej schłodzić likier przez co najmniej 12godz. (Likier zgęstnieje). Przed użyciem wstrząsnąć butelką.
Smacznego.
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.