Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
15 Komentarzy

Muffinki bananowe z orzechami w karmelu

Macie czasami przejrzałe banany w domu i nie wiecie jak je wykorzystać? Ten przepis to dobra propozycja na ich zużycie. Jest to przepis na mięciutkie, bananowe muffinki udekorowane słodkimi orzechami włoskimi. Karmelowe orzeszki świetnie pasują do bananowego ciasta. Przepis warty wypróbowania.

Składniki:
Ciasto:

  • 250g mąki pszennej
  • 100g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 100g masła
  • 100ml jogurtu naturalnego
  • 3 dojrzałe banany
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Orzechy w karmelu:

  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki miodu
  • ok. 80g orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy posiekać (trochę, nie za drobno). Łyżkę masła roztopić na patelni, dodać miód i orzechy. Smażyć ok. 2 min, aż większość płynu wyparuje. Orzechy odstawić na bok do ostygnięcia.
  2. Masło roztopić. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. W jednej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.
  4. Banany rozgnieść na papkę widelcem lub blenderem.
  5. W drugiej misce wymieszać roztopione masło, jogurt, jajka, cukier, cukier waniliowy i banany.
  6. Składniki z pierwszej miski wsypać do drugiej miski i wymieszać krótko, tylko do połączenia składników.
  7. Formę na muffinki wyłożyć papilotki.(Tym razem formę wyłożyłam papierem do pieczenia, pociętym na kwadraty). Papilotki napełnić ciastem. Na cieście rozłożyć orzechy.
  8. Muffinki piec w nagrzanym piekarniku ok. 25- 30 minut w temperaturze 180°C. Chwilę pozostawić w formie, kolejno wyciągnąć i ostudzić na kratce z piekarnika.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 25- 30 min.
porcje

Liczba sztuk:

12
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Muffinki bananowe z orzechami w karmelu

Muffinki bananowe z orzechami w karmelu

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    julka · 4 lat temu
    Przepyszne!
    Dodałam jeszcze posiekanej gorzkiej czekolady
    Dziękuję za przepis, pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Patrycja · 4 lat temu
    Upiekłam te babeczki tylko bez orzechów. Babki posypałam startą czekoladą ,gdy były jeszcze ciepłe. Czekolada roztopiła się na nich i dobrze to smakowało ,a ciasto pyszne! polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Misia · 4 lat temu
    Wyglądają apetycznie mniam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    wiktoria · 5 lat temu
    te babeczki są poprostu idealne robie je już trzeci raz i zawsze są świetne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Zuzka · 5 lat temu
    Są świetne Orzeszki naaj...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 5 lat temu
    Udoskonaliłam babeczki kawałkami snikersa w środku zamiast orzeszków na zewnątrz... mmm
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 5 lat temu
    Jak dla mnie to czegoś im brakuje. Idealnie przestrzegałam przepisu, a jednak nie smakują mi.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    agnieszka · 5 lat temu
    Dziś robiłam te bananowe babeczki, wyszły idealne !! polecam wszystkim
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Violu[/b] ja używam takiego raczej średnio gęstego. Raczej bez różnicy, który wybierzesz.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Viola · 5 lat temu
    ten jogurt naturalny to ma być ten lejący czy raczej ten stały bo to różnica a nie wiem którego użyć
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Zufik · 7 lat temu
    jak dla mnie to za duzo proszku do pieczenia ale wygladaja apetycznie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    karmel-itka · 7 lat temu
    uroczo wyglądają ;]
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Majana · 7 lat temu
    Na pewno są pyszne!:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 7 lat temu
    Tak, masz rację. Muffinki są bardzo wilgotne :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    milk_chocolate84 · 7 lat temu
    Wnętrze wygląda na takie jak lubię- wilgotne Wierzę że są genialne w smaku

Polub nas na ...

Początek strony