Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
144 Komentarzy

Zebra

Pyszna, wilgotna, lekka i puszysta babka dwukolorowa w paski.

Składniki:

  • 5 jaj
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka wody lub wody gazowanej lub innego napoju gazowanego jak np. fanta
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku.
  2. Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo 2,5 szklanki mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Dalej ubijając dodawać na przemian olej i wodę.
  3. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać 3 łyżki kakao, a do drugiej 3 łyżki mąki.
  4. Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą. Wlewać na środek tortownicy ciasto ciemne na przemian z jasnym (lub nakładać, na przemian, po parę łyżek ciemnego i jasnego ciasta). Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka.

Uwaga: 1 szklanka= 250ml.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 60 min.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Zebra

Zebra

Zebra

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Renia · 2 dni temu
    Piekłam na 180° 1h 20min wyszedł zakalec. Pierwszy raz piekłam wg przepisu i również wyszedł zakalec (ciasto nie było studzone natychmiast, "dochodziło" w piekarniku dluzszy czas ) . U mnie dwa razy przepis się nie sprawdził
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Justyna · 13 dni temu
    Ja też zrobiłam i wyszedł chyba spoko tylko pytanie czy on w środku powinnien być suchy .?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 19 dni temu
    A ja zrobiłam tak... Czekam, aż się upiecze. Wyjdzie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gosia · 25 dni temu
    Uwielbiam te ciasto. Jest takie mokre w środku, pyszne!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewelina Muszyńska · 25 dni temu
    Ciasto prawie gotowe jeszcze polewa i będzie ok
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Łukasz · 25 dni temu
    Uratowałaś mi dzieciństwo! Zebra to moje pierwsze ciasto jakie piekłem w życiu. Zawsze rosła aż pękała. Po dłuższej przerwie, innym piekarniku nie chciała mi wychodzić - zawsze padnięty zakalec (ale smaczny). Próbowałem wyczuć piekarnik, inaczej wyrabiać ciasto, ale było tylko trochę lepiej... Twój i mój przepis różni się ilością mąki i to był strzał w 10. Wyszła wysoka, lekko popękana, smaczna. Być może z upływem czasu wyleciało z głowy żeby odjąć pół szklanki mąki z przepisu. Dziękuję!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 1 miesięcy temu
    Czy mozna zamienić mąkę zwykła na orkiszowa?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 2 miesięcy temu
    Mniam! Babka wyszła pyszna. Jak wróciłam z pracy prawie nic już nie było. Polecam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewa · 3 miesięcy temu
    Zrobiłam. Wszystko ok ale ciasto jem i czuję mąkę ☹️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 5 miesięcy temu
    Pycha zrobiłam tak jak w przepisie, wyszedł puszysty. Zamiast wody dodałam fante. Polecam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia Koz · 6 miesięcy temu
    Nie miałam kakao ale za to były barwniki.. Się piecze-póki co, z piekarnika spogląda cudo. Zobaczymy jaka będzie w smaku i w środku
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Nadia · 6 miesięcy temu
    Wyszedł mi zakalec nie wiem co źle zrobiłam?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Klaudiusz Kocemba · 6 miesięcy temu
    bardzo dobre i smaczne ciasto :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paulina · 7 miesięcy temu
    Mi super wyrosła robiłam wczoraj zgodnie z przepisem i była super poszła od razu zostały tylko okruchy (to była moja pierwsza zebra )
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Beata · 8 miesięcy temu
    Niestety wyszedł jeden wielki zakalec:(

Polub nas na ...

Początek strony