Crumble z jabłkami

Szybki deser z jabłkami na ciepło. Miękkie, słodkie jabłka pod grubą warstwą chrupiącej kruszonki z płatków owsianych. Coś łatwego, mogącego zastąpić szarlotkę lub jabłecznik.
Deser najlepiej jest podawać lekko ciepły sam lub w towarzystwie bitej śmietany, sosu waniliowego lub gałki lodów waniliowych.
Składniki na ok. 6 porcji:
- 1- 1,2 kg jabłek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka cukru (najlepiej brązowego)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 50g rodzynek (opcjonalnie)
Kruszonka:
- 100g płatków owsianych
- 150g mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 50g cukru (najlepiej brązowego)
- 150g zimnego masła
Sposób przygotowania:
- Jabłka umyć, osuszyć, obrać, pokroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Wymieszać z sokiem z cytryny.
- Na dużej patelni roztopić masło. Dodać jabłka, cukier, cynamon i rodzynki. Smażyć, mieszając od czasu do czasu, aż jabłka zmiękną (ok. 10- 15 minut).
- W tym czasie zagnieść w misce wszystkie składniki na kruszonkę.
- Formę żaroodporną wysmarować cienko masłem. Przełożyć jabłka i posypać kruszonką.
- Piec w nagrzanym piekarniku do zarumienienia się kruszonki, ok. 50 minut, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
- Podawać najlepiej na ciepło.
Smacznego.
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.