Crumble z morelami

Słodkie morele zapiekane pod chrupiącą, owsiano- orzechową kruszonką. Prosty przepis na szybki, letni deser. Najsmaczniejszy na ciepło. Można podać go z gałką lodów waniliowych lub bitą śmietaną.

Składniki na ok. 4 porcje:

  • 500 g dojrzałych moreli
  • 50 g zmielonych orzechów laskowych lub migdałów
  • 100 g płatków owsianych* (najlepiej drobnych, górskich)
  • 60 g cukru
  • 75 g miękkiego masła
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Morele umyć, osuszyć, przekroić na pół, usunąć pestki i pokroić na ćwiartki.
  2. Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Wyłożyć morele.

2

  1. Do miski wsypać zmielone orzechy, płatki owsiane, cukier i szczyptę soli. Dodać miękkie masło i zagnieść ręką. Kruszonkę wyłożyć na morele.

3

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40- 45 minut, aż kruszonka się zarumieni, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Podawać najlepiej na ciepło, same lub z gałką lodów waniliowych lub bitą śmietaną.

Uwaga:

*W wersji bezglutenowej proszę wybrać bezglutenowe płatki owsiane.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Crumble z morelami Crumble z morelami