Crumble z jabłkami

Szybki deser z jabłkami na ciepło. Miękkie, słodkie jabłka pod grubą warstwą chrupiącej kruszonki z płatków owsianych. Coś łatwego, mogącego zastąpić szarlotkę lub jabłecznik.
Deser najlepiej jest podawać lekko ciepły sam lub w towarzystwie bitej śmietany, sosu waniliowego lub gałki lodów waniliowych.

Składniki na ok. 6 porcji:

  • 1- 1,2 kg jabłek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru (najlepiej brązowego)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 50g rodzynek (opcjonalnie)

Kruszonka:

  • 100g płatków owsianych
  • 150g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 50g cukru (najlepiej brązowego)
  • 150g zimnego masła

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka umyć, osuszyć, obrać, pokroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Wymieszać z sokiem z cytryny.
  2. Na dużej patelni roztopić masło. Dodać jabłka, cukier, cynamon i rodzynki. Smażyć, mieszając od czasu do czasu, aż jabłka zmiękną (ok. 10- 15 minut).
  3. W tym czasie zagnieść w misce wszystkie składniki na kruszonkę.
  4. Formę żaroodporną wysmarować cienko masłem. Przełożyć jabłka i posypać kruszonką.

23

  1. Piec w nagrzanym piekarniku do zarumienienia się kruszonki, ok. 50 minut, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
  2. Podawać najlepiej na ciepło.

Smacznego.

Crumble z jabłkami

Crumble z jabłkami