Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Zebra

Pyszna, wilgotna, lekka i puszysta babka dwukolorowa w paski.

Składniki:

  • 5 jaj
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka wody lub wody gazowanej lub innego napoju gazowanego jak np. fanta
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku.
  2. Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo 2,5 szklanki mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Dalej ubijając dodawać na przemian olej i wodę.
  3. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać 3 łyżki kakao, a do drugiej 3 łyżki mąki.
  4. Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą. Wlewać na środek tortownicy ciasto ciemne na przemian z jasnym (lub nakładać, na przemian, po parę łyżek ciemnego i jasnego ciasta). Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka.

Uwaga: 1 szklanka= 250ml.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 60 min.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Zebra

Zebra

Zebra

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (121)

  1. Wiola

Robiłam ciasto z tego przepisu pierwszy raz i ostatni i niestety słabo. Po pierwsze wyszedł zakalec (robilam w prodiżu) a po drugie nie smakuje tak jak zebra, która do tej pory robilam z domowego przepisu.

  Załączniki
 
  1. sylwia

niestety zakalec okropny ;/

  Załączniki
 
  1. Mrt

Robiony po raz pierwszy. Wyszedl pyszny

  Załączniki
 
  1. Sylwia

Przepis stosowalam juz dwa razy i wyszedl zakakec . Dodam ze kolezanka robila rowniez dwa razy i tez wychodzil zakalec. W smaku dobry jednak - zakalec

  Załączniki
 
  1. Łukasz    Sylwia

Może wyjść zakalec bo to przepis na zebrę pieczoną w prodiżu. Wtedy wychodzi zawsze taka piękna jak na obrazku z przepisu. Oczywiście w normalnym piekarniku też da się upiec to ciasto, najlepiej ustawić opcję grzania góra i dół.

  Załączniki
 
  1. Ola

Heh, robiłam to już wiele razy. Za każdym razem wychodziła super. Aż tu nagle dziś po raz pierwszy wyszedł mi zakalec. Tak więc drogie Panie i Panowie, każdemu może się zdarzyć. Przepis jest jak najbardziej w porządku. A zakalec zdarzył mi się po...

Heh, robiłam to już wiele razy. Za każdym razem wychodziła super. Aż tu nagle dziś po raz pierwszy wyszedł mi zakalec. Tak więc drogie Panie i Panowie, każdemu może się zdarzyć. Przepis jest jak najbardziej w porządku. A zakalec zdarzył mi się po raz pierwszy. I mam nadzieję że ostatni :-D

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Barbara

Słuchajcie znam ten przepis z domu i wiem jedno najlepsza zebra wychodzi na Coca-Cola lub pepsi oczywiście na tych podrubach z Tesco czy innego marketu kocham JE i polecam

  Załączniki
 
  1. Sylwia

Ja też piekłam pierwszy raz

  Załączniki
 
  1. Klaudia

Ciasto pyszne. Nie wyszedł zakalec. Robiłam je z wodą gazowaną. Bardzo polecam

  Załączniki
 
  1. Daniela

Bardzo dobra

  Załączniki
 
  1. Dorota

Piekłam poraz pierwszy według tego przepisu i wyszło ok może nie tak idealne jak na zdjęciu ale pyszne... jak dla mnie troszkę za słodkie ale co tam trochę kalorii nie zaszkodzi

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 11 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Polub nas na ...

Początek strony