Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Muffinki bananowe z orzechami w karmelu

Macie czasami przejrzałe banany w domu i nie wiecie jak je wykorzystać? Ten przepis to dobra propozycja na ich zużycie. Jest to przepis na mięciutkie, bananowe muffinki udekorowane słodkimi orzechami włoskimi. Karmelowe orzeszki świetnie pasują do bananowego ciasta. Przepis warty wypróbowania.

Składniki:
Ciasto:

  • 250g mąki pszennej
  • 100g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 100g masła
  • 100ml jogurtu naturalnego
  • 3 dojrzałe banany
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Orzechy w karmelu:

  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki miodu
  • ok. 80g orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy posiekać (trochę, nie za drobno). Łyżkę masła roztopić na patelni, dodać miód i orzechy. Smażyć ok. 2 min, aż większość płynu wyparuje. Orzechy odstawić na bok do ostygnięcia.
  2. Masło roztopić. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. W jednej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.
  4. Banany rozgnieść na papkę widelcem lub blenderem.
  5. W drugiej misce wymieszać roztopione masło, jogurt, jajka, cukier, cukier waniliowy i banany.
  6. Składniki z pierwszej miski wsypać do drugiej miski i wymieszać krótko, tylko do połączenia składników.
  7. Formę na muffinki wyłożyć papilotki.(Tym razem formę wyłożyłam papierem do pieczenia, pociętym na kwadraty). Papilotki napełnić ciastem. Na cieście rozłożyć orzechy.
  8. Muffinki piec w nagrzanym piekarniku ok. 25- 30 minut w temperaturze 180°C. Chwilę pozostawić w formie, kolejno wyciągnąć i ostudzić na kratce z piekarnika.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 25- 30 min.
porcje

Liczba sztuk:

12
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Muffinki bananowe z orzechami w karmelu

Muffinki bananowe z orzechami w karmelu

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (15)

  1. julka

Przepyszne!
Dodałam jeszcze posiekanej gorzkiej czekolady
Dziękuję za przepis, pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Patrycja

Upiekłam te babeczki tylko bez orzechów. Babki posypałam startą czekoladą ,gdy były jeszcze ciepłe. Czekolada roztopiła się na nich i dobrze to smakowało ,a ciasto pyszne! polecam

  Załączniki
 
  1. Misia

Wyglądają apetycznie mniam

  Załączniki
 
  1. wiktoria

te babeczki są poprostu idealne robie je już trzeci raz i zawsze są świetne

  Załączniki
 
  1. Zuzka

Są świetne Orzeszki naaj...

  Załączniki
 
  1. Ania

Udoskonaliłam babeczki kawałkami snikersa w środku zamiast orzeszków na zewnątrz... mmm

  Załączniki
 
  1. Monika

Jak dla mnie to czegoś im brakuje. Idealnie przestrzegałam przepisu, a jednak nie smakują mi.

  Załączniki
 
  1. agnieszka

Dziś robiłam te bananowe babeczki, wyszły idealne !! polecam wszystkim

  Załączniki
 
  1. Joanna

Violu ja używam takiego raczej średnio gęstego. Raczej bez różnicy, który wybierzesz.

  Załączniki
 
  1. Viola

ten jogurt naturalny to ma być ten lejący czy raczej ten stały bo to różnica a nie wiem którego użyć

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony