Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

muffinki marmurkowe

Proste i szybkie dwukolorowe muffinki waniliowo- kakaowe.

Składniki:

  • 250g mąki pszennej
  • 80g cukru
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200ml mleka
  • 80ml oleju
  • 2 jajka

Dodatkowo:

  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka kakao

Sposób przygotowania:

  1. W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.
  2. W drugiej misce wymieszać mleko, olej i jajka.
  3. Kolejno wymieszać trzepaczką składniki z obu misek. (Nie mieszać długo, tylko do momentu połączenia się składników).
  4. Ciasto podzielić na pół. Do jednej części wmieszać kakao i mleko.
  5. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto nakładać po łyżeczce na przemian jasne z ciemnym.
  6. Muffinki piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180°C.

Smacznego.

Uwaga: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

zegarek

Czas przygotowania:

około 15 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 25 min.
porcje

Liczba sztuk:

około 12
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Muffinki marmurkowe

Muffinki marmurkowe

Muffinki marmurkowe

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (81)

  1. Monika

Zrobiłam, na urodziny córki. Wszystkim bardzo smakowały i są dziecinnie proste.

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 2 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. Sylwia

Czy mozna dodac mleko bez laktozy zamiast zwyklego? Czy to zmieni smak wypieku?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Sylwia

Myślę, że można. Smaku raczej nie zmieni, choć czytałam, że mleko bez laktozy jest słodsze od zwykłego (sama nie używam). Może muffinki będą ciutkę słodsze

  Załączniki
 
  1. Nikola

Czy piec z termoobiegiem?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Nikola

Piekę na grzałce góra- dół.

  Załączniki
 
  1. Zuzia

Pani Joanno do, której miski mamy wlać mleko i wsypać kakao do tej z olejem, jajkami i mlekiem czy do tej z mąką, cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Zuzia

Najpierw należy połączyć składniki obu misek, a następnie gotowe ciasto dzielisz na pół i do jednej połowy dodajesz mleko z kakao, a druga połowa ciasta pozostaje jasna.

  Załączniki
 
  1. Anna

A ja bym chciała zapytać jakiej firmy mąki Pani używa do Muffinek i czy mleko ma być prosto z lodówki czy w temp. pokojowej?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Anna

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Nie mam ulubionej firmy

  Załączniki
 
  1. Michał

Dodałem nawet 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia i nie urosły Kiepsko wyszły.

  Załączniki
 
  1. Cindy

Babeczki z tego przepisu robię już po raz dziesiąty i za każdym razem są znakomite

  Załączniki
 
  1. kasia

Zamiast mleka dodaję do babeczek kefir. Wychodzą fajne, puszyste
Pozdrawiam!

  Załączniki
 
  1. Marcin

Do jednej części masy dodać mleko, a do drugiej kakao. Czy do jednej mleko wraz z kakao?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Marcin

To drugie. Tam, gdzie dajesz kakao dodajesz również mleko.

  Załączniki
 
  1. Magda

Pani Joanno, chciałabym upiec kolorowe muffinki z dżemem w środku. Czy to ciasto się nadaje do "nadziania", czy też moje babeczki mogą przez to nie wyrosnać?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Magda

Możesz je nadziać.

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony