100g posiekanej czekolady (nie za drobno) lub groszku czekoladowego
Sposób przygotowania:
W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.
W drugiej misce wymieszać trzepaczką gazowaną wodę mineralną, olej i jajka.
Następnie wymieszać trzepaczką składniki z obu misek. Nie mieszać długo, lecz tylko do momentu połączenia się składników. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką kawałki czekolady.
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto nałożyć do papilotek.
Muffinki piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Studzić przez parę minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wyciągnąć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Babeczki naprawdę spore i pięknie wyglądają. Ciasto przyjemne w odbiorze, delikatne, jednak dla mnie ma dość niewyrazisty smak- radziłbym dodać trochę więcej cukru albo jakiś aromat. Pozdrawiam i dzięki! Na dzień chłopaka jak znalazł
Dla mnie muffinki powinny mieć kształt grzybka, inaczej wyglądają na nie wyrośnięte. Dlatego wypełniam papilotke prawie do pełna. I dodaje mrożonych owoców. U mnie wersja czekoladowo-jagodowa
@Joanna ModeratorZrobiłam, tylko zamiast śmietanki użyłam Ramy do ubijania- jest stabilniejsza. Smaki super się łączą. Jestem ciekawa tego kremu na bezie ale tort ma być dla koleżanek z pracy, nie wiem ...
@AgaOgólnie możesz zrobić krem z serka mascarpone, ale będzie to już inny krem. Na 500 g mascarpone proszę użyć 300 g masy krówkowej i 200 ml słodkiej śmietanki 30- 36%. ...
Najczęściej komentowane