Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
57 Komentarzy

muffinki marmurkowe

Proste i szybkie dwukolorowe muffinki waniliowo- kakaowe.

Składniki:

  • 250g mąki pszennej
  • 80g cukru
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200ml mleka
  • 80ml oleju
  • 2 jajka

Dodatkowo:

  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka kakao

Sposób przygotowania:

  1. W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.
  2. W drugiej misce wymieszać mleko, olej i jajka.
  3. Kolejno wymieszać trzepaczką składniki z obu misek. (Nie mieszać długo, tylko do momentu połączenia się składników).
  4. Ciasto podzielić na pół. Do jednej części wmieszać kakao i mleko.
  5. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto nakładać po łyżeczce na przemian jasne z ciemnym.
  6. Muffinki piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180°C.

Smacznego.

Uwaga: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

zegarek

Czas przygotowania:

około 15 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 25 min.
porcje

Liczba sztuk:

około 12
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Muffinki marmurkowe

Muffinki marmurkowe

Muffinki marmurkowe

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 1 lat temu
    Zrobiłam, na urodziny córki. Wszystkim bardzo smakowały i są dziecinnie proste.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sylwia · 1 lat temu
    Czy mozna dodac mleko bez laktozy zamiast zwyklego? Czy to zmieni smak wypieku?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Myślę, że można. Smaku raczej nie zmieni, choć czytałam, że mleko bez laktozy jest słodsze od zwykłego (sama nie używam). Może muffinki będą ciutkę słodsze
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Nikola · 2 lat temu
    Czy piec z termoobiegiem?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Zuzia · 2 lat temu
    Pani Joanno do, której miski mamy wlać mleko i wsypać kakao do tej z olejem, jajkami i mlekiem czy do tej z mąką, cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Najpierw należy połączyć składniki obu misek, a następnie gotowe ciasto dzielisz na pół i do jednej połowy dodajesz mleko z kakao, a druga połowa ciasta pozostaje jasna.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 3 lat temu
    A ja bym chciała zapytać jakiej firmy mąki Pani używa do Muffinek i czy mleko ma być prosto z lodówki czy w temp. pokojowej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Michał · 3 lat temu
    Dodałem nawet 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia i nie urosły Kiepsko wyszły.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Cindy · 3 lat temu
    Babeczki z tego przepisu robię już po raz dziesiąty i za każdym razem są znakomite
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kasia · 3 lat temu
    Zamiast mleka dodaję do babeczek kefir. Wychodzą fajne, puszyste Pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marcin · 3 lat temu
    Do jednej części masy dodać mleko, a do drugiej kakao. Czy do jednej mleko wraz z kakao?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 3 lat temu
    Pani Joanno, chciałabym upiec kolorowe muffinki z dżemem w środku. Czy to ciasto się nadaje do "nadziania", czy też moje babeczki mogą przez to nie wyrosnać?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    zuza · 3 lat temu
    muffinki po upieczeniu opadły, a ciasto wyszło takie jak zakalec nie wiem czemu ?.Ogólne bardzo dobre , dziekuje za przepis. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 3 lat temu
    fantastyczne babeczki, robię je już po raz kolejny. Są naprawdę bardzo dobre, proste do zrobienia i tanie. Pozdrawiam serdecznie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    dziekuje za przepis, pyszne sa. Pozdrawiam z Wilna
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Zuzia · 4 lat temu
    Co to są te papilotki :-?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Zuziu są to papierowe foremki, które wkłada się do formy na muffinki i do nich nakłada się ciasto. (Na pierwszych trzech zdjęciach muffinki są w papilotkach).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Wiktoria · 4 lat temu
    Extra przepis. Zawsze z niego piekę i zawsze super wychodzą!
    Często też dodaję kawałki czekolady.
    Polecam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewelina · 4 lat temu
    Wyszły super Polecam przepis :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Wiola · 4 lat temu
    Rewelacyjny przepis Piekę często i zawsze rewelacyjnie wychodzą... zachwycają wszystkich...polecam:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 4 lat temu
    Gdy do jednej części dodaje się kakao i mleko, to przed dodaniem trzeba te składniki połączyć czy od razu można dodać oddzielnie mleko, oddzielnie kakao?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    monika · 4 lat temu
    Robiłam drugi raz i znowu to samo ;/ Robiłam dół-góra, produkty temp pokojowa. Wydaje mi się że wszystko ok. A może to wina tego że papilotki kładę w foremkach blaszanych?? To wygląda tak jakby wierch się upiekł i później z dołu tak jakby kipi i wylewa się na wierch..
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Moniko wiem o co chodzi. Dobrze, że papilotki włożyłaś do formy. Może po prostu za długo mieszasz suche składniki z mokrymi. Mieszaj tylko do połączenia się składników. Jak najkrócej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    monika · 4 lat temu
    Witam dzisiaj zrobiłam muffiny i wszystko ładnie pięknie, do środka dałam kawałki czekolady a podczas pieczenia ciasto wypływało ze środka i takie nie ładne wyszły... czemu?? i jak pieczecie z termoobiegiem?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Moniko piekę na ustawieniach góra-dół. Spróbuj zrobić bez kawałków czekolady. Czasami dodanie kawałków czekolady zmienia kształt muffinki np. zamiast wyrosnąć ładnie do góry wypływają na bok, bo ciasto jest cięższe.

Polub nas na ...

Początek strony