Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

muffinki szwarcwaldzkie

Pyszne, kakaowe muffinki z wiśniowym nadzieniem i bitą śmietaną, przypominające słynny Tort Szwarcwaldzki. Muffinki są łatwe w przygotowaniu, a smakują pysznie i prezentują się jak małe torciki.

Przed przystąpieniem do przygotowania ciasta na muffinki, wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:
Ciasto:

  • 220g mąki pszennej
  • 30g kakao
  • 80g cukru
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200ml mleka
  • 80ml oleju  rzepakowego
  • 2 jajka

Nadzienie wiśniowe:

  • 1 słoik wiśni bez pestek (720ml)
  • 1 łyżka cukru
  • 2 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej (40g)

Dodatkowo:

  • 12 łyżeczek wódki wiśniowej (lub wiśniówki)
  • ok. 500g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 opakowania śmietan- fix
  • płatki czekoladowe lub starta czekolada
  • 12 czereśni lub wiśni (świeżych, z kompotu lub kandyzowanych)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. W jednej misce wymieszać mąkę, kakao, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.
  2. W drugiej misce wymieszać mleko, olej i jajka.
  3. Kolejno wymieszać trzepaczką składniki z obu misek. (Nie mieszać długo, tylko do połączenia składników).
  4. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto nałożyć do papilotek.
  5. Muffinki piec w nagrzanym piekarniku około 20 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.

2

  1. Z każdego muffinka ściąć górę. (Nie trzeba ściągać papilotek, wystarczy je tylko lekko odchylić.).

3

  1. Każdy spód muffinka polać 1 łyżeczką wiśniówki.
  2. Wiśnie odsączyć na sitku. Odmierzyć 300ml kompotu. (Jeśli byłoby za mało uzupełnić wodą). Kompot i 1 łyżkę cukru zagotować. Do gotującego się kompotu dodać rozmieszaną mąkę ziemniaczaną z 4 łyżkami wody i ugotować kisiel. Dodać wiśnie. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Na spody muffinek wyłożyć kisiel z wiśniami. (Pozostaje trochę niewykorzystanego kisielu). Wstawić na co najmniej 30min. lub dłużej do lodówki.

4

  1. Śmietanę ubić, dodając pod koniec śmietan-fix i cukier puder.
  2. Śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego (lub szprycy. Użyłam okrągłej końcówki). Wycisnąć śmietanę na wiśnie. Przykryć górą muffinka i udekorować resztą śmietany. Śmietanę posypać posypką czekoladową i ułożyć czereśnie.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 20 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 1 godz.
porcje

Liczba sztuk:

12
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

muffinki szwarcwaldzkie

Muffinki Szwarcwaldzkie

Muffinki Szwarcwaldzkie


 

O oleju rzepakowym

Coraz szybszy wzrost długości życia jest związany między innymi z rozwojem wiedzy o potrzebach żywieniowych człowieka, jak i wartościach odżywczych poszczególnych składników pożywienia. Wiedza ta stymuluje badania i hodowlę roślin wykorzystywanych w żywieniu człowieka.

Dzisiaj dla zachowania zdrowia zaleca się tzw. biofortyfikację, dietę która powinna dostarczać człowiekowi substancje pochodzenia naturalnego, które wykazują właściwości sprzyjające zachowaniu zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu tzw. nutraceutyków.

Do nutraceutyków należą między innymi: witaminy, związki mineralne, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, roślinne sterole, flawonoidy, polifenole, błonnik pokarmowy, itd.

Tłuszcze pełnią wiele istotnych ról w organizmie człowieka. Ok. 30- 35% energii powinno pochodzić właśnie z tłuszczów. Dietetycy zalecają ograniczenie spożycia tłuszczów pochodzenia zwierzęcego na rzecz tłuszczów roślinnych, zwłaszcza olejów. Olej rzepakowy ma najkorzystniejszy skład kwasów tłuszczowych spośród olejów roślinnych. Codziennie spożywanie ok. 2 łyżek oleju rzepakowego całkowicie pokrywa zapotrzebowanie fizjologiczne człowieka na kwas linolenowy (ALA) z rodziny omega-3.

