Ciasto z zatopionymi truskawkami

Biszkoptowe ciasto ze świeżymi truskawkami. Ciasto jest lekkie, puszyste i wilgotne dzięki dodatkowi oleju i owoców. Jest szybkie i łatwe do przygotowania.

https://www.youtube.com/watch?v=O75W9sGKrVI

Składniki:

  • 4 jajka (rozmiar M)
  • 140 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 100 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 220 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 40 g)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 400 g świeżych truskawek
  • skórka starta z połowy cytryny (opcjonalnie)

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Odstawić na bok.
  2. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier wymieszany z cukrem waniliowym. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku (dobrze miksując po każdym dodaniu).
  3. Nie przerywając miksowania, wlewać cienkim strumieniem olej.
  4. W miseczce wymieszać mąkę z budyniem w proszku i proszkiem do pieczenia (i startą skórką z cytryny, jeśli ją dodajemy). Dodać w 2 porcjach do ubitej masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką, tylko do połączenia się składników.
  5. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
  6. Ciasto przełożyć do formy i wyrównać. Na wierzchu ułożyć truskawki (małe całe, duże przekrojone na pół), nie wciskając ich w ciasto.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Po upieczeniu wyciągnąć ciasto na blat i pozostawić w formie do całkowitego ostygnięcia.
  8. Chłodne ciasto można oprószyć cukrem pudrem.

Uwaga:

  • Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Ciasto z zatopionymi truskawkami Ciasto z zatopionymi truskawkami Ciasto z zatopionymi truskawkami