Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
27 Komentarzy

cola muffinki

Szybkie muffinki z dodatkiem coca-coli, orzechów i kawałków czekolady. To już drugi przepis na muffinki z colą, który wypróbowałam i w obu przypadkach cola nie jest właściwie wyczuwalna. Jej dodatek sprawia natomiast, że muffinki są delikatne i puszyste. Smak coli znajdziemy w lukrze zrobionym z cukru pudru i coli oraz z żelkach coli. Dodatek orzechów i czekolady wzbogaca smak ciasta. Muffinki są bardzo smaczne.

Składniki:

  • 280g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50g posiekanych orzechów włoskich
  • 50g posiekanej czekolady (u mnie gorzka)
  • 1 jajko
  • 130g cukru
  • 125g masła
  • 150ml coca-coli
  • 100ml maślanki

Lukier:

  • 60g cukru pudru
  • 1- 2 łyżek coca-coli

Dodatkowo:

  • żelki coca-cola

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wsypać do miski. Dodać proszek do pieczenia, orzechy i czekoladę. Wymieszać.
  2. Do drugiej miski wbić jajko. Rozkłócić trzepaczką. Dodać cukier, miękkie masło, colę i maślankę. Całość wymieszać trzepaczką. (Całość wygląda na bardzo zwarzoną). Dodać składniki z pierwszej miski. Mieszać krótko, tylko do połączenia składników.
  3. Formę na muffinki wyłożyć papilotki. Papilotki napełnić ciastem.
  4. Muffinki piec w nagrzanym piekarniku ok. 35 minut w temperaturze 160°C. Pozostawić na 5min. w formie, kolejno wyciągnąć i ostudzić na kratce z piekarnika.
  5. Przygotować lukier. Cukier puder rozmieszać z colą. Lukrem posmarować muffinki. Na płynnym lukrze ułożyć po 2 żelki.

Przepis pochodzi z książki: „Muffins”, Geniesserküche.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 35 min.
porcje

Liczba sztuk:

12
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

cola muffinki

cola muffinki

cola muffinki

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 3 lat temu
    [b]Noelmo[/b] jeśli nie jest podane inaczej w przepisie to na Domowych Wypiekach piekę zawsze przy ustawieniach góra- dół.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna Stolarska · 3 lat temu
    Pani Joanno, czy podana temperatura to opcja z termoobiegiem? Z góry dziękuje za szybką odpowiedź :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Kasiu[/b] ciasta wystarcza na dokładnie 12 muffinek. Powinno zostać trochę miejsca w papilotce, bo muffinki urosną.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 4 lat temu
    Mam pytanie jaką ilość ciasta mam włożyć do foremek? :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Oliwio[/b] może lepiej pomiń czekoladę, albo dodaj więcej orzechów.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Oliwia · 4 lat temu
    Mam zamiar robić dziś babeczki, ale nie mam zwykłej czekolady, tylko na kanapki. Czy mogę ją dodać do tych babeczek? Bardzo proszę o szybką odpowiedż na moje pytanie pani Joanno. ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    nikola · 4 lat temu
    głupio wyglądają ale są bardzo dobre
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Ingo i Kaunigundo[/b] maślankę można zastąpić kefirem lub niegęstym jogurtem naturalnym. Mleko nie wiem, ćzy nie jest za rzadkie. Możliwe, że też wyjdzie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kaunigunda · 5 lat temu
    czy zamiast maślanki można uzyc mleka ??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Inga · 5 lat temu
    Czy można czymś zastąpic maślankę? np. mlekiem?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 5 lat temu
    To były pierwsze muffinki które w ogóle robiłam, wyszły pyszne!! Nie dużo roboty ,a efekt mniam, znikły od razu!! Jak najbardziej polecam!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Arleto[/b] 12.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Arleta · 5 lat temu
    I ile muffinów wychodzi z tej proporcji ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karola · 5 lat temu
    Odrobinę zmodyfikowalam przepis. Z lenistwa nie dodalam orzechów i zamiast lukru zrobilam polewę z czekolady mlecznej bo nie lubię lukru :P Wyszlo tak, że teraz nie mam prawa pojawiać się na żadnej imprezie bez tych muffinek Ogólnie wyszly mi uniwersalne muffinki bo zawsze ktos nie lubi jakchś owoców, budyniu, itp a nie znam nikogo kto by nie lubi czekolady
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Elu[/b] tego nie wiem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ela · 6 lat temu
    Czy mozna je zrobic bez jajka?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 6 lat temu
    [quote][b]Kasiu[/b] nie jestem całkiem pewna, ale myślę, że możesz w tym przepisie użyć orkiszową.[/quote]

    Bardzo dziękuję za błyskawiczną odpowiedź. Chyba spróbuję :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Kasiu[/b] nie jestem całkiem pewna, ale myślę, że możesz w tym przepisie użyć orkiszową.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 6 lat temu
    Też mam pytanie odnośnie do zamiany mąk - można bezkarnie w muffinkach zmienić pszenną mąkę na orkiszową? Niedawno kupiłam paczkę i chciałabym ją wypróbować właśnie w muffinkach. Nie będą twarde, oklapłe i niejadalne?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Doroto[/b] tak bym zrobiła. Zaczynam dopiero przygodę z mąkami bezglutenowymi, więc nie zawsze wiem, co da się zamienić, ale myślę, że tutaj się da. Pewnie muffinki wyjdą bardziej piaszczyste, jak to jest ze wszystkimi wypiekami bezglutenowymi. Napisz jak zrobisz :-)

Polub nas na ...

Początek strony