Występujące w odpowiednich proporcjach egzogenne kwasy omega-3, linolowy i linolenowy, prostaglandyny, prostacyklina, antyoksydanty, tokoferole, kwasu oleinowego przyczyniają się do:

  • rozkurczu tętnic, zmniejszają ciśnienie tętnicze krwi, działają przeciwzakrzepowo        
  • ograniczają procesy zapalne i rozrost nowotworów, zmniejszają ryzyko nowotworów złośliwych
  • chronią organizm przed wolnymi rodnikami
  • profilaktyki miażdżycy, otyłości i obniżenia poziomu szkodliwego cholesterolu
  • rozwój umysłowy, stan emocjonalny i zdrowie psychiczne

Ponadto zawarta witamina A – beta-karoten działa jak przeciwutleniacz i jednocześnie jest niezbędna do funkcjonowania wielu organów człowieka.

Współczesny olej rzepakowy, poza najwyższą wartością zdrowotną, jest olejem o bardzo wysokiej wartości użytkowej:

  • bardzo długo pozostaje świeży, znacznie dłużej niż inne popularne oleje w Polsce, czyli słonecznikowy i sojowy
  • jest najlepszym tłuszczem do smażenia
  • posiada wysokie walory kulinarne – świetnie nadaje się w przygotowaniu surówek i majonezów oraz znakomicie sprawdza się w ciastach typu biszkoptowo-tłuszczowego
  • świetnie wpływa na urodą – używany jako baza domowych kosmetyków (do twarzy, na dłonie, do ciała)

Więcej na temat oleju rzepakowego:

Powiązane przepisy


Biorą udział w konwersacji

Komentarze (9)

  1. mika

może być olej słonecznikowy?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    mika

Tak.

  Załączniki
 
  1. Ela

Chciałabym zrobić czekoladowe babeczki z nadzieniem wiśniowym w środku (podobnym jak w tym przepisie)na wysokie formy silikonowe. Jak Pani sądzi, czy przepis na to ciasto się sprawdzi? A może zaproponuje Pani coś innego? ;-)

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Ela

Możesz nadziewać te muffinki dowolnym nadzieniem, jak Ci się podoba.

  Załączniki
 
  1. Monika

Właśnie zrobiłam wyszły super lecker tylko nie dodalam smietan fixu bo nie wiedziałam jak to po niemiecku się nazywa? Dodaje się go żeby krem był gesciejszy ? Ciasto trochę mi się przyklejalo do papilotek , co może być powodem? Zaznacze że...

Właśnie zrobiłam wyszły super lecker tylko nie dodalam smietan fixu bo nie wiedziałam jak to po niemiecku się nazywa? Dodaje się go żeby krem był gesciejszy ? Ciasto trochę mi się przyklejalo do papilotek , co może być powodem? Zaznacze że wcześniej używałam tych samych papilotek to innych muffinek z Pani przepisów i było porządku.
Ps. Fajna stronka , wykorzystalam już wiele przepisów ,
Mogę każdemu polecić
Pozdrawiam :-)

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Monika

Moniko, śmietan fix nie jest konieczny. Dzięki niemu śmietana utrzymuje odpowiednią konsystencję i jest sztywna. Po niemiecku to Sahnesteif. Nie zauważyłam, żeby ciasto inaczej przyklejało się do papilotek niż przy innym cieście.

  Załączniki
 
  1. Kaja

jakiej wielkości wychodzą te muffinki??

  Załączniki
 
  1. Judyta

Wyglądają wspaniale, jak małe torciku z Czarnego Lasu! :-)

  Załączniki
 
  1. Angie

Przepięknie się prezentują: )

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony