Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Zebra

Pyszna, wilgotna, lekka i puszysta babka dwukolorowa w paski.

Składniki:

  • 5 jaj
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka wody lub wody gazowanej lub innego napoju gazowanego jak np. fanta
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku.
  2. Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo 2,5 szklanki mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Dalej ubijając dodawać na przemian olej i wodę.
  3. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać 3 łyżki kakao, a do drugiej 3 łyżki mąki.
  4. Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą. Wlewać na środek tortownicy ciasto ciemne na przemian z jasnym (lub nakładać, na przemian, po parę łyżek ciemnego i jasnego ciasta). Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka.

Uwaga: 1 szklanka= 250ml.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 60 min.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Zebra

Zebra

Zebra

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (121)

  1. Wiola

Robiłam ciasto z tego przepisu pierwszy raz i ostatni i niestety słabo. Po pierwsze wyszedł zakalec (robilam w prodiżu) a po drugie nie smakuje tak jak zebra, która do tej pory robilam z domowego przepisu.

  Załączniki
 
  1. sylwia

niestety zakalec okropny ;/

  Załączniki
 
  1. Mrt

Robiony po raz pierwszy. Wyszedl pyszny

  Załączniki
 
  1. Sylwia

Przepis stosowalam juz dwa razy i wyszedl zakakec . Dodam ze kolezanka robila rowniez dwa razy i tez wychodzil zakalec. W smaku dobry jednak - zakalec

  Załączniki
 
  1. Łukasz    Sylwia

Może wyjść zakalec bo to przepis na zebrę pieczoną w prodiżu. Wtedy wychodzi zawsze taka piękna jak na obrazku z przepisu. Oczywiście w normalnym piekarniku też da się upiec to ciasto, najlepiej ustawić opcję grzania góra i dół.

  Załączniki
 
  1. Ola

Heh, robiłam to już wiele razy. Za każdym razem wychodziła super. Aż tu nagle dziś po raz pierwszy wyszedł mi zakalec. Tak więc drogie Panie i Panowie, każdemu może się zdarzyć. Przepis jest jak najbardziej w porządku. A zakalec zdarzył mi się po...

Heh, robiłam to już wiele razy. Za każdym razem wychodziła super. Aż tu nagle dziś po raz pierwszy wyszedł mi zakalec. Tak więc drogie Panie i Panowie, każdemu może się zdarzyć. Przepis jest jak najbardziej w porządku. A zakalec zdarzył mi się po raz pierwszy. I mam nadzieję że ostatni :-D

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Barbara

Słuchajcie znam ten przepis z domu i wiem jedno najlepsza zebra wychodzi na Coca-Cola lub pepsi oczywiście na tych podrubach z Tesco czy innego marketu kocham JE i polecam

  Załączniki
 
  1. Sylwia

Ja też piekłam pierwszy raz

  Załączniki
 
  1. Klaudia

Ciasto pyszne. Nie wyszedł zakalec. Robiłam je z wodą gazowaną. Bardzo polecam

  Załączniki
 
  1. Daniela

Bardzo dobra

  Załączniki
 
  1. Dorota

Piekłam poraz pierwszy według tego przepisu i wyszło ok może nie tak idealne jak na zdjęciu ale pyszne... jak dla mnie troszkę za słodkie ale co tam trochę kalorii nie zaszkodzi

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 8 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony