Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
117 Komentarzy

Zebra

Pyszna, wilgotna, lekka i puszysta babka dwukolorowa w paski.

Składniki:

  • 5 jaj
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka wody lub wody gazowanej lub innego napoju gazowanego jak np. fanta
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku.
  2. Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo 2,5 szklanki mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Dalej ubijając dodawać na przemian olej i wodę.
  3. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać 3 łyżki kakao, a do drugiej 3 łyżki mąki.
  4. Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą. Wlewać na środek tortownicy ciasto ciemne na przemian z jasnym (lub nakładać, na przemian, po parę łyżek ciemnego i jasnego ciasta). Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka.

Uwaga: 1 szklanka= 250ml.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 60 min.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Zebra

Zebra

Zebra

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Wiola · 10 miesięcy temu
    Robiłam ciasto z tego przepisu pierwszy raz i ostatni i niestety słabo. Po pierwsze wyszedł zakalec (robilam w prodiżu) a po drugie nie smakuje tak jak zebra, która do tej pory robilam z domowego przepisu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    sylwia · 10 miesięcy temu
    niestety zakalec okropny ;/
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Mrt · 11 miesięcy temu
    Robiony po raz pierwszy. Wyszedl pyszny:D:D:D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sylwia · 1 lat temu
    Przepis stosowalam juz dwa razy i wyszedl zakakec . Dodam ze kolezanka robila rowniez dwa razy i tez wychodzil zakalec. W smaku dobry jednak - zakalec
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Łukasz · 11 miesięcy temu
      Może wyjść zakalec bo to przepis na zebrę pieczoną w prodiżu. Wtedy wychodzi zawsze taka piękna jak na obrazku z przepisu. Oczywiście w normalnym piekarniku też da się upiec to ciasto, najlepiej ustawić opcję grzania góra i dół.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 1 lat temu
    Heh, robiłam to już wiele razy. Za każdym razem wychodziła super. Aż tu nagle dziś po raz pierwszy wyszedł mi zakalec. Tak więc drogie Panie i Panowie, każdemu może się zdarzyć. Przepis jest jak najbardziej w porządku. A zakalec zdarzył mi się po raz pierwszy. I mam nadzieję że ostatni :-D :p
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Barbara · 1 lat temu
    Słuchajcie znam ten przepis z domu i wiem jedno najlepsza zebra wychodzi na Coca-Cola lub pepsi oczywiście na tych podrubach z Tesco czy innego marketu kocham JE i polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sylwia · 1 lat temu
    Ja też piekłam pierwszy raz
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Klaudia · 1 lat temu
    Ciasto pyszne. Nie wyszedł zakalec. Robiłam je z wodą gazowaną. Bardzo polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Daniela · 1 lat temu
    Bardzo dobra
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dorota · 1 lat temu
    Piekłam poraz pierwszy według tego przepisu i wyszło ok może nie tak idealne jak na zdjęciu ale pyszne... jak dla mnie troszkę za słodkie ale co tam trochę kalorii nie zaszkodzi
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    malgorzata · 1 lat temu
    wczoraj upiekłam zebrę wyszła wspaniała:) polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 1 lat temu
    Zebra bardzo smaczna, żadnego zakalca;) Nawet początkujące osoby bez problemu poradzą sobie z tym wypiekiem. Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Patrycja · 1 lat temu
    Witam Zebra wyszla idealna ! Pychotka :-)
    Kochane Panie ktorym wyszly zakalce : do Ciast trzeba miec reke i dzien. Nie uzywajac miksera moje wyszlo idealne :-) Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 1 lat temu
    Wczoraj zrobiłam zebrę z tego przepisu, pyszna ,delikatna.Żadnego zakalca :-) To nie pierwszy przepis,który testowałam z Pani strony,zawsze wychodzą super :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paulina · 1 lat temu
    Polecam polać to sosem czekoladowym:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 1 lat temu
    Bardzo dobry przepis. Piekłam wczoraj wieczorem, a dziś ciasta już nie ma. Ładnie wyrosła. Zamiast wody użyłam oranżady i było lekko czuć jej posmak. Bardzo smaczna wersja, a piekłam już nie raz zebrę z innych przepisów, więc mam porównanie. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jowita · 1 lat temu
    Zeberka wyszła piękna i pyszna polecam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Julita · 1 lat temu
    Bardzo polecam, pyszne i piękne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kocik · 1 lat temu
    Mi tez wyszedł zakalec robilam dosłownie wszystko to samo tez nie polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 1 lat temu
    Niestety nie polecam. Zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem. Piekłam tak długo aż patyk byl suchy i....,zakalec! Tym ciastem można zabić ale na pewno nie nadaje się do jedzenia ??
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Katarzyna · 1 lat temu
      Musialas zrobić jednak coś inaczej bo ja już 4 razy piekłam z tego przepisu i wyszła mi idealna zebra smaczna i bez zakalca
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
        Monika · 1 lat temu
        Zawsze robie wedlug tego przepisu i jest piekna i smaczna . Wiec musialas zrobic cos nie tak lub piekarnik szwankuje !

Polub nas na ...

Początek strony