Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

muffinki marmurkowe

Proste i szybkie dwukolorowe muffinki waniliowo- kakaowe.

Składniki:

  • 250g mąki pszennej
  • 80g cukru
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200ml mleka
  • 80ml oleju
  • 2 jajka

Dodatkowo:

  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka kakao

Sposób przygotowania:

  1. W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.
  2. W drugiej misce wymieszać mleko, olej i jajka.
  3. Kolejno wymieszać trzepaczką składniki z obu misek. (Nie mieszać długo, tylko do momentu połączenia się składników).
  4. Ciasto podzielić na pół. Do jednej części wmieszać kakao i mleko.
  5. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto nakładać po łyżeczce na przemian jasne z ciemnym.
  6. Muffinki piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180°C.

Smacznego.

Uwaga: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

zegarek

Czas przygotowania:

około 15 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 25 min.
porcje

Liczba sztuk:

około 12
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Muffinki marmurkowe

Muffinki marmurkowe

Muffinki marmurkowe

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony