Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
56 Komentarzy
Muffinki marmurkowe

Proste i szybkie dwukolorowe, marmurkowe muffinki waniliowo- kakaowe. Szczególnie uwielbiane przez dzieci.

Składniki na 12 sztuk:

Ciasto:

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

  • 250 g mąki pszennej
  • 80 g cukru
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 ml mleka
  • 80 ml oleju
  • 2 jajka (rozmiar M)

Dodatkowo:

  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka kakao

Polewa czekoladowa:

  • 80 g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżeczka oleju
  • posypka cukrowa

Sposób przygotowania:

  1. W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.
  2. W drugiej misce wymieszać trzepaczką mleko, olej i jajka.
  3. Następnie wymieszać trzepaczką składniki z obu misek. Nie mieszać długo, lecz tylko do momentu połączenia się składników.
  4. Ciasto podzielić na pół. Do jednej części wmieszać kakao i mleko.
  5. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto nakładać po łyżeczce na przemian jasne z ciemnym.
  6. Muffinki piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu muffinki wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na 5- 10 minut w formie. Następnie wyciągnąć z formy na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  7. Przygotować polewę czekoladową: Czekoladę posiekać i z łyżeczką oleju roztopić w kąpieli wodnej. Polewę wyłożyć łyżeczką na muffinki. Od razy posypać posypką cukrową.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Muffinki marmurkowe Muffinki marmurkowe

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 9 dni temu
    Coś musiałam zrobić nie tak ?Nie chcą odkleić się od papilotek, a w środku zakalec ☹️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jesika · 1 lat temu
    Wyszły kiepsko nie urosły pomimo dużej ilości proszku do pieczenia
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 2 lat temu
    Zrobiłam, na urodziny córki. Wszystkim bardzo smakowały i są dziecinnie proste.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sylwia · 2 lat temu
    Czy mozna dodac mleko bez laktozy zamiast zwyklego? Czy to zmieni smak wypieku?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Myślę, że można. Smaku raczej nie zmieni, choć czytałam, że mleko bez laktozy jest słodsze od zwykłego (sama nie używam). Może muffinki będą ciutkę słodsze
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Zuzia · 4 lat temu
    Pani Joanno do, której miski mamy wlać mleko i wsypać kakao do tej z olejem, jajkami i mlekiem czy do tej z mąką, cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Najpierw należy połączyć składniki obu misek, a następnie gotowe ciasto dzielisz na pół i do jednej połowy dodajesz mleko z kakao, a druga połowa ciasta pozostaje jasna.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 5 lat temu
    A ja bym chciała zapytać jakiej firmy mąki Pani używa do Muffinek i czy mleko ma być prosto z lodówki czy w temp. pokojowej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Michał · 5 lat temu
    Dodałem nawet 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia i nie urosły Kiepsko wyszły.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Cindy · 5 lat temu
    Babeczki z tego przepisu robię już po raz dziesiąty i za każdym razem są znakomite
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kasia · 5 lat temu
    Zamiast mleka dodaję do babeczek kefir. Wychodzą fajne, puszyste Pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marcin · 5 lat temu
    Do jednej części masy dodać mleko, a do drugiej kakao. Czy do jednej mleko wraz z kakao?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 5 lat temu
    Pani Joanno, chciałabym upiec kolorowe muffinki z dżemem w środku. Czy to ciasto się nadaje do "nadziania", czy też moje babeczki mogą przez to nie wyrosnać?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    zuza · 5 lat temu
    muffinki po upieczeniu opadły, a ciasto wyszło takie jak zakalec nie wiem czemu ?.Ogólne bardzo dobre , dziekuje za przepis. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 5 lat temu
    fantastyczne babeczki, robię je już po raz kolejny. Są naprawdę bardzo dobre, proste do zrobienia i tanie. Pozdrawiam serdecznie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    dziekuje za przepis, pyszne sa. Pozdrawiam z Wilna
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Zuzia · 5 lat temu
    Co to są te papilotki :-?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Wiktoria · 5 lat temu
    Extra przepis. Zawsze z niego piekę i zawsze super wychodzą!
    Często też dodaję kawałki czekolady. Polecam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewelina · 5 lat temu
    Wyszły super Polecam przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Wiola · 5 lat temu
    Rewelacyjny przepis Piekę często i zawsze rewelacyjnie wychodzą... zachwycają wszystkich...polecam:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 6 lat temu
    Gdy do jednej części dodaje się kakao i mleko, to przed dodaniem trzeba te składniki połączyć czy od razu można dodać oddzielnie mleko, oddzielnie kakao?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    monika · 6 lat temu
    Robiłam drugi raz i znowu to samo ;/ Robiłam dół-góra, produkty temp pokojowa. Wydaje mi się że wszystko ok. A może to wina tego że papilotki kładę w foremkach blaszanych?? To wygląda tak jakby wierch się upiekł i później z dołu tak jakby kipi i wylewa się na wierch..
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Moniko wiem o co chodzi. Dobrze, że papilotki włożyłaś do formy. Może po prostu za długo mieszasz suche składniki z mokrymi. Mieszaj tylko do połączenia się składników. Jak najkrócej.

Polub nas na ...

Początek strony