Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Napisz komentarz
Crumble z truskawkami i rabarbarem

Szybki i łatwy, a do tego pyszny deser. Słodka, chrupiąca kruszonka, a pod nią słodko- kwaskowata warstwa truskawkowo- rabarbarowa oraz sok truskawkowo- rabarbarowy.

Składniki na ok. 4 porcje:

  • 300 g truskawek
  • 300 g rabarbaru
  • 30 g cukru

Kruszonka:

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 50 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować kruszonkę. Mąkę, zimne masło (pokrojone na małe kawałki), cukier i cukier waniliowy zagnieść do momentu otrzymania kruszonki. Odstawić na bok.
  2. Rabarbar umyć, odciąć końce i pokroić na kawałki o grubości ok. 1cm. (Rabarbaru nie trzeba obierać).
  3. Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Duże truskawki pokroić na ćwiartki, a małe na pół.
  4. W misce wymieszać rabarbar, truskawki i cukier. Przełożyć do żaroodpornej formy*. Posypać kruszonką.

2

  1. Piec w nagrzanym piekarniku do zrumienienia się kruszonki, ok. 45 minut, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
  2. Podawać najlepiej na ciepło, same lub z gałką lodów waniliowych lub bitą śmietaną.

Uwaga:

* Moja forma ma średnicę dna ok. 18 cm, a u góry ok. 26 cm.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Crumble z truskawkami i rabarbarem Crumble z truskawkami i rabarbarem

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!

Polub nas na ...

Początek strony