Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
5 Komentarzy

Crumble z rabarbarem

Przepis na crumble z rabarbarem, czyli jeden z najprostszych deserów z wykorzystaniem rabarbaru. Jak nie przepadam za kwaśnym rabarbarem, to  połączenie słodkiej kruszonki i zapiekanego rabarbaru smakuje mi wyśmienicie. Choć crumble z rabarbarem (właściwie to chyba każde crumble) nie zalicza się do eleganckich deserów, to jednak smakuje świetnie i do tego jest bardzo proste. Musicie koniecznie spróbować.

Crumble można serwować z łyżką bitej śmietany, słodkiego jogurtu lub lodami.

Składniki:

Kruszonka:

  • 80g mąki pszennej
  • 80g migdałów mielonych (lub orzechów mielonych)
  • 80g cukru
  • szczypta soli
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 100g zimnego masła

Dodatkowo:

  • masło do smarowania formy lub foremek

Sposób przygotowania:

  1. Rabarbar umyć i pokroić na kawałki o grubości ok. 1cm. (Rabarbaru nie trzeba obierać). Wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym.
  2. Formę żaroodporną (np. o średnicy 26cm) lub 8 ramekin* wysmarować masłem. Rozłożyć rabarbar.
  3. Zagnieść wszystkie składniki na kruszonkę. Kruszonkę rozłożyć na rabarbarze.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C.
  5. Po upieczeniu odczekać 5- 10 minut i podawać.

Smacznego.

* żaroodporne miseczki do zapiekania, u mnie o wymiarze 9cm średnicy i 5cm wysokości.

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 20 minut
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 30 minut
porcje

Liczba porcji:

ok. 8
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Crumble z rabarbarem

Crumble z rabarbarem

Crumble z rabarbarem

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 6 lat temu
    Dziekuje za przepis. Wyszlo przepyszne!! Troche zmodyfikowalam, dodalam aromat migdalowy zamiast cukru waniliowego. Oraz rabarbar z puszki, bo innego nie bylo :P Ale wyszlo super. Podalam ze smietanką sodką i sosem toffi! Niebo w gębie. POLECAM!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paula · 7 lat temu
    właśnie się do takiego przymierzam mniam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Maria @ ScandiFoodie · 7 lat temu
    I love this! Sounds delicious!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    bernadeta · 7 lat temu
    crumble ejszcze nigdy nie robilam musze w koncu wyprobowac. twoje mnie do tego zacheca;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kubełek Smakowy · 7 lat temu
    Też mam właśnie ochotę na crumble i nadmiar rambarbaru

Polub nas na ...

Początek strony