Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

muffinki z jabłkami

Proste, mocno wilgotne muffinki z kawałkami jabłek. Muffinki są tak wilgotne, że spróbowałam je zrobić również w wersji bezglutenowej. Glutenowe, czy nie obie wersje są bardzo smaczne. Muffinki wystarczy posypać z góry cukrem pudrem, ale jeśli chcecie możecie je polać również sosem karmelowym, który znajdziecie w przepisie: Brownie z bananami i bitą śmietaną.

Składniki:

  • 250g jabłek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 250g mąki pszennej (lub w wersji bezglutenowej: 200g uniwersalnej mąki bezglutenowej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 100g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 80ml oleju roślinnego
  • 250g jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Skropić sokiem z cytryny.
  2. W jednej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą.
  3. W drugiej misce wymieszać jajko, cukier, cukier waniliowy, olej i jogurt. Połączyć ze składnikami z pierwszej miski, mieszając trzepaczką krótko, tylko do połączenia się składników. Na końcu delikatnie wmieszać jabłka.
  4. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasta i wyrównać z góry łyżką. (Mnie wyszło 14 sztuk).
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół) lub z termoobiegiem w temperaturze 160°C. (Przy muffinkach bezglutenowych proszę piec na grzałce góra- dół).
  6. Po upieczeniu muffinki pozostawić na 5- 10 minut w formie. Kolejno wyciągnąć z formy na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego.

Na podstawie przepisu z książki: „Muffins & Co.”

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 30 min.
porcje

Liczba sztuk:

około 14
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Muffinki z jabłkami

Muffinki z jabłkami

Muffinki z jabłkami

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (35)

  1. Beata

Muffiny idealne. Rzadko wracam do jakiegoś przepisu a te goszczą u mnie bardzo często. Córka sama prosi żeby je zrobić

  Załączniki
 
  1. Kasia

Witam. Właśnie znalazłam Pani przepis i wydaje się bardzo fajny. Zastanawiam się tylko czy mogę dać jabłka ze słoika? Takie gotowe na szarlotkę nie mam świeżych, a aż mi ślinka cieknie na samą myśl o tych muffinach

  Załączniki
 
  1. Magda

Pyszności!!! Robiłam już kilka razy za każdym razem wychodzą przepyszne a dzieciaki za nimi przepadają

  Załączniki
 
  1. Kinga

Witam
Mam pytanie, czy jest konieczne dodawanie sody oczyszczonej? Zmieni to w jakiś sposób smak? Może można by było zastąpić to większą ilością proszku do pieczenia? Z góry dziękuje za odpowiedź

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Kinga

Kingo myślę, że tak. Należy zwiększyć ilość proszku myślę, że do 1,5 łyżeczki.

  Załączniki
 
  1. Anita

Wyglądają idealnie! Myślę tylko aby dodać cynamon czy łyżeczka wystarczy?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Anita

Anito myślę, że wystarczy.

  Załączniki
 
  1. Kamila

strasznie gęste mi to ciasto wyszło jak zmieszałam wszystko. Na pewno dobrze odmierzyłam wszystkie składniki a wyszło tak gęste, że ciężko było do foremek powkładać. Tak ma być?! :| zaraz się okaże jak się upieką...

  Załączniki
 
  1. Kamila    Kamila

tak! takie gęste ma być!
Niebiosa klękajcie - niby tam zwykła babeczka, a takie pyszne, że te 14 to chyba sama zjem. Ledwo upiekłam już robię kolejne! haha Pyszne!

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 5 miesiące(ęcy) temu przez Super User Super User
  1. elka

Genialny przepis. Mój synek uwielbia te muffinki

  Załączniki
 
  1. Izabela

Pyszne!!!!!!!!!!Polecam.Robię je bardzo często i zawsze wzchodzą.

  Załączniki
 
  1. Martyna

Przepyszne! Można je zrobić migiem - idealne dla niezapowiedzianych gości

  Załączniki
 
  1. Marghie

Witam, upiekłam muffinki, ale problem jaki się pojawił to to, że ciasto mocno przylega do papilotek. Bardzo ciężko się odkleja i dużo ciasta na nich zostaje. Myśli Pani, że za krótko trzymałam je w piekarniku bądź moja forma na muffinki jest...

Witam, upiekłam muffinki, ale problem jaki się pojawił to to, że ciasto mocno przylega do papilotek. Bardzo ciężko się odkleja i dużo ciasta na nich zostaje. Myśli Pani, że za krótko trzymałam je w piekarniku bądź moja forma na muffinki jest nieodpowiednia (kupiłam formę ze stali węglowej)? Dodam, ze wcześniej piekłam mnóstwo ciast z Pani przepisów i wszystko zawsze wychodziło, więc nie wiem co może być przyczyną teraz?

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Marghie

Może były jeszcze ciepłe?
Jeśli były upieczone w środku to nie trzeba ich piec dłużej, bo inaczej się wysuszą niepotrzebnie. Ewentualnie można wydłużyć troszkę czas pieczenia. Co do formy, to Twoja jest jak najbardziej w porządku.

  Załączniki
 
  1. Marghie    Joanna Moderator

Tak, dziękuję. Były ciepłe. Chyba za szybko chciałam je zjeść ;-)

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony