Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
135 Komentarzy

Zebra

Pyszna, wilgotna, lekka i puszysta babka dwukolorowa w paski.

Składniki:

  • 5 jaj
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka wody lub wody gazowanej lub innego napoju gazowanego jak np. fanta
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku.
  2. Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo 2,5 szklanki mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Dalej ubijając dodawać na przemian olej i wodę.
  3. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać 3 łyżki kakao, a do drugiej 3 łyżki mąki.
  4. Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą. Wlewać na środek tortownicy ciasto ciemne na przemian z jasnym (lub nakładać, na przemian, po parę łyżek ciemnego i jasnego ciasta). Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka.

Uwaga: 1 szklanka= 250ml.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 60 min.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Zebra

Zebra

Zebra

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jacek · 5 lat temu
    Polecam nawet mniej zaawansowanym, takim jak ja. Bardzo smaczne i wilgotne.
    Pani Joanno podziwiam profesjonalne zdjęcia na Pani stronie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 5 lat temu
    Robiłam 2 razy, i za każdym razem wychodził zakalec, mimo że piekłam w 180 stopniach ponad 60 min z góry i z dołu, ale ciasto i tak pyszne, nawet niedopieczone
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Ewo[/b] trzymam na blacie przykryte ściereczką.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewa · 5 lat temu
    Wygląda świetnie! W jaki sposób można przechowywać ciasto aby zachowało świeżość? W lodówce czy nie jest to konieczne? Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 5 lat temu
    Super przepis , ciasto przepyszne , moja rodzinka je uwielbia. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    tania · 5 lat temu
    To ciasto jest dobre i wspaniałe.To by było moje 158 upieczone pyszne ciasto! :P :roll:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Agato[/b] wygląda mi to na źle ubite jajka. Ciasto musi się dać rozlać.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agata · 5 lat temu
    Zaczęłam robić ciasto niestety wyszła mi totalna klucha, w ogóle nie lała się i bardzo się kleiła.Co mogłam zrobić źle?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Atlanta · 5 lat temu
    Zebra wyszła idealnie. Dziękuję.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    magdalenka · 5 lat temu
    [img]file:///C:/Users/Admin/Desktop/ciasto%20moje.jpg[/img]

    Przepis jest cudowny. Troszkę wyobraźni i oto moja wersja zebry.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 5 lat temu
    Pyszne:)polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    izabela · 5 lat temu
    ciasto wyszlo super....i jest przepyszne :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Marino[/b] m. tortowa to też mąka pszenna, tylko o innym typie. Możesz ją też użyć.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marina · 5 lat temu
    Pani Joanno pieklam już zebre kilka razy i za każdym razem wyszła pięknie, choć było to pierwsze ciasto jakie upieklam w życiu i podbiła Turcje bo tam mieszkam jest po prostu uwielbiają, natomiast mam pytanie czy zamiast mąki pszennej mogę użyć mąki tortowej? Pozdrawiam serdecznie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    malwina · 5 lat temu
    na spodzie ciasta wyszedł zakalec - generalnie ciasto bardzo ciężkie. Moja mama zawsze dodawała 8 łyżek oleju i 8 łyżek wody wprawdzie ciasto wychodziło dość suche dlatego podkusił mnie Pani przepis - ale niestety ten przepis akurat nie wyszedł. :(((
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kinga · 5 lat temu
    Przepyszne ciasto,ja na diecie wiec zjadłam tylko malutki kawałek za to mój partner nie miał problemu z resztą i w ciągu 24 godzin całe ciasto zniknęło
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Kingo[/b] tak.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kinga · 5 lat temu
    Mam pytanko czy moze byc 24cm tortownica?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karina · 5 lat temu
    przepyszne i lekkie ciasto :-) po prostu uwielbiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Basiu[/b] możesz. Piekłabym jak zwykłe muffinki ok. 25min. w temperaturze 180 stopni.

Polub nas na ...

Początek strony