Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
1 Komentarz

Zapiekanka rabarbarowa

Zapiekanka ze świeżego rabarbaru, pokryta cienką, serową pierzynką. Idealna na szybki poobiedni deser. Jest bardzo smaczna i lekka.

Składniki na 3- 4 porcje:

  • 500g rabarbaru (waga już po obcięciu końcówek)
  • 100g ciasteczek Amaretti lub biszkoptów podłużnych
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 125g twarogu z wiaderka, twarożku śmietankowego, lub quark

Sposób przygotowania:

  1. Rabarbar umyć, obrać i pokroić na małe, ok. 1- 2cm kawałki.
  2. Ciasteczka Amaretti lub biszkopty przełożyć do woreczka do mrożenia i potłuc wałkiem na mniejsze kawałki.
  3. Rabarbar przełożyć do niewysokiego, żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem lub margaryną. Posypać cukrem.
  4. Oddzielić żółtko od białka. Żółtko utrzeć z cukrem pudrem i waniliowym oraz 2 łyżkami wody na puszystą, jasną masę. Wymieszać z serkiem.
  5. Białko ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do masy serowej.
  6. Odłożyć część pokruszonym ciasteczek do dekoracji. Resztę wyłożyć do formy. Na to rozłożyć masę serową.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku, do zarumienienia ok. 30 minut w temperaturze 200°C.
  8. Posypać odłożonymi ciasteczkami i podawać najlepiej na ciepło.
Smacznego.

Przepis pochodzi z książki: „Das große Buch der Aufläufe und Gratins”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 35 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 30 min.
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Zapiekanka rabarbarowa

Zapiekanka rabarbarowa

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Polub nas na ...

Początek strony