Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Zapiekanka rabarbarowa

Zapiekanka ze świeżego rabarbaru, pokryta cienką, serową pierzynką. Idealna na szybki poobiedni deser. Jest bardzo smaczna i lekka.

Składniki na 3- 4 porcje:

  • 500g rabarbaru (waga już po obcięciu końcówek)
  • 100g ciasteczek Amaretti lub biszkoptów podłużnych
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 125g twarogu z wiaderka, twarożku śmietankowego, lub Quark

Sposób przygotowania:

  1. Rabarbar umyć, obrać i pokroić na małe, ok. 1- 2cm kawałki.
  2. Ciasteczka Amaretti lub biszkopty przełożyć do woreczka do mrożenia i potłuc wałkiem na mniejsze kawałki.
  3. Rabarbar przełożyć do niewysokiego, żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem lub margaryną. Posypać cukrem.
  4. Oddzielić żółtko od białka. Żółtko utrzeć z cukrem pudrem i waniliowym oraz 2 łyżkami wody na puszystą, jasną masę. Wymieszać z serkiem.
  5. Białko ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do masy serowej.
  6. Odłożyć część pokruszonym ciasteczek do dekoracji. Resztę wyłożyć do formy. Na to rozłożyć masę serową.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku, do zarumienienia ok. 30min, w temperaturze 200°C.
  8. Posypać odłożonymi ciasteczkami i podawać najlepiej na ciepło.
Smacznego.

Przepis pochodzi z książki: „Das große Buch der Aufläufe und Gratins”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 35 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 30 min.
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Zapiekanka rabarbarowa

Zapiekanka rabarbarowa

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony